Man of the Match! Sezer Özmen

Gündüz saatlerine TRT 1, Rizespor – Mersin İdman Yurdu maçını yayınladı. Çok fazla “alt lig sever” biri olduğum söylenemez ancak Sezer Özmen’in 11’de oluşu, maçı kendi adıma çekici hale getirmişti… Sezer, geçen hafta da 11’deydi aslında... Ondan önceki dönemlerde ise çoğunlukla U19 Milli Takım kamplarında bulunuyordu.
Gerek hazırlık maçları, gerekse de Galler’deki turnuva; Sezer’i kiralık oynadığı Rize’den uzak tutmaya başlamıştı. Son iki hafta gösteriyor ki; takımında oynayamama nedeni de büyük ölçü de milli takım kamplarıymış.

Lafı fazla uzatmadan maç performansına geleyim. Kendisini tanımayan birine “bak bu çocuk 18 yaşında” desek, “hadi len…” gibi bir tepki gelirdi herhalde. Hakikaten fizik olarak sahada gayet diri duran bir oyuncuydu. En önemlisi ise; taktik ve pozisyon bilgisi açısından sahadakiler içersinde “en sivrilen” oyuncu olmasıydı. Birçok Mersin atağını önde baskı ile sindirdi. Ceza sahası içersinde kritik müdahaleler yaptı. Maç 1-0’ken, kale alanı önünde iki kez “topa girerek”, gollük pozisyonları engelledi. Bir pozisyonda ise; Bank Asya’nın fizik olarak en güçlü santraforlarından biri olan Şehmuz’a karşı siper oldu, kaleci ile top arasına girerek ciddi bir fizik mücadelesinden galip çıktı. Hatta bu pozisyon sonrası Şehmuz, klasik “istediğini yapamayan forvet” stresine girerek, Sezer’e çıkıştı…

Top defanstan çıkarken de, genelde bu opsiyonu Sezer’in kullanması dikkat çekiciydi. Her konuda kendine bir hayli güvenli oynuyordu… Hiç öyle “pozitif ayrımcılık” yapmadan, maçın adamı olduğunu söyleyebilirim. Böyle devam ederse, sezonu 11 oyuncusu olarak tamamlayabilir. Bu yaşında, Süper Lig’e aday takımların başını çeken bir oluşum içersinde “dikkat çekici” performans sunması, takdire şayan… Tebrik ediyor ve başarılar diliyoruz.

Bu arada bilindiği üzere Erkan Kaş da aynı forma altında kiralık. Son haftalarda olduğu gibi, bugün de son dakikalarda fırsat buldu. Ümit Kayıhan, onun süratinden ve tekniğinden faydalanmak üzere forvet arkasında görevlendirdi. Çok fırsat geçtiği söylenemez eline, ancak fizik olarak gelişim kaydettiği açıkça ortadaydı...

Bkz: "Alternatif stoperi, yakınında aramak!" 22.06.2010

17 yorum:

Adsız dedi ki...

ben de 2. yarıyı izledim. 18 yaşında olduğuna inanmak güç. inşallah gücümüze güç katmaya gelecek seneye..

kazma çağrı yarkın'ı oynatacağına erkan'a biraz daha süre verebilir ümit hoca.. gerçi biraz da şans lazım.. direkten dönen top erkan'ın önüne düşse de golü o atsaydı , 11 fırsatı bulabilirdi :)

Cartalete dedi ki...

Direkten dönen pozisyonda, ben de aynı şeyi düşünmedim değil :)

Bence de kesinlikle Erkan'ın da 11 oynaması gerekiyor bu takımda.

Gural dedi ki...

nedense yakın geçmişte, kiralık bir takıma gidip te pişen ve geri döndüğünde takımın değişmez oyuncusu olan bir futbolcu hatırlayamıyorum. mesela Batuhan - ne takımda kiralandığı yerde pişiremedik, sonunda sattık. umarım bu durum Sezer ile değişir.

bir de küçük bir yazım hatası: "maçı kendi adamı çekici" -> "maçı kendi adıma çekici"

borasahin dedi ki...

1. Omer Karanci Adana'ya kendi istegiyle mi gitti, yoksa Ersan transferinin bir parcasi olarak mi?

2. Bir ara bizim altyapida Kubilay diye bir cocuk vardi, Sergen seyretmis benden iyi demis filan, Samsung sponsor olacak filan deniyor, ne oldu bu cocuga yaw?

