Bu Sene Sensin İkinci

Kabul etmek gerekir ki, dün akşam puantaj avantaj bir yana; psikolojik olarak da Galatasaray şampiyon oldu. Beşiktaş, Elmander’den yediği son dakika golüyle bu yarışı bırakmıştı zaten; ancak asla ligde hedefsiz değildir… Yarınki maç kazanıldığı taktirde, play-off hesabıyla ikinci Fenerbahçe arasında 4 puan kalıyor. Kaldı ki Fenerbahçe’nin bozulan morali, bir adet Trabzon deplasmanı ve muhtemelen cezalı olacağı Bursaspor maçı var. Beşiktaş’ın ise fikstürü daha kolay gözüküyor. Yani, play-offlara en kötü ihtimalle 4 puan farkla gidilir; daha da düşük olması yüksek ihtimaldir…Şahsen Avrupa Ligi’nden sıkıldım. Mutlaka son16 ya da son32’de tokadı yiyip oturuyoruz, o maç temposu yüzünden lig de heba oluyor; ne para var ne pul… Güzelliği; iyi kötü Avrupa maçı oynuyor olmamız ve UEFA sıralaması adına iyi puanlar toplamamız. Ama o puanların işe yaraması için, arada bir Şampiyonlar Ligi’ne gitmek gerekiyor… Nitekim bu sene olur da Beşiktaş 2. bitirirse; Şampiyonlar Ligi playoff’larında seri başı olma ihtimali hiç de düşük değil… Pazar sabahı biraz bu işe göz attım, paylaşayım.

Playoff’ları ikinci bitiren takım; Şampiyonlar Ligi 3. ön elemeden itibaren olaya başlıyor. Bu turda toplam 10 takım var, 5 eşleşme olacak. Ukrayna’nın ikincisi (Shaktar veya D.Kiev), Portekiz üçüncüsü (Porto, Benfica veya Braga), Yunanistan ikincisi (büyük ihtimal Panathinaikos), Hollanda ikincisi (burası karışık) ve Rusya ikincisi (burası da karışık) gelecek. Rusya dışında, büyük olasılıkla gelecek her takım Beşiktaş’ın üzerinde olur. Eğer Rusya’dan da CSKA Moskova ya da Spartak Moskova gelecek olursa, Beşiktaş kıl payı seri başı olmayı kaçırır. Ancak, Rusya’da ikincilik şansı süren Lokomotiv, Dinamo hatta Anzhi gelir de 2. olursa; Beşiktaş bir anda seri başı olacaktır…

Asıl güzellik ise bir üst tur, yani Şampiyonlar Ligi kapısındaki tek engel olan play-off grubunda yatıyor. Çünkü burada büyük liglerden gelecek takımlar, büyük ihtimalle puan olarak Beşiktaş’ın altında olacak. İngiltere hariç… Oradan Arsenal, Tottenham, Chelsea üçlüsünden kim gelirse gelsin seri başı. Lakin Fransa’dan Lille gelecek gibi görünüyor ki Lille Beşiktaş’ın altında (Toulouse da uygundur, Lyon 3. olmasın da…). İtalya’dan ise Lazio, Udinese, Napoli üçlüsünden biri gelir, hepsi Beşiktaş’ın altında (evet, ben de Lazio'nun altımızda olduğunu görünce ayrı bir haz duydum). İspanya’da da Levante, Osasuna, Malaga’dan biri 4. olacak gibi; onlar da Beşiktaş’ın altında. Almanya’da ise şuan 4. olan Schalke, ilk üçe girer ve Gladbach 4. olur gibi gözüküyor. Ki onlar da, haliyle 30 senedir ortalıkta olmadığı için Beşiktaş’ın altında…Eğer en dış kulvardan Lokomotiv Moskova atakları gelir de 2. olurlarsa Rusya Ligi’nde; Beşiktaş 3. ön elemede seri başı olur. Bu turda seri başı takımlardan sadece birinin elenmesiyle (ki geçen sezon 3. elemede iki seri başı takım patlamıştı, olmayacak şey değil) bir üst tur yani play-off’larda da Beşiktaş seri başı olmaya devam eder. Olur da Rusya’dan CSKA gelirse; Beşiktaş mecburen seri başı takımlarından birini kendi yemek zorunda kalır… Bu maçlar sezon başı oynandığından, her zaman sürprizlere açıktır nitekim. Zor bir şey değil. Hoş, seri başı da olsan sonuçta rakip olarak Vaduz falan gelmeyecek ama nispeten daha makul eşleşmeler olur.

Tabi öncelikle Süper Lig'in play-off’larında ikinci olmak gerekiyor bu yazılanların değer taşıması için. Ama ben gerçekten buna inanıyor, Beşiktaş’ın normal sezonda fikstür ve sakatlıklardan dolayı yandığını düşünüyorum. Hilbert, Bebe, Aurelio’nun dönüşleri çok önemli… Bebe, o verdiği ilk görüntüden devam eder mi bilinmez ama Aurelio sırf Atletico Madrid maçındaki kısa oyununda bile, bu takım için değerli olduğunu gösterdi. Hilbert’ten bahsetmeye bile gerek yok… Bununla beraber İsmail ve her ne kadar hala oynatılmasa da Pektemek’te ciddi gelişmeler var. Ayrıca, normal sezonda kalan 3 maç da kolay gözüküyor…

Manisa maçından itibaren bu hedefe yönelmelidir Beşiktaş. Madem paraya ihtiyaç var ve bizim oyuncular ailelerinden daha çok CAS’la yazışıyor; o zaman bir zahmet şu işi kovalayalım… Olur da, bakarsın Galatasaray 94-95 sezonunda olduğu gibi; 3 maçta 3 kez mağlup olur, bir bakmışın o fark da kapanmış. 58 sene oturur anlatırız o zaman bu anıyı… Neyse, ikincilik de yeter. Eğer olmazsak, bu hesaplama Fenerbahçeli arkadaşlara kıyağım olsun. Çünkü aynı şey onlar için de geçerli, sadece 2 sıra altlar; arada Alkmaar var… Sahi, Alkmaar da ligde ikinci olup Şampiyonlar Ligine katılır ve aynı zamanda bu sene oynayacağı Valencia çeyrek final maçlarında ikisini birden kaybedip, elenirse (İETT otobüsünde gibi, bildiğiniz kıç kıçayız çünkü. Tek beraberlikle geçerler bizi); yine seri başı oluyoruz. Yeterince kafanızı karıştırdıysam, rahatlıkla uyuyabilirim. İyi geceler…

12 yorum:

Unknown dedi ki...

Abi çok hoş şeyler anlatmışsın. Yadıklarının temenni ve düşünce kısımlarına istisnasız katılıyorum lakin unuttuğun tek bir şey var. O da bu takımın CL'ye 3. torbadan girdiğinde 4.torbadan Almanya şampiyonunu çekecek kadar "saçma" bir takım olduğu. Söz konusu Beşiktaş ise bunların hepsi yıkılıyor sanki. İllaki gariplikler olacaktır, saygılar.

Cartalete dedi ki...

Daha bombası 2005-06 aslında. UEFA Grupları'na 1. torbadan girdik. 2'den, o sene şampiyon olacak olan Sevilla'yı bulduk, üçten Bolton'u, dörtten de; iki sene sonra UEFA'yı alacak olan Zenit'i.

İşte o yüzden, olur da Şampiyonlar Ligi'ne gidecek olursa seri başı takımların dışına düşmemek lazım. Yoksa Premier Lig'den artık Arsenal mi gelir, Chelsea mi bilmem ama; direkt bizim rakip olur.

gökhan dedi ki...

galatasaraylılar play off olmasa şampiyonduk, mağdur etti bizi bu sistem desede şu sistemin en büyük mağduru biziz. ağustosta başlayıp mayıs sonunda bitecek lig, eylülde başladı ve nisan başında bitecek. hani 3 günde bir maç yapılır da, 2 günde bir maç yapınca oyuncuların canı çıkıyor. çoğu maçı 60. dakikada bıraktık zaten. daha bunun sakatlığı var, motivasyonu var. ki aynı şeyleri trabzon için de söyleyebiliriz. fenerin de kadrosunun zayıfladığını düşünürsek yeniden yapılanma için galatasarayın eline daha iyi bir fırsat geçemezdi. bunu da şahane değerlendirdiler açıkçası.

kadromuzda dengesizlikler var, teknik direktörümüz çok iyi değil ama ideal 11 ile sahaya çıkarsak playofflarda 6'da 6 bile gelebilir. daha kaybedilmiş birşey yok, hatta daha da ileri gideyim, şampiyonlar ligi için türkiye kupası bile feda edilebilir.

haa, beşiktaş'ı tanıdıysam gider manisaya yenilir o ayrı.

delSolar dedi ki...

