İçimdeki Meireles

Julio Regufe Alves, liseyi terk edip Beşiktaş’a gelen ortasaha oyuncusu olarak biliniyor kendisi… Biliyorum, böyle bir yakıştırmayı yapmamam lazım ki yapsam da çok inandırıcı olmaz. Çünkü genç oyuncuları olumlu anlamda kayırdığım, naçizane blogumun bir gerçeği. Ancak Beşiktaş ne zamandan beri genç oyuncu bağımlısı oldu, asıl soru işareti o…

Düne kadar 300-400 milyar verilip, profesyonel yapılmayan ümit milli oyuncular bedavaya gidiyordu bu kulüpten. Şimdi ise henüz üst düzey futbolda tam olarak ne olduğu belli olmamış 20 yaşında bir Portekizlinin, sadece yarı hakları 3.1 milyon Euro’ya alınıyor. Ki o hak da neyin yarısı? Onu da bilmiyoruz… Borsaya yapılan açıklamada “futbolcunun ekonomik haklarının %50’si kulübü Atletico Madrid’den 3.1 milyon avroya satın alınmıştır” ibaresi var. Yani oyuncunun yarı hakları hala Atletico Madrid’de mi? Öyleyse, fonun sahip olduğu yarı hak neyin nesi oluyor? Acaba biz “yarı hakkının da yarısını” mı aldık? Bunlar soru işaretleri…İşin bir de teknik boyutu var, çünkü Alves artık UEFA listesinde. Eğer içinde bir Meireles saklamıyorsa, sadece maddi anlamda değil “futbol anlamında da” Beşiktaş’a zararı dokunacak gibi görünüyor. Necip, Guti, Fernandes, Ernst, Aurelio biraz da Veli derinliğinin olduğu yere geldi Alves. Bununla birlikte Tanju dışarıda kaldı, takımda tek “net” solbek ise İsmail… Grupların teknik değerlemesini yaptığımız yazıda Egemen solbekti, belki ruh ikizim olarak ilan ettiğim Carvalhal de sert maçlarda onu bek olarak düşünüyordur. Ancak şöyle de ihtimal var, Egemen ve Sivok uyumluluğu sağlanırsa bunu bozmamak gerekebilir. O zaman da solbek için Ekoko’ya gün doğuyor… Sivaslı Erman Kılıç’la bile ters kademelerde sıkıntı yaşayan Ekoko ile Stoke deplasmanı… Güzel bir senaryo olmaz.

Herhangi bir transfere peşinen burun kıvırmak âdetim değildir, bir altta Edu yazısında bu belli oluyordur sanırım. Ancak Alves transferi, herhangi bir transfer değil… Gerçekler var çünkü. Bu camiada, alt yapıdan çıkmış ve yetenekli olduğu tescillenmiş oyuncular değer görmüyor. Görenin de yarı hakkı fona verilmeye çalışılıyor. Bu ortamda, başka bir genç oyuncunun yarı haklarını (ki bahsettiğim gibi, o mevzu da çafçaflı…) 3.1 milyon Euro’ya almak oldukça can sıkıcı. Çünkü biliyorum, bugün Necip’e yarı hakları için 3 verseler “he” denecek bir durumdayız. Çelişkiler diz boyu. O yüzden Alves içinde bir Meireles saklasa bile, teknik olarak seviniriz ama transferin “maskeli hali” yine can sıkıcı özelliğini yitirmeyecek… Çünkü bu transfer yapılırken, bana hiç de oyuncunun yeteneği sorgulanmış gibi gelmiyor.

Neyse, başta sorgulanmasa da artık oyuncunun yetenekli çıkmasını umut etmekten başka çare yok gibi. Fazla boş adam olma ihtimali de yoktur herhalde, Portekiz'in genç milli takımlarında da oynadığına göre... Transfer şekli benzemese de, Bobo'dan bu yana ilk kez çok az fikir sahibi olduğumuz bir oyuncuyla karşılaşıyoruz. O yönden biraz heyecan verici... Ama keşke transferi de Bobo şeklinde olsaydı. Ne bileyim, arada menfaat kollayan bir şirket değil de; eski Beşiktaşlı bir futbolcunun önerisi yatsaydı yeterdi...

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Tanju'nun UEFA listesine alınmamasına ben de şaşırdım açıkçası. Anladığım kadarıyla Carvalhal sağbekte banko Toraman'ı düşünüyor yedeği de Ekrem. Solbekte de maçına göre İsmail veya Egemen görev alacak. Egemen solbekte görev aldığı maçlarda tandem Sivok-Sidnei olacak. Ama orijinal bir bek olan Tanju da 25 kişi arasında olmalıydı her ne olursa olsun.

Julio Alves konusuna gelince ben sizin kadar karamsar değilim. Guti artık kabak tadı veriyor. Ortasahada dinamik ve ofansif bir oyuncuya gereksinim vardı. Fernandes-Alves ikilisi çok iyi bir ikili olabilir. Necip de arkalarında önlibero olur. Veli ve Ernst de alternatifler.. Guti de çilingir. Zaten yaşlı ikili Guti&Aurelio ya ocakta gönderilecek ya da sezon sonu sözleşmeleri bitince gidecekler zaten.

Alves transferindeki tek sıkıntı 50% haklarının 3.1 milyon €'ya alınmasından ziyade 12 milyonluk bir satış opsiyonun olması. 12'ye satmak zorunda kalıp bonservisinin yarısını alsan 3 milyon € kar edersin. Bence değmez böyle bir ticarete.

Hayırlısı olsun ama ben Guti'ye tahammül etmektense J.Alves gibi dinamik ve aç bir oyuncuyu sahada görmekten memnun olucam. İnş zenitteki abisini de alırız ilerde! :)

balticman

Cartalete dedi ki...

Evet, bir de öyle riske değmeyecek bir ticaret var. Tutmazsa 3 milyon patlıyor, tutarsa yine 3 milyon kazandırıyor...

Mesele teknik olsa sadece, karamsar olmama konusunda haklısın. Ama transferin meselesi sadece teknik sebeple açıklanamıyor maalesef.

tearkan dedi ki...

transfer konusunda çok ciddi soru işaretleri var. hem maliyet açısından, hem oyuncunun 'kapalı kutu' olması açısından, hem de şu %50'li bonservis açısından.

ayrıca aceto'da da bir yazı yayınlandı bu konu hakkında. adamı atletico'dan aldık diyoruz; ama adam hiç atletico forması giymemiş. ispanya'da mendes'in atletico'yu paravan olarak kullandığına dair haberler çıkmış. çelişkiler diz boyu.

avrupa ligi kadrosunda olmasının sebebi ise bence artık guti'den umudun kesilmiş olması. ki yavaştan beni de sıkmaya başladı sahada gezinirken oyundan alınınca girdiği ergen tripleri.

bu arada yazıda stoke denmişken delap-crouch ikilisi hiç iyi olmadı.

isaac newton dedi ki...

alves edu falan derken almeidanın bonservisi unutturuldu. sahi biz almeidanın bonservisine ne kadar verdik?? haber1903te okuduklarım doğruysa mendes işi iyice b...ka bulandı