3. Kayseri Gencler macinin 35 - 85 arasini seyrettim. Kesimal'dan net bir stoper cikar mi bilmiyorum ama etkileyici fiziksel ozellikleri var. Zaten bu platformda bir kere topla cikisini gordum etkilendim demistim, gercekten bir kere olan birsey degilmis, topla cikislari, buradaki surati gercekten etkileyici, Zanetti'nin alt model versiyonu gibi, tabii onun gibi her yone gidebilen bir oyuncu degil ama o cikislardaki dirilik dikkate deger. Cabuk ve hareketli bir oyuncu, Tor'dan uzun mesefade daha hizli gibi gorundu bana, tek pasi da her iki ayagiyla iyi yapiyor. Tor 6, 7 yildir bu takimda daha stoper mi, sagbek mi, orta saha mi belli degil. Hicbir pozisyonun ideal oyuncusu degil, en fazla alternatif olabilir, o da ikinci bile degil belki ucuncu veya daha geri sirada. Kesimal bana Tor'dan daha iyi gibi geldi. Ben yonetici olsam hemen devre arasinda Toraman ile onu takas etmeye calisirim. Sahsen Tor benim icin hicbir zaman ilk 11 oyuncusu olmaz. 18 bile zor. Bir degeri varken bunu degerlendirmek lazim. Ersan var diye Kesimal alinmayacak diye bir kural yok. Ikisi birden olsun :)

4. Gencler'den Orhan Sam transferi haberi cikmisti. Orhan'i Genc Milli takimlarda seyretmistim, o zaman stoper oynuyordu, fakat o is icin fiziksel olarak yeterli degildi, beke gecmis, Kesimal kadar atletik gorunmuyor ama Orhan Tor'dan uzun mesafede daha hizli gibime geldi. Sozlesmesi devre arasi bitiyormus, buyuk bir paraya mal olmaz. Erhan'dan iyi diye dusunuyorum, ama gerek var mi? Sanki cok da yok gibi... Ridvan, Oguz gibi genclerin onunu kapatabilir ama defansif olarak o bolgede iyi bir bekimiz de yok aslinda. Tor var ama ben onu bek olarak pek tutmuyorum bazen cok basit calimlar yiyor. Kesimal Orhan'dan daha iyi bir alternatif olabilir, hem bek hem de stoper bolgesi icin...

Cartalete dedi ki...

Gural;

Aslında Kenan Özer gibi "pişen" oyuncular oldu da, pek yüzüne bakılmadı. Ofansif bölgede oynayan genç oyuncuların kendini kabullendirmesi zor oluyor. Biraz fazla yetenek gerekiyor..
Sezer'in avantajları olarak; yerli bazında açlık çekilen bir bölgenin oyuncusu olması, alt yaşlardan beri sürekli genç milli takımlarda da yer alması ve gerçekten "farklı" bir yeteneğe sahip olasını gösterebiliriz.

Düzeltme için teşekkürler.

Bora;

Ömer Karancı'nın Ersan ile bağlantısı yok. Profesyonel sözleşme Adanaspor tarafından yapıldı. Kendi isteğiyle orayı mı tercih etti, Beşiktaş kanadından hiç teklif gelmedi mi, orasını bilemiyorum.

Kubilay amatör bir takıma transfer olmuştu. Galiba gerekli çıkışı gösteremedi.

Serdar Kesimal hakkında yavaş yavaş bana destekçi olarak yaklaşman güzel :)
Bana göre, milli takımda da yakın zamanda Kesimal - Ersan ikilisini görememiz mümkün.
Orhan Şam, büyük bir takıma gelince Toraman'dan daha fazla pozisyon afallaması yaşamaz mı bilinmez. Ben açıkçası "ucu açık", gelişmeye meyilli oyuncuların transferini istiyorum artık yerli olarak. Vasat adamlara doymadık mı? :)

borasahin dedi ki...

