The Flash: Kadir Ari

Belki de en tırt süper kahramandır Flash... Çocukken dizisi vardı, hatırladığım kadarıyla hızlı koşmaktan başka pek bi numarası yoktu. Ne bileyim, bana Superman gibi Alaska’dan buzul kitlesi söküp, 823931 km ötedeki yangını söndüremez ya da Spiderman gibi ağlarıyla hızlı treni havada durdurup, aynı anda boşluğa düşen kız arkadaşını kurtaramaz… Dayı koşuyor sadece işte, ama bu haliyle de en gerçekçi süper kahraman diyebiliriz kendisine. Ki göründüğü üzere bahsi geçecek oyuncu için “nasıl bir lakaplaştırma yapayım?” derken aklıma geldi, uydu da… Mesela “Spiderman gibi topçu” tabiri çok saçma olurdu… İşte, sinema…

Ve Ege'nin kırıklı dağları arasından süzülen rüzgar, Nazilli'de doğan bir çocuğun genlerine işler... Hep belgesel metni tadında futbol yazısı yazmak istemişimdir. Neyse, efendi gibi konuya giriyorum bu kez... Almanya ile oynanan Elit Tur maçında yakaladığı fırsatları gol yapsa, belki de kendisini burada tanıtmamama gerek kalmayacak; önce u17 kategorisinin Avrupa Şampiyonası, sonra muhtemelen Dünya Kupası’nda boy gösterecek ve adından herkesçe bahsettirecekti Kadir Ari, şuan bu turnuvada oynayan birçok genç oyuncuda olduğu gibi…

Neredeyse Dünya Şampiyonu olacak Almanya karşısında oldukça üstün bir oyun oynamıştı Türkiye geçtiğimiz aylarda. İstatistikler, Almanya’nın 3 şutta 2 gol bulduğunu gösteriyordu. Tabi o zamanlar Samed Yeşil’den, Levent Ayçiçek’ten, Emre Can’dan, Okan Aydın’dan bihaber olduğumuz için “nasıl oluyor bu iş?” demiştik. Ama bu geleceği parlak ve topa vurmasını kreşte öğrenen gurbetçi çocuklarla 3 şutta 5 gol de mümkünmüş, son üçüncülük maçında da bunu ispatladılar…

Sonradan, şans eseri özetlerine denk gelmiştim o maçın. Kadir; tıpkı A2 maçlarından alışık olduğumuz şekilde, müthiş sürati ve koşu zamanlamalarıyla önemli pozisyonlar yakalıyor, çoğunlukla yaptığı gibi kaçırıyordu… Topsuz koşularını Inzaghi’ye benzetiyorum, çizgi savunmaların belalısı olabilir. Ancak son vuruşlarda bir Inzaghi değil maalesef, ama geliştirilmeyecek bir özellik değil bu. Hani basit golleri atamaz, sonradan çok daha zor pozisyonda harika gol atan oyuncular olur ya… Sanırım Kadir de o derneğe üye. Hangi maçtı hatırlamıyorum; Muhammed kendisini 2-3 kez kaleciyle burun buruna bırakmış ve hepsini kaçırmıştı. Ama sonra gitti, 20 metreden topu çatala gönderdi…

Tekniği de gördüğüm kadarıyla Inzaghi kadar. Yani kendi ekseni etrafında dönecek, şut açısı çabasıyla önünü boşaltacak kadar… Ama Inzaghi ve daha birçok oyuncuya göre farkı var ki, o da başından beri bahsettiğimiz sürati ve koşu zamanlaması. Kendisini anlayacak bir ortasahanın önünde pozisyon bulma sıkıntısı çekmez. Bir de modern futbolun bize kazandırdığı yeni bir mevki var ki, bu tarz oyuncuları daha değerli kılıyor: kenar (kanat) forvet… Kadir de en az orta forvet kadar, kenarlara atılarak bu rolde de kullanılıyordu. 4-3-3 gibi bir sitemin hücum hattında, nereye konarsa konsun farklılık yaratabilecek bir oyuncudur… Henüz 17 yaşında, fiziği ve son vuruşlarını geliştirdiği takdirde önemli noktalara bulabilir kendisini. Yolu açık olsun…

16 yorum:

Unknown dedi ki...

Insallah sonu ucurtma Eser ve Serdar Ozkan gibi olmaz...

Adsız dedi ki...

Bu yazıyı bekliyordum bir süredir :). Kadir uzak forvet kavramına tam oturan bir oyuncu cidden. Fazla hızlı bir oyuncu, ama kale önünde sakin kalamıyor sanki.. bu da son vuruş konusunda sıkıntı yaratır. Ki bu da tecrübe kazandıkça toparlayabileceği bir olaydır. Bu sezon A2 takımında direk 11de uzak veya orta forvet olarak oynamalı, oynasın ki kendini geliştirsin. Onu kaleciyle karşı karşıya bırakacak reyisler fazlasıyla mevcut zaten.

Mami Erkut Volkan 3lüsünün önünde Kadir Arı tabir-i caizse her maç pozisyon manyağı olur. Hatta Volkan'ı bu 3lünün arkasına atıp Kadir'i uzak forvete çekerek, mesela Mertcan Volkan / Mami Erkut Kadir / Ö.Faruk gibi yaparak da kullanlır, yine pozisyon manyağı olur.

Ayrıyeten bi Ö.Faruk'a da değinelim. Sağlam son vuruşları olan bir forvet.(bkz. GS'ye attığı gol) Tarzı Chicharito'yu andırıyor. A2 deki Nobre'den(Kemal Akbaba) de kurtulup Kadir ve Ö.Faruk'a olabildiğince fazla şans vermeliyiz, özellikle Kadir oynadıkça üstüne koyacak tipte bir oyuncu. Überyıldız olmasalar da, çok önemli taktik oyuncuları olabilirler.

Bu sene hücum anlamında çok zengin bir A2 takımı seyredebiliriz.

Kerem

rivaldo dedi ki...

@kerem

Volkan Ekici a2 takımında kalmasın.Şu son izlediğim Volkan Bank Asyada bir takımla üst sıralara oynayabilir.Üstelik kısa zamanda reklamınıda yapabilecek bir oyuncu.Zaten 91 ve 92 doğumlular bu yıl a2 ye fazla gelirler muhtemelen.Tahminim kalırsa birtek Emir Alagöz kalır.

Kadir çok iyi bir taktik oyuncusu olabilir.Bu yüzden yaktik disipline bağlı bir takımda gelişmesi daha yararlı olur.A2 lignde daha çok mücadele ön planda.Şöyle Granadaya gitmişken bir anlaşmada bizimkiler yapsa fena olmaz hani.

Seneye hem Bank Asyayı hem de a2 ligini izlemek için sebeplerim var.A2 takımında henüz bir hareketlilik, transfer falan yok galiba.Bizle adı geçen gurbetçilerde biri Bursaspora imza atmış.

@Cartalete
Size gerçekten saygı duyuyorum.Bugün Türk futbolu belkide tarihinin en çalkantılı dönemindeyken vakit ayırıp futbolun aydınluk yüzü olan bu çocukları bizlere tanıttığınız için.

Cartalete dedi ki...

asvalttaicenler,

Uçurtma Eser, Eser Yağmur mu? :) Onun pek bi özellikli olmadığı belliydi zaten. Ancak Serdar Özkan futbola odaklansa, iyi bir takım oyuncusu olurdu. Ki geliştirmediği haliyle bile iyi bir kadro oyuncusuydu bence.

Ben alt yapıdaki oyuncular için peşin karamsarlıktansa, peşin umutlanmayı tercih ederim. Sonrası kendi bilecekleri iş, iç dünyalarını, Beşiktaş'a ve futbola bakış açılarını bilemeyiz...

Kerem,

Aslında Ömer Faruk için de bir yazı düşünüyorum. Çok ilginç bir oyuncu o da. Süratli ve Kadir'e göre daha bitirici gibi, aynı zamanda sırtı dönük de oynuyor. Küçük Bezelye'ye kendisini o da benzetiyor zaten. :)

Rivaldo,

Teşekkür ederim öncelikle. Alt yapıyı takip eden bizler için güzel gelişmeler var. Hem A2 takımı gençleşiyor ve yenileniyor, hem de Bank Asya'da izleyeceğimiz Beşiktaş çocuklarının sayısı artıyor.
Volkan da umarım kiralanır ama hocasının söylediği kadarıyla pek sıcak bakmıyormuş nedense. Sanırım kafasında A Takıma bi şekilde kapak atmak var... Ki bence de, birçok Bank Asya takımında direkt oynayacağı gibi, Beşiktaş'ta da kadro oyuncusu olarak düşünülebilir şu haliyle bile.
Oğuz'la beraber buna en yakın oyuncu aslında.

Adsız dedi ki...

cok güzel yazi olmus ustam, ellerine saglik. kadir'i bende almanyadaki elit tur maclarinda takip ettim ve gercekten begenimi kazandi. stil olarak ben kendisini holoskoya benzetiyorum. fakat kadir daha cok ofansa konsantre olup, bu yönde takima daha katkili oluyor. holosko gibi zaman zaman beke geldigi olmuyor yani. ikisininde son vuruslari iyi diyemeyiz, fakat dedigin gibi arada bir uzaktan cok sahane gollerde atabiliyorlar.
ben kadirin, almanya u17daki okan aydin gibi biraz daha teknik ve cok iyi son vuruslari, sutlari olursa, ileride cok katki saglayabilir ve kendi kariyeri acisindanda önemli noktalara gelebilir.
ENes

Adsız dedi ki...

@Rivaldo

Evet haklısın. Şu ana kadar herhangi bir takıma kiralanacağı konusunda birşey çıkmadığı için kadroya yazdım. Ama kiraya verilmesi daha doğru olacaktır. Bank Asya'da büyük fark yaratabilecek bir oyuncu. Tayfur hoca'nın da pek fazla şans vermeyeceği de ortadayken en doğrusu olur hatta.

Kerem

Adsız dedi ki...

Ek olarak; eğer kiraya verilmezse Volkan mutlaka arada A takıma alınmalı ve birkaç maçta şans bulmalıdır. Geçen seneki Atınç gibi A takım A2 takım arasında gidip gelmelidir. Biraz şans bulsa kapağı temelli atabilecek bir oyuncu, ki Mustafa abi de Volkan'ın kafasında böyle birşeyler olduğunu tahmin ediyor. Bu önemli, çok çalışıp kendini gösterecektir.

Derken aklıma geçen sene kendisini fazlasıyla gösterip, bir kez bile forma şansı bulamayan Oğuz Ceylan geldi. O konuya girmek istemiyorum. Hani Volkan'ın oynayabileceği pozisyonlarda alternatifler var, ama bu sağ bek eksikliğinde onun kadro oyuncusu olmaması ayıptır artık.

Umarım ikisi de hak ettikleri şansı bulur. Mustafa abi kusura bakma birazcık konu dışına çıktım, Ömer faruk yazını da merakla bekliyorum :)

Kerem

Cartalete dedi ki...

Yok yahu buna konu dışı denmez, sonuçta alt yapı ve Beşiktaş ekseninde. Konu dışı şöyle; Serie A içerikli bir yazının altında, "bu İsmail'le nereye kadar?" gibi bir yorum düşmek olur mesela... :)

Cartalete dedi ki...

Enes,

Holosko iyi bir benzetme evet. Sen o maçı canlı izlemiştin sanırım? Kadir'in Holosko'ya nazaran olumlu farkı, off the ball denen olay. Gole daha yakın, daha bir kokluyor sanki. O yüzden kenarda olduğu kadar, orta forvette de oynayabilir. Teşekürler...

Cartalete dedi ki...

Bu arada iş-tatil karışımı sebeple birkaç hafta teknolojiden uzağım. O sebeple düşülen yorumlar onay safhasında bekleyebilir bir müddet, bilginize.
Görüşmek üzere.

Unknown dedi ki...

@cartalete
yok yahu ucurtma eserden katim Sertan Eser :))

O da ruzgar gibiydi fakat bal yapmiyordu.. Gunumuz futbolunda surat cok onemli fakat onu zekanla birlestirmek zorundasin..

Insallah Kadir bunu basarabilir..

Adsız dedi ki...

bence kadir ari de özgüven eksikligi var kendine güveni geldiginde bu sorunun ortadan kalkacagına inanıyorum beşiktaşımızın ilerideki en büyük hücum gücü olacak tabi kazanıdırılırsa takımımıza karakter olarakda on numara oldugu söyleniyor

Veysel dedi ki...

Abi agustos bitcek senın tatıl bıtmedımı bıseyler yaz yaw bu arada mınık takımdan Birkan Topcu beyın kanaması gecırmıs :((

Cartalete dedi ki...

Tatil bitti de, futbol tam olarak dönmedi ki henüz :) Bu aralar pedala basmak lazım artık yavaş yavaş ama haklısın.

Adsız dedi ki...

@Cartalete

Oğuz ve Onurun durumuyla ilgili bilginiz var mı? Ben araştırdım biraz da transferlerine dair herhangi bir bilgi bulamadım.

Yeni sezon için beni en çok heyecanlandıranlardan biri bebeydi.İnşallah başka bir sakat vermeden açarız sezonu.

Cartalete dedi ki...

Ben de pek takip etmedim. İkisi de kiralanacaktı. Hatta Oğuz kiralanacakken döndürüldü, sonrasında şike olayı vurdu işte, sonrasında ne oldu bilmiyorum. 1 aydır falan ben de gündem dışıyım.