Maç Öncesi: Eskişehirspor – Beşiktaş

Guti’nin maç kadrosunda bulunmayışı, bu konunun ana hatlarını çizdi sanırım. Aslında bu aynı zamanda maç sonunun da konusu… Böyle durumlara klasiktir; şayet Beşiktaş puan kaybı yaşarsa “hocalık demek, elindeki oyuncuyu kullanmak onunla restleşmemek demektir!”. Eğer Beşiktaş kazanırsa, “kimse Beşiktaş’tan büyük değildir!”…Benim için ise skora göre değişen bir durum olmayacak. Geçen sezon Kiev maçları dâhil olmak üzere, Beşiktaş’ın en pısırık oynadığı karşılaşma Eskişehir deplasmanıydı. Ve ben bu kez, özellikle de ortasahada direnç anlamında pusmuş bir Beşiktaş görmek istemiyorum. Tabi geçen maçta 10 kişi kalınmasının da etkisi büyüktü. Guti sahadan ayrılmadan evvel, Kuçik’e attığı uzun topla maçın tek pozisyonunu da hazırlamıştı Beşiktaş adına.

Bazı maçlar vardır, Guti’nin inceciliği sebebiyle ortasahadaki mücadele gücünü düşürmesi göze görünmeyebilir. Ancak bazı maçlar da vardır ki, rakibin koyduğu dirence karşı konulamadığından, iş Guti’nin inceciliğine gelmeden bitebilir hem moral hem de skor olarak… O nedenle bu maçta Guti’nin düşünülmemesi ve muhtemelen daha sert bir ortasahayla çıkılacak olması çok normaldir. Guti’nin B Planı’nda kalması faydalı olurdu, ancak buna da olası tripleri müsaade etmemiş sanırım… Guti’nin kadroya hiç alınmaması, görünen köye kılavuzsuz gitmektir bir nevi. Carvalhal haklı görünüyor…Çıkacak 11’in 10’u çok net… Flu olan tercih ise Necip – Veli arasında. Fernandes, Ernst ve Necip ortasahasını 8 aydır bekliyoruz, sanırım sadece 5-0’lık Antep BLD kupa maçında bu üçlüyü bir arada gördük. Necip ve Ernst’le birlikte olunca, Fernandes çok daha net hücum katkıları yapmış, cezasahası koşularıyla iki de gol atmıştı o maçta. Beşiktaş bu ortasahayla oynar ve de takım çizgisini çok geriye atmazsa, Fernandes yine skora katkı yapan ortasaha oyuncusu olarak öne çıkabilir. Üstelik son Eskişehir maçında olduğu gibi, 4 adamı çalımlamasına gerek kalmadan…

Carvalhal’in aklının bir köşesinde, Pektemek’in uzak forvet olacağı 4-3-3 yatıyor. Ancak şu zaman için, bunu A Planı’nda düşünmesi erken. Belki ileride Quaresma – Simao arasında bir seçim yapıp, Guti’den sonra bir devrim daha yaratabilir. Ama şimdilik hücum hattı Portekizlilerin olacaktır. Pektemek’in ise skora göre sahaya giriş şekli değişir. İşler yolunda giderse Almeida’nın yerini alır, gol çözümü olarak düşünülürse ortasahalardan birini yerine girip, 2. forvet rolünü üstlenir… Yine Beşiktaş'taki performansını çok merak ettiğim ve umutlu olduğum Edu için de aynı senaryo geçerli.

Esaretin Bedeli filminde, 40 yıl sonra serbest bırakılan ve özgür hayata alışamayıp kendini asan amcanın kafasındayız aslında. Futbolu özledik, ama bir yandan da futbolsuzluğa alıştırıldık... Üstelik futbolun dönüşü de gerçek futbolsever için pek keyifli olmadı. Tamamen yayıncı kuruluş için getirilen play-off sistemi, soruşturmadaki süren çözümsüzlük vesaire… Lig başlıyor ama ben maçlardaki olası ruh halimi, kazanma – kaybetme psikolojisini yeniden yaşayıp, yaşamayacağımı bilmiyorum. Zamanla göreceğiz artık…

