Başardılar… (U19 Elit Tur) Türkiye 1 – 0 Almanya

İki ülkenin genç milli takım maçları, genelde derbi havasında yaşanır. Bu karşılaşma da onlardan biriydi; hem sert rekabet, hem de final niteliği taşıması maçı şenlendirdi… Zaten Sezer de maç öncesi twitterdan attığı mesajlarla, ne denli hırslı maça çıktıklarını belgeliyor, “son iki maçta yerden alamadığımız Leitner, bu sefer işin zor…” diyordu. Sanırım "yerden kaldıramama" muhabbeti, son iki maçta bu oyuncunun altığı penaltılar sebebiyle açılmıştı. Ama korktuğu başına geldi, ufak bir teması sonucu bu maçta da bir penaltı yaptırdı Leitner…

Neyse ki kaçtı… Ondan önce de Furkan maçtaki tek hatasını yapmış, kırmızı görme tehlikesiyle karşılaşmıştı. Hatta hakem avantaja bıraksa maç 1-0 başlayacaktı Almanya lehine… Alpay’ın İsviçre maçında aşırı motivasyondan patlaması gibi bir durum söz konusu oldu sanırım. Ancak bu durum kısa sürdü, sonradan savunmamız çok iyi toparlandı… Furkan da, Sezer de harika maç çıkarttılar. Furkan daha çok işin “kademe” ve topu oyuna sokma tarafını yaptı; Sezer ise fizik oyunuyla ön plana çıktı… Hatta maçın 70. dk surları, Cannavaro 2006 modunu açtı bile diyebilirim… Nadir’in direkten dönen topu sonrası, Almanya’nın yakaladığı ciddi atağı ise soğukkanlı kalarak zorladı ve kaleci Ömer’in işini kolaylaştırdı.Aslında takım olarak iyi bir taktik maçı oynadılar. Kadroya tek itirazım Nadir konusundaydı, en başından beri Bekdemir’in yerine oynar mıydı diye düşünüyorum… Çünkü ilk maçta orada ciddi bir fark koymuş, Muhammed’in de parlamasını sağlamıştı. Bekdemir solda da oynayabilirdi, ancak sistem açısından Ömer Ali, hocasının tuttuğu bir çocuk olsa gerek…

Muhammed gollerine bu maçta da devam etti. Bu kez harika bir frikik golüyle, başka bir özelliğini ön plana çıkarmış oldu… Gol vuruşları iyi, kuvvetli ve sırtı dönük oyunu çok başarılı oynayan bir çocuk; şimdi bunlara bir de duran top başarısı eklendi… Biraz sürati olsa, Türkiye’de tutulması zor bir forvet olurdu. Ancak şu haliyle bile, büyük kulüpler için alternatif santrafor anlamında iyi bir koz olabilirdi.

Solbekte Sefa adını gördüğümde tereddüt yaşamış, Caner ve Doğukan gibi isimlerin neden orada olmadığını sorgulamıştım kendimce. Ancak haksızlık etmeyeyim, Sefa “taktik savunma” anlamında çok başarılı oyunlar oynadı. Hocanın sistemi açısından daha tercih edilebilir bir bek olabilir bu bağlamda. Keza Berkin, Cumali gibi oyuncular da sistem kurbanı olmuş gözüküyorlar…Orhan Gülle bile bu takıma tam olarak oturmadı ilk maçta. Steven Gerrard’ın bir sezonda deneyeceği toplam uzun şutu, bir maçta gönderdi… Çok alakasız yerlerden sorumluluk aldı. Bu, topa sahip olmayı öncelik edinen U19 takımının yapısına pek uygun değildi. Servan 2. maçla formayı almıştı, zaten bu maçta Orhan cezalı duruma da düşmüştü. İsabet olmuş… UEFA sitesi “key players” olarak Muhammed’den sonra gösteriyordu ama biraz hayal kırıklığı oldu. Kendini toparlaması ve bütünlük içinde hareket etmesi lazım gelecek dönemde...

