Yevhen Khacheridi

Gruptan çıkamamalarına rağmen sürprizli futbollarıyla dikkat çeken Ukrayna; oynadıkları sistem içersinde özellikle Konoplyanka ve Yarmolenko’nun iyice sivrilmesini, Avrupa piyasasına sunulmasını sağladı. Ne var ki bana göre onlardan daha önce üst liglere geçmesi gereken isim, savunmalarında saklıydı: Khacheridi.
Askerliğini yapmış, 30 yaşını aşmamış, "tekmeye kafa sokan" stoper
Takımının etkili alan savunması yaptığı sıralar, tamamen bir duvar görevi üstleniyor. 1.97 boyu, pozisyon bilgisi ve atletik yapısı; böyle anlarda ona yetebiliyor. Fransa maçında, sadece bir kez pozisyonunu kaybedip önde kalmış; onun boşluğundan Cabaye faydalanarak golünü atmıştı nitekim. Aksi halde o varken, rakibin merkezden pozisyon bulması çok zor gözüküyordu.

İngiltere maçında ise bu kez Ukrayna savunmayı çok önlerde kuruyor, topu hemen geri kazanıp sonuca gitmek istiyordu. Khacheridi’nin bu oyun tarzında da hiç sırıtmaması, hatta orta sahaya kadar gelip, dönen birçok atağın devamını sağlaması; rakibi daha topla buluşamadan karşılaması, oldukça dikkat çekti. Fiziğiyle sadece derindeki bir savunmada değil, her oyun planında etkili olabilecek; komple bir stoper olduğunu kanıtladı bana göre.

Dinamo Kiev alt yapısından yetişip; kısa sürede hem Dinamo Kiev’in hem de Ukrayna’nın değişmezlerinden olan 25 yaşındaki Khacheridi; son dönemde gözüme takılan en değerli savunmacılardan biri oldu. Oynayamayacağı lig yok gibi; ama ismine en uygunu Serie A. Oyun tarzına ise: Premier League… Mesela bir Arsenal, neden olmasın?

Hiç yorum yok: