‘Fergie Görmesin!’ Hüseyin Cankurt Atasoy

2010’un ilk baharında; Burak Yılmaz’lı, Kadir Ari’li, Furkan İyde’li, Erkut Şentürk’lü U16 takımının final maçı vardı Denizlispor’a karşı, üstelik televizyondan da yayınlanıyordu. Mustafa Denizli’nin şampiyonluk seremonisine çıkarttığı Erkut başta olmak üzere, sıkça adını duyduğum ve yukarına bahsettiğim isimleri izlemek için çok iyi fırsat doğmuştu kendi adıma. Sonuç olarak Beşiktaş U16 şampiyon olacaktı. Ben ise, nefis bir takım oyunu ortaya koyan çocukların hemen hepsini beğenecek, ama o ana kadar adını hiç duymadığım bir oyuncuyu çok özel bir noktaya koyacaktım: Cankurt Atasoy.Finalde çok iyi bir “defansif ortasaha” gösterisi sunmuştu Cankurt. Fiziğiyle sahada belirgin şekilde sırıtıyordu, sanki 23 Nisan vesilesiyle Norveç’ten getirilmişti… Futbolda oyun zekası olmadıkça, fiziki güç bir anlam teşkil etmez. Ama Cankurt’ta oyun zekası da çok belirgindi… Bunun yanı sıra ayağına da hakim gözüküyordu ki, takımın “leblebicisi” Recep Akkemik 15 gol atarken, Cankurt’un o sezon 10 gole sahip olduğu bilgisine henüz ulaşmamıştım…

Bir sezon sonra U18 formasıyla onu daha fazla izleme şansına eriştim ve attığı 10 golün, hiç de tesadüf olmadığını anlamam uzun sürmedi. Sıçrama ve zamanlama yeteneği çok iyi, ayrıca kafa hakimiyeti de… Bu durum ona, fizik olarak da üstünlük sağladığı alt yaş gruplarında oldukça fazla kafa golü imkanı sağlıyor. Ama bununla da sınırlı değil… Kendisi duran top konusunda Hierro model bir savunmacıdır; ya içeri girer kafa vurur, ya da frikiği, penaltıyı kendisi kullanır… İzlediğim bir maçta penaltı attı, kaleciye göre vurup terse yatırdı gayet.

“Savunmacı” diyorum, çünkü kendisini defansif ortasaha olarak tanısak da; U18’de stoper olarak devam etti ki, aslında duruma göre ortasaha da oynayabilen stopermiş zaten. Bir aralar Alex Ferguson bu tip savunmacıları çok severdi; O’Shea, Wes Brown gibi adamları stoper, bek, defansif ortasaha şeklinde dolaştırırdı… Bu konuda biraz değişmişe benziyor ama yine de Cankurt’u görmesin! İçindeki “komple defans” arzusu tekrar depreşebilir…Hemen her özkaynak yazısında “abartıyor mu acaba?” hissini uyandırabilirim. Aslında, bu tip yazıları zevkle yazdığım için size öyle geliyor, dikkat ederseniz sonuç olarak hiçbir oyuncuya “yardırır gider” şeklinde net konuşmuyorum. Sadece genel oyuncu profili üzerinden gidip, öne çıkan özelliklerinden bahsederek “gerisi ona kalmış” tarzında son noktayı koyuyorum. Ancak Cankurt için net konuşabilirim. Çok farklı özellikleri var, birçok konuda Avrupai. Fiziki gelişimi de oldukça hızlı gidiyor… En tepedeki fotoğrafın üzerinden 1.5 yıl geçmiş, henüz 16 yaşını doldurmamış haliyle bile “adam” görüntüsünde. Şimdiler de daha da kuvvetlenmiş ki, sene başında A Takım’la da antrenmanlara çıktı. Bunda Silivri çocuğu olmasının da etkisi büyüktür, 3 yaşından beri yüzüyordur herhalde...

