U19 Elit Tur: Türkiye 3 – 1 Makedonya

Yaz aylarındaki futbol maçları bana ayrı çekici gelir, nedendir bilinmez. Zamanı olmadığı içindir belki de, “turfanda futbol” hesabı... Mesela Copa America da en sevdiğim turnuvalardan biridir, yine aynı sebeple olması muhtemel. Bu bağlamda, U19 Milli Takımı’nın Elit Tur’u da ilaç gibi geldi diyebilirim…

Aslında maçta seyirci yoktu, hatta tribün bile yoktu kamera açısından. Ama bağlayıcı başka sebepler vardı; iyi bir zemin, güzel yayın kalitesi ve şahane maç anlatımı… Hakkını yemeyelim; “bam-güm” futboldan uzak, pozisyon sıkıntısı çekse de, bir birine yakın oynayan hatlar, öne çıkan savuma ve iyi top dolaştıran bir takım olarak, bizim U19'lar da maçı güzelleştiriyordu…Furkan – Sezer ikilisi, maç boyunca önde ve akıllıca pozisyonlar alarak, kendi işlerini kolaylaştırdılar aslında. Maçı izleyen bir insan, onlar için “iş düşmedi” diyebilir, ama bu onların sayesindeydi daha çok. Ortasahayla aralarındaki mesafeyi açsalar, belki de çok iş düşecekti. Cengâverce müdahaleler yapmak zorunda kalacaklar, daha çok dikkat çekeceklerdi… Ama onlar "taktik zekâyla" savunma yaptılar, önde pozisyon alarak sürekli seken topları yakalayıp, yeniden atak tazelediler. Maç boyunca %70’in üzerine topa sahip olunmasında, birinci etken buydu. İkinci etken de, golden sonra rakibin iyice kalesinin önünde savunma yapmasıydı elbette… Yenilen golde Sezer’in hatası var denebilir, ancak “gollük” bir hata değildi. Sonuçta ceza sahası dışında paralel geçen topa müdahale edemedi, açı zordu ama Makedon oyuncu harika vurdu…

Sağda Kamil Çörekçi, solda Sefa da oldukça dikkatlilerdi. Fazla hücuma çıkmadılar… Ortasahada ise bariz bir Gökay İravul liderliği yaşanıyordu… Bu çocuk tip olarak İrlandalı, sakinlik açısından Slovak, oyuna bakış açısından ise İspanyol… Bir tek enerjisi Türk, bu memlekette alınması gereken tek özellik zaten o da… Aykut Kocaman onun üzerine titrer, bu sezon verdiği süreyi yavaş yavaş arttırırsa, çok önemli bir oyuncu olabilir.

Yamacındaki isim ise tanıdıktı: Orhan Gülle… Ama şut istatistiği dışında pek katkı sağlamadı diyebiliriz. Takım, “takım olma” anlamında gayet iyiydi ama hücumsal olarak ciddi sıkıntıları vardı. Bunda cezalı Engin Bekdemir’in olmaması büyük etkendir tabii… 32. dakikada; Okan – Burakcan değişikliğiyle bu sorun bir nebze düzeltildi. Bu andan itibaren, kenarda biraz hantal kalan Nadir Çiftçi forvet arkasına, Okan ise sağ öne geçti; sistem 4-3-3’den, 4-2-3-1’e döndü…Sistemle birlikte, Nadir’in de nevri döndü aslında. Tam pozisyonunu buldu diyebiliriz… Oldukça kuvvetli bir oyuncu yaşına göre, gelişme kaydederse Tim Cahill tarzında bir oyuncu olabilir. Hem en uçta kalan Muhammed’e yakınlaştı, hem de topsuz oyunda Gökay-Orhan ikilisine yardımlarda bulundu. Maçın ilk tehlikeli şutu da ondan geldi. İkincisinde ise, kaleciden dönen topu Muhammed tamamladı…

