Maç Öncesi: Beşiktaş - Eskişehirspor

Normalde zaman, “en çok eleştirilen adamların, Efes Cup’ta coşma” zamanıdır şu sıralar… Mesela, “ne zaman gönderilecek?” diye beklenen Ailton’un, çıkıp Werder Bremen’e hat-trick yapmışlığı vardı hatırlarsanız; öyle ilginç bir gelenek sürmekteydi… Hatta yine o turnuvada Veysel, “Carew’den iyi adam bu yahu!” dedirtmiştir… Evet, bildiğiniz Alişan model omzu düşük, yağız striker Veysel… Ondan sonra normal sezon kupa maçıyla başlar, yüksek ihtimalle elenirdik. Ocak’ta elenmesek, kuvvetle muhtemel kupayı alıyoruz zaten… O da ilginç bir gelenek…

Bu kez direkt lig başlıyor, değişik bir deneyim yaşayacağız… Bir devre arasını transfersiz geçirdik ve yarın çıkacak 11’in minimum 9’unu biliyoruz; o da değişik bir durum… Bize de, havadan sudan konuşmak kalıyor haliyle. İstanbul’da havalar bir tuhaf; akşam 7-8 gibi dışarıda dolanırken arkadaşa “bugün biraz hava yumuşamış sanki…” dememden 3 dakika geçmeden iklim değişti, suratım dondu resmen… Neyse, ben en iyisi maça geçeyim harf israfına kaçmadan…

11’in 9’u belli dedik; haliyle iki soru işareti kalıyor geriye. Birincisi; dört orta saha kullanımının devam edilip, edilmeyeceği… Veli ve Necip sahada olacak mı, yoksa onlardan biri tıpkı Karabük maçında olduğu gibi kenarda tutulup; bir hücumcu eklentisi daha mı yapılacak? İkinci soru ise; o hücumu eklentisi yine, gole yakın ama bir o kadar da uzak olan gizli forvet Ekoko mu, yoksa iyileşen ve noel tatilini de buralarda geçiren Simao mu olacak? Bu durumda, hücumdaki yerli kim olacak?

Almeida’nın, Carlos’un gözünde ayrı bir yer işgal ettiği bir gerçek. Keza, Pektemek’i kenar forvette oynatmaktan ziyade; koltuktaki taze forvet olarak tutmayı daha fazla yeğlediği de bir gerçek… Bu durumda, tıpkı Karabük maçında olduğu gibi Edu faktörünün sahada olması şart gözüküyor. O maçta, direk hücum yönü kendi kanadıydı ve daha çok pas girişimlerinde izledik kendisini. Şayet bu maçta sağda Simao olursa, bu kez uzak direkteki gol girişimleri daha anlamlı olacaktır. Bu durumda da, kontenjandan sebep; Almeida'nın oturması, Pektemek'in oynaması icap eder. Ki bana fazlasıyla uyar... Ama Simao iyileşir iyileşmez, Pazartesi 11’de başlar mı? O da bir soru işareti… Sanırım yine en ideal düzene; Necip – Ernst – Fernandes ve Veli 4’lüsüyle varılır gibi gözüküyor. Hem Eskişehir’in sert bir takım oluşunu, hem Fernandes’in bu düzen içerinde daha da farklı oynadığını, hem de Almieda'nın kesik yemeyeceğini baz alırsak; en iyisi böyle sanki…İkinci yarıda klasik Pektemek hamlesinin dışında, Simao da formaya ısındırmaya başlanabilir. Madem Hasan Türk artık profesyonel, bu maçtan itibaren dilenişe başlayabilirim sanırım: Kadrodaki en ideal orta saha alternatifi Hasan Türk’tür, o yüzden ufaktan 18 yolları açılmalı. Gerekirse Edu’nun yerine at sola; takımın kontra şansını arttırsın. Gerekirse, Necip ya da Veli’den yorulanı varsa, sal orta sahaya… Alves’ten daha hazır olduğu su götürmez bir gerçek… İlginçtir, ara kısaydı ama bana sanki klasik devre arasıymış gibi uzun geldi… Bakalım, Beşiktaş’ta ne kadar şey kaldığı yerden devam edecek? İlk Es-Es maçı oldukça kötü geçmişti, bu kez tersi olması dileğiyle… İyi maçlar.

20 yorum:

tannhauser dedi ki...

simao tecrübe ve yetenek itibariyle, carvalhal tarafından "hazır mı" diye düşünülmeden sahaya sürülecektir bugün. ilk on birde mi olur, sonra mı girer bilemem.

Aykut Özman dedi ki...

