Maç Öncesi : Bucaspor - Beşiktaş

Beşiktaş'ın, Süper Lig ve Avrupa Ligi maçları öncesinde sezon boyunca, elimden geldiği kadarıyla "ön yazılar" sunmayı planlıyorum. İlerleyen turlarda buna Türkiye Kupası'nı da dahil edebiliriz... Artık başlaması için saat hesapları yaptığımız Süper Lig'de; Beşiktaş'ı Cumartesi Gecesi 22'de ilk kez izliyor olacağız. Zaten Guti'nin gelişini tam idrak edememişken, bir de Bucaspor maçının başlama saati "La Liga maç zamanlarına" eş değer olunca bir adaptasyon sorunu çekeceğimiz gerçek... Neyse, lafı fazla uzatmadan Schuster'in İzmir'e götürdüğü 18'e bir göz atalım...

Hakan Arıkan, Cenk Gönen, Ekrem Dağ, Erhan Güven, Matteo Ferrari, Tomas Zapotocny, İbrahim Üzülmez, Fabian Ernst, Necip Uysal, Onur Bayramoğlu, Nihat Kahveci, Mert Nobre, Bobo, Delgado, Rodrigo Tabata, Quaresma, Ersan Gülüm ve Guti.
Bu kadro seçiminde en çok dikkati çekenler; kenar forvet bölgesinde oynayabilecek iki yabancının birden dışarıda kalması: Holosko ve Hilbert... Uğur İnceman da 18'deki yerini, Onur Bayramoğlu'na kaptırmış gözüküyor. Zaten bana göre de doğru olan buydu açıkcası... İsmail Köybaşı'nın 18 dışında kalmasını ise ben bir "tepki" olarak algılamıyorum. Schuster, İsmail ve İbrahim'den hangisini 11'de oynatmak istiyorsa O'nu götürüyor, bir diğerini 18'de tutmayı mantıklı bulmuyor... Zaten kadroda hem Ersan'ın hem de Ekrem'in "zorunlu şartlarda" sol bek oynayabiliyor olması da, Schuster'i haklı çıkartıyor...

Biraz tahmin, biraz da "umut" ediyorum şekilde görülen 11'i... Guti, 4-3-3'ün soliçi de olabilir, iki ortasaha önünde 10 numara pozisyonunda da olabilir. Ama asıl kritik hamle her zamanki gibi Necip'le olacaktır... Onun dışında bir kaç süprize hayır diyemem şahsım adıma. Mesela; Zapo'nun yerine Ersan'ın oynamasıyla, doğan yabancı kontenjanını kenar forvette kullanmak; Nihat'ın yerine Delgado'nun "ters kanat" oyunundan faydalanmak gibi seçimler ilginç olabilir...
Bucaspor, "yeni takım" sıfatını her hattıyla hakediyor... Ligin yenisi olmasının dışında; teknik direktörleri yeni ve muhtemelen ilk 11'leri de tamamen yeni isimlerle olacak... İsim-isim bakıldığı zaman kötü kadroları yok, hatta iyi bile denebilir... Defans hattında Süper Lig tecrübeleri olan; Koray Çölgeçen - Ediz ve Tomas seçimlerini garanti görüyorum. Hakkında çok fikir sahibi olmadığım Mulemo, hem bek hem de ön kanat oyuncusu olarak oynayabiliyormuş. Orhan Ak da kadrodaki solbeklerden... Ancak sakatlığı olduğu söyleniyordu. Normal şartlarda Orhan-Mulemo ikilisini görebiliriz Buca'nın sol kanadında. Aydın Karablut, zamanında Beşiktaş PAF'tan en beğendiğim oyuncular arasındaydı. Ancak, kişisel sorunları sebebiyle kulüpten uzaklaştırıldı. Futbolculuğu tartışılmazdır bana göre, şuanda en yetenekli genç oyunculardan biri... Buca'ya transferi (yorumlardan gelen uyarıyla öğrenildi ki) henüz gerçekleşmemiş... Şayet imzalar atılırsa, Bülent Uygun'un 1980 model İngiliz Futbolu tarzına müthiş yatkınlığından dolayı, bir çok şeyi değiştirebilir ileride.
Bülent Uygun, iki uzun santrafor oynatmayı tercih etmiştir hep 4-4-2'sinde... Bu kez elinde La Liga görmüş iki isim var. Manucho, çok genç yaşta Manchester United'ın yolunu tutmuştu, Portekiz sorumlusu scoutların gözüne girerek... Süper Lig'in çarpıcı transferlerinden biri oldu. Dady de en son Osasuna dolaylarında görülen, fizikli bir santrafordur. Aslında, stoperleriyle birlikte "duran toplarda da" etkili olabilecek bir takım olarak gözüküyor Bucaspor... Bülent Uygun; "geride bekle, uzun topla veya kanatlarla oyunu aç" tarzındaki sistemine bulabilecek en iyi oyuncuları bulmuş aslında... Zaten Musa ve İbrahim Dağaşan'la önceden de çalışmıştı. Tipik bir Capello - Emerson transferi olarak baka biliriz bu duruma...