Attığı ilk golde “takipçilik”, ikinci golde “golcülük”, son golde ise “soğukkanlılık” özelliğini konuşturdu Muhammed Demir. Birkaç ay evvel bedava gibiydi, sözleşme yapılabilir ve Haziran’dan itibaren takıma dâhil edilebilinirdi. Ama hiçbir büyük kulüp yüzüne bakmadı nedense. Gaziantep de bu fırsatı kaçırmadı, “yalandan bir takasla” sözleşme yapmıyor diye gözden çıkarılmış Muhammed’i kaptı devre arasında… Tipik İtalyan striker gibi bu çocuk, tam da bizim ligimize göre. Çok çabuk değil ama sırtı dönük oyunu, duracağı yeri iyi biliyor. Şutları da fena değil, en önemlisi ise “golcülük” sezilerinin yerinde olması… İleride çok iş yapar gibi gözüküyor.

19 yorum:

Veysel dedi ki...

valla keske bu Nadir Çiftçi'yi bız alsaydık dedım ama Kayserı almıs o ne fızıktır oyle yaw bu yasta bu fızık bı Sezer'de vardır zannedıyordum ama meğerse Nadir'de oyle NADİR bulunan fızıkte bı oyuncuymus M.Demir'i izleyince keske bedava iken alınsaymıs dedım golcu bı oyuncu olacak gelecekte o adam Cenk Tosun'dan sonra Antep onun boslugunu sımdıden doldurmus dıyebılırız keske zamanında Nadir ve Muhammed'ide alsaydık dedım bide Tayfur Hoca bu sezon hazırlık maclarında Sezer Özmen-Furkan Şeker tandemını denese keske dedım macı ızleyınce ıkısıde cogu pozısyonda dogru yerde durdular bıde A takımdakı abılerı gıbı fantazi uzun toplardan kacındılar hep ayaga ısabetlı ve hızlı oynadılar eger Furkan Şeker-Sezer Özmen tandemıne sans verılırse gelecekte Milli takımın ıkı stoperı bızden olabılır bence abi yalanmı ? :))

borasahin dedi ki...

Muhammet konusunda benzer bir fikirde oldugumuza sevindim, hatirlarsan gecen sene devre arasinda Bobo yedegi olarak onu onermistim. Bursa niye sans vermedi anlamadim gercekten, halbuki bir alternatif olabilirdi, Miller gelmeseydi onun kadar gole yakin bir oyunculari mevcut kadro icerisinden yoktu.

Bu takimda net bir yaraticilik eksikligi var. Ceyrek finalde kaybettigimiz macta Nadir ve Burakcan yerine Berkin Kamil Aslan ve Engin Bekdemir vardi. Belki Gokhan Tore olsa isler daha da farkli olabilir. Bu arada Gokhan Tore'nin de Besiktasli oldugu soyleniyor.

Furkan'in bir stoper olarak en buyuk problemi fiziksel kapasite sorunu. Boydan bahsetmiyorum, genel anlamda, mesela oldukca ince bir oyuncu, ust tarafi zayif. Hani buna mukabil super atlet veya hizli da degil. Drogba misali insan azmani oyuncular onu cok zorlarlar. Fakat ondan bir sekilde faydalanmanin bir yolu da bulunmali. Orta sahaya devsirilebilir mi diye dusunuyorum ama bu noktada teknik kapasite ve baski altinda top alma verme gibi durumlar sikintili olabilir.

Nadir degisik bir oyuncu, aslinda bizim o tarz bir oyuncuya ihtiyacimiz vardi: Q7 ile Simao'nun ortasinda ve Almeida'nin gerisinde, pis isleri yapacak fizik kapasitesi ile rakipleri zorlayacak vs. vs. Veli yerine onu alsalar daha iyi olabilirmis.

