Ege’nin İncileri

Bugün Ege Kupası’nın finali vardı, son yıllarda olduğu gibi yine Fransa kazandı. Zaten U16’ya kadar Fransa, sonrasında Almanya’dan çekiyor genç milli takımlar… Ancak şunu söylemek gerekir ki; hem oyun hem de gol pozisyonu bazında Türkiye U16 takımı çok daha baskındı maçta. Yakalanan birçok pozisyondan sadece biri gol oldu; Beşiktaş U17’sinin Gilardino’su Furkan Yaman, nefis bir kafa golü attı. Sonrasında pek net olmayan penaltıyla maç 1-1’e geldi, oradan penaltılara kaldı; adamların hepsi bu konuda Mendieta çıkınca, kupa Fransa’ya gitti.İlginçtir, Türkiye U16 takımında sıradan denecek hiçbir oyuncu yoktu açıkçası. Ancak fazlaca öne çıkan bazı isimler vardı… Mesela iki Ege’li; Turgutluspor’un alt yapısındaki İsmail Köse ve Altay’lı Safa Altuntaş… İsmail, topla uzayıp giden kanat oyuncusu modeli. Maçta çok rahat driplingler yaptı, çoğunlukla faulle durduruldu. İçe kat edip, derin paslar denedi sıklıkla. Hem teknik hem de oyun zekası bazında oldukça umut vaat ediyor. Gayet de atletik bir oyuncu… Beşiktaşlı Kadir Arı da Manisalı, bu da… Türkiye’nin Afrika’sı orası sanırım bu konuda. Kadir Nazilli alt yapısından Beşiktaş’a kazandırılmıştı sanırım, aynı yol İsmail’de de izlenebilir. Adet yerini bulsun diye, arayıp Kadir’den Beşiktaş’ı da sorabilir gerekirse…

Safa, fizik olarak Fransız oyuncuların arasında sırıtmayan tek Türk’tü belki de sahada. Hem pozisyon bilgisi hem de fiziğiyle ceza sahasını doldurdu. Maçın sonlarında bir pozisyon yaşandı; Fransa az adamla yakalarken, top kanatta atıl bir alana düştü. O an Safa, topa gitmek yerine pozisyonunu bırakmadı ve bir başka arkadaşına “sen bas” işareti yaptı… Burada da, “taktik savunma zekası” bazında puanımı aldı diyebiliriz.

Bir de İbrahim Serdar… Fenerbahçe alt yapısında oynuyor ve belki de bu kuşağın en potansiyel oyuncusu. Ramires gibi; zayıf görünse de çok sağlam, sahada krampon izini bırakmadığı yer kalmayan bir çocuk. Çok efor sarf edip, yürüttüğü hücumlarda bile topu ayağından gayet isabetli çıkarıyor. Ve önemlisi sürekli oyunun içinde; 50 saniye adı duyulmasın, “başına bir şey mi geldi acaba” diye merak ettirir.Sahadaki tek Beşiktaşlı Furkan Yaman’a gelince; turnuvada sürekli yaptığı gibi, yine girer girmez golünü attı. Zaten kendi yaş kategorisinde, sürekli 20 gol üstünde istatistik sağlayan bir oyuncudur. Gol atmak işidir, bakkala git desen daha zor gelir… Direkt gole gitme ve boy olarak uzun olmamasına rağmen, net kafa şutları çıkarabilmesi onu bir nebze Gilardino yapıyor. Bugün de o model bir gol attı, daha fazlasını da atabilirdi. Batuhan’ın biraz gerisinde ikinci forvet gibi oynamasına rağmen, gole hep yakın oldu. Epey kaçırdı… Bursalı Batuhan da, Crouch gibi ince ve uzun bir santrafor. Ayağına da hakim, nitekim penaltıyı 90’a attı; 89’a değil… Bir iki seneye kalmaz, Ertuğrul Sağlam onu 90+’da ceza sahasına atar, Ömer Erdoğan uygulaması gibi…

Dediğim gibi, oyuncuların hepsi öne çıkıyor aslında; genelde iyiler. Ama en dikkat çeken oyuncular bunlardı. İzlemesi zevkli bir takımdı, bize güzel bir Pazar öğleni sağladılar. Yolları açık olsun.

10 yorum:

Ilyas dedi ki...

sadece macin ikinci yarisini izleyebildim, en fazla Furkan, Batuhan ve Ismail dikkatimi cekti. Ismail'de ciddi potansiyel var, cok hizli ve topu iyi sürüyor, bana kalsa iki üc seneye rahatlikta Anadolu'da oynar...

rivaldo dedi ki...

u17 elit turda da rakibimiz Almanya yine:).Ama bu sefer takımda Muhammed de olacak.

Turgutluspor Bucaspor gibi altyapı akademisi olan bir takım.Tıpkı Dardanel gibi yakın zamanda Süper lige oyuncu ihra çedebilirler.Yusuf Şimşek orda tek tetkili gibi.Bu yüzden transfer konusunda fazla sorun çıkarmazlar.Zaten bu turnavayı izleyen altyapı scoutı kaan demir, geçenlerde turgutlu altyapı maçlarını izlemeye gitmişti.Ama bu konuda benim önceliğim aynı tarzda Dardanelden İlker Sayan olurdu.

Fransa da bu turnuvaya hep kadrosunda bir wonderkid olarak gelmiş.Şimdiki de Ntcham olacak gibi.Maçta gözüm kalmıştı zaten.Turnuvanın en iyi oyuncusu da seçilmiş.Fransa ikinci lig takımının altyapısında oynuyor.Kaan hoca ilk gün Türkiye yerine Fransa maçını izlemiş ve birkaç oyuncu hakkında rapor hazırlayacakmış.Bunardan biride Ntcham muhtemelen.Böyle bir uygulama olacaksa eğer çok fazla parlamadan kapmak lazım.(bu turnuvada yeteri kadar parlamıştır gerçi, baya sağlam takımlar scout yollamış.)

Ümit için Doğukanın profiline benzer bir profil kullanılabilir.Ama mental özellikleri ve pozisyon bilgisi daha iyidir.Doğukan gibi topla iyi gidebilen bir oyuncu.172-173 boylarında, fiziği Muhammedle aynı gibi.Birde ortasaha çizgisinin biraz önünden çok iyi muz orta yapabiliyor.Kadiri birkaç kez karşı karşıya bıraktı bu şekilde.Savunmada iyi pozisyon alıyor.Zaten fiziği zayıf olmasına rağmen A2 liginde oynayan(hatta A takımla antreman yapan) birkaç 95 doğumlu oyuncudan biri.Bu bile yeteneğini gösterir.

Cartalete dedi ki...

Zaten bu 6+sınırsız olayı, genç yabancıları kadroya katma konusunda bir kapı açtı. Kullanmak gerek, bu tip turnuvalara bol bol scout göndermek gerek.
Aslında millet çok daha önceden yakalıyor aslında. Turnuvada birini beğeniyorsun, meğer Ajax'la imzalamış misal.

Ümit bilgisi için teşekkürler. Anladığım, potansiyel olarak Doğukan'ın önünde. Zaten fizik ve mental sebeplerden dolayı, Doğukan'ı bekten ziyada kanat olarak görüyorum ben.

mustafa dedi ki...

En son A2 maçına gittim.Sercan,Ömer Arslan,Güven,Ersan,Ümit,Hasan,Mertcan,Burak,Muhammet,Mehmet Akyüz,Kadir Arı 11 ile başladık maça.Tandemde Ersan,Güven vardı.Ersan teknik olarak gerilememiş aynen devam.Fiziki yönden ikili mücadelede zorlandı biraz.Tam anlamıyla hazır olması şubat ortasını bulur zaten acele etmek istemiyorlar.normalde teknik ekip 45 dakika oynamasını öngörmüş fakat kendi isteiği ile ikinci yarıyada çıktı 60 a kadar oyunda kaldı.Oyundan çıktığında gözleri parlıyordu belli özlemiş formayı.Babası Annesi iki kardeşide izlemeye gelmiş karşılaşmayı Babasıyla sohbet ettik biraz. Bu sefer acele edilmeyecek dedi.Ersanın kardeşlerinden biride A2 ile denemede imiş bu arada . Muhammet enfes bir gol attı.Maç boyu etkili idi.Mertcan sakatlıktan çıkmış 80 dakika oyunda kaldı.Burak,Mehmette biraz burukluk var sanırım son maçlarda a takımda yer alamamaktan. Umit teknik olarak iyi maçta tutuktu biraz kendide belirtti zaten maçtan sonra.