Schuster'in "önde basan Beşiktaş savunması", Bucaspor'un santraforlarına bir hayli ters gelecektir. Çünkü hem Dady, hem de Manucho, kaleden uzakta kaldığında çok fazla fark yaratamayacak isimler... Böyle bir durumda ya Sercan gibi topla dribling yapabilen genç oyuncularını devreye sokacak, ya da Musa'nın süpriz koşularına bakacak Bülent Uygun... Zapo - Ferrari, ilk bakışta gömülü kalabilecek bir tandem olarak gözüküyordu. Ferrari aynı, yine defans bloğunun bir iki adım gerisinde kalıyor. Öyle de yapsın zaten, Ferrari'yi Ferrari yapan özelliği o... Ancak Zapo, kendisini bir hayli aşmışa benziyor... Hem Plazen maçında, hem de Villareal'e karşı gösterdi ki;Sivok'tan boşalan, Toraman'dan devralınan "önde basan stoper" rolünde çok fazla sırıtmayacak sanki Zapo...
Defans hattının geriye çekilmemesi adına, yine ortasahadaki Necip seçimi önemli... Ortasaha boşaldığı zaman, defans Sivok - Toraman olsa dahi, mecburen kendini geriye attığını, deplasmandaki Plazen maçında test etmiştik... Yine böyle bir görüntü oluşursa, Buca'nın uzun santraforlarına gün doğalabilir...

8 yorum:

Gökhan dedi ki...

buca'nın kadrosu cidden fena değilmiş tek tek bakınca. yine de ilk haftalarda başarısız olup bülent uygun'u yollamalarını, daha sonra yükselişe geçmelerini isterim :)

eksiklere ve yeri banko olan yabancılara bakınca ernst-necip önünde guti yapmamasının tek koşulu ernst-guti yapıp önündeki üçlüde nihat'ı ortada, ekrem'i sağda kullanması olur gibi duruyor schuster'in, bu da düşük ihtimal olduğu için bence sadece umut edilen 11 olarak kalmayacak ve bu kadroyla oynarız diyorum.

mulemo'yu bilmiyorum tabi ama diğer defans oyuncuları hızlı sayılmaz, bir de dediğin gibi savunmamız orta sahaya kadar çıkarsa dayanamazlar bence bize.

Adsız dedi ki...

Aydın Karabult transferi gerçekleşmedi.Kendisi şu an ankarasporun futbolcusu(tam olarak ankaraspor furbolcuların geleceği ne olacak merak ediyorum.Boşta olabilirler) .Hazır rezerv takıma 21-22 yaşlarında takviyeler yapıp ingiliz sistemine doğru dönerken aydın tekrar alınabilir diye düşünüyorum.
İsmailin içerde ibrahim üzülmezinde dışarıda oynayacağını düşünüyorum.Birde ismail milli maçta oynadı.İki kanat forvet oyuncusu olmasını anlamış değilim.Alternatif olarak delgado ya da onur kullanılabilir bence.(Geçen yıl a2 maçında öyle oynamıştı.)
Son olarak zapo hafta içi birkaç idmana çıkmadı.Yarın schuster uefa öncesi risk almak istemezse Ersanı ilk 11 de görebiliriz.
Son olarak şu sıralar schusterin ısrarla istediği fakat yönetimin yıldız olmadığı için ısrarla geri plana attığı Real betisli Sergio Garcia ile ilgii bilginiz varsa sizin yorumunuzu gerçekten merakediyorum.

Cartalete dedi ki...

Gökhan;
Ben de Schuster'in Ernst - Necip ortasahasına bağımlı olarak, Bucaspor'un çok fazla şansının olacağını sanmıyorum... Ancak Ernst-Guti ve 4 forvet gibi gözüken sistemde sıkıntı olabilir. Her ne kadar o düzenle de, Villareal gibi bir takıma karşı 2-0 öne geçilse de; Cenk'in düştüğü durumları unutmamak lazım.

--

Adsız;
Transferlere, transfermarkt.de kaynaklı olarak baktım. Orada Aydın kiralanmış gözüküyordu, bir hata yapmışım demek ki...

Şimdi durum değişti, Mulemo önde oynayabilir, fakat eldeki solbeklerden Orhan Ak'ın da sakat olduğu söyleniyor.
Sercan diye çok yetenekli bir oyuncuları var. Fakat O'nu da 4-4-2 gibi bir sistemin kenarına koyar mı bilemiyorum. Çok yetenekli ama fizik olarak biraz zayıftı sanki.
Bakalım, görelim...

Sergio Garcia, La Liga'nın klas forvetlerinden biridir. Kendisini çok beğeniyorum açıkcası... Betis'in La Liga'daki son senesinde bir maçını izledim. Çok dağınık bir takımdı, Emana ve Garcia'nın bireysel çabalarına kalmıştı iş. Özellikle deplasman maçlarında kaleden uzak kalmış Betis'te, Sergio Garcia resmen "ekmeğini taştan" çıkartırcasına goller atıyordu...
Hızlı, teknik ve iki ayağıyla da topa vurabiliyor..
Bir de ayrı güzelliği, kenar forvetler de de oynayabiliyor oluşu.
Yani ideal bir 4-3-3 ortasahasının önünde, kontenjan da el verirse Quaresma-Bobo-Garcia gibi bir 3'lü mükemmel olur.

Adebayor falan denince Garcia hafif kalıyor ama aslında gayet iyi bir oyuncu ve maliyeti de daha makuldur muhtemelen...

kartalist dedi ki...

Bu takımın şu haliyle santrafora ihtiyacı olmadığını düşünen bir tek ben miyim?

Cartalete dedi ki...

Değilsin :)
Ben, Tabata'ya yol verilip Fink'in tekrar kadroya alınmasına fitim.
Ama Adebayor falan denilince insan raydan çıkabiliyor tabii.

Adsız dedi ki...

Bu arada manuchonun da lisansı çıkmamış.Ama ben daha çok dady den korkuyorum.Hazırlık maçlarında oldukça iyi bir istatistik yakaladı.

Adsız dedi ki...

hocam şu yorumlar kısmını pop-up yapsan tam süper olacak. böyle geri-ileri yapmak zor oluyor.

Cartalete dedi ki...

Yapalım bakalım. Evet daha güzel oldu sanki...