Evet haklisin, gelismeye acik adamlar olmasi lazim. Sam zaten 86 dogumlu 24 yasinda, Kesimal ise 21 yasinda. Ayrica Kesimal hem stoper hem de bek olarak oynayabiliyor. Sam da stoper kokenli ama onu orada oynatmaya bile degmez. Dedigin gibi bu durumda Kesimal bence oldukca iyi bir alternatif olabilir ama biliyorsun o takimin yoneticisi cin fikirli Suleyman Hurma. Nasil alabiliriz bilmiyorum! Benim aklimdaki en makul yol Tor ile Kesimal'i takas etmek. Para vermeden bu isi bu sekilde bitirmek mumkun olabilir. Benim Toraman takintim yok, hatta soyle diyeyim iyi bir ucuncu kalecimiz olsa Hakan'i da GS'ye satsak, ne iyi olur :)

borasahin dedi ki...

Bu arada su Porto takimindan Rolando tam bize gore bir stoper. Hem boylu hem hizli, Bobo'dan bile hizliydi, o yuzden Bobo aslinda biraz sikinti yasadi.

Bu arada sporx'de Fucile'nin bize onerildigine dair bir haber cikmisti. Ne diyorsun?

Cartalete dedi ki...

Fucile iki tarafta da oynayan harika bir bek. Hatta yeri geldimi, stoper oynayabilecek kadar oyun zekası, fiziği var gibi geliyor bana.
Maliyeti önemli, fazla bir bonservis istenirse; Hilbert'le arasındaki farka değer mi bilemiyorum..

Rolando'nun yolu uzun bence, bize düşmnez :)

Bahsettiğin takasa da karşı çıkmam, güzel olurdu da; genel olarak taraftarda bir infial kopabilir. O nedenle bu işe kalkışmaya bilir yönetim :)

sezer özmen dedi ki...

öncelikle hakkımdaki güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.fark yaratmak için uğraş verdiğim çabaladığım çalıştığımın sizler tarafından farkedilip beğenilmesi benim açımdan en büyük kazançlardan biridir.ilginize tekrardan teşekkürler.(sezer özmen)

borasahin dedi ki...

Evet, maliyet uygun olursa Fucile'nin hem sag hem de solda oynayabiyor olmasi avantaj. Hilbert'le yan yana da oynayabilir :)

Bir stoper alinacaksa bence Rolando kalitesinde bir adam bulmamiz lazim. Kopenhag'da Zarka diye biri varmis galiba, ismini tam cikaramadim simdi, hic seyrettin mi?

Baslarim taraftarin infialine :) Taraftar bu isi biliyor olsa simdi burada olmazdik, Ertugrul'u da gondermislerdi zamaninda, birseycikler olmaz. Tor'dan bu zamana kadar hangi siradisi performansi gorduk ki! Bir de o kadar hata yapiyor, cit cikmiyor, ilginc, bu on yargilari ve kliselerle konusma isini kirmak lazim...

Cartalete dedi ki...

Biz teşekkür ederiz Sezer...

Bu şekilde devam etmeni, kendini futbola vermeni umut ediyorum. Kesinlikle özverinin, gelişiminin farkındayız. Yine takip etmeye ve destekçin olmaya devam edeceğiz.
Umarım tüm sezona böyle devam edersin ve yine sene sonunda Beşiktaş'ın yaz kampına katılırsın. Umarım, o zaman dönüşteki yolun Nevzat Demir olur ve A Takım'da kalıcı olursun :)
Hiç de uzak bir ihtimal değil..
Başarılar.

Cartalete dedi ki...

Bora;

Zarka'yi izlemedim açıkçası. Dediğin gibi Ronaldo gibi bir isim takımı çok değiştirir. Kesimal de çok çabuk bir oyuncu aslında, aynı zamanda önsezileri de iyi.
90lı yıllarda olduğu gibi kaçırsak mı ne yapsak? :)
Dediğin gibi, Toraman'a biraz fazla pozitif ayrımcılık var. Gerçekten iyi bir insan, iyi Beşiktaşlı olduğunu biliyorum ama ne bileyim.. Biraz da realist bakmak gerekiyor artık.

borasahin dedi ki...

Sevgili Sezer,

Ilk olarak gecen yil ki Dunya U17 Gencler sampiyonasi ceyrek final macinda sanirim Kolombiya idi seni seyretme sansi bulmustum. Dunku macini islerim yuzunden seyredemedim, sadece ilk yarinin son 3 dakikasina bakabildim.

Ilk macini, Kolombiya, seyrettikten sonra bana fizik olarak gercekten iyi gorunmustun. Umarim performasini arttirarak devam ettirirsin. Turk futbolunda buyuk bir stoper acigi var, doldurman dilegiyle...