15 yorum:

isaac newton dedi ki...

kazanıp, kaybetmek, play-off'a kalmak, ligi 1nci bitirip sampiyon olamama sacmalıgı dahil hicbir heyecanım yok lige dair. Evet izlicem macları ama o da takım sevgisi nedeniyle, öyle bırakmak kolay degil :)

gutinin kadroda olmaması mükemmel bi gelisme. Ama bunun yanında ortasaha taminim necip yerine avrelyonun oynayacagı. Zira bu kadar dogru kadrolar görmek cok da nasip olmaz bize ayarımız bozulur :)

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık, yazdığınız herşeye katılıyorum.

Carlos hoca V.Kavlak'ı çok beğeniyormuş. İlerleyen maçlarda Necip Ernst'in yerinde oynatılıp, Guti görevini de V.Kavlak devralabilir (Fernandes-Necip-Veli). Böylece savunmada da Sivok-Sidnei tandemini kullanabilme şansımız olur.

Carlos hocanın Guti'ye karşı taviz vermeyen duruşunu sonuna kadar destekliyorum. Guti İstanbul'da futbol oynamak için bulunmuyor bence. Umarım maceralarına yakın zamanda Amerika'da devam eder.

Sezona 13'ü yabancı 30 kişilik kadroyla başlıyoruz. Kadro oldukça şişik. Bu sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Ayrıca, oyuncular her bölgeye homojen olarak da dağılmıyor. Hücumda ve kanatlarda gereksiz bir fazlalık varken, beklerde bariz sıkıntı var.

Yenilenen bjk.com.tr resmi websitemiz de hayırlı olsun bu arada. Gayet güzel olmuş (nihayet!).

Sezonu hayırlısıyla başlayıp hayırlısıyla bitirmek dileğiyle.

balticman

JANiTSCHAR dedi ki...

Brooks was here...

tannhauser dedi ki...

geçen seneki maçta guti'nin ikinci sarıdan gördüğü kırmızı kart, oyunun her zaman uygulanmayan "kart işareti yapana sarı kart ver" kuralına göre doğruydu. ancak sertliğe müsamaha göstererek işi bu raddeye getiren de bünyamin gezer'di. ligtv spikeri melih gümüşbıçak'ın guti'nin erken tatil için bilerek kırmızı kart gördüğünü söylemesi ve guti'nin kupa maçına kadar ülkesine dönmeyerek kapak yapmasını hatırlamak lazım.

Cartalete dedi ki...

isaac,

Evet, o kadar doğru kadro bize fazla haklısın :)

balticman,

Zaten neredeyse tüm spor haberleri Veli'yi Guti'nin yerine oynatacağını söylüyor. Bakalım, pek itiraz edemem ben de buna. İzleyim ortasaha performansını görelim.

Janitschar,

Aynen, o notu bırakışı da çok fenaydı...

tannhauser,

Yalnış anlaşılmasın, o maçı Guti'nin kırmızı görmesine yıkmış değilim. Ben sadece teknik anlamda eleştri getiriyorum Guti konusunda. Ve halen, bazı maçlarda kullanılabileceğini düşünüyorum.

Hakem yine Bünyamin Gezer galiba...

Bjk_KnightS dedi ki...

hakem bünyamin gezer olunca hep icimde bir suphe oluyor. rakibin sertliklerine izin verecek ve her an bize kırmızı kart gösterme konusunda pusuda olması nedeniyle. bos gecmiyor pek bize. inşallah bugun tarafsız bir maç yönetir de şüphelerimi azıcık olsun kırarç

yns dedi ki...

merhaba,
site chrome ile girince güvenlik uyarısı veriyor.düzeltilirse chrome kullanıcılar birliği olarak memnun oluruz.

Uyarı: Burada Yanlış Giden Bir Şeyler Var!
cartalete.blogspot.com sayfasında, kötü amaçlı yazılım dağıttığı bilinen softwareid.ru sitesine ait içerik var. Bu siteyi ziyaret ederseniz bilgisayarınıza virüs bulaşabilir.

Cartalete dedi ki...