Ellerine sağlık, özellikle aranın kısa olmasına rağmen klasik devre arasıymış gibi uzun gelmesine sonuna kadar katılıyorum. Alışmışız 3 gün arayla peş peşe maç izlemeye, antreman maçı yerine, avrupa maçı, çok çok süper lig maçı izlemeye, boşlukta az kaldı verem başlangıcı dizilere sarıyorduk =) Çok şükür kurtulduk. Bugün; Hasan 18e alınsın, Fernandes araya atsın, Veli tamamlasın, Beşiktaş'ım 2 farklı kazansın =) iyi maçlar..

box2boxMC dedi ki...

Pektemek ve Almeida'yı aynı anda sahaya sürmeme stratejisi bana da doğru geliyor. Hem oyunun gidişatına göre CC'nin elinde hamle şansı kalıyor hem de ne Pektemek ne de Almeida defansif forvet değiller bence. İkisininde yeri en uç olmalı. Pektemek kanat forvet oynayabilir gibi gözüksede ne Holosko-Edu gibi defans olarak takıma katkı sağlayabilir ne de Simao-Q7 gibi oyun kurucu kanat görevini üstlenebilir. Sanırım CC'de Pektemek ve Almeida'yı maça ve kontenjana göre sene sonuna kadar rotasyon içinde kullanacak.

Bence bu maç sezonun en kritik maçı olacak bizim için, olası bi puan kaybı moral bozukluğu yaratıp geçen seneki İBB maçı etkisi yapmasından korkuyorum. İşin içine Ersun Yanal'da girince bol faullü, stres yüklü bir maç bizi bekliyor olacak.

rivaldo dedi ki...

Sivok ve Fernandes ceza sınırındaymış.Bu maç ikisinin de sarı kart görmesi için ideal.Ankaragücü Mersini yense de, çok fazla zorlanmayız o maçta.Hasanı da haftasonu doğrudan ilk 11 görelim hatta.Eskişehirin ilk yarıdaki en önemli 3 oyuncusu Dede, Alper ve Diego yok bu maçta.Özellikle Diegonun yokluğu hücumda bizi rahatlatır.Kamara yı sivok ve Egemen durdurabilir.Tek sıkıntıyı ortasahada gelcek pres ve Veysel Sarının çıkışları yaşatabilir.Onu da Necip-Veli ve Ernst üçlüşüyle aşarız bence.Bu iki maçı kayıpsız geçmek önemli.Kupa maçı sonrası Ocak sonuna kadar zor bir fikstür var.O yüzden Ankaragücü ve GBB maçında rotasyona gitmemiz iyi olur.

Batistuta35 dedi ki...

Hasan'dan önce Burak için dilenme halindeyim ben.Hazır q7 yokken şans verilsin elemana eminim bi kaç maç sonra veli gibi kapar formayı.skor tahminim de 3-1.sivok ve fernandes sarı

rogerio da silva bobo dedi ki...

Simao tatilden sonraki 6 antremanda da yer aldı.İlk 11 çıkar bence.Orta saha Ernst-Veli-Fernandes olur.Carvalhal denildiği gibi Pektemek'i sadece merkez forvette kullanmayı seviyor.Almeida'nın oynaması da garanti olduğuna göre yabancı sınırından dolayı ileride Ekrem'i banko olarak görüyorum.

Aslında bizim hangi 11'le çıkacağımızdan daha çok Eskişehir'deki eksikler maçın seyrine daha çok etki edecek.Maçtan önce Eskişehir'den 3 adam çıkaracaksın,Beşiktaş'a karşı oynayamayacak deseler,Diego,Alper ve Dede derdim.3'ü de yoklar.Skor tahminim 1-0.Gol:Almeida

Fly like an eagle dedi ki...

Hasan'dan önce Burak diyen arkadaşıma katılıyorum. Carlos hoca taze taze hemen forma veren bir tip değil. Önce baya bir bakıyor takımın neresine nasıl yerleştiririm diyerek ve buna da uzun uzun kafa yoruyor besbelli. Dolayısıyla bence de Burak'ı sahneye koyacaktır önce. Ama bu maç sanmıyorum. Nedenseben bu maçı rahat alacağımızı düşünüyorum. Öte yandan ben takıntılı bir Beşiktaşlı olarak hala ve hala Hilbert ve İsmail'in gerçek anlamda alternatifinin olmadığını ( Ne ekrem ne Toraman belki Tanju ) söylüyorum. Allah korusun başlarına birşey gelse gerçekten sekteye ugrar takımın yapısı. Bunu vurgulayan sadece ben olmak zorunda mıyım? Sizler bu kadar mı eminsiniz oralara ihtiyaç olmadığına ??