Velhasıl, Beşiktaş’ta çok fazla potansiyel stoper mevcut. Sezer Özmen, Atınç Nukan, her ne kadar onu süpürücü ortasaha olarak görsek de Furkan Şeker, Burak Yılmaz;… Ama içlerinden en parlağını Cankurt olarak görüyorum. Bir stoperde; kafa hakimiyeti, ayak hakimiyeti, fizik, mental, taktik futbol birleşimi pek rastlanır bir şey değil. Hele ki bizim ülkede… En az anti göz pası timi (Muhammed, Erkut, Hasan Türk) ve 3*100 bayrak yarışı yapsa, sırıtmayacak hücum hattı (Ömer, Kadir, Ali İhsan) kadar, Cankurt - Atınç tandemini de zevkle izleyeceğinize eminim bu sene...

42 yorum:

Adsız dedi ki...

yazilarinizi zevkle okuyorum.erkut a2 macinda neden oynamadi haberiniz var mi? bir de erkut ve muhammed'in sozlesmeleri neden uzatilmiyor ve a2 oyuncularina neden profesyonel sozlesme imzalanmiyor bu konuda bir bilginiz var mi? tesekkurler.

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık. Görünen o ki çok ekstra bir stoper geliyor. Ben Cankurt'u araştırıken 19 milli maçta 5 gol attığını -özellikle bunların bir kısmının frikikten olduğunu görünce- çok şaşırmıştım. Not: Bu rakam forvet Kadir Ari'nin 28 milli maçta attığı gol sayısına eşit.

Ayağına hakim, uzun boylu ve Fergie'nin sevdiği tarz stoper dediğimiz zaman aklıma gelen ilk isim: Pique'dir. Umarım Cankurt da yeni bir Pique olur.

Fakat... En son milli maçını 20.06.2010 tarihinde oynamış olması ve diğer bazı konular biraz kafamda soru işaretleri oluşturdu. Umarım yeni bir Batuhan değildir ve başımızın tacı olur.

balticman

Cartalete dedi ki...

Erkut gibi oyuncuların, neden sözleşmeleri uzatılmıyor ya da çoğu halen amatör olan genç oyuncular neden profesyonel yapılmıyor sorusuna; cevap verecek bir yönetici olduğunu bile pek sanmıyorum :)

balticman,

Milli maç sayısı benim için kriter değil. A Milli'yi oluştururken bile bu kadar çarpıklık yaşanıyorken, kim bilir genç kategoride neler dönüyordur. Ali İhsan gibi bir adam hiç milli olmamış mesela. Ama çıksın A Takım'da 3 dk süre alsın, Ümit Milli bile olur.

Adsız dedi ki...

Yani burası Türkiye haklısınız, millilik bir kriter olmamalı.

A2 takımının kaptanı bu sezon kim olacak acaba?

Özkaynak hakkındaki yazılarınızın daha da fazlalaşması dileğiyle. İyi günler!

balticman

Cartalete dedi ki...

Bilmiyorum ama Onur'dur herhalde orada olduğu sürece. Yaş, kıdem olarak. Düzgün de bir adam, eğitimli, konuşmasını biliyor.

Adsız dedi ki...

altyapimizdan 1995'li tugay eyiol hakkinda ne dusunuyorsunuz? gercekten iyi bir oyuncu mu? atakan...

Cartalete dedi ki...

Hiç izlemedim o çocuğu, geçen sene U16 takımından bihaberdim tamamen. Fikri olan varsa ben de öğrenmek isterim.
(balticman, yorumları düzeltme imkanım yok. Sadece kaldırabilirim veya onaylayabilirim, oynama yapamıyorum.)

Adsız dedi ki...

Okey, yukarıdaki yorumuma edit olarak "özellikle bunların bir kısmının frikikten olduğunu görünce" kısmını frikikten olma ihtimali diye düzeltiyorum.

balticman

Adsız dedi ki...

Cankurtun boyu kac?

Sezer Özmen, Atınç Nukan, her ne kadar onu süpürücü ortasaha olarak görsek de Furkan Şeker, Burak Yılmaz;… Ama içlerinden en parlağını Cankurt olarak görüyorum

Ben Atincciyim inanilmaz sekilde etkilendim , formam Atinc yazmayi bilene düsüniyorum.
Eger Cankurt Atincdan da iyise ozaman Sidnei gerek yok gibi.

Bu ara Hasan Türk ne durumda ? Sözlesme imzaladi mi ? Yoksa istedigi gibi Takim bulamadi diye mi kaldi.

Cartalete dedi ki...

Cankurt tahminen 190'a yakın boya sahip.
Cankurt'u daha iyi görmem, Atınç'ı taca atmak gibi algılanmasın. Atınç bence de çok şey vaad eden bir stoper, ama Cankurt da değişik bir model...

Adsız dedi ki...

bu ara Necip az önce bu sezon acik ara en iyi macini oynadi.
selcuk inan gibi paslar atip arkadan oyunu kurdu hata kaleye iyi bir sut cekti .
yarin videosunu yapacam.

Cartalete dedi ki...

Bu kez baya sorumluluk aldı gerçekten. Video'yu bekliyoruz o halde, maç yazısında da paylaşım yaparım.

Adsız dedi ki...

Tff internet sitesinden her hafta bir A2 maçının geniş özetini ve gollerini verecekmiş

Bunada şükür şu çocukları bir izleme fırsatı bulamayacak mıyız?

Serdar

rivaldo dedi ki...

Cankurt kendi yaş grubunda milli takımın kaptanıyken okayla birlikte 93 grubunun elit tur maçlarına çıkmış.Şuan bizde kendi yaş grubunun üzerinde oynarken milli takıma seçilmemesi ilginç.Neyse belki böylesi daha iyi olur, en azından fergienin radarına girmez.

Bizde u16 takımındayken önlibero, milli takımının ege kupası maçlarında burakla stoper oynuyordu.İkisinde de takımın öne çıkan ismiydi.Aslında hem pique gibi bir stopere hem de uzun boylu bir premier lig ortasahasına dönüşebilir.

Tugay Eyiol da furkan şeker, burak yılmaz ekolünü devam ettirecek oyuncudur muhtemelen.Stoperde her yaş grubunun en iyi oyuncuları bizde galiba:).Yakında daha iyi izleriz zaten.Aynı şekilde ufuk er var mesela.

Ümit milli maçını izleyemedim bugün.Ali de oynamış.Ama stoperde Serdarın olmaması kötü olmuş.Halbuki Serdar-Semih ikilisi iyi iş yapabilirdi.

@balticman

Furkan iydeyide eklemelisin bence.Sistemden dolayı yedek kalabilir ama altyapıdaki ender santraforlardan biri.Onun dışında benim merakla büyümesini beklediğim muhammed raşit şahingöz var.Guti model bir ortasaha.Çok iyi pas ve duran top kullanma yeteneği var.Ayrıca birebirde iyi ve boyuda yaşıtlarına göre baya uzun.

Lev Kom dedi ki...

Saygıdeğer Mustafa Bey yazılarınızı dikkatle okuyorum ama sizin Y.D.'den daha büyük bir tehdit olduğunuzu düşünmeye başladım. İstirham ediyorum bizi en pembe bulutların üzerinde dolaştırmayın. Maazallah, istikbali muteber gençliğimize Cebelitarık'ı fon olarak kullandırtmasınlar.
Velhasıl kelam mirim, yazılarınıza nazar boncukları kondursanız da bu yeni neslimizi beklerken sabır tüketmesek. O güzel kelimelerinizi bana bile söyleseniz şu şaşkın bacaklarım kendini Pele üstadın kalfası sanar da şişim şişerim. Daktilo tuşlarınız bize Y.D. cehenneminde cennet vaat ediyor. Araf'a bile razıyız oysa ki...

Cartalete dedi ki...

Serdar,

Çok güzel uygulama, hiç yoktan iyidir. Bizim tesislerde güzel kamera açısı yok. O yüzden muhtemelen deplasmanda oynana bir maçımızı seçerler.

rivaldo,

Hakikaten Erkut'a Villareal'in ilgisinden sonra, bu tip oyuncuların göz önünde olmasından çekinir oldum. Ama sonuç olarak burada kalan çocukların yolu genelde alt liglere düşüyor. Braga'nın kapısından dönen Furkan, Denizli'de bile süre alamıyor mesela. Nasıl umut etsem ben de bilemedim...

