Salih Dursun - Emre Güral

Şu sıralar A2 Milli Takımı; Toulon Gençlik Festivali’inde mücadele veriyor. İlk maç Japonya’yı 2-0 yenip, daha sonra Mısır’la 1-1 berabere kalan A2’ler; Pazar akşamı Hollanda karşısında alınacak bir beraberlikle yarı finale yükselebilirler…

Takımdaki oyuncu seçimleri ilginç; genç milli dahi olmadan bu noktaya gelen birçok oyuncu var. Bu durum; alışılmışlığın dışında iyi bir etütle kadro yapılandırması olduğuna işaret ediyor. 91 doğumlu Salih Dursun, ilk kez milli forma giyen oyunculardan biri. Kendisi sahada dikkatimi çeken ilk oyuncu oldu diyebilirim; çünkü devamlılık ve fizik anlamında takımın geri kalanlarından çok farklı görünüyordu.

Bu bağlamda, kendisinin bilgilerini araştırırken Alman alt yapısından olacağını tahmin ettim ancak; Köln, W.Bremen gibi takımları beklerken Sakaryaspor’da oynadığını ve 2012 yılında sözleşmesinin bittiğini fark ettim. Ancak Kayserispor gözlemcileri bunu daha önce fark etmiş ve 4 yıllık anlaşma yapılmış kendisiyle. Okay Yokuşlu’dan sonra, bir potansiyel yerli orta sahaya daha sahip oldular böylece…

Aslında ilk A Takım günlerini stoperde geçirmiş Salih Dursun. Ancak sonraları orta sahaya kaydırılmış olacak ki; A2 millide de o bölgedeydi. Stoperlikten gelme ‘zamanında müdahale’ ve fizik üstünlüğünü, orta sahada kendi lehine çok iyi kullanıyor. Bunun yanında en önemli özelliği ise koşu devamlılığı. ‘Topu kazandım, 2 metreye uzağı verdim daha ne yapayım; Allah’tan belanızı mı arıyorsunuz?’ mentalindeki defansif orta sahalardan değil kesinlikle. Hem pas opsiyonu oluşturma hem de ceza sahasına destek verme amaçlarıyla; atağın içinde kalmaya devam ediyor… Hem yıldırıcı hem de ofansif anlamda da takımına katkı veren dinamik bir oyuncu. Geleceği iyi gözüküyor.

Emre Güral ise; 4-2-3-1 sisteminin ofansif orta sahası, hatta ikinci forveti rolünde... Hücumlarda forvetin hemen arkasında pozisyon alıyor ve aldığı topları bilhassa Tevfik Köse’nin koşu yollarına bırakıyor. Bunu her iki ayağıyla ve rahatlıkla yapabilmesi dikkat çekici… Ayrıca sadece pasör özelliğiyle değil; ‘skora katkı’ anlamında da değerli bir oyuncu. Gol bölgelerine sızma özelliği ve bilhassa sol ayağından çıkan şutlarla etkili olabiliyor. O nedenle bu yıl 8 gol atarak; 1. Lig için gayet iyi sayılabilecek bir sayıya ulaşmış. Duran toplarda da yine sol ayağını gayet etkili kullanıyor. Fiziki yapısı ve oyun zekası, onu gelecek zamanda merkez orta saha rolünde de öne çıkarabilir. Yerli oyuncularda pek görülmeyen; "fizik, denge, teknik, pas, şut, oyun zekası" karmasına sahip gözüküyor.

Beşiktaş’ın kiralık oyuncularından Erkan Kaş, Furkan Şeker de kadroda. A takımdan ise sadece Necip var ve o bölgede daha çok Salih Dursun tercih ediliyor… Beşiktaşlılar arasında ilk 11’de yeri hazır olan isim yok. Eski Beşiktaşlı Ali Kuçik. 2 maçta da 11 oynadı ve daha çok taktiksel anlamda 4-3-3’ün sağ kenarında doğru işler yaptı. Yorulduktan sonra yerini İsmail Haktan’a bırakıyor… Boluspor’lu Ferhat Kiraz da, bu turnuvayla ‘en iyi yerli kenar forvetlerden biri’ olduğunu gösteriyor açıkçası.

Beşiktaş’ın anlaştığı söylenen Berat, henüz maçlarda yer alamadı. Berat alınırken Salih’in gözden kaçmış olması ilginç. Oysa derinlik anlamında, hazır bonservisi de elindeyken çok faydalı olabilirdi… O derinlik Gençlerbirliği’nden Mehmet Akgün’le sağlanmak isteniyor. Şimdi sizlerde bana soracaksınız büyük ihtimalle; şimdiden söylemeliyim ki kendisi hakkında çok fazla fikrim yok. Malum, son dönemde Beşiktaş haricinde pek yurtiçi futbolu takip etmedim. Ama Beşiktaş’ın içinde bulunduğu mali kriz nedeniyle, bonservisi elinde olan ve apaçık alternatif olarak görülen bir oyuncuya çok fazla itiraz edemeyiz sanırım.