Cartalete dedi ki...

tannhauser,

Haklısın, sırf ülkesine gitme opsiyonunu kullanmamasıyla bile bunu haketti Simao aslında.

Aykut Özman,

Hiç sorma, ne güzel haftaiçi bile maç vardı; oturup bizimkilerle dizi izlemek zorunda kalmıyorduk. Neyse ki uzun sürmedi. :) Eyvallah.

box2boxMC,

Pektemek zeki bir oyuncu, bence o işi de kıvırabilir. Zaten o bölgede adam akıllı bir kez oynadı; Alania ilk maçı. Hazır olmamasına rağmen iyiydi. Holosko kadar koşu temposu yok ama aklıyla savunma yapabilir o da Simao gibi. Topun geliş yönünü sezerek, pas araları yaparak, pas yollarını tıkayarak vesaire. Ama tabi, en ideali merkezdir onun için. Almeida'nın yerine 60'da kim girecek diye de düşünmek istemiyor Carlos.

rivaldo,

Özellikle GBB maçını şimdiden merak ediyorum. :) Burak Kaplan, Alves falan banko da; bizim ufaklıklar oynar mı acaba. Muhammed tekrar bir GBB maçıyla süre alabilir.
Bu arada Ankaragücü'nde Ergin Keleş tuhaf bir adam, Floccari - Tuncay karışımı birşey. Ankaragücü'ndeki düşüş en çok ona yaradı, farkına vardık... Ayrıca bu maçta Veysel Sarı'ya da farklı gözle bakacağım.

Batistuta35,

Dün Emre Çolak çılgın atarken aklıma geldi benim de. Burak daha potansiyel bir oyuncu, tek farkı süre alamaması. İşte genç oyunculara 4-5 maç istisnasız forma verince, başka bir adam olabiliyorlar.

rogerio da silva bobo,

Simao'nun oynaması durumunda, ters kanatta Veli; ortasahada Necip seçeneği daha ideal olabilir sanki. Veli de en az Ekrem kadar gole yakın oynayan, sık sık koşu yapan bir oyuncu.
Ve evet, Es-Es'in eksikleri Beşiktaş adına müthiş. Alper'in rolü büyüktü, şu halde baskı altında top çıkaramayabilirler. Çünkü savunmadaki ayağı düzgün adamlar da olmayacak...

BenYaptımOldu,

Bence de o bölgede ciddi alternatif sıkıntısı var. Hazır yabancı serbestken ve sağbek yabancıyken, Hilbert'in alternatifi de yabancı olabilir bence. Madem Oğuz sürülüp duruyor... Ucuz yollu, taktik savunma bilen bir genç bulunabilir oraya. Solda ise, Ersan iyileşirse bence solbeke de alternatif olabilir. Ayağı düzgün, top sürmeyi bilen ve iyi pozisyon alan bir oyuncu. Agger gibi, iki pozisyonda da kullanılabilir. Bir de ben izlemedim ama Ümir Karaal'ın referansları çok iyi (mesela bizim rivaldo beğeniyor) o da profesyonel yapılmış, solbek... Demek ki düşünülüyor.

box2boxMC dedi ki...

@BenYaptımOldu
Hocam bence şu an ki alternatifler yeterli. Tamam Ekrem ve Toraman çoğu zaman bizi kanser ediyor ama yedek oyuncu olarak bakarsak daha iyisini bulamazsın. Daha iyisi zaten ilk 11 de oynamak isteyecek ve huzursuzluk olacaktır. Toraman ve Ekrem'de çok yönlü oyuncular, her ikiside 3-4 farklı pozisyonda vasatın üzerinde oynayabilmekteler. Oynayan bilir, büyük sahada (halı saha dışında, resmi müsabaka) her pozisyonun farklı posizyon alışı, farklı hamlesi, farklı paslaşması vardır (bknz.hilbert'in sağ ön olarak gelip sağ bek oynadığı ilk zamanlardaki bocalaması) ve bu iki adam maç içerisinde dahi sağ bek başlayıp, sol açık veya ortasaha olarak maçı bitirebiliyorlar.

Demem o ki bu iki adam her kadroda olması gereken çok yönlü adamlardandır. Toraman'ı da ayrıca severim, onuda belirteyim burda.
Rakiplerin alternatiflerine bakarsak FB'de Gönül'ün alternatifi O.Şam ve Bekir, geçiniz. Ziegler'in Caner, geçiniz.
GS'de Ebou'nin Sabri, eh işte, Balta'nın Çağlar, geçiniz.

Toraman, Ekrem, Tanju, Egemen, Ersan sağ/sol bek için yeterlidir bence, çok takılma sıkma canını :))

Fly like an eagle dedi ki...

@box2boxMc; Değerli kardeşim canımı gerçekten sıkıyorum. Gerek Ekrem gerekse Toraman'ın o bölgedeki pozisyon bilgileri sıfır bile değil. Arkaya aşırı adam kaçırıyorlar artı ofsaytı bozuyolar. Toraman 1-2 maçta sağdan bindirme yapıp gol attırdı ama sağbek midir? Ekrem hızlı, çevik ve dayanaklı ama Fm agzılya demek gerekirse defansif zeka 4-5. Cidden takılıyor ve kaygılanıyorum. Güven Taner yazmış. Bu takım 2. yarıda en kötü ihtimalle 26 maç yapıcak ve bu baltalarla dolu ligde mutlaka sakatlayacaklardır. Eminim hatta!! Hadi forvet orta saha bir şekilde yırtar ama Ersan solbek gibi ama bindirmeli solbek değil. Ümit özat diye bir varlıkı bize yıllarca solbek diye yutturdu Daum ama Ersan öyle değil. Valla Allah'tan tek dileğim beni yanıltmasıdır. Yani Hilbert ve İsmail'i 32-34 maç tam kapasiteyle hiç yorultmadan !!!! oynat Allah'ım. Amin..

box2boxMC dedi ki...

@BenYaptımOldu
Tamam Ekrem konusunda hemfikiriz, en son çare olabilir ama Toraman'ın 3-4 maç arka arkaya oynadımı orayı kotarabileceğini düşünüyorum. Adam şu an kimlik bunalımı yaşıyor, bi maç defansta bi maç orta sahada bi maç sağ bekte, ne yapacağını şaşırdı. Elde Toraman varsa sağ bek lüks kaçar bence. Hem yeni yapılacak bi transfer alttan geleceklerinde önünü tıkayabilir. Ayrıca Tanju hem sağ hem sol bek oynuyormuş. Sol bek içinse Ersan geldikten sonra Egemen'de alternatif olabilir. Bi şekilde iyi-kötü bu pozisyonda oynayacak adamlarımız var, zaten kalabalık olan kadroyu daha da şişirmek kanımca doğru olmaz ama bi yandan da Ekrem'in sağ bek oynarken yediğimiz goller aklıma geldide titreyip kendime geldim ve niye sıkıntı yaptığını anladım :))

Cartalete dedi ki...

Bence şu "sınırsız yabancı" olayının, işimize gelen tarafını kullanmak gerek. Yani A Planı'nda hali hazırda yabancı oyuncu konan bölgelerin alternatifi de, genç ve gelecek vaadeden yabancı oyuncular olabilir.

Mesela Ernst'e birşey olacak mı diye niye eziyet çekiyoruz; bir tane Afrikalı genç bul, beklesin. Bakarsın Ernst bu işi bırakana kadar iyice adepte olur formaya, o gün harıl harıl boşluğu dolduracak birini aramayız.

Keza Hilbert'in de alternatifi genç bir yabancı oyuncu olabilir. Mesela Kuzey Avrupa'da, bu işin savunma yönünü layıkıyla beceren ve ayağı fena olmayan bir oyuncu bulunur maksimum 1 milyona.
Tabi bana kalsa, Sabri'den şu haliyle bile daha iyi taktik savunma bilgisine sahip Oğuz, alternatif gözüyke bakılabilir ama sürgünde nedense.

tearkan dedi ki...

gün aşırı beşiktaş maçı izlemeye o kadar alışmışız ki tüm beşiktaşlılar'a normal devre arası gibi geldi maçsız geçen bu (aslında) kısa süre. biraz da takımın ciddi anlamda umut veriyor, güzel şeyler vaad ediyor olması bekleme süresinin bizlere normalden fazla uzun gelmesine neden oldu sanırım. sonuçta son dönem taraftar profili düşünülünce uzun zaman sonra ilk defa devre arasında transfer yapmasak da olur aslında diyen geniş bir kitleyi arkasına almış güzel bir takım var ortada. (ha ben almeida yerine 'güvenilir' bir forvet alınmasına hayır demezdim ama neyse)

