Karambol Santrforu: Umut Nayir




Beşiktaş’ın yeni transferlerinden Umut Nayir’in adını sıkça duyuyorduk, tabii en çok alt lig haberlerinden. Süper Lig’de pek fazla forma giymedi, alt liglerde ise 70’in üzerinde gole sahip. Aslında kağıt üzerinde “golcü” gözüken bir oyuncu ancak imza attığı takımda kendisini hissettirebilmesi için çok daha ekstra özellikler gerekiyor. Peki Umut Nayir o özelliklere sahip mi? İnceleyelim.

Nasıl bir oyuncu?


Şayet yerli bir golcü, büyük takımlardan birine imza atıyorsa referans alınacak iki oyuncu var: Cenk Tosun ve Burak Yılmaz. Son dönemde sadece onlar formanın yükünü kaldırabilen yerli santrforlar. Cenk farklı bir oyuncu olduğunu, daha 20 yaşında geldiği Gaziantep’te iki ayağını eşit derecede iyi kullandığı gol vuruşlarıyla belli etmişti. Umut’un tarzı daha çok Burak’ın başlangıç yıllarına benziyor. Burak da uzun boylu bir santrfordu ama aslında 25’inden sonra tam olarak “santrfor” oldu. Önceki dönemlerinde sağ kanat, sağ forvet olarak rol alıyordu. Ancak Burak, topa net vuruşlarıyla (orta sahadan bile golü vardı) daha Beşiktaş’taki 20’lik günlerinde bile, “aslında gelecekte iyi bir santrfor olabilir” hissini veriyordu.

Umut Nayir da uzun bir oyuncu olmasına rağmen çabuk ve hatta hızıyla rakibini eksiltebilen bir oyuncu. Bu sebeple Ankaragücü’nde sağ forvet olarak da rol aldığı olmuştu. Ancak dediğim gibi, rakibini tekniğiyle değil hızıyla geçebilen bir oyuncu ve öyle anları Beşiktaş formasıyla pek fazla bulamayacaktır. Lens bile kapalı savunmaya karşı kanatlarda zorluk çekmişken…

Öne çıkan özellikleri


Santrfor olarak da en belirgin özelliği, fiziğinin doğal getirisi olarak hava topları. Ancak hemen hemen her topa kafayı dokunsa da “kafa vuruş kalitesi” çok etkili değil. Gol vuruşları da keza öyle, toplar ayağından bitirici bir golcüden çıkmış gibi durmuyor. Sırtı dönük oyunda başarılı sayılır, en azından gezgin bir role sahip ve kendine güveni olan bir oyuncu gibi gözüküyor. Özetle bir santrforda olması gereken özellikten her şey biraz var ama en fazla 10 üzerinden 5 en iyi ihtimalle 6 olacak kadar var.

Takımındaki rolü ne olur?


Belki 20 yaşında bir oyuncu olsaydı, o “her şeyden biraz” özelliklerini geliştirebilir diyebilirdik. Ancak bunun için geç kalmış gibi. Yine de 25’inden sonra bir anda parıldayan ve başka bir oyuncuya evirilen oyuncuların sayısı pek az değil. Ama gerçekçi olmak gerekirse, Beşiktaş’ta şans bulamama ihtimali daha kuvvetli görünüyor. Eldeki özellikleriyle ancak sıkışan maçlarda ikinci forvet ya da kenar forvet olarak oyuna girip, uzun toplarla ve şuursuzca rakibin üstüne gidilen maçlarda topları indirip, karambol yaratacak bir oyuncu olarak rol alabilir. Çünkü benzer özelliklerin daha iyilerine sahip olmasına rağmen Ömer Şişmanoğlu bile çok az süre alabildi.

Hiç yorum yok: