Emre Can’la Alman Kale

Belli bir dakikadan sonra maç olmaktan çıkıp, Çek kalecisi Lukas Zima’nın Almanya’ya karşı durma savaşına dönen oyun; Samed Yeşil’in son dakika golüyle 1-1 sonlandı. Gole kadar ikisi penaltı olmak üzere, toplam 12 kaleyi bulan şutu vardı Almanya’nın; hepsi de gollük şutlardı… Eleme grubunda Türkiye’den 6 gol yiyen Zima; yine Türkiye’ye 2 kere gelip, 2 gol bulan ve Elit Tur’dan lider çıkan Almanya karşısında geçit vermedi. Bir gol yese de, Almanya’nın 2.lik şansını kendi takımının ellerine bıraktı…

Son maçta grup liderliğini garantileyen Hollanda’yı yenmeleri halinde, Çekler 2. olarak yarı finale çıkacak. Almanya ise Romanya önünde kazanıp, Hollanda’nın Çekler’e kaybetmemesini bekleyecek… Şayet Almanya yarı finale çıkarsa büyük ihtimalle Danimarka’yla eşleşecek ve bizler harika bir maç izleyeceğiz…
Yediği golden, 80+1’de Samed’le bulduğu gole kadar; rakip ceza sahası çevresinde resmen “Alman Kale” oynadı Türk usulü Panzerler… Evet, Almanya’nın etkili hücum hattını oluşturan 5’li grubun 4’ü Türk oyunculardan kuruluydu… Ortasahada Robin Yalçın ve Emre Can, hemen önlerinde Levent Ayçiçek; kanatlarda Okan Aydın ve Schnellhardt; en uçta da Samed Yeşil…

Aralarındaki en vasat oyuncu has Alman olan Schnellhardt’dı, en etkilisi ise bir önceki maçta olduğu gibi Emre Can… Kendisi Ballack model bir ortasahadır, iki yönlüdür ve harika fiziğe sahiptir. Uzun boyuyla ve iyi pozisyon almasıyla, savunmasının önünde sıklıkla top kazanıyor. Topla da oldukça yetenekli; pasla veya driplinglerle rakip yarı alanını kat edebiliyor… Ballack’tan kendisini ayıran özelliği, aynı zamanda atletik yapıda olması… Hani kanatlara koysan, yine harika işler yapabilir diye düşünüyordum ki; maçın son bölümünde “sol forvet” bölgesine geçti ve Çeklere karşı oynanan Alman Kale’nin başrol oyuncusu oldu…94 doğumlu, ama fiziğine bakılırsa 84 doğumluyum dese inandırır. Türkiye’ye gelse, hemen Pazartesi herhangi bir büyük kulüpte 11’de başlar. Beşiktaş’ta Ernst’i, Fenerbahçe’de Baroni’yi, Trabzon’da Colman’ı keser; Galatasaray’da Mustafa Sarp diyeceğim ama çocuk gidip mahkemeye “bana küfrettiler” diye hakkımda suç duyurusunda bulunabilir…

Ama röportajlarına bakılırsa, Bayern Munich’de şimdiden üzerine titrenen bir oyuncu olmuş. Zaten öyle olması da gerekiyor açıkçası…

Samed Yeşil de, yetenek olarak Emre Can’dan sonra en dikkat çeken isim. Bazı oyuncular vardır, dripling yaparken top her zaman önünde kalır; tam kaptıracak derken bir bakarsın ki köşeyi bulmuş… Çek savunmasının da katkısı vardır elbet, ama Samed bana bu tip bir oyuncuymuş gibi geldi. Dar ve kalabalık alanlarda kendisine vuruş imkanı sağlıyor ve son hareketlerinde soğukkanlı davranıyor… Bu ikisini Milli Takım’a kazandırsak yeter, hatta sadece Emre Can’a bile razıyım ama zor görünüyor…

6 yorum:

ttarlabasi dedi ki...

Malasef maçı izleyemedim. Benim merak ettiğim oyuncu stoper Koray Günter. Nasıl oynadı ve nasıl buldunuz?

Hücum oyuncularını kapmamız zor da belki savunmacıları kapabiliriz mantığındayım biraz da. Koray'ın fiziği de iyi (1.85 boyundaymış) ve alman altyapısından yetişmiş bir stoper olması ve defansın önünde de oynayabilmesi ilgimi çekti, ayağına da hakim demekki.

>> Ve de Orduspor'da Emre Özkan neler yapıyor, Beşiktaş'ta solbeke alternatif olabilir mi? Takip eden arkadaşlar varsa yorumlarını merak ediyorum.

Cartalete dedi ki...

Koray pek fazla gözüme çarpmadı, zaten tek taraflı maç oldu genelde. Bir dahaki maç yine kazanmak zorunda olan Romanya ile, daha iyi bir fikir verebilir bize savunma oyunu konusunda.

Ama bir diğer ortasaha Robin Yalçın'ı da çok beğendim...

rivaldo dedi ki...

Bize karşı oynadıklarında Schnelhardtın yerinde marvin duckhs adında bir oyuncu vardı. Almanya liglerinin bu yaş grubunda sametin önünde gol kralı.Ondan da çok şey bekliyolar.

İzlandaya yenilmesek muhtemelen bizde burdaydık.Bizim takım çeklere 6 atmış, almanyaya maçta üstünlük kurmuş.Bizim 94 jenerasyonunu kendi yaş grubunda doğru düzgün izleyemedik.(ege kupasında finalinde izlemiştim sadece).Bizimkilerinde kıymetini bilmek gerek aslında.Birde bu turnuvayı izledikçe 2013 güzel geçecek gibi geliyor.Belkide jesic,fischer,amankwa,emre can dünyaya o turnuvayla tanıtacaklar kendilerini.

Birde dikkatimi çeken necip,orhan gülle, cankurt derken geçen u13 maçına denk geldim.Orda bile bu tarz uzun boylu,fizikli ve teknik bir oyuncuyu direk ortasahaya koymuşlar.(araldı galiba adı)Bu tip oyuncu yönlendirmelirini modern futbola göre yapmaları çok iyi.

Samet son vuruşlarını göremedik pek.Gol vuruşlarını merak ediyorum.

ttarlabasi dedi ki...

Cartalete, İsviçreli gurbetçilerden Endoğan Adili'yi duydunuz mu? 15 yaşında Grasphopers Zürih formasıyla çıktığı ilk maçında golle tanışıp ligin en genç forma giyen ve en genç golcüsü olmuştu.

"Solak", 1.70 boyunda ofansif ortasaha, forvet arkası ve santrfor oynayabiliyormuş. Bu çocuk da Emre Can gibi büyük bir oyuncu olacak izlenimi veriyor. İzleme fırsatım olmadı fakat duyduklarım araştırmalarım çok olumlu. O da İsviçte U17'de oynuyor.

Geçen de Derdiyok örneğini verdiğinizde söylecektim de bu başlığa kısmetmiş. Neyse iyi oldu ama burda.

94 tayfasından Erkut ve Kadir'e Okay Yokuşlu ve böyle yine yıldız adayı bir gurbetçiyi eklesek müthiş bir çete olurlar :)

Cartalete dedi ki...

Rivaldo,

Samed golünde biraz ipucu verdi aslında. Şutlamak yerine köşeye tıngırladı...
2013 harika olacak cidden, Allah ömür verirse izleriz; üstelik Dünya Kupası, Brezilyası Arjantini falan da gelecek.
Bu Danimarka'nın jenarasyonu da fena...

Bizden Hasan Türk , Cankurt, Erkut, Muhammed, Kadir Ari belki Ömer Faruk kadroda olabilir... Ömer, Hasan 93'lü ama tutuyor yaşları sanırım.

Toprak,

İsviçre'de az ama öz çıkıyor zaten gurbetçi oyuncu, ama bir izlemek lazım tabi... 15 yaşında A Takım'a çıktığına göre vardır elbet bir yetenek. İsviçre'den buraya adam getirmek daha kolay aslında.

FeridunBitir dedi ki...

isvicreden zorla aldigimiz sag bek vardi baselde oynayan, o noldu hic sesi cikmiyor? Aslinda avrupanin brezilyasi olacak potansiyel var ama kullanamiyoruz nedense!