Maç Öncesi: Alania – Beşiktaş

Madem Carlos Reyis “daha tur geçilmedi” diyor, biz de aynı ciddiyete sahip olarak maç önü yazısını es geçmeyelim. İtiraf etmek gerekirse “maç mı vardı?” tepkisini gösterdim ben de bugün, malum iyice çalkantılı olmaya başladı ülke futbolu. Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’ne gidemiyor, bu durum ligdeki cezai durumunu da etkiler mi bilinmez… UEFA’nın aldığı kadar, federasyon tarafından verilmiş gösterildi. Aynı UEFA, Beşiktaş’ı da söylentilerden dolayı Avrupa Ligi’nden atar mı diye düşünmüyor değilim… Suçsuz olduğu için mi, delil yetersizliği mi, iyi niyet mi, yoksa Şampiyonlar Ligi kadar prestijli bir kupa olmadığı için miydi Beşiktaş’ın devam ediyor oluşu? Göreceğiz, şimdilik Alania maçına bakalım bari. Sonradan alakasız bir karar çıkmaz diye umuyorum... Carvalhal’in temkinli durumu, sahaya çıkaracağı 11’e ne kadar yansır bilmiyoruz. Benim tahminim, kaleci ve stoperler değişmez. Hatta üzerine İsmail – Tanju değişikliği bile gelir hem defansif durumlar, hem de Tanju’yu resmi maçta görmek açısından. Sağbekte de bir değişim olabilir, Hilbert oynayabilir diye düşünüyorum…

Ortasahada fazla seçenek yok, yine aynı 3’lü sahada olur gibi. Ama bana göre Guti’yi dinlendirip, Veli’nin ortasaha performansını görmek gerek. Fotoğraftaki pozisyonda bile ciddiyeti elden bırakmayan Fernandes’in iyi performansı sürer umarım. Böylelikle, ileriki zamanda Necip’i Guti’nin yerine dahil etme nedenleri fazlalaşır. Guti de, Real Madrid’de olduğu üzere elde sağlam bir B Planı olarak durur. Maçına göre Fernandes’le de oynarlar…Bu kez kanatlarda Holosko ve Akyüz’ün olmasını isterdim, Akyüz'ün uzak forvet peformansını merak ediyorum. Şayet Guti oynarsa, Veli kanatta, Akyüz santraforda da görünebilir… Ki bu daha büyük bir ihtimal olduğundan, resme bu şekli geçtim… Bir de Burak Kaplan var tabi, mutlaka bu maçta süre almasını beklediğim bir diğer oyuncuydu. Ama giden kadroda gözükmüyor, sakatlığı falan da yoktu bildiğim kadarıyla. Geçenlerde BJK TV’de, oynanan bir hazırlık maçının tekrarı vardı. Çocuk hakikaten ciddi yetenek, Mesut Özil gibi topu ayağına yapıştırıyor ve yakıştırıyor. O da kenar forvetler adına önemli bir alternatif olabilir…

Fikstürler de çekildi, yine bir deplasmanla açılıyor sezon: Eskişehir… Genelde hep dışarıda açar ve puan kaybeder Beşiktaş. Kazansa bile mutlaka geriye düşer (101. yıl Samsun 1-3, E.Sağlam’la 2-0’dan 2-3 doksanda Bobo). Bir tek geçen yıl Buca maçı istisna oldu… İnönü’deki bir açılışı tercih ederdim her yıl olduğu gibi. Bir de plaf-off çıktı başımıza… İddaa bültenlerinde görüp, “adam olsa normal sezonda biter bu lig, geçh!” dediğim kategorilere dahil oldu Türk futbolu da… Madem fazla maç isteniyor, ekstradan bir kupa daha konulsun. Yayın gelirlerinden pay ayrılsın o kupaya da, prestiji arttırılsın. Hatta sadece 23 yaş altı Türk gençleriyle oynansın, bir taşta iki kuş misali… Çok aceleci ve Lig TV’ye boyun eğilmiş bir karar olmuş. Hiç hoşlanmadım açıkçası…

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Teşekkürler!

Ben olsam şöyle bir 11 çıkarırdım:

-------------Cenk------------
Toraman--Sivok--Egemen--Tanju
------------Aurelio----------
-------Ernst-----Fernandes---
Holosko------------------Veli
-----------Pektemek----------

Sağlam sert bir savunma, koşan bir orta göbek ile forvette 3 hızlı adam. Ben bu maçta Guti ve Almeida'nın oynamasının gereksiz olacağını düşünüyorum. Pektemek de santrfor oynasın da ayağı alışsın, maç eksiğini kapatsın diye düşündüm.

Holosko veya Pektemek yerine Akyüz olabilir, Aurelio oynayacak durumda değilse Veli soliçte, Ekrem veya Akyüz solaçıkta da olabilir.

balticman

Cartalete dedi ki...