Orhan Gulle'yi begenmedim. 2 sene once seyrettigim Orhan bu takimin en iyi oyuncusu olarak dusunulebilirdi ama su anda oyunu domine etmekten uzak. Onun fiziginde bir oyuncu maclarin kaderini elinde tutmali. Gokay'i mesela daha fazla begendim, hatta takimda en begendigim oyuncu Gokay'di. Sag tarafa 4, 5 kere 'Xavi'vari mukemmel toplar atti. Bu cocukta cok ciddi potansiyel var. Hem hareketli, cabuk, sahanin her bolgesinde top surebiliyor, paslari son derece iyi. Kesinlikle temposunu arttirmali. Guven verilirse muthis bir oyuncu olabilir.

Sefa uzun mesafede agir ya da yeterince hizli bir oyuncuya benzemiyor, stoper-bek kilikli bir oyuncu olur. Bilenler yorumlayabilir? Caner Turp'tan ya da Dogukan Pala'dan daha mi iyi? Pek zannetmiyorum. Corekci 2 sene once orta sahada oynuyordu, simdi sagbek olmus, o da uzun mesafede hizli bir oyuncu degil ama su anda kisa mesafede cabuklugu ve orta sahada oynamis olmanin avantajini kullaniyor. Onu sag bekte degerlendirmek ne kadar dogru olur bilemiyorum.

Sezer 'Stam'vari oyununa devam etti. Bence Macar macinda bir de Atinc'i Furkan'in partneri olarak gorsek fena olmaz.

ederlezi12 dedi ki...

NTVSpor alt yazıda atılan gollerin sahibini Muhammet Demirci olarak geçti. Ben de şaşırmıştım sabah sabah .. Ama Muhammed Demir imiş.

Cartalete dedi ki...

Veysel,

Ben de Nadir ve Muhammed için aynı şeyleri söyledim. Özellikle Nadir, tam Beşiktaş'a göre bir oyuncuymuş.

Bora,

Evet Muhammed'i sen sıklıkla söylüyordun. Ben izleyememiştim aslında, Afrika'daki U17 şampiyonasında askerdim. Şimdi görüyorum ki, maalesef çok iyi bir fırsat kaçmış... Keza Nadir Çiftçi de öyle.

Furkan'ın fizik olarak ciddi problemi var, o olmasaydı zaten Porto'ya gitmişti. Son anda fiziğinden dolayı vazgeçmişler.
Ama sezileri harika bir oyuncu, 4-3-3'ün süpürücü ortasahası içi gayet ideal bence. Zaten gelecekteki sağ stoper için asıl adaylar: Cankurt ve Burak Yılmaz. Sol da; Sezer, Atınç...

Caner ve Doğukan bu kategorinin hazırlık maçlarına katıldı ara ara. Kesinlikle oynayan Sefa'dan geride değil, hücumsal anlamda çok daha önde oyunculardı. İlginç geldi bana da...
Ayrıca soldaki Ömer Ali'nin yerine, Hasan Türk de pekala olurmuş.

ederlezi12,

Muhammed denince akla "Demirci" geliyor tabii artık otomatikman :)

rivaldo dedi ki...

Atınç sakatmış galiba, belki önümüzdeki maçlarda görebiliriz.

Furkan-Sezer tandemini Almanya maçında daha iyi izleyebiliriz.Almanya da fizikli ve profesyonel tecrübesi olan oyuncular var.Ama benim düşüncemde furkanın ortasahaya kaydırılması.Sezerinde biraz daha çevik ve hızlı olması gerektiği.Bu takımın yaratıcı kısmı Berkin-Engin ikilisiydi, onlar ollmayınca biraz sıkıntı yaşadık.Bu arada muhammed demir şöyle bir sözünü gördüm;

"manchester united'a giden 1991 doğumlu italyan oyuncu macheda'ya karşı iki maç oynadım. ingiltere'de oynadığımız ilk maçta italya'yı 3-0 yendik. ben o maçta 2 gol atmıştım. o maçtaki macheda'yı manchester united'da gördüğümde gözlerime inanamadım. bir ona bakıyorum, bir kendime bakıyorum ve üzülüyorum."

