Maç Öncesi: Beşiktaş – Maccabi Tel Aviv

Henüz ilk maç oynanmasına rağmen iddialı bir söz olabilir, ama hem takımın psikolojisini hem de diğer rakiplerin ne yapabileceklerini az çok tartabilen biri olarak şunu söyleyebilirim: bu maç kazanılırsa Beşiktaş’ın gruptan çıkma şansı devam eder, aksi halde biter… Grup dengeli ve her takım puanlarının çoğunu evinde toplayacak gibi görünüyor. Kiev ve Stoke, artı olarak deplasmanda da puan & galibiyet koparmak adına ideal sistemlere sahip. Hatta ben Stoke City deplasmanında kazanma ihtimalini, İnönü’deki maçtan daha fazla görüyorum… O yüzden bu maçı kazanmak elzem, aksi halde; grup açıklanır açıklanmaz 3 puan yazılan bir maçtan eli boş dönmenin yanında, hiç gereği yokken Maccabi de potaya girmiş olur…Beşiktaş son dönemde 2 şeyi asla yapamıyor ve yakın zamanda da yapacağa pek benzemiyor… Rakibini cezasahasında boğan, golü bağıra-çağıra bulan bir takım olamadık mesela hiç. O yüzden “baskılı oynayalım” demenin bir manası yok, bünyeye ters düşüyor. Tam aksine, Milan’ın Barcelona’ya yaptığı gibi “topa hiç sahip olmasa da”, gol yeme ihtimalinden uzak duracak bir alan savunmasını da yapamıyoruz. Bunu yapmak isterken, Alania bile neredeyse maçı uzatmaya götürüyordu… İkisinin ortası iyidir, geçen sezon Schuster’le oynanan Avrupa maçlarında bu ayarı tutturmuştuk.

Defans çok derinde beklemiyordu ama hücumcular da fazla önde (kopuk) kalmıyor, takım halinde topun arkasına geçiliyordu. Golü sabırla bekleyen ve oluruna bırakan bir yapı vardı… Bu plan bize çok uymuş, Porto maçları hariç sürekli kazanmıştık. İlk Porto maçında da yine dengeli oyun olmasına rağmen, stoper ve kaleci hataları mağlubiyeti getirmişti. Deplasmandaki Porto maçı ise, tarihi boyunca en değerli oyunlarından birini ortaya koymuştu Beşiktaş. “Bam-gümle” değil, kazanma şansını en az Porto kadar cebinde tutarak, denk bir futbolla alınan 1 puandı o…

Beşiktaş bu maçta da sakin oynamalı ve evinde oynadığını unutmamalı… Dengeli giden bir maçta ev sahibi her zaman avantajlıdır. Seyirci ve hakem taktirleri başta olmak üzere, bir çok faktör yanındadır. İlk golü yemedikten sonra, bu durumlar maç sonuna kadar geçerliliğini korur. Sonra bir penaltı olur, duran top olur, uzaktan şut olur; kısacası ortada gol olacak bir oyun olmamasına rağmen, bir bakmışsın maç sonunda 3 puan yazılmış. Keza CSKA maçında da öyle olmuştu hatırlanırsa. 93’de Ernst’in kafası gelmişti… Yine öyle bir maç bekliyorum, tabi direk maçın başında 2-0 yapıp; keyif çaylarını içmeye başlamak da güzel olur, itiraz edemem…Tahmini değil, direkt olarak kafamdaki 11 oluyor yukarıda bulunan şablon… Simao – Almeida – Quaresma 3’lüsünün bir sürprizi kalmadı artık. Simao ve Quaresma bilindik; alıp çizgiye inecekler ya da fırsat bulurlarsa içe kat edip şut atacaklar. Ama ters ortalarda arka direğe koşu yapmayacakları kesin, o top Almeida’yı geçerse paralel gider taca doğru… Almeida da, yapacağı topsuz koşuyu 3 gün önceden belli eden bir santrafor. Kısaca, Maccabi savunması bu 3’lüyü 5 dakikada anlar, kalan 85 dakikada buna göre oynar…

Ancak Edu, Pektemek hatta Akyüz gibi oyuncular kelimenin tam anlamıyla “can sıkıcı”. Tabi rakip savunmacılar için… En gereksiz toplara bile koşu yaparlar, topun dışarıya çıktığını görmeden vazgeçmezler. Kenarda oynarlarsa ve top kendilerinde değilse, mutlaka ceza sahasındadırlar… Arka direkte sekecek bir topu beklerler. Ayrıca Edu, bunların yapmasının yanında oldukça şutör ve teknik bir oyuncu. Mutlaka kenar forvetlerden biri o olmalı. Pektemek’in Almeida’dan farkı ise, topsuz koşularının daha bilinmezli oluşu. Mesela ön direğe koşuyor gibi gözükürken, stoper bir bakar ki adam arkasında… Aynı zamanda, yine Almeida’ya nazaran “ekmeğini taştan çıkarma” konusunda da daha önde. Topu alır, ikili oyun yapar ya da içeri kat eder, şut atar. Oyuna küsmez, bir şeyler dener…

Ortasahada Ernst’in sakatlığı geçerse başka seçim yok gibi. Es-Es maçından önce “8 ay oldu artık, şu Ernst-Fernandes-Necip üçlüsünü bir görelim” dedik, olmadı. Şimdi 8 ay – 3 gün geçti, artık görelim... Fernandes'in cezalı olup-olmaması sorunsalı var. Şampiyonlar Ligi'nde örneklerine baktım. Apoel'li oyuncu Manduca, playoff maçlarının her ikisinde de sarı kart görmesine rağmen, ilk grup maçında oynamış yani sarı kartlar gruplara taşınmamış. Kural Avrupa Ligi'nde de aynıdır, yani Fernandes oynar. Yok eğer başka türlü kural işliyorsa ve de Ernst oynayacak duruma gelemezse, durum kötü. Ya Veli oynayacak o durumda içte, ya da sağ bacağı 3.1 milyon Euro eden çocuğu göreceğiz...

Geçen seneden bu yana dediğim gibi; yabancı kontenjanı el verirse, Beşiktaş’ın sağbeki Hilbert’tir. Sadece hücumsal açıdan değil, kendisi aynı zamanda iyi savunmacı bir bektir. Toraman bile stoper orijinli olmasına rağmen, onun kadar başarılı ters kademe yapamıyor… Gerisi artık maçtan sonra, izleyip görelim. Bu 11 tutmaz, ama biraz tutsun (2 adam farkıyla ıskalayalım) kabulüm… "Kazanan takım bozulmaz" diye bir kural varsa, hiçbir şey yapmadan kaybeden takım da değiştirilir, bu kadar basit. İyi maçlar…

39 yorum:

İngiliz Oyunu dedi ki...

Stoke City'den Britannia'da galibiyet çok zor, puan müthiş olur. Hatta içeride bile zorlayabilir bizi. Ekişehir yaraları düzeltilemezse İnönü'de bile yeniliriz. 1-0 kazandıkları Liverpool maçını blogumda analiz ettim göz atmak isterseniz buyrun: http://www.ingilizoyunu.com/stoke-city-inceleme-onemli-oyuncular-oyun-anlayisi.html

Bunun yanında tel aviv kadrosu öngürüsüyle ilgili olarak Edu-Pektemek yer değişikliği daha iyi olabilir mi? Pektemek uzak forvet oyununda iyi. Edu ile ilgili bilgim kısıtlı olduğundan böyle düşünüyor da olabilirim. Son olarak Quaresma'nın kaptan çıkacağı yazıldı. Tahmini 11 tutmayabilir.Pektemek yerine geçen Q7 beraberlik durumunda yerini Pektemeke bırakacak şekilde düşünülebilir. Ayrıca bana kalırsa da EDU çıksın bir oynasın. Olmadı 2. değişikliği de Almeida ile yaparız.

Cartalete dedi ki...

Edu ortada da olabilir tabi, maç içinde duruma göre değişkenlik gösterebilir bu durum. Pektemek daha hareketli, Edu ise savunmadan daha bir anlayan olduğu için bu şekilde dizdim ben.