Madrid maclarindan bir 3 puan almaliydik elensek bile.

box2boxMC dedi ki...

hocam valla ağzından bal damlıyor..
her ne kadar bu sene derbilerde sadece 1 galibiyet almış olsakta eksik kadrolara rağmen bütün maçlardaki iyi ve kısmen üstün oyunumuz umut vermiyor değil.
Hemen bi play off 11'i yapayım :)

cenk

hilbert-sivok-egemen-ismail

ernst-fernandes-veli

q7-pektemek-bebe

ernst yerine aurelio oynayıp pektemek yerine almeida'da olabilir..

box2boxMC dedi ki...

Bi yorumda M.Aurelio için; son iki maçta aldığı kısa sürelerde aklıyla oynadığını bir kere daha gösterdi. Bi pozisyonda sol kanatta arkadaşına gitmesi yeri göstermesi ve arkadaşınında gitmemesi Beşiktaşın bu sezonki durumunun göstergesi. Kafasız oynuyoruz....Keşke Aurelio 2-3 yaş daha genç olsaydı...

BJK4EVER dedi ki...

Senin antrenorunun hedefi 2.lik falan degil, play-off. Carvalhal o sekilde mutlu-mesut zaten. Ki o korkak 4-3-3 ile birakin 10 galibiyeti, 5 galibiyet almamiz bile zor. Son 12 mactan 2 galibiyet cikartmis takim mi 4'te 4 yapip play-off'ta FB'yi 2 kere yenecek?

Basar dedi ki...

Cartalete bence tam kadro Beşiktaş bu ligin en iyi takımıydı. Örnek olarak 2 Stoke maçına çıkan kadroyu örnek verebilirim. O kadronun elini bugünün formda GS'si bile bükemez.

Gel gör ki ilk önce sakatlıklar daha sonra hiçbir ligde bulunmayan fikstür (Avrupa'da haftada 3 maç oynanıyor lafı yalan!) ve son olarak futbolcularda oluşan yorgunluk, bıkkınlık ve motivasyonsuzluk bizi bu hale getirdi!

Şu an en önemli konu motivasyon! Motivasyon biraz geri gelse 6'da 6 bile yaparsın ama çok zor. Ben önümüzde kalan maçlardan bile hasarlı çıkabileceğimizi düşünüyorum. Bugün Manisa'ya bile puan kaybedebiliriz, adamlar düşmemek için son maçını yapıyor!

İşin en kötüsü Play-off saçmalığı play off ile de bitmiyor!!! 1. grubun sonuncu takımı ile ikinci grubun lideri son Avrupa bileti için tekrar maç yapacak!!!! Ölme eşşeğim ölme... Grupta sonuncu olursak, bu yıl CL'yi alan takımdan bile fazla maç yapmış olma ihtimalimiz var!

Ben .......! yazayım siz play-off'un mucidine gerekli kelimeleri noktalı kısıma ekleyin!

Cartalete dedi ki...

Bence de sistemden önce motivasyon ve sakatların dönmesi önemli. Savunma 4'lüsü ideal olur, motivasyon kaybı da yaşanmazsa Beşiktaş bir şekilde maç kazanır.

enorton dedi ki...

Valla bu akşam kendi evimizde Manisa'yı da yenemezsek kimse kusura bakmasın, formaları kramponları stadda bırakıp gitsinler. ayıptır artık, galibiyeti unuttuk nerdeyse 10 maç olacak. Manisayı da yenin bir zahmet...

enorton dedi ki...

Konuyla alakasız ama bu fotoğrafı incisözlükte gördüm. Efsane bir fotoğraf olmuş, arişivinde bulunsun. Tam 10 Beşiktaşlı barajda, topun başında Hami reyiz.

http://i31.tinypic.com/65aav5.jpg

ilave dedi ki...

şurada erkut şentürk röportajı var.
gelsin artık şu çocuklar...

http://pclionfc.blogspot.com/2012/03/besiktasl-erkut-senturk-roportaj.html