Formaliteden Üç Basamak

Schuster maç öncesi “bana kalsa bu maçı oynatmazdım” dedi ama Beşiktaş aldığı bu galibiyetle gelecek yıllar için önemli bir avantaj yakaladı. Avrupa’da alınan her galibiyet değerlidir. Şöyle ki; diyelim Beşiktaş bu maçı kazanamadan gruptan çıktı ve bir sonraki turda “1 kez yenilip, diğer maçı kazandı” ya da “iki maçta da berabere kalarak” tur atladı… Aldığı puan bugünküne eşit olacaktı… Diyeceğim odur ki; Avrupa’da iyi puan yakalamak gruplarda mümkün oluyor, daha sonra zaten stresli ve taktik maçları oynanıyor. Galibiyet görmek güç… Ancak çeyrek finalden sonra bonus puanları geliyor ki; o andan itibaren atlanılan her tur, gruplarda alınacak bir “beraberlik” puanına eşit…

Beşiktaş dün maçını kazanarak sıralamada 3 basamak atladı. 100. yılda çeyrek final oynadığı dönemden bu yana en iyi puanını şimdiden aldı. Bu durum Beşiktaş’ın, gelecek yıllardaki Şampiyonlar Ligi play-off’larında şansını arttıracak bir etkendir. Keza her hangi bir kupanın, gruplarındaki torba sıralamasında…

Yıllardır ön direk fetişizmi yaşanan “sağ köşe gönderinden” kullanılan kornerlerle iki gol geldi. İlkinde gol tamamen Quaresma’nın, korner sadece topun hücumda olması konusunda işe yaradı. Yoksa yine ön direkte ne çalışıldıysa, o işlememiş ve top dönmüştü… İkinci golde ise top şaşırtıcı bir şekilde ön direği aştı, Ernst’in direk kafa şutuyla gol oldu. Guti’den her zaman böyle “kale alanı” kesmelerini bekliyoruz…Quaresma’nın harika golü yine bir “ağza bal çalmak” değildir umarım. Adamın her depar atışında gözümü kapıyorum artık, “gol kaçtı!” üzüntüsüyle kendini yere bırakmalarında bile tırsıyorum… Zaten dakika 30 oldu içimden “al artık kenara yeter!” demeye başladım. Çok da ironik değildi, 30 dakika oynasın ama her maç oynasın kafidir… Devre arasından itibaren, tedavisine devam edilsin ve ikinci yarıya fit girsin. Kankalarını sahada yalnız bırakmasın…

Beşiktaş oyunu iyi idare ederek maçını kazandı. Dönem dönem şık “ön preslerde” bulundu… Ferrari uzun süre oynamamasına rağmen dün gayet iyiydi, insana güven veriyor. Hani zırt pırt sakatlanmasa “kalmalı” diyeceğim… Aslında Holosko’nun sözleşmesi donarsa, yine de kalmalı. Yok pahasına göndermektense… Bu durumda stoperler Ersan, Ferrari, Sivok arasında döner; Toraman da sağ bek ve defansif ortasaha rotasyonuna sokulur. Hatta, bazen tandem Sivok - Ferrari olurken, Ersan solbekte de oynayabilir taktiksel anlamda. Özellikle de Avrupa Ligi maçlarında... Fink, Zapo gidecek ve Holosko donacak dersek; 4. ismi de sürpriz bir şekilde Tabata olarak verebiliriz... Simao'yu hem kendi başkanı hem de Schuster doğruladı. Fernandes de geldi, hiç anlamı yok Tabata'nın artık. Dün zaten oynadığı futbolu "golle süslemesine" direk bile razı gelmedi...

Dün herkes “idare ederek” oynadı. Ali Kuçik de bunlardan biriydi… Ama şunu unutmuş olmalı ki; bugün idare edenlerin bir kısmı devre arası gidecek, diğer kısmının ise takımdaki yeri garanti. Yani biraz daha sıkmalı, maç içinde patlama yapmalıydı bazı bazı… Faul kazandırdığı pozisyonda olduğu gibi, o şekilde rakibin yanından atıp geçecek bir oyuncudur aslında. Ama çok az deniyor. Bunlar önemli fırsatlar, daha sık denemeli ve “damga” vurmalıdır maçlara… Gaziantep ve Konya Şeker maçlarında o fırsatlar devam edecek.Yarın kura var. Beşiktaş; Avrupa Ligi grup birincileri ve Şampiyonlar Ligi gruplarında 3. olan takımların “en iyi dördünden” biriyle eşleşecek: Leverkusen, Sporting Lizbon, Villareal, Dinamo Kiev, CSKA Moskova, Zenit, Stuttgart, PSV, PSG, Liverpool, Ajax, Braga, Spartak Moskova, Twente. Bir de muhtemelen Man City, ama kesin değil. Bugün Juve içeride Man City’i yener de, Poznan da dışarıda Salzburg’u mağlup ederse grup lideri Polonyalılar oluyor…

Gruplarda “çek bi…” moduna girip, takım beğenmedim. Gayet uygun bir grup ve fikstür düştü. .Yine aynı totemi gerçekleştiriyor ve yorumda bulunmuyorum. Hayırlısı…

26 yorum:

Adsız dedi ki...

Size birşey sormak istiyorum.
http://video.mynet.com/yanarvolkan83/sayim-celik/912552/
Bu videodaki çocuk 14 yaşında beşiktaş paf takımında 20 den fazla maça çıkmış ve 5 gol atmış.1994 doğumlu.Hatta hazırlık maçında galiba a takımla bile golü var.Şuan konyasporun profesyonel oyuncusu görünüyor.Neden böyle bir akıbeti oldu? Oyuncu hakkında bir fikriniz var mı?

Batistuta35 dedi ki...

Gene de çek bi kiev der gibisin:)

Cartalete dedi ki...

Adsız;

Hiç bir fikrim yok maalesef, bilen varsa paylaşırsa güzel olur.

Batistuta;

Bilemiyorum artık :)

Adsız dedi ki...

Ersan'in bir cok ozelligi gercekten iyi olmasina ragmen, ciddi eksiklerinin oldugunu dusunuyorum. Mesela, yerini kaybedebiliyor ve arkasina fazlaca adam kaciriyor. Ozellikle son mactaki cenkin kurtardigi pozisyonda ya da e.sehir macindaki ikinci golde ciddi anlamda hataliydi Ersan. Ama oylesine guzel isler de yapiyor ki, tecrubeyle hatalarini minimuma indirebilecegini dusunuyor insan. Ancak suan icin takimin degisilmez oyuncusu olacak kalibrede gormuyorum kendisini. (gerci bu kadar kisa sure icerisinde oyle bir beklentide olmak da Ersana fazla haksizlik olur)

Batistuta35 dedi ki...

Bu arada ismaili nasıl buldun? İkinci yarı çok beğendim ben hele ernste aktardığı pas öncesi hareketler çok hoştu.

Cartalete dedi ki...

Ben de gayet iyi buldum. Boş alanlara koşularıyla Quaresma'yı da rahat ettiriyor, en azından bir adamı alıp götürüyor beraberinde.

Ernst'e attığı top öncesi yaptığı atakları sıklaştırması için güven gerekli. Kötü oynasa bile yarın yine 11 olacağını bildiği bir dönem gerekli..

Cenk'in inanılmaz kurtarışı öncesi, Ersan ilgiç bir ofsayt taktiği yaptı kendince. Kenardan atılan paslarda ofsayta düşürmeye çalışmak fantazi işi, evet orada hatalıydı. Ama iyidir, ben güveniyorum Ersan'a.

Adsız dedi ki...

Batistuta35;
ismail'e FM tabiriyle,Fm real time editor yardımıyla biraz cesaret,birazda kararlılık vermek gerekiyor.o zaman lokum gibi sol kanat olur.defansif yönlerini saymıyorum tabi,onlarla da baya bir oynamak lazım :)

Cartalete dedi ki...

FM dediniz de; Football Manager'ın resmi Beşiktaş editörüne bazı önerilerde bulundum A2 oyuncularıyla alakalı, o da sağolsun dikkate aldı.
Bu yeni patchle (11.2.0) beraber, A2 oyuncuları güncel profilde.

Tavsiye ederim, güzel oldu.

mustafa dedi ki...

