Gidenler, Kalanlar…

Samet Aybaba’nın eleğinden geçildi ve artık nihai kadro şekillenmeye başladı. Muhammed, Hasan Türk, Emre Özkan, Erkan Kaş, Mertcan Aktaş ve Kadir Ari A Takım’la birlikte sezona devam edecekler. Bununla birlikte Ümir Karaal ve kaleci Mertcan Tunca gibi bazı oyuncular da, A2 odaklı olarak takibe devam edilecek gibi gözüküyor. Geriye kalanlar ise ya kiralık ya da bonservisi ile birlikte başka bir takıma gönderilecekler.

Bunlardan sürpriz gözükenler Tanju ve Berat… Tanju çok beğendiğim bir bek olmasa da, belirli bir fizik ve pozisyon bilgisi yeterliliğine sahipti. Hilbert sonrası alternatif görülebilirdi ancak orada Toraman ve yine sağ bek oynayabilen Mehmet Akgün’ün varlığı yeterli görülmüş olsa gerek. Berat da 5. stoper olarak tutulmak yerine gönderilenler arasına girmiş. Toulon Festivali’nde izlediğim kadarıyla farklı bir oyuncu gibi gözüküyordu, bence acele karar verilip bonservisiyle birlikte göndermek yerine kiralamak daha mantıklı olacaktır.
Atınç ve Sezer’den en azından birinin takımda kalma ihtimali, Escude transferiyle zaten suya düşmüştü. Zira Ersan’ı da sayarsak takımda bir sol stoper ihtiyacı daha kalmamıştı. Atınç’ın artık tıpkı Sezer gibi profesyonel maçlar oynaması, taktik savunmasını ve fiziğini artık yarışan bir takım içersinde geliştirmesi gerekiyor. Bu bakımdan kiralanması faydalı olabilir. Sezer’in ise revaçtayken iyi bir paraya çevrilmesi sürpriz olmaz.  Genel olarak; kadroda düşünülmeyen oyuncuların, belli bir seviyede olsalar da potansiyeli sınırlı ya da kafa olarak potansiyelini sınırlayıp, belli bir mevkiye tam olarak uyum sağlayamayan (Rıdvan, Burak) isimlerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Atınç, Berat ve eğer süpürücü orta saha olarak düşünülecekse Furkan Şeker dışındaki isimlerin bonservisiyle verilmesi, gelecek adına çok da risk sayılmaz.

Gerçek anlamda potansiyele sahip oyuncular ise takımda kaldı diyebiliriz. Zaten Muhammed ve Hasan Türk’ten hemen her yazıda bahsediyor, liste başı olmaları gerektiğini söylüyorduk. Her ikisinin de takımda kalmanın ötesinde ilk 11’i zorlamaları çok olasıdır. Mertcan Aktaş da ilk hazırlık maçındaki performansı sonrası beklediğimiz sürprizi gerçekleştirdi ve U18’de sıçrayarak A Takım’da düşünülecek seviyeye geldi. Hem onun, hem de Kadir Ari’nin; belki fizik olarak takımın gerisinde (yaş halleri sebebiyle) olmasına rağmen A Takım’da düşünülmesi, gelişimlerinin gözetim altında olması açısından önemli. Bazı maçlarda sahada da faydalanabilecek oyunculardır ayrıca.
Caner Turp ve Emre Özkan’ın, İsmail’in yokluğunda kadroda yer alma savaşını Emre kazandı, aslında bunu neredeyse 6 yıldır bekliyordu. En kıdemli alt yapı oyuncusu, zaten artık 24 yaşında ve fizik, potansiyel olarak sınırına dayanmış gözüküyor. Artık ona takım içersinde yer vermek en azından bir sezon ne yapacağını izlemek gerekiyordu. Caner belki ona göre daha potansiyel gözükse de, yakın zamanda geçirdiği diz sakatlığı, fiziki eksikliği; onu bir iki adım geride tutmuştur. Zaten aralarında, sol bek için gelişime en açık olan bir başka oyuncu da A2 takımıyla birlikte takip edilecek: Ümit Karaal. Çabukluğu, tekniği, hareketli oyunu gibi özellikleriyle; fiziğini ve taktik futbolunu geliştirmesi taktirde ufak bir Marcelo olmaması adına hiçbir neden yok.