golleri Ersan çıktıktan sonra yedik ama yenilen goller direkt olarak defansla alakalı değil orta sahadaki mücadele eksikliğinden kaynaklandı bence. Zaten Mertcan da bi futbolcu kötü oynar ama kötü mücadele edemez abi diyordu. Sercan ilk devre kalede oldukça iyi kurtarışlar yaptı iş var çocukta .Bu arada geçen bursa maçında tribünde imiş Rüştü yüzde yüzlük bir topu çıkardıktan sonra bir pozisyonda hata yapınca küfürü basan tiplerle karşılaşmış çok sitemkar hali ile . futbolcuya küfür edilmesine çok tepkililer.Aynı düşünde olduğumuzu söyledim kulak asmayın dedim ama haliyle etkileniyor çocuklar Öyle ya bugün Rüştüye , Öbürgün Quaresmaya sonrada bana diyordur.

Maçı ,Milli takımlardan Emre Aşık , pendikspoun iki hocası izledi. Pendiksporun hocalarını kimi izledi öğrenemedim sordum söylemediler .

Ali Kucik dönmüş yuvaya sakatlığı varmış takım durumunu bilmiyorum .

Atınç bağırsak enfeksiyonu olmuş oynamadı ,Doğukan kiralık gitmiş .

Ernst maçın büyük bölümünü izledi . Bi süre sohbet etme imkanı oldu.Türkçeyi iyi konuşuyormuşsun dedim az dedi zor dil diyor 8 ay ders almış bakmış olmuyor bırakmış takımda Almanca konuşan çok diyor evde zaten Almanca haliyle kullanacak çok ortam yok . Ne kadar çok Alman o kadar iyi dedim gülüyor . Siz dedim elde ne varsa veriyorsunuz seviyoruz sizi . Biz küçük yaştan eğitiliyoruz dedi.
Neciple oynamak iyi değilmi dedim evet çünkü koşuyor diyor :).Finke söyle döndün dedim sanmam zor dedi.40 a kadar oynarsın sen dedim yok diyor vücut yoruluyor hissediyorsun diyor maçlardan sonraki rejenerasyon süresi misal necipte 1 se bende 1,5 gün diyor.

aklımda kalanlar bunlar Adaş konu dışı oldu ama paylaşayım istedim.

Celal Abbas dedi ki...

Hocam fransız takımında hepsi afrika asıllı galiba hiç beyaz oyuncu görmedim. Bir tane var oda cezayirlidir büyük ihtimal. Bu yaş kategorilerindeki başarıyı sonraki yaşlar içinde devamlılık sağlayacak yatıırmlar yapsak çokmu zor. gençlerle çalışmayı seven 200 300 tane hoca yetiştirsin TFF ,bu gençlere doğru eğitimi ve yönlendirmeleri verecek.

Cartalete dedi ki...

Eline sağlık, gitmiş kadar olduk sayende. :) Gerçekten maç dışında ortamı yaşamak da harika olmuştur eminim.

Ulas dedi ki...

Biraz gec oldu ama cok gecmis olsun.. En kisa zamanda hersey iyiye doner umarim..

Cartalete dedi ki...

Eyvallah Ulaş. İnşallah.

Celal Abbas,

Zaten futbolcuları fizik ve mental olarak geliştirme zamanı 16 yaş falandır. Bizim yanlışımız, 20'den sonra oyunculara taktik futbol ve fizik geliştirme aşılamaktan ileri geliyor.
Yani bu kategori, tam işleme zamanı aslında.

tannhauser dedi ki...

selamlar,

maç önü yazısı kısa bir iki cümleyle ayak versen* nasıl olur? böylece hem ev ödevi yapmaktan kurtulursun hem de fikirleşme ortamı doğar.

ayak vermek: aşık atışmalarında ilk dörtlüğü söyleyen aşık'ın koyduğu kafiyeye böyle tabir ediyormuş. burası da genelde aşıkların toplanıp atıştıkları bir mekan gibi :)

Cartalete dedi ki...

Olabilir. Bir dahakine artık :)