Siki takipciniziz :)

borasahin dedi ki...

Sen arabayi ayarla ben diger isleri hallederim :)

Toraman'i ben de seviyorum, profesyonelligine, emegine saygim sonsuz fakat 6, 7 yildir da seyrediyoruz, ben pek bir ilerleme kaydettigini dusunmuyorum. Enisonu 18'de zaman zaman yer bulabilecek bir oyuncu. Keske zamaninda bir orta saha olarak yetistirilseymis...

Zapo bir hata yapti, butun tribun homurdandi. Tor ve Uzibo yillardir yapiyor, birsey yok, gerci Uzibo'da zamaninda taraftarla az papaz olmadi degil ki o zaman taraftar yine hakli degildi :)

Bence Tor bu takas icin bicilmis kaftan... Ertugrul'u gonderdilerse Tor da gidebilir, o zaman da Demiroren yok muydu? Obur turlu para ile bu isi halletmek cok zor, ben Kayseri'nin bize bekareti almadan topcu verecegini zannetmiyorum :)

Dusunsene takimda Rolando gibi bir stoper oldugunu... Yonetim takimi 11 tane santrafordan kuracagina biraz da defans oyuncusuna para doksun...

Cartalete dedi ki...

Toraman'a genelde "cengaverliği" için ses edilmiyor. İki boğaz sıkıp, kral oluyor :) Ben de severim, ancak stoper bölgesi için cengaverlikten daha önce oyun zekası, pozisyon bilgisi, soğuklanlılık gibi unsurlar gerekli.
Yoksa bir takımı yakma noktasına ulaştırabilir bir oyuncu, şayet bu kavramalarda kötüyse...

Toraman bu konularda kötü, savaşçılığı da stoper bölgesinde pek para etmiyor. Del Bosque, onu gelir gelmez önstoper olarak oyanttı ortasahada, adama demediğini bırakmadılar. Ama aslında en uygun pozisyon oydu Toraman'a...

Porto maçında yine bombaydı açıkçası, iyi biten bir maçta çok sallamak istemedim ama :)
Gördüğü kartlar, yine bozduğu ofsaytlar vesaire. Ne yapacağız bilmiyorum... Yetiş ya Sivok demekten başka elden birşey gelmiyor.

Sol stoperlerden haberler iyi ama; Ersan artık banko oldu, hattori hanzo kılıcı gelse kesemez :)
E genç sol stoperimiz de (Sezer) gümbür gümbür geliyor... Bakalım.

borasahin dedi ki...

En on siraya akli, fikri koymak lazim, kabadayiligi degil. Sonucta burasi er meydani degil ki oyle olsa bile akil once gelir :) O yuzden en uygun yol iyisini bulup Toraman'i degerli iken takasta kullanmak.

Ben bir sagbek olarakta Tor'u pek begenmiyorum acikcasi, yeterince hizli degil ve kolay calim yiyor, hani defansif diye one cikariliyor yaa, orta saha mucadelelerinde ise basarili buluyorum, zaten kendisi adam adama markajdan gelen bir stoper, arkasinda birinin onu kollamasina alismis, o yuzden bu tarz bir oyunda kullanilabilir, fakat bu sefer de pas yapma becerisi yeterince iyi degil, yoksa top kontrolu filan gayet basarili.

Su anda takimin geldigi durumu baz alirsak, hicbir oyuncu almadan devre arasi 2 ila 5 arasinda oyuncu yollayabiliriz: Erhan, Yusuf, Tabata, Fink, Ferrari. Yabancilardan birini ve Erhan'i tek geciyorum :) Mevcut tabloda Fink gorunuyor. Bana goreyse Tabata tartismasiz en zayif halka. Fakat secim yapmak da bir o kadar zor.

Noat Samisa dedi ki...

Bora,

Zanka'nın oynadığı Copenhagen'ı geçen hafta içi kısa süre Barça karşısında izledim. Zanka sağ stoper oynuyor, tabii kısa sürede Zanka hakkında bir fikir edinmek mümkün olmadı. Anında farkedilen bir şey varsa bu, Copenhagen'ın ultra disiplinli bir takım olduğuydu. Bu takımda herkes parlayabilir. :)

Zanka 20 yaşında, Batı Avrupa'da reputasyonu çok yüksek bir oyuncu. Çapı nedir bilmemekle birlikte bize yedireceklerini sanmıyorum.