Erkan Kaş da bu blogun ilk göz ağrılarından biriydi. “Sıfıra inme” özelliğiyle iki yıl önce “A Takım’da bile bir benzeri yok” dedirten bir oyuncuydu ki, mevcut kadroda yine onun bir benzeri yok… Onun takımda kalması oldukça gerekliydi; zira onunla sistem hem hücumsal, hem de defansif anlamda kolayca çevrilebilinir... Mesela gol gerektiği anda bir orta sahanın yerine girer, 4-4-2’ye dönülür; skor avantajı varken ise bir forvetin yerine girerek, 4-5-1’de “topu boş alanda taşıyan adam” rolünü üstlenebilir. 11'e giremese bile, benchte çok önemli bir silahtır Erkan. Her zaman söylediğim gibi; benze zaten ilk 11 değil ilk 14 vardır. İyi bir teknik direktör, yapacağı hamleleri önceden kestirebilmesi ve ona uygun olarak bazı oyuncuları hazır tutması gerekmektedir.

Zaten takımda kalan oyuncular hakkında daha sezon boyunca bolca konuşacağız. Performanslarını gördükçe fikir edinecek, belli sistemler üzerine kendilerini serpiştireceğiz… Bu şimdilik bir ön bakış yazısı olsun. Hem kalanların hem de gidenlerin hakkında hayırlı olmuştur diye umuyorum.

27 yorum:

borasahin dedi ki...

Dostum yeni bir baslik acmissin goruslerimi burada aciklayayim :) Aslinda ayni seyleri dusunuyoruz ama tabii herseyi bir anda yaziya dokemedigimiz icin sanki bazi noktalarda farkli gorus ileri suruyormusuz gibi gorunuyor. Ben teknik anlamda, daha dogrusu onumuzdeki sezonun kadro muhendisligi anlaminda konusmaya calismistim. Lig ve TR Kupasi var. Av. Kupasi yok, dolayisiyla bazi oyuncularin gitmesi normal. Av. Ligi olsaydi 2, 3 oyuncunun daha kalmasi dusunulebilirdi. Isimlerin kimler olmasi gerektigi ayri bir konu...

Toraman'dan sitkim cok daha once sogudu diyebilirim. Stoper olarak Riza doneminde Tor'dan stoper olmayacagi kanaatine vardim, sonra defansta kalacaksa sagbek olabilir diye dusundum. Sagbek olmasindan Fener'ler oynadigimiz Kupa Finalinde Anelka karsisinda dustugu durumlari gorunce vazgectim. Geriye taa Del Bosque zamaninda da ifade etmeye calistigim gibi on stoper pozisyonu kaldi. Aslinda Luce onu o pozisyona istiyordu, aslinda savunma onunde iyi bir egitim alsaydi teknik anlamda su anda bulundugundan daha iyi bir yerde olacagi kesindi. Toraman o donemde alsinsaydi, 3'luden tandeme donulup Ronaldo / Zago / Ahmet Yildirim'dan ikisinin atletizm eksigi Toraman ve on alanin arttirilmis atletizmi ile kapatilabilirdi.

Her neyse... Toraman'i sevmedigimi bilirsin, hatta gecen sene Toraman Kesimal icin ya da baska degerli bir oyuncu icin takas edilsin diye burada ve cesitli baska yerlerde yorum birakmistim, hatirlarsan o zaman sana bile sanki biraz radikal gelmisti ;)

Cartalete dedi ki...