Servan, çok daha fazla takım oyununa uyumluluk gösterdi. Sürekli iki cezasahası arasında gidip geldi. Gökay ise her zamanki lider oyununu sergiledi. Hakikaten Türk alt yapısı ürünü olduğuna inanamıyor insan, gidip “pevlike, adres adres??” diyesim geliyor bu çocuğa. Oyun zekası ve pas ortalaması müthiş…

Furkan’dan çok iyi bir süpürücü ortasaha çıkabileceğine bu maçta daha fazla inandım aslında. Yaşına rağmen sezileri çok kuvvetli bir oyuncu, müdahaleleri de yerinde… Beşiktaş, 3’lü ortasaha gibi bir sistemi A Planı kabullenirse; Furkan bu sezondan itibaren bile alternatif olarak düşünülebilir. Egemen 4. stoper alternatifi durumuna düşmüşken, yıllık da 1.1 milyon Euro alacak. Sezer’i gördükçe, “ne gerek vardı?” şeklinde düşündüm sürekli. Neyse…

Romanya’da düzenlenecek şampiyonada, en az 3 maçını daha izleyeceğiz bu takımın. Aslında çocukların hak ettiğini bir şeyi almalarından ziyade, bunun için mutluyum sanırım… Kesinlikle çok tat veren bir jenerasyon.

14 yorum:

İhsan dedi ki...

Bu jenerasyon hakikaten çok iyi.Futbol oynuyorlar herşeyden ötesi.A takım skor peşinde.Almanlara da hep içimde bir sinir hatta kin vardır.Nedendir bilmiyorum ama bugün Leitner'i görünce analadımki hala devam ediyor bu durum.Son 4 dk çok zor geçti,ama öyle sevindimki.Hakikaten hakkettiler orayı.Umarım devamını getirirler.Duygusala bağladım,ama milli takım biraz böyle oluyor :) Bu arada kalecimizde çok hoşuma gitti.3.Kaleci aradığımız şu dönemde bir ihtimal olabilir acaba ?

Cartalete dedi ki...

Kaleci Ömer, Buca'nın da son maçlarında yer almış ve çok iyi oynamıştı. Bence de 3. kaleci olarak alınması çok mantıklı olur. Rüştü'nün de fazla zamanı kalmamışken, mutlaka Cenk'ten başka bir genç daha yakalamak gerek. Ömer iyi aday.

keyifadami dedi ki...

çift stoper furkan-sezer, yedekleri atınç. bir yandan beşiktaş açısından gurur ve umut dolu bir tablo; diğer yandan hayalkırıklığı. acaba bu gençleri a takıma hazırlayacak bir planlama zihniyeti var mı?

Cartalete dedi ki...

Şuan Beşiktaş alt yapısı, hiç Anadolu'dan yerli arattırmayacak kadar iyi işliyor. (Anca Pektemek gibi ekstra adamlar olursa işte... )Ama tam tersi bir durum A Takım bazında söz konusu. Nasıl olacak ben de bilmiyorum :)

Adsız dedi ki...

Defans, ortasaha ve kanatta aşağıdan sağlam çocuklar geliyor ama sanırım net santrofor veya forvet özellikli ekstra kabiliyetli bir oyuncu yok galiba..(MTG)

Celal Abbas dedi ki...

Maçı izlemedim ama penaltıyı özetlerden gördüm. Sezerdi galiba saçsız olan alman oyuncunun formasına yapışmış geriden bırakmıyordu ki gitsin üstelik ceza sahasında. turuncu kartta verilemiyeceğine göre.

bu turnuvanın finaline kadarki süreç için yorumum almanlar kupayı alır biz gene ilk turda eleniriz. bir maçlık performansla uzun istikrarlı sonuçlar bizim işimniz değil. karakter gerekiyorki oda bizde yok.

Cartalete dedi ki...