Levent Kömürkaya,

Belki de, YD'nin bu kadar uzakta kaldığı ve sanki apayrı bir camiaymış gibi hissettiğim için bu çocuklar hakkında çok farklı yazıyorum. Cidden Beşiktaş Alt Yapısına ayrı bir kulüpmüş gibi bakmaya başladım, hiç kimse oradan yukarıya çıkmasa bile birşey değişmeyecek sanki bende. Ki çıksa da, ne zaman fona devredilir, devredilmezse ne zaman homurtulara nail olur diye bekliyoruz.

Adsız dedi ki...

@Cartalete,

Caner ve Mertcan tamamdır:

http://www.transfermarkt.de/de/caner-turp/profil/spieler_164758.html

http://www.transfermarkt.de/de/mertcan-demirer/profil/spieler_176418.html

@rivaldo,

Detaylı pozisyon bilgilerini (esas pozisyonu ve 2. pozisyonları), ayak ve mümkünse boy bilgilerini verebilirseniz, bahsettiğiniz A2 oyuncularını girebilirim. Aklımda ilk planda M.Ali Şahin, Cartalete'nin tavsiye ettiği Fevzi Can Bozkuş ve sizin önerdiğiniz Furkan İyde var. Bilgisi olanlar paylaşırsa onları da ekleriz.

balticman

Adsız dedi ki...

ERİM YÜKSEL'i de eklemek isterim ama hiç tanımıyorum. Sadece defans oyuncusu diye geçiyor da acaba sağbek mi?

balticman

Adsız dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=Gzheg0E4tAY

Necipin Italya U21 karsi performansi.

Ilk yarida günes yüzünden dogru düzkün birsey gözükmiyordu bu yüzden daha cok ikinci yaridaki performansi var videoda.

Cartalete dedi ki...

balticman,

Furkan ve Fevzi santrafor, sağ ayaklı ikisi de. Boyları ancak tahmin edebilirim. Fevzi: 188, Furkan'a 179 diyesim var :)
Rivaldo'dan daha iyi tahminler gelir ama sanırım kendisi daha sık canlı maç izliyor alt yaş kategoriden.

IK3BJK,

Şahane, eline sağlık. Ama pis alıştırıyorsun, gençlerin her iyi performansından sonra video bekleriz bak :)

Adsız dedi ki...

IK3BJK erkan kas'in da videosunu koymus. teknik olarak methini duymustum da fizik olarak da iyi gordum. altyapimizda super oyuncular var gercekten. atakan...

Ilyas dedi ki...

bizim Erkuta birseymi oldu?
Son macta yoktu, bu haftada yok, biz A Takima ciksin derken, cocuk A2de bile oynamiyor

Cartalete dedi ki...

Hiçbir fikrim yok benim, sakat falandır belki.

Ilyas dedi ki...

Buca karsisinda ilk 11'imiz
http://www.bjk.com.tr/media/photos/1318510404_0ac17dd5cf40259426c0a6dd759557f71452078_s3.jpg

A2 takimindan fazla isim yok, yeni simalar da görüyorum, cok sastim acikcasi. Tabiki Akyüz gibileri icin iyi, en azindan futbol oynamis oluyorlar, ama A2 oyunculari biraz ümitsizleniyordur sanirim, hayirlisi bakalim.
Oyunculari taniyan varmi?
Atincin sag tarafindaki futbolcu kim? Belki Dogukan sac kestirmistir diye düsündüm ama onada benzemiyor.
Ve Burak Kaplanin sag ve solundakileri tanimiyorum.

Cartalete dedi ki...

Doğukan'a benziyo sima olarak ama, o bu kadar uzun değildi ya. Bu eleman neredeyse Onur'un boyunda, Ömer Arslan olabilir.

***...***...Atınç.***
.....Onur...Alves
Kadir...Muhammed...Burak
..........Akyüz

Şeklinde düşünürsek, tanımadığımız adamlar stoper Ömer, sağbek Muhammet Ali, solbek Ümit Karaal olabilir :)

Ömer'i izledim ama ben simayı tam çözemiyorum, kumral olduğunu biliyorum sadece.