Sanırım sadece Chrome veriyor o uyarıyı. Sordum birine, google reklamlarından olabilirmiş. Sanmıyorum blogda birşey olacağını :)

tannhauser dedi ki...

@cartelete: yok, geçen seneki maçı guti'ye yıktığın gibi bir izlenim oluşturmuyor yazdıkların. ben sadece yine eses deplasmanı, geçen seneki skandal yönetimine rağmen yine bünyamin gezer, komedi gibi demek istemiştim.

@bjk_knights: bence b. gezer'in bizimle bir problemi yok, adam bildiğin yeteneksiz. az bir ihtimak kendisine tribünler tarafından yapılan ısrarlı yere yatma çağrıları, canını sıkıyor olabilir.

Adsız dedi ki...

Ve istediğim gibi oldu ve bugün orta üçlüde Fernandes-Necip-Veli oynayacakmış. Maçtan sonra bir tebrik bekliyorum açıkçası. :p

Bu üçlü taş gibi bir ortasaha oluşturacak. Keşke Bébé de sakatlanmasaydı da ileride Bébé-Pektemek-Simao üçlüsünü de oluşturabilseydik...

Böyle bir ortasaha-forvet oluşumu çok klas olurdu. Bu takımın gülü de Q7 olurdu; Guti ise plase.. Bébé olmadığına göre ileri üçlüde artık bari en azından Pektemek'e 11'de yer açmak gerekiyor.

Savunmaya gelince kalede Cenk, sağbekte Toraman favorilerim fakat tandemde Sivok'un yanında Sidnei'i görmek istiyorum. Solbek İsmail zaten. Bence takıma sağbekten daha çok iyi bir solbek daha gerekli...

balticman

Cartalete dedi ki...

Şimdi edeyim tebriği? :)

Güzel tahmin. Ortasaha dinamikliğini kaybetmeden aynı zamanda da ofansif oldu. Sezon arası analizlerden birinde Fernandes Necip Guti fantazisini önermiştim, bence bazı İnönü maçlarında bu da var hocanın kafasında.

Cartalete dedi ki...

Carvalhal de ilk heyecanla ortasahayı tahliye edenlerden çıktı. Necip alındıktan sonra en iyi ihtimalle 1 farkla biterdi maç.

İlk ortasaha denemesi, denemeye değerdi de tutmadığını görünce Ernst'e dönmeliydi. Kötü bir maç oldu, çok kötü.

Quaresma'nın silikliği ve Batuhan'dan gol yemek de ekstra olaylar.

Adsız dedi ki...

quaresmanın adam çalımlamadan (önce egolarını tatmin etmeden) oynamadığı sezgin ve dede ninde buna izin vermeyişi, koca almeida(!) nın diego ve nadarevic le 2li mücadelelerde, top indirmelerde başarısızlığı, dediğiniz gibi veli yerine ernst in alınmayışı ve pektemek in simao ve q7 nin dahi etkisiz kaldığı sezgin in önüne atılışı.. son hamle olarak necip in yerine edu nun alınıp doldur boşalta gidilişi, 2. golden sonra serdarın batuhana kral yapmıyacaksın kral olucaksın sözünü hatırlatması, abidal modeli olarak gördüğüm sağbek toramanın ismailden fazla bindirme yapması.. kötü maçtı ..

sezmik

Adsız dedi ki...

Bence sıkıntı Fernandes'in deep-lying playmaker oynatılması ve hücumda forvet koşularının azlığıydı.

Necip önlibero, Fernandes&V.Kavlak iç oynamalıydı. İleride de Q7 yerine bir forvet olan Pektemek ile başlanmalıydı...

Valla her sene aynı terane bıktım yemin ederim...

balticman

Adsız dedi ki...

Niye 4-2-3-1 bozuldu anlamam. Q7 Simao neden taç çizgisinde bekler ve de beklerden yardım gelmez anlamam. Pas atmayı bilmeyen Toraman neden sağ bek oynar anlamam. Savunma neden topu orta sahaya kadar taşımayıp ta Fernandes in kendi kale çizgimizden oyun kurmaya çalıştığını anlamam. Ersnt in buu takımda neden 11 başlamadığını anlamam.