Maç Öncesi: Porto - Beşiktaş

Schuster, basın açıklamasında bu akşamki muhtemel Beşiktaş’ın tiyolarını vermiş. İlk Porto maçına benzer bir oyun yapısı olacağından ve Aurelio’nun ekleneceğinden bahsetmiş. Galiba; buradaki yorumlar kısmında dillendirdiğimiz “Avrupalı Beşiktaş’ı” bu gece görebileceğiz: Aurelio’nun derinde olduğu 3 dirençli ortasaha ve hemen önlerinde Guti…

Hatırlanacağı üzere ilk Porto maçında; ikili santraforun topsuz oyunda kenarlara açılıp takımı 4-6-0’a çeviren, Nobre’nin forvet arkası & sahte 9 karışımı rol üstlendiği “baklavamsı” bir yapı vardı. Şimdi bu yapıya Aurelio ve Guti eklenince, ortaya has bir baklava düzeni çıkacak. Direk Antep baklavası tadında… Ayrıca, Holosko da sağa yakın forvet olarak Nihat’tan daha uygun bir oyuncudur bu yapıda. Porto’ya karşı oynuyorsanız, geri dönüşler de önemlidir. Holosko, Beşiktaş’ın hücumcuları arasında bu konuda en özverili oyuncu… Ayrıca, muhtemelen Beşiktaş bu maçta topu rakibe sunmaktan çekinmeyip, ortasahada oluşacak bir set baskıyla hücum edecek. Burada Holosko’nun boş alanlara iyi hareketlenme özelliği önemli…Maçta en çok içte oynayan oyunculara yani Ernst ve Necip’e iş düşecek. Eğer takım baklavamsı bir yapıda dizilirse, ekstra olarak savunmada beklerine yardımcı olmak zorundalar. Porto’nun da en etkili olduğu taraf orası…

Kale: Helton ve Beto;
Defans: Jorge Fucile, Rolando, Nicolás Otamendi, Sereno ve Alvaro Pereira;
Ortasaha: Freddy Guarín, João Moutinho, Fernando Belluschi, Rúben Micael, Souza ve Castro;
Hücum: Cristian Rodríguez, Hulk, Falcao, Silvestre Varela ve Walter.

Porto’nun maç kadrosu böyleymiş. Takımının sıkı takipçisi bir Portolu bloggerdan aldığım muhtemel 11’leri ise şöyle;
Beto / Fucile; Rolando, Otamendi, Alvaro Pereira / Guarin; Ruben M.; Belluschi /Hulk; Falcao; C. Rodriguez. .

Klasik 4-3-3 çıkacaklar yine. İki cezalı oyuncuları dışında; kaleci Helton, sağbek Sapuranu ve Moutinho rotasyona uğramış gözüküyor. Aslında 5 as oyuncusundan yoksunlar, ancak hücum üçlüsü değişmeyecek gibi… Adamlar her türlü güçlü; hafta sonu resmen gölde top oynamışlar ama pek de durmamışlar… Varela harika bir vole golü atmış, Moutinho o sahada driblinglere kalkmış falan. Ama bu maç için içimde yine safça bir umut var. Aslında Beşiktaş’ın elinde iyi bir taktik maçı oynayacak oyuncu kadrosu da var diye düşünüyorum. Uç hatalar yapılmasa, çok daha eksik bir kadroyla, İstanbul’daki maç neredeyse Beşiktaş’a dönüyordu…

10 yorum:

akn dedi ki...

senin kadro bence olabileceklerin en iyisi. en azından dirençli bi oyun sergiler.

benden başka bunu isteyen kimse var mı bilmiyorum ama, ismail'i önde (kanat olabilir ya da şu kadroda holosko'nun yerinde olabilir) de bi görmek istiyorum. kaleye yakın oynasa -şutunu da geliştirmek kaydıyla tabi- etkili olabileceğini düşünüyorum.

tannhauser dedi ki...

bu kadroda aurelio'nun performansının ne olacağı bana göre en önemlisi. hücumda ektili olurken savunmada açık vermemenin riskli bir formülü var. şöyle açıklamaya çalışayım: solda ismail atağa katıldığında necip savumada onun yerini doldurmalı. ernst ise hücuma açıklık kazandırmak için sağa koşular yapmalı. aksi taktirde savunmanın ağırlığı tek kanada biniyor. diğer kanadımız boş olduğu için hücumu açamıyoruz ve atak yaptığımız kanatta top eziliyor. aslında bunu uyguladığımız maçlar oldu. ernst hilbert'in boşluğunu kapattı, necip d.ibo'nun ya da ismail'inkini. ne var ki göbekte kalan orta saha oyuncumuz dönen toplara direnç gösteremeyince bütün iş savunmacılara yıkıldı. onların da hata yapmak konusundaki insanüstü çabaları pozisyonlar vermemize, goller yememize sebebiyet verdi. ortayı kapatması gereken daha önce fink'ti. aurelio bu işi ondan iyi yaparsa savunmacılarımız da rahat eder.

kadrodaysa ben kendi adıma zapo-ersan yerine (iyi motive olmuş bir) toraman-ersan ikilisini tercih ederim. ancak schuster'in toraman-zapo'yla çıkacağı gibi bir his var içimde. işte o zaman nasıl izlenir bu maç bilmiyorum.