Stoke'la 2. maçlarda karşılaşıyoruz. Kazanmak isteyecekler ve "kazanmak için" oynamak, onların bünyeye ters düşer. 101. yıl Chelsea - Beşiktaş maçına dönebilir diye düşündüm, her ne kadar o dönemki savunma disiplininin yanından geçmesek de.

Batistuta35 dedi ki...

fernandes cezalı sanırım,forzada öyle diyorlardı ama emin değilim tam olarak. eğer dogruysa onun yerine veli oynar. Ya da simao pektemek'in arkasına geçebilir sağa da quaresma geçer ya da pektemek geçer oraya almeida da ortaya konulabilir.

Cartalete dedi ki...

Cezalı evet, 4. hakem farketmeden düzelttim :)

enorton dedi ki...

Toraman ve Fernandes cezalı diye biliyorum. O yüzden ortasaha yine Veli olacaktır bence.

Ayrıca Carvahal Hilberti hiç düşünmüyor gibime geliyor, o yüzden sağ bek Toraman'ın yokluğunda Ekoko olacaktır büyük ihtimal. İleri üçlü de Simao - Almeida - Q7 olacak... Hocanın ileri üçlüyü değiştirmeye cesaret edeceğini sanmıyorum.

Ernst sakat deniyor eğer sakatsa Mehmet A. derinde oynar Necip ve Veli de sağ ve sol iç oynarlar...

Not: Bunlar aklımdan, gönlümden geçenler değil, sadece tahmin...

Adsız dedi ki...

Çok derin bir kadromuz var. Fakat kullanan hoca soru işareti.

@Cartalete

Bence senin 11 in gibi bir Beşiktaş görmeyeceğiz sahada.
Rüştü
Ekrem Egemen Sivok İsmail

Ernst
Veli Necip

Quaresma Simao
Almeida

büyük ihtimalle kadroyu bozmayacak

Adsız dedi ki...

1- Pektemek in Quaresma out. Yıldız sistemi beslemiyorsa gönderin gitsin. En azından Pektemek yıldızlaşır. Bebe iyileşince O ve Edu ile inanın daha fonksiyonal( arka direk, çapraz kosulu denge bozucu bir hücum varyasyonlarına kavusuruz) Dortmunda kaç yıldız var?? Oynadıkları oyunun kendisi yıldız !! Quaresma sistemüstü bir yetenek. Messi , C.Ronaldo bile adapte olmaya calısıyor sistemlerine. Quaresma hiçbir sisteme uymaz, uymayacak. Hala göremediyseniz yuh derim size. Ama bunun kabahati onda değil. Son dönemde iyice zıvanadan cıkan doyumsuz yıldızcı taraftar profiline başkan da çanak tutunca ne idüğü belli olmayan şaşkın bir topluluga dönüştü takımımız. ne oynuyoruz ne yapıyoruz ??

2- Bizim takımımız da böyleydi bir zamanlar. Takımdı gerçek yıldız. Yaşı benim gibi 30 ve üstü daha iyi bileceklerdir o dönemleri. Çok geç kalınmadan her sene altyapıdan en az 2 adam cıkarabilecek bir planlamaya gidilmelidir. Yıldız hevesimizi aldık. Ben gerçek yıldızımı geri istiyorum arkadaş !!!


Alper Sarıkaya

ihsan dedi ki...

Fernandes nasıl cezalı, onu anlamadım . Elemelerdeki sarı kart cezaları gruba taşınıyor mu ? Cartalete, Sinan Vardar'ın Ersun Yanal fikrine nasıl bakıyorsun ?

Pamukk dedi ki...

fernandes cezalı değil gruplara geçmio kartlar diyen de var

Adsız dedi ki...

-----------Cenk-------------
Ekrem--Sivok--Sidnei--Egemen
----Necip--Ernst--Veli------
--Simao--Almeida--Pektemek--

Madem öyle ben de tutmayacak bir 11 yapayım dedim.

Senelerdir hayranı olduğum ama artık sıradan bir futbolcu görünümüne bürünen Quaresma'yı yedek bırakıyorum! İsmail'in de dinlenme vakti geldi sanırım. Bir de Sivok-Sidnei tandemini, solda da Abidal tarzı Egemen'i görelim. Hilbert konusunda Carlos hoca ile hemfikirim. Umarım 3 puan öyle ya da böyle bizim olur.