Futbolumuzdaki genç oyuncu problemini çok iyi özetlemiş bu olay.

Bu arada Erkutun tamsahaya verdiği röportajı okudum da bir küskünlüğü var galiba.Sanki muhammedin ondan önce A takıma alınması moralini bozmuş.En azından hem hasan hem Erkutun kampa götürülerek gönülleri alınsa.

rivaldo dedi ki...

Yaz aylarında futbolsuz kalmayacağız anlaşılan.Eurosportta bugün toulan turnuvası başlıyormuş.Ayrıca önümüzdeki dönemde u17 ve u20 dünya u19 avrupa şampiyonaları var.

Cartalete dedi ki...

rivaldo,

Aslında Erkut da zamanında aynı şekilde çok erken A Takım'a çıkarılmış, hatta şampiyonluk törenine katılmıştı. 15 yaşındaydı...
İşte böyle olunca da sudan çıkmış balığa dönebiliyorlar. Bir de çevresinden etkilenerek, gaza geliyorlar, birşeyler hemen değişsin istiyorlar... Umarım kıvama gelmemiştir.

Bu yaz turnuva bol gerçekten. u19 takımımız katılsın bari şampiyonaya da, daha zevkli olsun. Grup liderleri çıkıyor sadece sanıyorsam, u17'lerde olduğu gibi yine Almanya'yı yenmek gerekebilir...

Bu arada Muhammed Demir, sima olarak Morientes'e fena benziyor :)

Adsız dedi ki...

bende dün maci izledim ve gözüme carpan sey arkadan oyun kurmayi cok iyi yapiyorlar.
hem sezer hem furkan ikisde cok basarili paslar veriyorlar.
benim merak etigim birsey var altpayida bunun icin özel ilgi mi verliyor?
hata sezer bir repörtajda , senin özeligin nedir diye soruya hocalarim topu iyi oyuncu sokuyorum diyorlar dedi.

Benim en sinir oldum sey bizim stoperler hep orta yada pas yapma sansi veriyorlar. bunu ismailde hep yapiyor oyuncunun 2 metre önünde duruyor o da rahat rahat orta yapiyor.
bu sezerdede gözüme caprti rize maclarindada yapiyor.
beim begendim konu ise furkan ve atinc cok iyi postion aliyorlar eminim ki altyapida buna önem veriliyor bunu atincdada görebiliyoruz gercekten bu konuda atinc müthis, mesela bence egemenin önünde bu konuda atinc.
ben atinci sezer ve furkanin önünde göriyorum , atinc gercekten cok yetenekli bir oyuncu.

bugün de türkiye-lübnan maci var galiba besiktastan oyuncu yok kadroda.
ama kemal tokaki izlemek icin bir sans.
en yeteekli genc oyuncu secilmis bank asayada ve ilk 11 icinde secilmis.
ersan da gs yolunda gibi kemali kacirmayis insallah.
hem samsunspordan kemali alirsak stoper eksikligi yasicaklar atinc/sezer/furkan dan birisni kiralik olarak verebiliriz.

borasahin dedi ki...

Aslinda Erkut haksiz da sayilmaz. Bu kulup bir turlu kendi degerlerine umut isigi vermiyor. Sadece altyapiyi kast etmiyorum. Erkan Zengin mesela. Aslinda hicte fena bir oyuncu degilmis. Q7 cok mu ustun yani ondan? Is yapmayan bos calimlar, 5 kisiyi pesine takmalar. Bunlarin takim oyununa bir faydasi yok. O yuzden Denizli'yi gonderdiler, cunku o tip bir politikayi desteklemiyordu. Tayfur tam adamlari, emret komutanim modunda.

Cartalete dedi ki...