EnisteKolaKoy dedi ki...

ben de bu kadroyu istiyorum, özellikle ersan ve ismail'in ilk 11 başlamasını istiyorum ancak schuster istiyor mu onu akşam göreceğiz. iddaa beşiktaş'a nasıl 7 veriyor onu anlamadım. yanına 2 maç bulmakta zorlansam da beşiktaş'a oynadım bugün. çok fena güveniyorum takıma bu akşam.

Cartalete dedi ki...

nikim yok benim ;
İsmail'i önde oynatmam mümkün. Ancak bu kez sistem baklavalı olmaktan çıkar da; 4231 halini alır biraz Bursaspor gibi. Ya da, yine ortasaha aynı kalır, Guti sahte 9 oynar, net bir şekilde 4-6-0 denenir.

tannhauser;
Aurelio'nun durumu da, Milan'lı Ambrosini'ye benziyor. Oynadığı zaman "ya genci yok mu artık bunun!" olmadığı zaman da "nerede bu adam!" dedirtiyor :)
Aurelio derindeki sigorta işini çok daha iyi görebiliyor. O nedenle milli takımda da vazgeçilemez konumda. O varken Ernst'in performansı da bariz olarak olumlu şekilde etkileniyor. Dediğin gibi; bu maçta Aurelio'nun derindeki defansif gücüne, bir kenardan Necip de yardım eder ve Ernst Guti'ye ve kenara daha yakın oynamaya başlar.

Selim;
7'y denenirmiş hakikaten. Sergen olsa takımda mesela kaçırmazdı bu fırsatı :)

Adsız dedi ki...

Ersan onbirde , Necip değil.Umarım Schuster Necibe son maçtaki hatasından dolayı fazla kızmamıştır.Bana öyle geliyoki Necibin kesilmesinin sebebi o hata.

isaac newton dedi ki...

abi sen bilirsin :)
shusterin cenkle ne alıp veremediği var Allah aşkına?

ederlezi12 dedi ki...

Yine tutturamadık 11'i

Hakan
Hilbert
Ersan
İbrahim Toraman
İbrahim Üzülmez
Ernst
Aurelio
Nihat
Guti
Tabata
Bobo

Ersan'a mı sevinsem Necip'e mi üzülesem . Tabata , Hakan , Toraman , Nihat da cabası .. Biraz umutluydum ama o da gitti şimdi ..

Cartalete dedi ki...

at finke;

Cenk sakat yahu :)

Kadroya gelirsek; bence şablon benim yazdığım gibi olacak. Necip'in yerine ortasahada Tabata; Holosko'nun yerine ilk maçtaki gibi Nihat olacak...

Zapo-Toraman seçimine pek anlam veremedim. Ersan 11'de, şimdilik tek mutluluk kaynağı o. Bakalım...

tannhauser dedi ki...

tandem benim istediğim isimlerden kurulmuş. şimdi bunlar hata yaparsa faturası bana çıkmasın:)

@cartalete: schuster'in ersan-toraman seçiminin nedenini bilemem ama benim bu ikiliyi istememin çok basit bir sebebi var. ersan konusunda açıklama yapmaya gerek yok sanırım. zapo yerine toraman'ı istememin sebeplerine gelirsek: (1) toraman zapo'ya göre daha güçlü. gerçi zapo pozisyon bilgisiyle bu açığı kapatıyor ama hulk'la toraman daha iyi baş edebilir. zira ikili mücadelede zapo avantaj kaybı yaptığında çok çabuk pes ediyor. toraman savaşmaya devam ediyor. (2) zapo'nun topla ileri çıkmasından hoşlanıyorum. tehlike yaratıyor. ancak geri dönüşlerde geciktiği için bize de tehlike yaratıyor. toraman bu konuda daha sağlamcı. (3) bu tamamen duygusal bir neden. zapo paralı asker, toramansa daha gönülden. özellikle böyle maçlarda paralı askerlerdense gönüllü birlikleri tercih ederim.

umarım futbolu seven ve takip eden sen değil sadece beşiktaşı seven ben haklı çıkarım bu seçimde. sen daha çok akılla bense daha çok gönülle yazıyorum. dolmabahçe caddesi'nde "gönlümüz beşiktaş aklımız porto diyor" yazmışlar: http://dolmabahcecaddesi.blogspot.com/ boşver cartalete, bu gece gönlümüzden geçen olsun.

Cartalete dedi ki...

tannhauser;

İnşallah gönlü(müz)ce olur diyorum o zaman ben de :)
Ben de, duygusallığı elden bırakmış değilim. Bu kadroya "fena değil ya.." diyorsam, hala duygusalımdır :)