Bu arada Cartalete Beşiktaş için sahte 9'u buldum: Moussa Dembélé. Ne dersiniz? :)

http://www.transfermarkt.de/de/moussa-dembele/profil/spieler_19368.html

http://www.youtube.com/watch?v=QnW6DdAJ1ag


balticman

tearkan dedi ki...

fernandes'in olmadığı bir ortasaha ile 4-3-3 oynamak; çok düz, yaratıcılıktan uzak bir ortasaha ile oynamak demek. İY 0 olur, alt olur, 0-1 gol olur, karşılıklı gol yok olur. biz de maçı izlerken kanser oluruz.

beşiktaş ne derece verimli olur bilmiyorum; ama en azından eldeki değerleri doğru yerlerinde kullanmak amacıyla 4-2-3-1 oynayalım artık.

cenk

hilbert, sivok, sidnei, ismail

ernst, necip

simao, pektemek, quaresma

almeida

almeida'nın arkasındanki üçlü için aslında benim kafamda ortada simao'nun oynadığı bir diziliş var; ama deneneceğini pek sanmıyorum.

quaresma, simao, edu (pektemek) gibi. simao'nun, asıl mevkisi olmasa da, o bölgede yetenekleri ölçüsünden en efektif olabilecek oyuncu olduğunu düşünüyorum kadrodaki. hem quaresma ile beraber oynamalarının da yolu açılmış olurç uzak forvete yer açmak için ikisinden birini kesmek zorunda da kalmayız.

bu arada sidnei'nin cezası, sakatlığı falan mı var? avrupa maçlarında, yabancı sınırlaması yokkenn dahi, ilk onbirde düşünülmüyor.

Cartalete dedi ki...

Elemelerdeki kart, gruplara taşınmayabilir gerçekten. Fernandes olayı ilginç, şunu bir araştırayım diğer konulara geleceğim.

Adsız dedi ki...

Portekizli teknik adam, Guti ve Ernst'in sakatlıkları, İbrahim Toraman'ın da cezası nedeniyle oynayamayacakları Maccabi Tel Aviv karşısındaki onbirini de şekillendirdi.

Siyah beyazlıların Maccabi maçına Rüştü, Ekrem, Sivok, Egemen, İsmail, Aurelio, Necip Fernandes, Quaresma, Simao, Almeida onbiriyle çıkması bekleniyor.

Kaynak: Ligtv

Öyleyse Ernst yerine Fernandes'i oynatırım yukarıdaki kadromda ama DM pozisyonunda Necip olmalı, Fernandes iç oynamalı. Cartalete postlarıma yorumları da bekliyorum. Selamlar!

balticman

Cartalete dedi ki...

Şampiyonlar Ligi maçlarındaki örneklere baktım, bir tane yakaladım.

http://www.soccerway.com/players/gustavo-manduca/19287/

Manduca, playoff maçlarının ikisinde de sarı görmesine rağmen grup maçında oynamış. Taşınmıyor yani, Fernandes sahada.

Cartalete dedi ki...

Alper Sarıkaya,

Bende de aynı hezeyanlar var... Zaten Beşiktaş'ta başarılı olmuş yabancıların ortak noktası "şaşalı" gelmemeleri ve sıradan birer oyuncu olarak gözükmeleriydi. Yıldızcılık, bize oturmadı...

Balticman,

Egemen'i solbek olarak ben de arada görmek isterim, Stoke ve Kiev maçlarında mesela. Ama bu maçta İsmail'i tercih ederdim.

Dembele'den ise her türlü 4-3-3 hücumcusu olur. Uzak forvet de olur...

tearkan,

Beşiktaş geçen sene en iyi 4-3-3 oyunlarından birini, Antalyaspor maçında sergilemişti. (Hilbert'le Hakan'ın birbirine girdiği, Bobo'nun 92'de attığı maç) O maçta da aynı ortasaha vardı. Ben oyunu beğenmiştim. Antalyaspor gibi bir takım karşısında, hiç pozisyon vermemiştik son dakika hariç.