Adsız,

Atınç'da en önemli özellik de "gelişme" aslında. Geçen yılla, bu dönem arasında inanılmaz gelişim kaydetti. Ve halen daha açık... Ben de potansiyelini büyük görüyorum.

Bora,

Haklısın. Erkut, "şimdi çıkar oynar, direk kadro oyuncusu olur" diyemem ama buna dair umut ışığı da alamıyorlar.
Sırf 18'e alındı diye sevinçten ağlayan oyuncular varmış duyduğum kadarıyla. Kim bilir süre vermek, nasıl da ümitlendirir bu çocukları...
İşte o yüzden geçtiğimiz haftalarda halen aynı isimleri gördükçe cinlerim tepeme çıkıyordu. Antep maçına kadar bile devam etti aslında... Ne olurdu yani Erkut o maçların birinde, son 10 dk falan oynasaydı? Anlamıyorum gerçekten...

borasahin dedi ki...

Bu piyasada Tayfur gibi yanci olman lazim. Eger dik bir durusun varsa kendini kanitlayana kadar bin tane takla atman lazim. Onu da kim bilir kac tanesi basariyor.

Bana da sanki Atinc Sezer'in onundeymis gibi geliyor. Nedense Rio Ferdinand'i animsatiyor. Su anda tek dezavantaji bire bir zaafiyeti. Onu da asabilmesinin tek yolu daha da iyi pozisyon almayi ogrenmesi. Sezer / Ersan karsilastirmasini yapabilmek icin elimizde tam bir veri yok aslinda. Ersan daha hareketli bir oyuncu profili ciziyor. Bu da sanki onu Sezer'in bir adim onune tasiyor gibi. Oynarsa Almanya maci onemli bir sinav.

Adsız dedi ki...

bence furkan şu anki beşiktaş takımında sivok'la birlikte en iyi taktik savunmacı. kendini geliştirirse porto almadığına pişman olur. ayrıca geliştirme demişken abdullah ercan bizim mami için "kendisinden beklediğimiz gelişimi gösteremedi" falan demiş. sen ne diyorsun yakından izleyen biri olarak?

Cartalete dedi ki...

Bence gayet gelişim kaydediyor, yaşına göre her anlamda iyi durumda. 18-19 yaşlarına geldiğinde, tam olarak ne seviyede bir oyuncu olup-olamayacağı net belli olur.

Ilyas dedi ki...

Bence niye sag soldan stoper ariyoruz anlamiyorum, bu macta gördügüm Sezer bence kolaylikla Besiktas kadrosunda kendisine yer bulur, ve insallah verilir, cünkü bunu hakketigini düsünüyorum.
Furkan bana göre tam bir stoper degil, teknik kapasitesi fazla yüksek degil, topa ilk dokunuslari fazla iyi degil, toplari cok kaciriyor, ama pozitif yanlari kesinlikle taktik bilgisi topu müthis bir sekilde oyuna sokmasidir, bir numara paslar atiyor. Bana göre ön libero oynasa daha iyi olur.

Muhammet üc gol atmasina ragmen, fazla gözüme girmedi, niye diye sorarsaniz, o gollerden önce kacirdigi üc dört cok net pozisyon, ama hakkini vermek lazim golleri cok güzeldi ve fizik gücü cok üst seviyede.

Nadir Ciftci cok hosuma gitti, kendimde bir defans oyuncusuyum, ve sunu cok net söyliyebilirim ki, tam bir kabus! Hic bos durmuyor, fizik gücü ile defansi oyalayip yipratiyor. Siz ne düsünüyorsunuz.

Acikcasi bu U19 Milli Takimimdan daha fazla Besiktasli beklerdim,sanki bir sinir koymuslar, her takimdan en fazla iki oyuncu aliyorlar (Sezer'i Rizeli olarak sayarsak), bir de bütün Besiktaslilar Stoper :)

Adsız dedi ki...

erkut sentürk baya kizmis ama ne bekliyorki bu yasda ilk 11 mi oynamak istiyor?
insallah batuhanlik yapmas erkut.
ne dersiniz cartalete erkut kiralanabilir mi?
yoksa daha fizik olarak yetmez mi?
sanki muhammeden güclü gözükiyor

Cartalete dedi ki...