MTG,

Evet hücumsal anlamda bir yaratıcılık sıkıntısı var. Engin de tam çare olamadı aslında, Muhammed'in üstüne kalıyor herşey. Nadir - Muhammed ikilisi güzel bir sinerji oluşturmuştu aslında...
Ama u17, u16'da forvetsel anlamda güzel yetenekler var. İleriki dönemde karma olurlar zaten u21 ve a milli düzeyde.

Celal Abbas,

Avrupa Şampiyonası süreci için sanırım o tahmin? Almanya gidemedi yalnız, sadece grup liderleri gidecekti bizimkiler gitti.

O turnuvada durum belli olmaz tabi, gruptan da çıkamaya bilirler kupa da gelebilir. Ama bu kuşak, klasik Türk futbolundan farklı şeyler gösteriyor.

rivaldo dedi ki...

Finallerde fransa, portekiz, italya, almanya,ingiltere ve u17 dünya kupası şampiyonu isviçre yok.Almanyayı eleyebildiğimize göre kupayada talip olabiliriz.İspanya ciddi bir rakip gibi duruyor.Güzel bir turnuva bizi bekliyor.Finallerde 93 grubundan da takviye alırlar, belki gökhan töre de eklenir takıma.

Dün Ulvi hoca bjk tv de altyapı programına katıldı.18 yaş sonrası oyuncuları motive etmekde zorlandıklarını bu nedenle profesyonel olarak başka kulüplerde devam etmelerini istediklerini söyledi.Belliki birçok oyuncu kiralık ya da bonservisiyle ayrılacak.Önümüzdeki sezon daha iyi izleyebiliriz bu oyuncularıEğer opsiyonlu bir şekilde bonservisleri verilsede olur.Çünkü kiralık gittikleri takımda da geri planda kalıyorlar, bu da gelişimlerini baltalıyor.

Ayrıca fulyadaki grup tamamen beylikdüzünde daha modern bir tesise geçiyormuş.Bu şartlarda bile bu oyuncular çıkabiliyorsa önümüzdeki dönem daha iyilerini bekleyebiliriz.

Kamp kadrosu ile ilgili de bir haber gördüm.Atınç, furkan ve sezer giderse kampa hoca çift kale maçlarda bile fazladan stoper bulunduracak galiba.9 stoperi kampa götürmek pek mantıklı gelmiyor bana bir de üstüne kemal için görüşüyoruz dedi demirören.Sezer ve Atıncı süper ligem kiralayabiliriz.Furkanıda ortasaha alternatifi olarak götürmesi yeterli.Ben furkanın süpürücü özelliğinin yanında selçuk inan model bir oyun kurucu çıkabileceğini düşünüyorum.Gerçekten çok iyi paslar çıkarıyor.

Dün demirören almeida ile ikili oynayacak genç bir santraforla transferi kapatacağız dedi, belki bir ortasaha.Elimizde 3-4 aday var aslında.Diego costa , carlos vela ve dün haber çıkan pizzi.Bunlardan biri gelecekse vela gelsin bence.

Pasetto dedi ki...

Orhan Gülle'yi hiçbir zaman tutmadım.Çıplak gözle izlediğimdede ,bu şampiyona süresincede bir ışık yakmadı zihnimde.Bölgesi için topu çok fazla gereksiz kullanması en büyük dezavantajı gibi gözüküyor.Ancak Sezer ve Furkan'ın performanslarına şapka çıkarmak lazım.Beşiktaş altyapısındaki onca olumsuzluklara rağmen bu denli kaliteli oyuncu profili bulmaları bana garip geliyor.Ulvi hocanın bahsettiği 18'inden sonra motive edememe durumu bence bu olumsuzluklarda aranmalı.Kaç genç oyuncu Necip gibi isyan döneminin sivrilen oyuncusu olarak çıkacak ki.Önemli olan sistemli bir şekilde bu oyuncuları çıkarabilmek.Gönül isterdiki Ersan-Egemen ya da yeni gelen yabancı yerine Furkan ya da Sezer ikilisinden biri alternatif olarak düşünülsün.A takımdaki bu oyuncu maliyetleri başarı gelmediği sürece takımın başını çok ağrıtacak.Uzun vadede kaybeden Beşiktaş olacak tabi.