Ilyas dedi ki...

Tmm maci 3-1 almisik, Goller:
63. Mehmet Akyüz
69. Alves
90+4 Erkut

Cok sevindim, Mehmet adinada, Erkut demekki sonradan oyuna girdi, 90+4 gol attigina göre.

Böyle hep A takimdan oyuncu alirlarsa zor maglup olurlar. Tabiki A2 oyunculari adina ne kadar faydali, soru isareti.

Maalesef kadroyu hicbir yerde bulamadim :/

rivaldo dedi ki...

Herhalde içsaha maçlarında tercih eder sadece.Deplasmana A takımdan oyuncular gitmez.

Atıncın yanındaki Ömer Arslan, Burak Kaplanın yanındakiler Ümit Karaal ve Muhammed Ali Şahin.Geçen hafta Muhammedin sağbek olması garip gelmişti ama muhtemelen bu haftada orda oynamış.

Cartalete dedi ki...

İyi, doğru tahmin yürütmüşüm :) Sarı olan mı Ümit?

Baya güzel takımla çıkmışız, bu maçı izlemek isterdim. Bence de, Nevzat Demir'deki maçlarda A Takım'da şimdilik düşünülmeyen oyuncular gözükebilir. Çünkü Carlos da rahatlıkla izleyebildiği için maçları, son durumlardan haberdar olur. Golleri de "ihtiyacı olanlar" atmış, güzel olmuş.

Bu arada fotoğrafa bakınca, Onur üst tarafı geliştirmiş sanki. Kollar falan kalınlaşmış.

rivaldo dedi ki...

Esmer olan Ümit.Alvesi izleyecek olmak sevindiricide deplasman maçlarının yayını olmadığı için Ali ihsan, hasan , erkutu daha az izleyecek olmak da bir o kadar kötü.

Özeti bugün haber bülteninde , maçıda yarın yayınlayacaklarmış.

Cartalete dedi ki...

Resmi site de koyar muhtemelen özet görüntüleri. Aslında full maçı da koysalar ne güzel olurdu.

Adsız dedi ki...

Bu ara Alvesin ve Erkutun goleri müthis mis , özelikle Erkut cok güzel gol atmis.
Carvarhal maci 100% izlemistir umarim Erkut Carvarhalin gözüne girebilir ve sözlesmesi uzatilir.
2 sene sonra Simaonun yerinde Erkut oynar insallah.

Adsız dedi ki...

Erim Yüksel:
http://www.transfermarkt.de/de/erim-yueksel/profil/spieler_204042.html

Fevzi Can Bozkuş:
http://www.transfermarkt.de/de/fevzi-can-bozkus/profil/spieler_204029.html

Furkan İyde:
http://www.transfermarkt.de/de/furkan-iyde/profil/spieler_204031.html

M.Ali Şahin:
http://www.transfermarkt.de/de/muhammed-ali-sahin/profil/spieler_204039.html

Sadece Muhammed Ali'nin mevkisinden emin olamadım. Resmi sitede forvet gözküyor maçlarda sağbek oynadığı söyleniyor. Emin olamadım.

balticman

Adsız dedi ki...

tff'de genclerin lisanslari nihayet gorunuyor. caner turp kiralik gitti denmisti ama gitmemis. profesyonel sozlesmesi gozuken genclerimiz: caner turp,guven gursoy, erkut senturk, mertcan demirer,onur bayramoglu, dogukan pala.
atakan...

Adsız dedi ki...

aslinda a2 ligi ve rezerv ligi ayri iki lig olsa. kadroya girmeyenlerin a2'de oynamasi diger genclerin onunu kapatabilir. atakan...

Adsız dedi ki...