Bu kez hücumcular da daha işlevli, bence olur.

--

Bu arada Lig TV'nin verdiği 11 doğruysa, çok kötü.

enorton dedi ki...

Bence Lig tv nin verdiği 11 büyük ihtimal doğrudur. Hocanın kapasitesi bu çünkü :(

enorton dedi ki...

Cartalete hocam sen yine ilk 11 i değiştir en iyisi :) ERNST oynamıyor malesef... En azından hocamız yaptığı basın toplantısında riske etmeyeceğini söylemiş.

Cartalete dedi ki...

Football Manager'a çevirdim blogu zaten, yeter böyle kalsın ya :) Ernst yoksa aynı bölgede Aurelio işte.

Adsız dedi ki...

Ekrem ile İsmail'i aynı 4'lüde görmek istemiyorum açıkçası.

Sağda Toraman varsa solda İsmail,
Solda Egemen varsa sağda Ekrem

olmalı ki dengeli kurulsun derim..

balticman

Bjk_KnightS dedi ki...

yeni football manager'da senin görüşlerini almazsalar ayıp ederler cidden. yoksa türkiye scout'ı sen misin

Cartalete dedi ki...

Yok değilim. Ama Beşiktaş'tan sorumlu arkadaşı tanıyorum ve A2 oyuncuları hakkında bilgi veriyorum, diğer oyuncular hakkında ise fikir. Ama sağolsun gençler konusunda dinliyor beni.

Bu arada İhsan, demin atlamışım sana yazacağım cevabı kusura bakma.

Ersun Yanal'ı hangi kademeyle düşünmüş Sinan Vardar, onu bilmiyorum tam detaylı. Ama futbola ve genç oyunculara bakışını sevdiğim bir teknik adam. Ve takım oyunu oynatıyor... Gençlerbirliği ile Valencia'lara gider yapmak kolay değil. Bunu takım oyunuyla ve kendi parlattığı oyuncularla yapmıştı.

ihsan dedi ki...

Ersun Yanal'ı sportif direktör olarak düşünüyormuş Sinan Vardar. Başkana da iletmiş bunu. Transferi yapan, teknik kadroyu belirleyen, alt yapı organizasyonundan sorumlu olacak diye açmış konuyu. 10 yıllık plan yapsın, işlesin her daim diyor. Bunu bizler hep söyledik ama bir yöneticinin söylemesi daha iyi oldu. Tartışılmalı bu konu.

forma-aşkı dedi ki...

Cartalete açıkçası Ernst'in olmaması bu maç için büyük bir kayıp..Ben Quaresma'nın bu maçta mutlaka oynaması gerektiğini düşünüyorum..İçerdeki maçlarda,özellikle Avrupa'da gruplarda içerde oynayacağımız maçlarda muhakkak yer almalı..Onun yerine Simao yedeğe çekilebilir,herkes Q7'nin etkisizliğinden bahsediyor ama bana kalırsa Simao bu aralar ondan çok daha etkisiz..Benim sahaya çıkmasını istediğim 11 şu şekilde,kalede,Cenk.Defansta,Hilbert,Egemen,Sivok,İsmail.Ortada Necip tek.Önlerinde soldan sağa Q7,Fernandes,Edu..İleride Pektemek Ve Almeida..Yani 4-1-3-2 tarzı bir oyun..Bunun çok uzak bir ihtimal olduğu belli ama,bir ümit:)

Melih dedi ki...

Tayfur Hoca takımın başındayken Aurelio'nun da biletini kesse iyidi ya, neyse.

Cartalete dedi ki...

forma-aşkı,

Real Madrid'in 4-2-4'üne benzemiş o sistem. Onlar aylar sonra anca oturttu, biz ilk denemeyi en kritik maçta yaparsak olmaz gibi :)

Melih,

Biletini kesmeye gerek yok şimdilik. 750 bin falan alıyor yılda, üstelik yerli. Böyle durumlarda ihtiyaç oluyor. Furkan Şeker kendini bulana kadar idare etsin bu sene de.
Öncelikle tercih görülmesin Necip varken yeter zaten.

Adsız dedi ki...