İlyas,

Daha önce de dediğim gibi, Ersan gelsin isterim. Ama o transfer yatarsa da karalara bağlamaya gerek yok. Sezer bugünden alternatif olur, Atınç'dan zaten 2-3 yıl içinde ülke sınırlarını aşacak bir stoper çıkmasını bekliyorum.
Cidden stoper adına dışarıya bakmaya gerek yok, ortak özellikleri de oyun zekası açısından modern futbola yatkın olmaları.

Nadir, yazıda da bahsettiğim gibi; merkezdeki uzak forvet rolüne geçince müthiş bir etki sağladı. Müller'in yavaş olanı diyebiliriz. Keşke alınsaymış...

Adsız,

Erkut fizik olarak hazır değil ama daha çok tekniği ve aklıyla oynayan bir çocuk. O yüzden son dönemde biraz süre alsa iyi olurdu.
Batuhan değil kesinlikle, serzenişi sadece oynamak isteyişinden, kaliteli bir oyuncu olduğuna inandığından.
Mesela röportajında bir soruya karşılık cevabı var, bayıldım;

Millî Takım'da Almanya'dan ve İngiltere'den gelen arkadaşlarınla oynuyorsun. Onların futbol anlamında ne gibi farklılıkları var?

Futbol açısında büyük bir farklılıkları olduğunu düşünmüyorum. Belki yetiştirilme tarzları nedeniyle oyun zekâlarını daha iyi kullandıklarını söyleyebilirim. Ama en önemli fark onların kafalarının daha rahat olması. Üzerlerinde daha az baskı var. Gelecek hakkında daha az endişeliler. Kafaları rahat olduğu için sahada da rahat olabiliyor ve rahat oynayabiliyorlar. Oysa bizlerin üstünde çok baskı var, takımlarımızda şans bulamıyoruz. Ve kendimizi göstermek için daha çok çaba gösteriyoruz. Bu da stres yaratıyor.

Ilyas dedi ki...

Bu arada Besiktasimiz Benficanin Sidnei adli stoperinle anlasmis, Diego Costada yakin deniliyor, bununla beraber büyük bir ihimalle Forlan ve Ersan transferi yatmistir...
Gecmis olsun, ben sahsen Diego Costanin gelmesini istemiyorum, perfomansi hic acici degil, onun yerine altyapidan bir genc gelse daha mantikli...

borasahin dedi ki...

Bugun transfer haberleri ardi ardina geliyor. Once Sidnei ( Sidney'den esinlenmisler herhalde :) ) cikti. Savunmaya "LIDER KARAKTERLI, BIRINCI SINIF" bir oyuncu lazimdi, onun yerine genc bir oyuncu geldi. Ancak cok yetenekli ve gelecek vaat eden bir oyuncu olmasi halinde anlamli hale gelebilir. En azindan tapusuyla almamislar, begenilmezse gonderilebilir. Internet'ten okuduklarim, kiralik gelmesi vs. dolayisiyla 10 uzerinden 6 veriyorum. Sol ayakli ise puanini dusururum :)

Hemen akabinde de Mehmet Akyuz geldi. Mehmet Akyuz Ersan'a karsilik GS'ye atilmis bir gol mudur, nedir? Bu oyuncuyu taniyan var mi? Pozisyonu nedir, nasil bir oyuncudur?