ümit karaal'da cok yetenekli sanirim. burda onun hakkindada bir yazi görmek isteriz :)
milli olmus ve 95 dogumlu olarak, hasan cankut ve burak yilmaz gibi iki önemli ve yetenekli stoperin önüne geciyorsa var demek birseyler.

bu arada ahmet özer, gecen sene u17 ile sampiyon olan takimin banko oyuncularindan biride fenev'e transfer olmus.

enes

Adsız dedi ki...

atakan,

Sözleşmesi bulunan oyuncularımızın sözleşme bitiş tarihlerini, millilik sayıları ve gollerini (ilk kez hangi tarihte milli oldukları dahil) pozisyon bilgileri, önceki takımlarını vs. "en güncel halini" şu adresten görebilirsiniz:

http://www.transfermarkt.de/de/besiktas-istanbul-ii/kader/verein_4521.html

Not: Sadece A2'de olup da bu linkte olmayan 2'si kaleci 9 oyuncu daha var. Ama onları henüz tanımadığımızdan girmedim. Oynadıkça onları da gireriz. Onların milli olmuşluğu ve profesyonel sözleşmeleri de yok zaten.

@Cartalete;

Fevzi Can Bozkuş profilini size ithaf ediyorum! "Dedicated to Cartalete" diye not düşesim geldi de! :)

http://www.transfermarkt.de/de/fevzi-can-bozkus/profil/spieler_204029.html

Bu arada Muhammed Ali Şahin'i sağ forvet-sağ bek olarak giriyorum haberiniz olsun.

balticman

Adsız dedi ki...

tesekkurler balticman bilgiler icin. 1)a2 kadrosunun ayrintili bir sekilde bir alman sitesinde olup da bizim sitelerde olmamasi bile bizim altyapiya deger vermedigimizi gosterir.
2)kadromuz cok genclesti. kiraya verilenler de var. super gencler var. bunlara sans verilmesi sadece tff'nin zorlamasiyla olur. yani 18 kisilik kadroda altyapidan 4-5 oyuncu olmasi lazim. ve yabanci sayisi 6'da sabitlenmeli. atakan

Adsız dedi ki...

mujde. besiktasimizin mac ozeti tff'de. en cok erkut'un golunu begendim. bu arada muhammed ve umit karaal u17'ye, atinc da u19'a secilmis.

Adsız dedi ki...

atakan

Aslında Alman sitesi olması ile alakası yok, tamamen benim şahsi emeğimdir.

Erkut'un golü gerçekten şahane. Sözleşmesi uzatılıp Ocak'ta A takım kadrosuna dahil edilmeli bence. A kadrosunda olsun A2 maçlarında oynasın ben yine okeyim. Aksi taktirde kaçacak elimizden.

balticman

tearkan dedi ki...

erkut cidden harika bir gol atmış. sergen, tümer sonrası beklenen, özlenen solak bir an önce gelsin artık.

alves'in golü de güzeldi. gerilmeden, köşeye güzel bir plase bırakmış. daha önceki konulardan birinde bir arkadaş uzaktan şutlarını içeren bir video koymuştu. iyice merak ettim alves'i.

burak kaplan daimi merakım zaten. :)

Cartalete dedi ki...

Gollerle alakalı ayrı bir sayfa açıyorum birazdan, isterseniz oraya saklayan söyleceklerinizi :)

Unknown dedi ki...

Merhabalar... geçen sene tuhaf bir şekilde takımdan koparılan Ahmet Özer fenerbahçede bu sene 9 gol 26 asist ile oynadı ve kampa götürülmedi o da oradan ayrıldı şu an da boşta ve trabzonspor ile görüşüyor. teklif gelse ya da birisi bu çocuğun elinden tutsa seve seve beşiktaşa geri gelir. beşiktaştan koparılışı çok farklı ve basına yansıdığı gibi değil. tamamen haluk hoca ile ilgili zaten malumunuz haluk hoca da uçakta uyuduğu için gönderilmedi. temel sebep ahmetle yaşadığı sürtüşme sonucu ahmetin takımdan ayrılması ve gittiği fenerbahçede kelimenin tam anlamı ile döktürmesidir. bu konuyu bugün öğrendim ve beşiktaş ım için üzerime düşeni yapmaya karar verdim her yere herkese yazıcam bu konuyu.. irtibat için numaram 0536 975 1903 bener ersoy.