maça gelince adı kulağa çok büyük gelmese de büyük bir maç oynayacağız. eskişehir lig dördüncüsü ve o sıra için ciddi bir çekişme var. beşiktaş fb ve gsnin atbaşı gittiği bir ortamda play-off için son bilette bir çok takımın gözü var ve eskişehir bu konumu kaybetmek istemeyecektir. klasik 'yeni hoca' etkisi de cabası. ikinci kez denk geliyoruz bu duruma ve ilk antep'te sezonun en rezil maçı sonunda gelen iki kırmızıyla sonuçlanmıştı. bu nedenle bu maçta açıkcası takımın sağı soluyla fazla oynanmaması gerektiğini düşünüyorum. hatta a.gücü maçında da. ikinci yarının başında gaza gelip giriştikleri düşmeme mücadelesi ne kadar gider bilmiyorum; ama aldıkları galibiyet sonrası zirve yapmış hırsları bize denk gelecek maalesef. burak için en fazla dilenenlerden birisiyim; fakat şu ortamda 11'indeki kupa maçı onun sahne alması için daha ideal olur sanki. muhtemelen alves'le ikisini 90 dakika izleriz o maçta. üstüne mami, erkut, taze profesyonel hasan falan da oynasın hepimizin gazı alınsın inşallah.

yazılan kadronun maça çıkması çok güzel olurdu; ama ben simao'nun direk oynayacağını düşünüyorum. almeida-pektemek ikilisi arasında da tercih almeida'dan yana olacaktır muhtemelen. dörtlü ortasahanın bozulmaması ve ön taraftaki türk kontenjanından da yanlarında veli olsun mümkünse. hem pektemek'in kenarda kalması da oyuna müdahale açısından carlos için avantaj olacaktır.

Fly like an eagle dedi ki...

Ben de şunu anlamıyorum: Gerek Tayfur gerekse Carlos hoca hayatlarının büyük bir çoğunluğunu takımın üstüne kafa yorarak geçiren tipler. Nasıl olur da senin bu belirttiğin tarzda stratejik hamleleri yani takımın geleceğini yapılandırmaya dair somut adımlar atmayı göz ardı ederler?? Günlerin Beşiktaşım düşünmekle geçmiyor o zaman? ya da mesela ben kadar geçmiyor. Zira ben uyurken bile en son kafamı yastığa koyunca bir 11 yaparım, biri gerçekçi diğeri fantazi. Ölçerim, tartar biçerim. Erkut'u Mami'yi, Hasan'ı Cankurt'u, defansta Sezer'i, Atınç'ı.. Düşünürüm sonra acaba derim 2017-2018 sezonunda nasıl oynarız? Bu çocuklar ne kadar aşama kaydederler vs vs vs" Yüzüme bir tebessüm gelip uykuya dalarım..
"Ben bu takımın teknik adamı olsam.." diye hepimiz aklından defalarca geçirmiştir. Zaten tutku seviyesinde bir taraftarsan kesin geçmiştir. Ama orada takım sorumluları özellikle takımın geleceğine dair hamleler yapma konusunda neden biz taraftarlar gibi düşünemez? Sizce de bu tuhaf değil mi??

box2boxMC dedi ki...

Sanki bu sene ki transfer politası biraz o yönde oldu. Bebe-Alves-Sidnei. Yabancıları yedeklemek için alındı ama alınma şekilleri, ödenen paralar ve futbolcu potansiyelleri pek memnun etmedi taraftarı. İnsanları kafasında ki yabancı transferi artık Q7-Simao-Guti seviyelerinde ve isimsiz genç yabancılar gelince hemen çatlak sesler çıkıyor, bir kısımda bizim A2 futbolcularının önünü kesiyor diyerek çatlak ses çıkarıyorlar.

Cartalete dedi ki...

Veli ortasahada, Necip yok; Ekrem var.

Karabük maçının aynısı, o takım sezonun en iyi futbollarından birini oynamıştı; bozulmaması doğal.

Fly like an eagle dedi ki...

Ekrem yerine Pektemek olsa ya da Burak ya da Simao çok farklı olacak.. Neden hala bu Ekrem ısrarı neden neden neden!!

Cartalete dedi ki...

Şu da var ancak; Pektemek ayrı da, Burak ve Simao'nun o bölgelere koşu yapması muamma. Ekrem hep doğru yerde ve gole yakın, ama bir şekilde uzak kalmayı da beceriyor. :)

Pektemek - Almeida değişimi, sonrasında Simao - Ekrem; maçı getirir.

Fly like an eagle dedi ki...

Pektemek beee !!! :)) Her maç golü var !! koçum benim :D:D

planck dedi ki...

@benyaptımoldu, bu sefer olmadı be abi, sen o kadar ısrar edince daha ilk maçtan hilbert gitti :(