Tff bilgi bankasın abktımda Sayim Çelik 2009 da Afyonkarahisarspora transfer olmus amatör olarak saha sonra 2010 ocakta da afyonda profesyonel olmuş 2010 eylülde yani bu sezon başıda Konyaspora transfer olmuş .

http://www.tff.org/Default.aspx?pageId=30&kisiId=857651

Adsız dedi ki...

Çok güzel olmuş bu olay.Birde Muhammedi şöyle sağlam bir wonderkid yaparsalar o zaman tadından yenmez fm de beşiktaş.

Cartalete dedi ki...

Muhammed de Şubat'taki patchde geliyor. Gayet sağlam geliyor hem de :)

Batistuta35 dedi ki...

Bence artık ismail rotasyona girmemeli ibo iyi hoş da bugün var yarın yok ismaile vermmek lazım artık solu.

bu aradafutbol manager değil de hiç fifa manager oynayan yok mu?

erenn dedi ki...

ingilizlerin temposu, rusların kar ve soğuk havası korkutuyor beni.. ama bi kiev çıkarsa soğuk moğuk demez gideriz elbet!!

tannhauser dedi ki...

ismail, yanılt beni, utandır beni, bitir artık kalp ağrımı ulan.

valla çok üst düzey de oynamadı ama ismail'den beklentim o kadar azdı ki mest oldum. umarım daha iyi olur. solda bir hilbert performansı gösterse ismail, bir de artık kesinleşen simao transferi tutsa, q7'nin yaptığının benzerini ters kanadında yapsa simao. bütün sorunlarımız çözülecekmiş gibime geliyor. cartalete bu konuya özel bir yazı yazdı: "pres yapıyorum, koru beni!" başlığı. ernst'in, aurelio'nun, necip'in halini de biraz anlamak lazım. diğer yandan savunmaya da biraz anlayış göstermek lazım. tamam abi pres yapıyorsun, koruyayım seni de, yırtınıyoruz top kazanıyoruz, sonra ne oluyor? hücumda sonuca yaklaşamayınca gerideki insanlar neler düşünüyorlar acaba? bunun da temel sebebi ilerideki kısırlığımız. gol atamamak değil de tehlikeli pozisyon yaratamamaktan bahsediyorum. rakip takım olarak düşünelim. ne var karşımda q7. tamam herif hayvan gibi yetenekli ama aynı anda iki kanatta birden olamaz. o zaman bas adamın üzerine, q7 iş yapmazsa diğer kanada açılma şansın yok. o zaman ortadan dikine guti'yi kullanacaklar. ortayı sıkıştırdığın zaman? bir otuz dakika idare ettin mi? tamamdır, bu adamlar pozisyona giremiyorlar, korkmuyorum. fazla da açılmadan arada hucüma geçeyim... devam eder bu. ama sağ ve sol kanatlar bekiyle açığıyla işlerse rakibin senden tırsar. "ismail topu ileri taşıyor, yüklenelim q7'ye" derlerse olmaz. ya simao'ya indirirse topu? böyle bir durumda tüm savunma ağırlığını tek kanada bindiremezsin. böyle bir durumda rakip takımın beklerinden en az biri doksan dakika diri kalamaz. ikisi de çabalamak zorunda. diri kalamayan bek ileride etkin olamaz. beklerin yardımı olmadan rakipler bu kadar etkili hücumlar geliştiremez. daha dengeli kalırsak savunmamızın da savruk görüntüsü ortadan kalkar. en azından simao transferinin bu anlamda takıma katkı vereceğine inanıyorum. hücum zenginleştikçe rakiplerin psikolojisi düşer, pres yapmak daha kolay olur, defansif orta sahalar top kaptıklarında bir anlamı olacağına inanırlar, daha canla başla basarlar. şampiyonluğa inanmıyorum ama ikinci yarıdaki oyunumuzdan umutluyum. takımı seyretmenin bir anlamı olacak.

tannhauser dedi ki...

avrupa'da ise liverpool'u istiyorum. eleneceksek onlara elenelim. onlarla karşılaşmadan bu turnuva bitmesin. kim bilir q7 coşar, bobo iyileşir sağlam bir tarife uygular, hesabı kapatırız. olmazsa da braga'ya, kiev'e değil anlı şanlı liverpool'a elenmiş oluruz. dünya gözüyle liverpool izleriz.

Uğur B. dedi ki...