Adsız dedi ki...

Genc Millilerimiz gercekten cok iyi hazirlanip, cok iyi mac cikardilar diyebiliriz. Almanyanin en yetenekli grubu sayilmasada,Almanya herzaman ciddi bir takim, ciddi bir rakipdir.
Millilerimizde özellikle bizim Furkan ve Sezeri cok begendim. Macin basinda hatalar yapmis olsalarda golden sonra kendilerine daha cok güven geldi ve gercekten cok üsz düzey performans sergilediler.Gökay, Servan ve Muhammed'de iyiler arasinda idiler. Zaten disardan en cok ismi söylenen oyuncu Gökay idi.Teknik ekibin en cok üzerinde durduklari oyunculardan birtanesi. Orhan Güllenin gerisinde olmasina ve onun kadar Süper Lig macina cikmamasina ragmen ondan fazla gelistirmis kendisini.Ismi disardan en cok bagrilan diger kisi ise Engin Bekdemir. Ben acikcasi onunda kendini cok gelistirmedigini düsünüyorum. Daha cok bireysel oynamaya calisiyor. Aslinda takim adina birseyler yapmaya calissa kendi performansida daha üst düzey olur.

Almanyanin 10 nr Moritz Leitner'da diger cok sey bekledigim isim. Bizim genclerde bunu görmüs ve Leitneri cok iyi oyundan düsürdüler. Oda daha cok kendisi icin oynadi bu macta. Isler iyi gitmeyincede sIkildi ve Ziege oyundan aldi. Klopp bu sene ondanda bir Götze yapabilecekmi bakalim.
Ayrica Tolganin neden yedek olarak basladigini cözemedim. Oyuna gec girmesine ragmen iki 100% posisyon baslatti ve gayet iyi mac cikardi. Cok iyi bir potansiyel.

Furkan, Sezer ve Atincin ben bu sezon kiralanmasindan yanayim. Sezeri misal Riza Hocanin oldugu Sivasta görmek isterim. Atinc'da Antalyaya yakisir diye düsünüyorum. Gökay ve Furkanida zaten Mersin istiyormus.
Hatta bu gencleri kiraya verirken, verdigin takim ile anlasip, ilk onbirde oynadigi her resmi mac icin para bile verilebilir.
Fakat daha iyi takip edilmesi icin kesinlikle Süper Lig takimlarina kiralanmalari gerekir fikrimce.
Saygilar ENes

borasahin dedi ki...

Alman milli takimi sanki bir adim ondeymis gibi geldi bana. Ozellikle bazi ataklari gercekten cok hizli ve komplike idi. Mesela bu maci Almanya'da oynasak onlar kazanirdi diye tahmin ediyorum, ama biz Almanlar kadar etkili olabilir miydik, o bir soru isareti. Yine de boyle bir maci kazanabilmek buyuk basari, gelisiyoruz :)

Leitnar ve solda oynayan Shulz etkili oyuncular. Shulz masallah tank gibi, ust tarafi fazla gelismis, bir pozisyonda 5 kisinin icinden cikti. Forvetleri Amerika'li Parker atletik ve akiskan bir oyuncu ama Muhammet kadar lider vasifli degil. Oyuna daha fazla agirligini koymasi lazim. Yabo, orta sahadaki zenci, iyi oyuncu, bir de Rudiger'i, siyah sol stoper, begendim. Sag bek ve sol bekleri hic birsey yapmadi desek yeridir.

Tolga Cigerci de daha once buradan bir arkadasin soyledigi gibi pas yapan bir oyuncuya benziyor.