Bir takima 3 tane ozellikleri birbirine benzer, pozisyon olarak merkez forvet disinda oynama olasiligi olmayan oyuncu haddinden fazla. Hani bir oyuncunuzu pazarlayacaksinizdir, onun yerine koymayi dusundugunuz genc oyuncu isinsin diye 3. alternatif olarak bulundurursunuz, onun disinda insan yonetimine aykiri. Mustafa'nin forvet arkasinda oynayip oynayamayacagini yani ondan yerli bir Muller cikip cikmayacagini bilemiyoruz. Kenarda oynayabilecegini pek dusunmuyorum acikcasi. Mehmet Akyuz de santrafor oynuyorsa bu durumda D. Costa transferi hic akil kari bir hareket degil. Bunlari gecelim, Almeida ve Pektemek varken, D. Costa'nin kendisi de gereksiz bence. Madem oyle onun yerine Bobo kalsin o zaman. D. Costa'nin farklilik vaat eden ne ozelligi var? Hani Emenike ya da Niang gibi bir olsa dersiniz ki cozum kumesini genisletiyor, baska imkanlar sagliyor, o da degil. Benzer karakterli oyuncu sayisini arttirmaktan baska bir ise yaramaz. Cok gereksiz bir transfer.

Bence cok iyi bir sag bek almayacaklarsa ki bu durumda Hilbert'in gitmesi lazim artik yabanci almalarina gerek yok. Bobo kalmiyorsa, Holosko'yu takimda tutsunlar. Ibrahim Akin'a hic gerek yok. Tek etkili pozisyonu 4.3.3'un sag kenari ve belirli bir cozum vaadiyle geliyor, bir mac o formul is yapar, diger mac yapmaz, taktik oyuncusu olabilir. Su an ki Besiktas hic bir anlamda Ibrahim Akin'a uygun degil.

borasahin dedi ki...

Muhammet'i bir kere G. BLD kupa macinda seyretme sansim oldu, teknik kalitesi oldugu bir gercek. Sinirlari nedir, ne degildir simdiden bu kadar az veri ile kestirmek mumkun degil. Oyunu yorumlama, saha gorusu vs. konulari hakkinda ise yorum yapmak icin cok cok erken.

Teknik kaliteyle ilgili en baglantili konu fizik kapasite bence. Fizik kalitesini ne kadar iyi olursa teknik yeterliliklerini o kadar rahat sergileme imkani bulabilir. Muhammet'le ilgili o kadar cok sey soylendi ki yok 50 milyon EUR eder, yeni Messi vs. insanlar ondan azini gorse memnun olmayacak, yani Mami'nin isi de cok zor. Messi de buyume hormonu ile ilgili sikintilari olan bir cocukmus, simdi bakiyorsunuz onune top atildiginda ona yetisecek stoperin Perea filan olmasi lazim. Ustune adam da dayaniklilik da var. Bence Mami uzun mesafede Messi kadar hizli bir oyuncu degil, hatta onu birak sanki bana oldukca yavas bir oyuncu gibime geldi. Kisa mesafede dusunce hizi, kucuk hacim vs. ile fark yaratabilir, hani gol noktasina filan da gidiyor ama bu uzun metraj isinde sikintili ise onu bir hayli zorlar. Mesela Mesut Ozil uzun mesafede yavas bir oyuncu degil. Topu onune attin mi bir anda aciliyor ve o topa yetisiyor. Mesut'un bir ust seviyeye cikmasini engelleyen en onemli sey su anda dripling eksikligi. Delici degil. Messi'nin durdurulamaz bir sol calimi var, bir anda her iki yone gidiyor, cok cabuk yon degistiriyor, dayanikli, kisa tepiklerle topa dokundugu icin daha dar alanda is yapabiliyor vs. Mesut'un boyle bir tehdidi yok. Buna mukabil mesela biraz daha fiziki kapasitesi yuksek olup oyunun defansif tarafinda daha fazla aktif olabilse yine bir sinif uste atlama sansi olabilir. Bir de daha cok gol noktasina gitmesi lazim. Mami'ye donersek bence oncelikle bir Sifo Mehmet olmali :)