Cartalete ve Batistuta35, valla kalbiniz temizmiş.Rakip Dinamo Kiev :)

tannhauser dedi ki...

hay çenemin bağına tüküreyim. kiev'e gidiyoruz. bari bu sene kış sert geçse de bizim elemanlar alışsa...

iyi şanslar...

Cartalete dedi ki...

Harbiden çektik bi Kiev :)
Hayırlı olsun, güzel kura.

Adsız dedi ki...

valla herşey iyi güzel de,bir sonraki turu konuşan yok :( ben yolumuzun oraya kadar olduğunu düşünüyorum.City yi eleyemeyiz malesef ki,bu kadar da karamsarım :/

Batistuta35 dedi ki...

Kiev iyi hoş da sonraki tur hiç güzel olmadı,kısmet:)

Cartalete dedi ki...

Malum, son 16. Elbet sıkı takımlar gelecek artık, şuana kadarki kura şansından gayet memnunum.

Man City'i de öyle elenmeyecek bir takım olarak da görmüyorum. Poznan 3 tane sıkıştırmıştı bunlara içerde. İyi oyuncuları var ama iyi takım değiller. Tevez de arıza çıkarıp duruyor.

Bakalım şu Kiev'i geçecelim de.

Adsız dedi ki...

poznan 3 tane sıkıştırdı da o maçı izledin mi mustafa abi,o maçta city çok defans hatası yaptı,yani karşı takımı hiç önemsemedi,bir daha öyle hatalar yapmazlar kanımca,ayrıca ikinci gol şans goluydü poznan için,city defansı kafa gelen ortayı kafa vuruşuyla uzaklaştırmak istiyor defansın uzaklaştırmaya çalıştığı top poznan lı oyuncunun kafasına çarpıp gol oluyor,3. gol de ise artık defans güvenliğini elden bırakan bir city gördük uzatma dakikalarında ki 1 ve 3. gol uzaktan çekilen şutlarla geldi.
yani demem odur ki city her zaman böyle maç oynamaz.grup maçlarının vermiş olduğu rahatlıkla zayıf rakibini küçümsemesiyle maç o şekilde sonuçlandı diye düşünüyorum.elemelerde bu şekilde olmayacaklardır ve bu da bizi zor duruma düşürüp rahatça elemelerini sağlayacaktır diye düşünüyorum,tabi bizimkiler hayatlarının topunu oynarlarsa o zaman şukela olur :)

Cartalete dedi ki...

İzlememiştim, doğrudur. Zaten eleriz demiyorum, "elenebilir" diyorum ki bence öyle. Hatalar yapan ve o hatalarla maçtan kopabilecek bir takım. Henüz oturmuş değiller o nedenle. Bir de rövanş maçının 2 gün sonrasında Chelsea deplasmanları var.

Hoş Beşiktaş'ın da Kiev maçları arası Fenerbahçe derbisi var sanırım. Şu takım Kiev'i geçsin, yeterli başarı elde etmiş demektir zaten. Man City eşleşmesinden ne çıksa kabulum olur.

Adsız dedi ki...

Maç öncesi yazısı yazıcakmısınız bilmiyorum ama ben açıklanan kadroyla bir türlü iyi bir 11 kuramadım yarın için.Muhtemel bir puan kayıbı olabilir.Bugüne kadar en çok günvendiğimiz mevki olan ortasahamız eksik.

mustafa dedi ki...

Kiev maçlarının arasında Fenerbahçe maçı var ama Simao transferi gerçekleşirse Fernandes ve Simao Avrupada forma giyemeceği ve sakatlık olmadığı ve tam kadro olduğumuzda elde Rotasyon yapıp her iki maça da fit çıkacak 11 ler bulunacaktır bence. Kadir Mevlam ikinci yarı takımı sakatlıklar ırak eyle YaRabbim

mustafa dedi ki...

Adsız kardeşim ben şöyle alternatifler çıkarttım

---------CENK----------

TORAMAN--FERRARI-ERSAN-ISMAIL


------AURELLO---FINK----------


HILBERT----TABATA-------QUARESMA


----------NOBRE-------------

yada

---------CENK----------

HILBERT--FERRARI-ERSAN-ISMAIL


------AURELLO---TORAMAN----------


ALI KUCIK----TABATA-------QUARESMA


----------NOBRE-------------

olabilir