Aurelio oynayacak durumdaysa, bu ortasaha daha doğru. Ama uzun zamandır izinliydi, hazır görmeyebilir. Gerçi Pektemek de uzun süre antreman yapmamasına rağmen 11 oynamıştı.

Guti oynarsa da, böylesine hızlı bir ileri 3'lüye mutlaka gol şansı yaratır diye düşünüyorum. Defansı gol hazırlayarak yapar, sonuçta 1 gol tur demek olur burada :)

Pektemek'i de çok zorlamaya gerek yok bence. Hele de bu maçta santrafor oynarsa, çok fazla fizik mücadeleye girmek zorunda kalabilir. Temkinli olmak lazım.

tearkan dedi ki...

tam ama burak diyecektim, hatta veli ortasaha olsun, burak'ı ön tarafa alasak diye kafamdan geçirecektim ki giden kadroda yok demişsin. maçın merak edilecek tarafı da kalmadı.

şu ortamda federasyon hala görev başında ve milyonların zevkini kafasına göre play off sitemine taşıyıp ciddi ciddi lig başlatacak ya ben ona bile inanamıyorum hala. gizlilik kararı olduğunu bile bile beklediler kozmik oda, bilmem ne diye. sonra da gizlilik kararı var, mahkeme karar versin diye bekleyeceğiz dediler. üstüne sanki bilinen bir şey değilmiş gibi bu işin ucu türkiye'ye dokunacak fener sen gitme avrupaya dediler. arkasından da başkanı yurtdışına çıkma yasaklı trabzon'u avrupaya yolladılar. gizlilik kararı yüzünden bir şey göremediysen neye göre feneri yollamadın da neye göre trabzon'u, beşiktaş'ı yolluyosun?

yok beşiktaş kupayı iade etmeye kalkmış da, yok iyi niyetliymiş de uefa bundan etkilenmiş. ya buna ciddi ciddi inanan var mı aramızda?

spor hukukunda kesin delil olmasına gerek yoktur. yüksek şüphe ile hareket edilmesi mümkündür. çıkın, bu şartlar altında biz feneri düşüremedik; yemedi. mahkemeyi bekleyelim, araya bir de play off iteler gündemi değiştiririz dedik; ama uefa da bunu yemedi deyin. istifa edin olsun bitsin.

fikstür konusu da, her zamanki gibi, ayrı rezalet. beşiktaş yine deplasmanda başlıyor lige. hafta arası oynanacak üçüncü hafta maçı da yine deplasman. üstelik bursa. önceki hafta da ankaragücüyle içerde oynayacak beşiktaş. o maçta bir sıkıntı olsa deplasmandaki bursa maçına yansımalarını düşünemiyorum bile. iç sahada oynayacağımız fener derbisi ve deplasmanda oynayacağımız trabzon derbileri de hafta arasına denk gelmiş.

neyse, bursa elensin de maçlar açık kanalda olsun bari.

Adsız dedi ki...

Aurelio'nun maç kadrosunda olduğunu görünce %50 oynar diye düşündüm de..

Benim Pektemek'i bu maçta merkezi santrforda düşünmemin bir diğer nedeni ise Akyüz'ün son vuruşlardaki isabetsizliği. Bu heyecanından da kaynaklanıyor olabilir tabi. O yüzden fırsatı buldu mu affetmeyecek bir Pektemek skoru 1-0 yaptıktan sonra yerine kontraatağa daha yatkın Akyüz'ün girmesi daha yararlı olur. Hem takım için hem de Akyüz'ün kendisi için.

3-0'ın rövanşında Pektemek'in çok ağır bir savunmayla karşılaşacağını da pek düşünmüyorum açıkçası. Dediğim gibi atsın çıksın, ben okeyim. :)

Bir de zaten 4-3-3'ün modern uygulamalarından "sahte 9 Messi" modeli tribine:) de ancak Pektemek ile girebiliriz. Sahte 9'dan kastım merkezi santrfor pozisyonunda bir second striker gibi oynayan forvet. Bunu denemek için uygun ortam bence. Hem de bire bir markajda boğulmaz ve karşı defans hattını da önce çeker. Almeida direkt nokta santrfor çünkü.

İyi maçlar herkese!

balticman

Cartalete dedi ki...

tearkan,

Bu iyi niyet meselesi de komik hakikaten :) Şaka gibi gelişmeler yaşanıyor. Herhalde gruplar çekilmeden, Avrupa Ligi'nin durumu netleşir. Beşiktaş'a bişey çıkmazsa, dediğin gibi tek takım kalacağından hem maçlar açık kanaldı olur, hem de yayın gelirleri Beşiktaş'ta toplanır.

balticman,

Pektemek hakkındaki görüşlerinize katılıyorum, zaten benim çekincem taktiksel sebepler değil, dizine fazla yüklenmemek... Yoksa sağlıklı bir Pektemek, eldeki en ideal santrafor dediğiniz nedenlere.

dingo dedi ki...

eline sağlık abi, yazıda katılmadığım tek nokta Samsun maçının 1-2 değil 1-3 bitmiş olması=)

Cartalete dedi ki...