Bilmiyorsam duzeltin ancak bu; ortasahadan bozma forvet ya da forvetten bozma orta saha mantiklariyla kurulan tum taktikler bana biraz macera gibi geliyor. Ozellikle 4-3-3 gibi 4-2-3-1 gibi dizilimler kafa karistirici.

4-4-2 sistemi aslinda futbolun olmasi gerekenleri uzerine yaratilmis bir sablon.Takimi sahaya en dogru sekilde yayan dizilis gibime geliyor. Buna gore sizin 2 forvetiniz olur;sagda ve solda. Simdi Besiktas yurumeden kosmaya calisiyor. kimdir bu 2 forvet.Mechul? hala belkilerle suren mac mac degisen bir kararsizlik. Bu 2 forveti bulmak zorundayiz.

Benim ideal kadrom 4-4-2 nin baklavasiyla dusunursek;

Cenk/Rustu
Hilbert,Sivok(Sidnei),Egemen,Tanju
Qauresma(Edu),Fernandes(Necip),Veli(Guti),Simao(ismail)
Pektemek,Almeida(Akyuz)

saygilar,
Erhan H.

forma-aşkı dedi ki...

Cartalete,

2 yıldır oynama çalıştığımz,hatta daha fazla-Mustafa Denizli- sistemin de hali ortada:)Peki bu maç için-bak o da senin için:)Defans hattı aynı,göbekte Necip,Fernandes(Aurelio)
orta üçlü Q7,Simao(Fernandes),Edu ilerde Almeida ile 4-2-3-1 oynayalım..Olmuyor bu takım,bu kadro ile 4-3-3 oynayamıyor..En azından Ernst olmadığında hiç olmuyor..

BJK4EVER dedi ki...

O degil de sen Carvalhal ilk geldiginde hele sukur mantikli normal bir adam geldi, cok tuttum bu adami demistin, o da fos cikti. Yillardan beri sadece mantikli is yapan bir hoca gelmedi, hepsinin bir garipligi, abuklugu, takintisi oldu. Hayirlisi bakalim.

Cartalete dedi ki...

Hiç sorma.

Kaleci hariç, bir tek sağbek değişmiş Es-Es maçından. O da Toraman - Ekrem değişimi yani... Bu muymuş sorun?

tannhauser dedi ki...

pektemek'ten pedro, q7'den messi, fernandes'ten iniesta, guti'den xavi, toraman'dan puyol, sivok'tan pique, ekrem'den alves olursa, bizim 4-3-3'ten de bir cacık olur.

tannhauser dedi ki...

abi carvalhal tam türk solcusu çıktı, güzel laflar, sorunlara doğru tespitler, uygulamada sıfır. teori iyi de pratik sallanmakta.

enorton dedi ki...

Hoca beni yanıltmadı tam da beklediğim 11 çıktı, cartalete nin yazısında değindiği değişiklikleri yapacak ne cesareti var ne kapasitesi var malesef :(

BJK4EVER dedi ki...

@tannhauser

Futbolcu kalitesi-sistem hep birbiriyle iliskilendirilir, ama oyle birsey yok bence. 4-3-3 oynamak icin illa takiminda Iniesta, Messi, Xavi olacak diye birsey yok, gerci her 4-3-3 Barca seklinde oynayacak diye birsey zaten yok da, neyse.
Bu oyuncu tarziyla alakali birsey. Xavi olmaz Pirlo olur, Messi olmaz Arshavin olur, Pique olmaz T.Silva olur, olur da olur.
Sistemin basarisini oyuncu kalitesinden ziyade oyuncu tarzlari ve belki bundan da cok oynadigin lig ve rakipler, takimin fiziksel ve mental durumu, hatta hakemlerin tutumu belli eder, bunu gecen sene gorduk.
Biz Barca seklinde de oynamayi deneyebilir, her 4-3-3 ve ayaga pas oynayan takim Barca kalitesinde olacak diye birsey de yok, o oyunun kalite olarak dusugunu yansitirsin, bu kadar basit. Ornek Udinese iste.....

