Samet "Modric" Bülbül

Henüz TFF’nin bilgi ekranında gözükmüyor ama kendisiyle 5 yıllık profesyonel sözleşme imzalanmış. Ve basına da düştüğü üzere, Bucaspor’a kiralanması gündemde. Ocak ayından itibaren A2 takımı daha da gençleşecek Beşiktaş’ta. Samet başta olmak üzere, bir çok oyuncu ya kiralık verilecek ya da A Takım’da kalacak. Hem alttan gelen bir alt yaş grubu oyuncuları için, hem de A2 maçlarının artık üzerlerinde bir etki bırakmadığı “tecrübeli” gençler için olumlu bir hamle olacaktır bu.

Samet Bülbül teknik olarak en fazla göze çarpan oyuncuydu A2’de. Top kontrolü, adam eksiltme, derin pas gibi daha çok “teknik beceri” gerektiren özelliklerle öne çıkıyordu. Bu tarz oyuncuların günümüz futbolda yer edinmesi için; tekniğine ya “hız” ya da “kuvvet” eklemeleri gerekiyor. Böyle oyuncular aynı zamanda; hızlı, rakip kaleye çabuk inebilen, ceza sahası çevresinde ezber bozan, duran top kazandıran oyuncular olduğu vakit “kenar forvet” bölgesinde değerlendirebilirler. Ya da kuvvetlenmeleri durumunda ortasahanın içinde yer alabilirler ki, bu onları çok daha değerli kılan bir özellik olur…

Samet’de gördüğüm kadarıyla hem çabukluk hem de kuvvet anlamında eksiklikler var. O nedenle teknik becerilerini ortaya koymakta zorlanıyor. Profesyonel futbolda daha da zorlanacaktır… Bir insanın çabukluk kazanması zor, ancak rahatlıkla kuvvetlenebilir. Samet Aybaba muhtemelen onu, şuana kadar Sercan’ı görevlendirdiği yerde oynatacaktır. Yani ortasahanın biraz önünde… Bucaspor’un ortasaha oyuncuları genelde fizik ve mücadele bakımından öne çıktıklarından, durum “ince işlere” geldiğinde tıkanıyorlar. Samet Bülbül, o ince işleri yapabilecek bir oyuncudur. Zamanla orada tecrübe kazanırken, mutlaka güç de kazanmalı ve kendisine Modric’i rol model almalıdır diye düşünüyorum… Belki onun kadar hızı yok ama “oyun zekası” ve teknik beceri anlamında yakın. Bilindiği gibi Modric de önceleri kenarlarda ve forvet arkasında kullanılan bir oyuncuydu. Fakat fizik ve oyun anlayışı olarak yol kat edince, çok önemli bir “ortasaha” oyuncusu oluverdi.

Bu benzetme "Modric kadar oyuncu" olarak algılanmasın, ancak izlemesi gereken ve engelleri aşması durumunda varacağı yolun sonu "Modric" olabilir. Modric, neredeyse potansiyeline erişmiş bir oyuncu, hemen hemen son durağa varmak üzere. Samet ise "gelişim yolculuğu" için henüz koltuğuna oturdu bu sözleşme ile, sabırı ve çalışkanlığı geleceğini belirleyecektir.

Maç içinde devamlılık kazanmış, bacaklarını “bir iki faulde sinmeyecek” şekilde kuvvetlendirmiş bir Samet fazlasıyla fark yaratacak bir oyuncu olabilir. Batuhan’dan sonra ilk kez bir alt yapı oyuncusu, direkt olarak Süper Lig’e kiralanacak bir aksilik olmazsa. İyi bir fırsat…

14 yorum:

Jig§aW dedi ki...

gençlerimizi sürekli bizlere tanıtığınız için çok teşekkürler. keşke sizin gibi klüpte de bu şekilde genç oyuncularla ilgilenip analiz yapabilecek çapta biri olsa. hele şu yerli piyasasında artık almaktansa yetiştirmek daha mantıklı ve ekonomik. bize düşense bu gençlerimize sabır göstermek. hasan türk ile ilgili gelişmeleri bekliyoruz sözleşmesi ne oldu?

Cartalete dedi ki...

Ben teşekkür ederim.

Hasan Türk A2'nin henüz yenisi sayılır. Bir çok anlamda, çoğu oyuncuya göre hazır olmasına rağmen biraz daha zamanı olduğuna inanılıyor sanırım.
Bu seneyi A2'de tamamlar, sene sonunda sözleşmesi yapılır diye tahmin ediyorum. Elden kaçırılmaması gereken oyuncuların başını çekiyor.

Adsız dedi ki...

Admin bu alt yapi ile ilgili yazilarindan ötürü tebrik ve tesekkür ederim.
Senden ricam su son zamanlarda ön plana cikan gizemli adam Mertcan Demirer hakkinda bizlere bilgi sunmam olacak. Daha A2'ye yeni cikdigi halde A takimla antremanlara cikan, milli takima hizmet etmis ve fiziki acidan cok hazir halde gözüküyor.Ayrica kendisi alt yapi sorumlularindan Fikret Hocanin oglu.
Bu yönde bir blog umudu ile hoscakal.

Cartalete dedi ki...

Mertcan'ı çok küçük yaşta bir maçına denk gelmiştim. O dönem fizik olarak epey güçlü duruyordu yaş grubu arasında. Ancak son durumundan haberdar değilim maalesef.
Değerlendirme yapabilecek kadar izlediğimde, görüşlerimi paylaşırım elbette.

Adsız dedi ki...

Az önce izlediğim bucasporda samet forma şansı bulabilir.Bunda bucanın genç oyuncuya verdiği değerde var tabi.Belki türkiyenin en iyi altyapı tesislerine sahip buca akademi.Alt milli takımlarda 3 büyüklerle yarışabilen tek takım.fb maçında sağ bek de oynayan kamil çörekçiyi çok beğendim.İngilterede yetişmiş 92 doğumlu.Ortasahalarındaki civarında fiziksel gelişmesi gerekiyor.Samet giderse civarın önüne geçebilir.

Adsız dedi ki...

cartelete

bielki konuyla ilgili değil ama senin bilgine başvurmak istedim...Bu gün bucaspor maçında civar çetin'i izledim ve yaşını da dikkate aldiğımda çok beğendim..Güçlü, sakin, oyunun iki yönünü de oynayabilen bir genç..Senin de dikkatini çekmişmiy di.. Bilgin var mı? Tabii tek maç izlemek yanıltıcı olabilir ama bana necipden aşağı değil gibi geldi..siyah beyaz ölüm yaşam

Cartalete dedi ki...

Maçı izleyemediğim için, Civar hakkında da pek fikir sahibi değilim ne yazık ki.
Ancak Bucaspor alt yapı konusunda baya iyi evet. Zaten son dönemde, alt yaş kategori finallerinde Beşiktaş'la Bucaspor karşılaşıyor bolcana.

Buca'nın bu mentalitesi ve Samet Aybaba'nın bizzat kendisi, Samet Bülbül için çok iyi bir firsat.

borasahin dedi ki...

Samet'in Aybaba yonetimindeki bir takima gitmesi kendisi acisindan "degerlendirebilirse" cok iyi olur. Yanilmiyorsam sonlarda giren Salih icin spiker 16 yasinda dedi. Bu durumda sans bulup bulmamasi tamamen kendi elinde. Ayni zamanda goz onunde olacak. Belki onumuzdeki sene bile kalabilir.

Kamil Orhan Gulle'lerin jenerasyondan, aslinda o sampiyonada Orhan'in orta sahadaki partneri idi, Aybaba sagbek olarak degerlendiriyor, yokluktan mi yoksa orada mi daha cok verim verir diye dusunuyor bilemiyorum.

fztmurat dedi ki...

Samet bülbül,benim yakından takip ettiğim ve senelerdir paf ve A2 atakımlarında oynamış bir genç oyuncudur..Altyapı hocalarının O'nu A takıma kazandırmak için çabaladığı oyunculardan...

Cartalete'nin dediği gibi tekniği iyi,pasları derin ve top kontrolü enfes bri genç fakat altyapıdan gelen oyuncuların tümünde görülen dayanıklılık çok düşük...Ama O özel bir oyuncu olduğu için teknik yönden oyun içinde pas trafiği yüksek oyuncularla GUTİ GİBİ iyi işler çıkaracağını düşünüyorum..

Samet Bülbül için Yemen Ekşioğlu şunları demiştir...Sergen Yalçın'dan sonra altyapıdan meziyetleri yüksek bir genç geliyor..O'nu çok iyi değerlendirmeliyiz demiştir..Bu sene olmasa bile güçlenip geldiğinde ARDA'nın kiralıktan gs'ye geldiği sene gibi bir patlama yapabilir..Mevki olarak önceleri kenar forvet diyordum..Ama artık ortaiç bölge daha uygun olacağını düşünüyorum...