Bence bizim takimin sorunu biraz Besiktas'a benziyor. Iki tane kanat cok kenarda cizgide kaliyorlar, zaten takimin onemli hucum silahlarindan biri Gokay'in Okan'i kacirmaya calistigi pozisyonlar. Omer Ali de cok cizgide kalinca Muhammet tek basina ancak bu kadar yetebiliyor. Engin de pek destek veremedi. U-17 sampiyonasinda da ayni pozisyonda oynamisti ve bence biraz silik kalmisti. Yeterli gelisimi gosterememis gibime geliyor. Biraz fizik olarak kuvvetlenmeli, bir orta saha oyuncusuna gore surati iyi. Mesela o bolgede biz de Leitner olsa daha farkli olabilirdik. Leitner'in top kontrolu, surusu, esnekligi onu her pozisyonda cok rahat oynamasini sagliyor. Ayni pozisyonlarda Engin o kadar esnek gorunmedi. Gerci cokta test firsati olmadi.

Bence bu takimin en dikkat cekici elemanlarindan biri kesinlikle Ali Dere'dir. Bu cocuk iyi egitilirse cok iyi bir uzak forvet olabilir. Resmen Nadir'in kafaya topu adresledi, daha onceki Macar macinda da dikkatimi cekmisti, yine mesela uzak bolgeye muthis bir top atmisti. Surati filan yerinde. Calimlar, paslar net; oyle eveleme geveleme yok. Bence bu cocuga dikkat.

Cartalete dedi ki...

Yine bu konuda da güzel bir yorumda bulunmuş olan Enes arkadaşımız önermişti Tolga'yı. Sahiden iyi bir oyuncuya benziyor. Dün tek toplar bırakarak ciddi pozisyonlar hazırladı.

Almanya daha iyi durumda, daha kaliteli oyunculara sahip gibi göründü. Leitner ve Yabo çok iyi oyuncular gerçekten... Bizim farkımız daha fazla hırslı ve disiplinli olmamızdı. Şansımız ise gol yemememiz... İlk golü yediğimiz taktirde bu maç çok zora girerdi.

Ali Dere etkileyiciydi gerçekten. Çok hızlı bir şekilde feyk sonrası çalım yaptı ve sonrasında da gayet dengeli & net bir orta çıkardı. Ama işte o sırada Nadir'in içerde olması da bir tüyo gelecek maçlara dair. Bekdemir'in yerine tercih edilirse, Muhammed'in arkasında bu tip pozisyonlara daha sık girebilir gibi.

Rivaldo'nun dediği gibi, şampiyonada bazı ciddi rakipler olmayacak. Ama işte İspanya, alt yaş farketmiyor aynı felsefede oynuyorlar. Grupları atlatsınlar da, gerisi artık ne olursa...

borasahin dedi ki...

Bu takimin bence de ciddi sansi var. Gruplardan cikarlar diye dusunuyorum ama Ispanya'nin hem topa sahip olan hem de gereginde Almanya gibi cok hizli atak yapabilen tarzi bizi iki yonlu zorlayabilir. Aslinda bizim takim da Gokhan Tore olsa ve biraz daha iyi kurgulansa Almanya ile kafa kafaya gelebilir gibi dusunmuyor degilim.

Okan ve Omer Ali'nin oldugu yerde Engin ortalari icin yeterli bir cozum degil bence de. Bi' Lietnar degil yani :) Hoca buyuk ihtimal Ali Dere'yi sol tarafta oynatirsam Omer Ali kadar disiplinli oynamayabilir diye dusundu. Gerci onlarin sag bekleri cok hucuma cikan birine benzemiyor, birsey anlamadik. Solda Ali Dere, ortada Nadir olursa Nadir Ali'nin topsuz oyun eksigini kapatabilir, iste kimi zaman Gokay filan oraya kayabilir, boyle olursa sanki hucum hattinda daha etkili bir takim oluruz gibime geliyor.

menderes mete dedi ki...

Gökay ve Furkan barca altyapısı görselermiş bugün çok farklı yerlerde olurlardı...