Adsız dedi ki...

almeida 3 hafta yokmuş..forvete pektemeği değilde edu yu oynatırsa çok saş baş yolarız gibime geliyor..oyuna girdikten sonra takoz un forvet versiyonu gibi geldi bana.. hakkımızda hayırlısı..

Cartalete dedi ki...

Edu faydalı adam, kullanmak gerek. Soğukkanlı bir adam değil o belli, ama lazım.

Çok büyük oyun farklılığı yoktu, ortasahadaki derli topluluk büyük fark etti. Aurelio maçın adamı.

Almeida'nın sıkışık programda sakatlanması kötü oldu ama Pektemek'in bu yapıda parlama ihtimali daha yüksek ortada. Ama işte tek alternatif gibi birşey oldu.

Goller güzel, favorim Egemen'in uçan kafası. Detayına maç yazısında gireriz.

tannhauser dedi ki...

@bjk4ever: abi aslında benim listede ekrem-alves hariç tüm oyuncular, karşılarındaki barcalı oyuncuların bir alt seviyesinde de olsa oynayabilirler. benzer etkiler yaratabilirler. en azından bizim lig için. ancak bir sonraki yorumda ve eskişehir maçıyla ilgili konudaki yorumumda görebileceğin üzere, carvalhal'ın bunu uygulayabileceğine, bu futbolculara seviye atlatıp fark yaratabileceğine inancım yok. belki de es-es maçındaki epic-fail beni bu hale getirdi, bilemiyorum.

bence türkiye'de, sistemin adının konmasından ziyade oyuncuların o sisteme uygun bir şekilde oynatılabilmesi daha büyük önem arz ediyor. carvalhal da bu ışığı göremiyorum. hepsi bu. işin aslı, tayfur'u sevmem için çok fazla sebep var, beşiktaş'a verdiği emekler, seba'nın yeğeni olması hatta çerkes kökenli olması gibi. ama ona da sadece siyah-beyaz kontenjanından gönül verebiliyorum.

Adsız dedi ki...

Edu'yu ilk maçtan eleştirmeyeyim diyorum ama yeteneğim 0 diye bas bas bağırdı. Keşke Nobre kalsaymış yahu. Neyse...

Maç zevkliydi çünkü rakip çok zayıftı. Beşiktaş'taki en büyük problem oyuncuların birbirlerine çok uzak oynaması. Daha kompakt bir takım haline gelirsek, hem pas yüzdesi artacak hem de klas oyuncularımız da verimlerini katlayacaktır.

Cartalete, 3'lü ortasahada beraber oynadıklarında Necip sağ-iç, Fernandes sol-iç oynuyor dikkat ettiyseniz. Necip sadece Aurelio-Ernst-Necip gibi bir üçlü olursa sol-iç oynuyor diğer ihtimallerin hepsinde sağ-iç.

balticman

BJK4EVER dedi ki...

Dogru soyluyorsun, ama diger faktorleri de ekle. Mesela Messi'ye olan her ufak dokunusta faul caliniyor NBA misali, Quaresma'ya gecen sene neler yapildigini ve neler calindigini da gorduk mesela. Ki en buyuk eksikligimiz Barca ile karsilastirilirsa hucumda efektiflik ve uyum. Ileri uclude Barca'lilarin tamami efektif, bizimkilerin ise tamami inefektif. Hadi Almeida son haftalarda iyi gidiyor, Simao fena degil ama bu seviyede yetersiz kaliyor. Ayrica Barca'daki gecmisten gelen uyum da ayri bir konu. 2 sene sonra bizdeki misyonu bitecek Simao, Guti, Ernst, Sivok vs ile ne kadar olur bunlar soru isareti....

Bjk_KnightS dedi ki...

cenk

?, egemen,ersan(iyileşirse), ismail
(tanju)
fernandez ? necip

? ?
pektemek


3-4 sene sonrası icin bir takım kurmak istedim. Egemen yerine de birini almak lazım tabii yastan dolayı. ama bana gore 4-5 tane soru isareti var. bu iskeleti koruyup keske guzel takviyeler yapılsa. ama tabii boyle bir bjk mantıgını ancak FM'de gercege donusturebiliriz. tabii veli'de var ama bu yetenekleri ile ben bu kadroya koyamam.