9 yorum:

Ulas dedi ki...

Ali Kucik hala kiralik mi? ben bonservisiyle verildi diye biliyordum.
Salih ilginc bir oyuncuya benziyor hakikaten. Gecen sene 9 da gol atmis. Bolgesi icin muthis bir rakam.
Bu arada Adem Buyuk'un kontrati bitiyormus. Cok izlemedim ama alternatif yardimci veya kenar forvet olarak dusunulebilir mi ki?

Cartalete dedi ki...

Kuçik'in verilmiş bonservisi Göztepe'ye haklısın. Onu düzelteyim yazıda.
Adam Büyük'ün de 2014'e kadar kontratı var gözüküyor.

Bugün takım yenilse de averajla gruptan çıkmış. Yarı finalde Fransa gelecek yüksek ihtimal. Çok güçlü bir takım, ne yapacağız bakalım.

Salih gibi birkaç oyuncu daha için iyi bir test olur.

Ulas dedi ki...

Sadece transfermarktan bakmistim Ademe. Dogru 2014mus. Neyse AliIhsan var zaten :)

Cartalete dedi ki...

O da yarım var. :) Hala profesyonel değil, imza atıp gidebilir biryere. Adem'den daha fazla kafaya vurdurtur o.

psychedelic-man dedi ki...

Sakaryalı olarak Sakaryaspor'un bir çok maçını takip ettim. Yazıda belirtildiği gibi Salih Dursun stoper başlayıp sonraları defansif ortasaha daha sonra box to box pozisyonuna kaydı. Sezon içinde pozisyonuna göre fazlası ile skora katkı yaptı. Bir nevi Selçuk İnan benzetmesi yapılabilir bu konuda. Bileklerine hakim kolay çalım atabilen, pozisyonuna göre de iyi bir özellik olan toplu dikine koşu ve skor anlamında bitiricilik özelliklerine sahip. Gözlemlerime göre eksik noktaları ilk olarak mental açıdan çok eksiği var, ikinci olarak da bir kaç çalım atmadan aksiyon almama gibi bir huyu var. Bu biraz Sakaryaspor'un takım olarak teknik kapasite düşüklüğünden ve daha çok bireysel çabalar ile neticeye varmasından kaynaklanıyor olabilir. Beşiktaş'ın değerlendirmesi güzel olurdu. Kaçırdık.

rivaldo dedi ki...

Dünkü Hollanda maçını izleyemedim.Sonra banttan vermişler galiba. Furkan, Erkan, Berat ve Ali 11 de başlamış.Necip de 52. de oyuna girmiş.Necip sakatlıktan yeni çıktığı için süresi yavaş yavaş arttırılıyor galiba.Grubun en önemli maçında bir anda ilk 11 in değişmeside ilginç olmuş.

Fransanın en güçlü olduğu mevki ortasaha gibi duruyor.Salih için daha iyi bir fikir verebilir bu maç.Fenerbahçe baya takip ediyormuş Fransayı.Asında gayet uygun oyuncularda var kadrolarında.Turnuvanın oyuncusu da Marco Fabian olacak galiba.Yazın Avrupa da bir takıma imza atar muhtemelen.

Cartalete dedi ki...

Emre Güral'ı almışız sanırım? Doğruysa; süper, süper, süper...

Keşke Salih için de biraz erken davransaymışız.

Furkan Şeker muhtemelen sağbek oynamıştır ki; Kemal Tokak'tan daha iyi tercih olacağını düşünüyordum ben de. Erkan da Kiraz'ın bölgededir. Kampa geç geldiği için oynama fırsatı da anca bulmuş olabilir.

psychedelic-man; Salih bu Toulon maçlarında basit oynuyordu. Dediğin gibi, Sakarya'da zorunda kaldığı için çalım girişimlerine yönelmiş olabilir.

rivaldo dedi ki...

Çok iyi odu bu transfer.O tarz bir oyuncuya ihtiyacımız vardı aslında.Maliyette fena değil.Ama Berkay transferini pek anlamadım.Gerçi 1-2 maçını izledim orda da dikkatimi çekmemişti.
Bucaya birkaç oyuncu da kiralık gidecek sanırım.Salih transferi sıasında Buca başkanı Beşiktaşın teklifi daha az ama ileriye yönelik karşılık bir fayda durumu sözkonusu gibi birşeyler söylemişti.Bişr çeşit Feeder kulüp olması mantıklı olur.Seneyede Taylanı almak daha kolay lur böylece.

Cartalete dedi ki...

Taylan Antalyalı da radarımızda zaten. Maliyet açıklanmış mı Emre'nin?

Kendisini izlemesem de Berkay, hazır bonservisi de elindeyken atılan bir zar oldu sanırım.