Şimdi Değilse Ne Zaman?

Akşam TRT3’de Tümer Metin Özel Programı vardı; en güzel 20 golünü döndürdüler falan… İzlerken, kendisine hala uyuz olduğumu ama aynı zamanda hala biraz sevdiğimi farkettim. Sıralamanın üstünde bir yerde, Alkmaar’a attığı gol vardı. Hani şu topun gelişine sol üstle vurduğu… O golü anlatmadan önce “şimdi yorumcu olarak anlıyorum ki, bir yorumcunun sahadan gelmiş olması lazım. Yoksa bu gol şans golü gibi gelir ama değil…” diye söze girdi.Ben o an, ne anlatmak istediğini anladım. Vuruş öncesi; top rakipten sekerek geldiği için, havada ekseni etrafında dönüyordu. Öyle bir top işi hem kolaylaştırır, hem de zorlaştırır. Ayağa oturtmak zordur ama oturursa, alacağı falso otomatikman gerçekleşir ve ampul gibi içeri girer…

Tümer de aynısı söyledi sonra, tabi daha hafifletilmiş şekilde. Demek ki, olan biteni görmek için ille de profesyonel top oynamak gerekmiyormuş. Biz de 5 yaşından beri iyi kötü topa vuruyoruz sonuçta, kutu kola ile maç yapmışlığımız azdır… Topa yeterince dokunmuş olmak ve manyaklık derecesinde maç seyretmek; sahadaki ufak detayları çözümlemeye yetebiliyor.

Mütevazı olmak gerekirse, ben çözerim mesela… Nitekim yine aynı listede olan Tümer’in Samsun’da iken Antalya’ya attığı bir gol vardı; o andan itibaren Beşiktaş’a gelmesi için dua etmiştim. Çünkü topu o şekilde, uzak direğe vurabilen bir insan; topa hükmediyor demektir. Topa hükmeden insan, aynı zamanda çok iyi pas da atar, uzun top da, duran top da… Zincirlemedir bu işler.

Neyse, ben aslında A2’den bahsetmek istiyordum, nereye geldim. Hah, şuna dem vuracaktım: Farz-ı misal, ben yeterince A2 takip etmeyen hatta “Sergen çıktı da oynatmadık mı?” diyecek kadar bu mevzudan uzak saflarda yaşayan biri olsam bile, son maçın kısacık özetini izlediğim zaman, hemen bir “ulan!?!” ifadesi belirirdi suratımda… (İşin içine “ulan” girmese, klasik “yazar ne anlatmak istiyor” sorusu olur, ÖSYM kullanırdı paragrafı.)

Tümer’den sonra, gözler öyle bir şutu atacak yerli orta saha görmezken; Hasan Türk neden hala bunca maç trafiğinde, bunca anlamsızlaşmış ligde süre almaz? 2009 itibariyle futbolculuğunu toprağa vermiş Holosko yerine, tek başına kontratak yapıp; nefis paralel topla işi sonlandıran Kadir Ari, neden çıkıp “kenar forvet” tanımını yapmaz A Takım’da? Neden seneye bu takımda olmayacakları alenen belli olan forvetlerin yerine, Bergkamp plasesi yapan Ali İhsan; son 20 dakikalarda da olsa sahaya atılmaz?

Evet bunları sadece, güzel yorumcularımızdan Rivaldo’nun paylaştığı kısacık özetle bile söyleye bilirim. Varın, birkaç yıldır aynı isimleri takip eden birilerinin halini siz düşünün…

Beşiktaş'ın önünde artık çok önemli olmayan beş adet derbi var. Ancak unutulmasın ki, o çok önemli olmayan derbiler, bazı genç oyuncular için nefis bir kariyer başlangıcı adına fırsat olabilir. Nihat Kahveci'nin, bir Galatasaray maçıyla kendini camiaya kanıtladığını unutmamak gerek. Şimdi değilse ne zaman?

6 yorum:

Fly like an eagle dedi ki...

Sevgili Mustafa, yazdıklarına katılmamak mumkun değil ama bu ülkede bu işler senin dediğin gibi olmuyor. Dayı, amca, ağa bey düzeni altyapımızda aşağılık bir şekilde devam etmekte. Senin dediğinin olabilme ihtimali tek cümleye dayanır: Taraftar olarak topyekün tepki koyarsın. Sanal ve reel alemde baskı kurarsın taraftar olarak.. Protestolar düzenlersin temel isteklerin için zira son maçta da gördük ki meme için ağlamak ta yetmiyor, resmen çirkef olucaksın, gerekirse tehditvari bir üslubun olacak ki "ağırlığını" hissetsinler. Kusura da bakmayın bu bizim yönetim içinde geçerli. bu takımın sahibi TARAFTARDIR . Nokta.

rivaldo dedi ki...

Akşam maç yayınlanacak 22.15 de.Bugün gördüm de Erkan,Sezer, Oğuz da desteğe gitmiş.Cumali zaten rakipte oynamış.Altyapının asıl kritik noktası bu bence.O oyuncular A takımda birbirlerine küfür etmez, birbirlerine pas atmamazlık yapmaz, biri mağdur olduğunda savunmayı bilir.Çünkü çocukluktan gelen bir arkadaşlığa sahipler.

Bugün bir olay okudum.Erkut, Kadir,Erim, Ümit ve Cankurtu A2 ye kazandıran, onlar gittiği halde 3 senedir şampiyon olan 94 grubu antrenörü Haluk Duranoğlu yollanmış kulüpten.Hem de bir kongre üyesinin kızının söyledikleriyle.Oyuncularda hocaya destek vermiş ve olayın iftira olduğunu söylemişler.Altyapı oyuncu yetiştirmekten çok rant kapısı olmaya başladı Beşiktaşta.Burayı takip eden çok insan var.Belki bir tepki olur en azından.

Cartalete dedi ki...

Twitter'da hashtag denilen olayı başlatmış çocuklar. Bu kadar üzerinde durduklarına göre, işin içinde iş var.

Şikayet eden de GS'li bir kızmış sanırım. Bakalım, netleştirelim genel bir tepki veririz.

ihsan dedi ki...

Abi olayla ilgili bir çalışma göremedim twitter da. Tamer Kıran'a bir tweet attım bende. Haluk hoca hakikaten değerli bir hocadır. Saçma sapan bir olay yüzünden, çok farklı şeyler dönüyor. u 18'in başında Yasin Sülün kalmış gözüküyor şu an. Şu gs menşei koordinatörü defetmeli.

Cartalete dedi ki...

https://twitter.com/#!/search/%23halukduranoglu

Sadece topçular yazdığı için trend olmadı tabi. Ama çok çarpıçı şeyler var.

Cartalete dedi ki...

Bugün Beşiktaş u15 - Futbol prensi maçını izledim biraz. Orada bu konuyla alakalı birşeyler duydum, çabuk gaza gelmemek lazım.
Farklı şeyler de var, bir birikim sonucu olmuş bu karar.