Gençlere değer vermeli arkasında durmalıyız..FURKAN ŞEKER bugün ilk kez oynadı..Kademe hataları yapmış olabilir ama iyi bir savunmacı olacağa benziyor..Rıdvan ŞİMŞEK son 5 dakika oynadı,sol iç görünümündeydi ve ayağına topu yapıştırarak iyi paslaşmalar yaptı.Ali küçik bugün pozisyonlara girdi..Atamadı fakat iyi izlenimler veriyor..Koca maç boyunca nobre bunlarıda yapmadı..Ama ALİ KUÇİK'te bu yetenek var..Q7 ile verkaçı müthişti..Birde gol olsaydı tadıntan yenmezdi..Ama zaten BEŞİKTAŞ bunu en son türkiye kupa finalinde HOLOSKO-BOBO verkacı ile yapmıştı..Daha başka gençlerde oynayacak OĞUZ CEYLAN,HASAN TÜRK,MERTCAN DEMİRER...

Braz sabredelim,güçlenmelerini bekleyelim..Zaten sonrası bayram havası..

SABIR

tannhauser dedi ki...

yahu bir yardım edin, çıldırmak üzereyim. bende mi bir problem var, göremiyor muyum? çok mu iyimserim? başka maçlar mı izliyorum? bir kısım blog'u yorumcularının izansızlığı yüzünden takip etmeyi bıraktım ama burada daha kendime yakın bulduğum bir kitle var. tamam, konuya giriyorum. samet başlığı altında ali kuçik'i soracağım. arkadaş, ali gerçekten kötü mü oynuyor? son iki maçta çok göze batan, kritik hataları oldu ama bana göre pozisyon alması, pas düşünceleri iyiydi. kanat savunmasında aşırı derecede geriye dönerek harcadığı eforu önde basarak harcasa daha iyi olurdu ama gayretliydi. konya torku maçında kaçırdığı goller (kaleciyle karşı karşıya kaldığı hariç) öyle herkesin atabileceği goller değildi. gelin görün ki blog alemini "bu çocuktan hiçbir halt olmaz" havası sarmış. yepyeni bir düzene geliyorsun, geçen sene hayalinde bile olmayan bir yerdesin. takımda herkes takır takır top oynuyor da sen sırıtıyor değilsin. neden bu kadar üstüne gidilmesi? "bir alex değil" misali "bir feyyaz değil" deniyor. e metin ve ali nerede? metin rolündeki quaresma'yla fena anlaşmıyorlar aslında ama ali rolünde nobre var be abi! iş yerinizi düşünün, hiç şöyle bir şey başınıza gelmedi mi? elemanlardan bir tanesi dışarıda, diğerine çok güvenemiyorsunuz, o işi kendiniz yapıyorsunuz. sürekli yaptığınız bir iş değil ama el-mecbur. ben o sahada düşünürüm arkadaş, bu topu nobre'ye atsam mı daha çok şansım var, kendim kullansam mı? her neyse, dağınık düşüncelerim. sanırım ali'den umutsuz olanlar arasında buradan bora da vardı. gördüğüm başka yazılar kadar vicdansız olmadığı için özellikle ona soruyorum. abi neden olmayacak bu çocuk?

Cartalete dedi ki...

Biraz önce maç yazısında bahsettim, ben de gayet beğendim Ali'yi. Hatta A Takım'daki en iyi maçıydı bence.
Ama ben de mimliyim tabi pozitif ayrımcılık konusunda. Bora veya her hangi realist yorumcuya sözü verelim :)

cesc dedi ki...

Komik gelebilir ama, rakip oyuncudan sıyrılırken vücudunun aldığı şekle dikkat derim ,estetik bi' oyuncu sanırım =)

C.Ronaldo'nun leopar desenlerini giymesi ise benim için hanesine bi' eksi puandır şimdiden =)

not: Messi değil Ronaldo! =)

Adsız dedi ki...

Bugün 2 golde duran topları kullanan adamdı.Gayet sağlam bir futbol oynuyor çabukluğu ve paslarıda oldukça iyiydi.Defansif olarak ve fizik olarak kendini geliştirirse modrice bağlayabilir gerçekten.Fizik olarak geliştiği belli zaten a2 deki durumuna göre.

Cartalete dedi ki...

Aslında bir de forvetlerinde araya sızacak, tilki koşular yapacak bir oyuncu olsa; Samet çok daha fazla göze batacaktır. Beto öylesine bir santrafor, Mendy de fiziğiyle adam dövüyor ama onda da defansın arkasına kaçma mentali yok.