Hassan'ın 1 golünü yedik evet. Normalde maçlar konusunda hafızama güvenirdim halbuki. Hassan arka direkte vurdu 1-2 oldu, orda bitirmişim maçı kafamda demek. :)

Düzeltildi, teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Keşke Burak Kaplan kadroda olsaydı, benimde merakla beklediğim oyunculardan biri. Guti'nin de zorlanmasının anlamı yok, malum rakip sert, bir sakatlık çıkmasın.

Bir de ilk resimdeki durumda bile Fernandes reyisin "poker face"ini koruması da takdire şayan. Adam ciddi. :)

Kerem

Unknown dedi ki...

Insan futboldan nasil sogutulur federasyon resmen bunun dersini veriyor..

Ve ben hala neden her sabah spor haberlerine bakiyorum onu bile bilmiyorum, izlenecek ne cazibesi var ne mantigi var ne de heyecani var..

Play off ne ulan ? Kime sordunuz? Play out nedir? Insanlari hic yerine koyarak aldiginiz kararlar, bizleri musteri olarak bile degil birer mal olarak aldiginiz kararlar nedir?

Mal olmaktansa musteri olmayi tercih ederim ama federasyon onu bile cok goruyor.

Bizim yonetim desen malin en onde gideni, Antrenor portekizli, kondisyoner alman, yardimci antrenor polonyali, icerde bosu bosuna yattigini herkesin bildigi T. Direktorumuz Turk.. bu adamlar kendi aralarinda nasil bir iletisim kuracak? Futbol fikirleri biraz olsun bir birine benziyor mu bilen yok...

Yabanci kisitlamasi kalkti ya Demiroren bizi kume dusurseler biz bir aileyiz diyecek...

Herkes kendi cikarinin pesine dusmus futbolun guzelliklerini dusunen bir tane yoneticinin olmamasi ne kadar aci bir durum.. Ne kadar aciz durumdayiz..

VE bizler de neresenden tutsan elinde kalacak ligi izliyoruz, az biraz daha kasarlarsa bu sacma ligi bir daha izlememk uzere birakacagim..

Kusura kalmayin sacma yorumlar icin, ama yeter...

Cartalete dedi ki...

asvalttaicenler,

Ne yalan söyleyeyim, beni de şuan Serie A daha çok heyecanlandırıyor. İyice bitirdiler türk futbolunu, takip etmeyi bırakmamak için sebepler arıyorum sürekli. Ama o sebeplerimi de alıyorlar, gençlerin fona verilişi gibi... Neyse...

11 buymuş, kenar forvetler dışında ilk kadro. Lige daha çok var, "resmi" hazırlık maçı gözüyle bakıyor sanırım hoca.
Takımı bozmamış.


1 Rüştü Reçber (GK)
3 İsmail Köybaşı
4 Manuel Fernandes
5 İbrahim Toraman
6 Tomáš Sivok
8 Veli Kavlak
9 Hugo Almeida
14 Guti
23 Filip Hološko
28 Fabian Ernst
55 Egemen Korkmaz

Mayor dedi ki...

Sol kanat ikinci yarida iflas etti, bekledim bir tanju girsin diye. Birde duran toplari Guti varken neden fernandes kullaniyor hepsi bosa gitti.
Genel manada berbat bir macti, sansimizla kazandik. Oyuncularin kart gormemek icin ne yapmali konusunda egitime ihtiyaci var.

Adsız dedi ki...

Carvalhal'ın 11 tercihi yanlıştı. Örneğin, böyle bir zeminde 3-0'ın rövanşında Guti'nin ilk 11'de ne işi vardı. Carvalhal'ı eleştirmeyi -hem de bu kadar erken- hiç istemiyorum ama böyle bir rezaleti de bize yaşatmaya kimsenin hakkı yok.

Türk futbolu yerlerde sürünüyor, biz kendimizi kandırmaya devam ediyoruz. Yazık çok yazık!...

balticman

rivaldo dedi ki...

Zemin kötü, ilk maç 3-0, kadro iyiydi.Sonuç çok önemli değil.Ama Almeida ile gerçekten 1 sezon daha gitmek, yine kısır bir sezon geçireceğimizn habercisi.Almeidayı farklı mevkilere devşirmeyi denesek.Gerçekten forvet özellikleri olmayan bir oyuncu Almeida.Nerede duracağını bile tam olarak kestiremiyor.Hücumlarda nasıl başarıyorsa sürekli olmaması gereken yerde oluyor.Almeidadan gerçekten biraz para kazanma ihtimalimiz varsa yönetim pek beklemesin.Aksi halde Mustafa Pektemeğin önü kesilir, hiçbir getiriside olmaz.Pizzi,Lima,Edgar,Maiga hatta Necatiyi bile Almeidaya tercih ederim.

Cartalete dedi ki...

Birazdan maç analizi olarak yazacağım şeylerin, direk özetini geçmişsin Rivaldo :)