Ben de farkındayım zaten Toraman meselesine çok tuttuğundan değil, kadro mühendisliği açısından ılımlı yaklaştığını. :) Sonuçta kaptan olarak takımda olacak ve yer edinecek, o belli.
En uygunu hatta tek uygunu dediğin gibi savunma önü. Çünkü onun çevre kontrolü yok, topa güdümlüdür; ama iyi kesicidir. Ona verilen görev de sadece "kesmek" olmalı zaten yoksa aksini beceremiyor. Soğukkanlı değil yeterince.

Akgün'ü sağbekte pek izlemedim, belki o da orada alternatif görülmüştür. Ama düşünülen sistemde bek önemli. Kanat akınları tamamen sırtlarına binebilir. O yüzden Hilbert'in alternatifi olarak Tanju da değil; daha bir "git-gelli", teknik kapasitesi vasatın üstünde bir yabancı (mümkünse genç ve kelepir) bulunabilir.

Batistuta35 dedi ki...

Kaleci Umut Kaya'nın durumu nedir peki? Kadroa alınmayınca isyan etmiş twitterda falan. Hazırlık maçlarında iyi gözükmedi sanki, nasıldır necidir, bilgisi olan var mı?

borasahin dedi ki...

Sanirim, tahminim daha dogrusu, kanat akinlari icin sol taraf biraz daha oncelikli olacak. Bu durumda Hilbert ciddi bir denge unsuru olacak ve alternatiflerinin de yerini doldurmasi pek kolay gorunmuyor. Dedigin gibi bu isim ne Tanju, ne Toraman, ne Akgun, ne de Furkan. Anladigim kadariyla profesyonelligine guveniliyor :)

borasahin dedi ki...

Biraz konu disina cikarsak, benim teknik anlamda, simdilik kaydiyla, gecen sezondan yola cikarak aklimdaki en uygun duzenek su sekilde...

Besiktas'in mali olarak zor durumda asikar. Senelik belirli bir maas butcesi belirleyip, biraz duzluge cikana kadar her sene birkac oyuncu parlatip satmasi zorunlu gorunuyor. Benim gonlum bunun yerel lig olmasini pek kabul etmiyor. Ama en buyuk para ya yerel lig ya da Rusya ligi tarafindan odenebilir gibi gorunuyor. Mesela Avrupa'dan kimsenin Fernandes'e 10 milyon Euro verecegini sanmiyorum, ben olsam vermeden once 10 kere dusunurum. Onumuzdeki senenin adaylari: Fernandes, Almeida, Mustafa Pektemek, Ismail Koybasi. Buradan varacagim yer su: Eger parlatip satilacak isimlerden biri Fernandes ise kadroyu tamamen ona gore design etmek gerekiyor.

borasahin dedi ki...

Fernandes'in 10 numara pozisyonunda ne kadar basarili olabilecegi konusunda suphelerim var, hatta olumsuz dusunuyorum. Zaten topu oraya da getiremiyoruz ki... Gelse de Fernandes bir turlu topla bulusamiyor, pozisyon alma konusunda da sikintilari var gibi. Savunma onunde Pirlo gibi oynayabilecegini de pek sanmiyorum. Maalesef verimliligi dusuk. Bence en ideali arkasinda bir koruyucu ile ikili oynamasi. Fernandes surekli oyunun icinde olmali. Savunmaya gelip top almali, pas yapmali. Ayni oranda 10 numara pozisyonun bir adim gerisinde de topla bulusabilmeli, yani Besiktas'in Fernandes harici top cikarma senaryolari olmali ve Fernandes rakip savunmanin hemen onunde degil cogunlukla birkac adim gerisinde olmali. Asist oncesi pas diyelim. Besiktas hucum ederken arkasinda en az bir hatta 1 - 2 arasi, savunma yaparken ise arkasinda iki kisi olabilmeli. Gecen sene 4.3.3 oynarken aslinda buna benzer bir yapi vardi. Ernst savunma onu, Fernandes oyun kurucu, Veli top bizdeyken ileri hamle, top rakipteyken geriye hamle modunda oynuyordu; fakat bence bu duzende orta sahada rakipler cok ciddi anlamda avantaj sagliyordu: 1. Ernst o boslugu dolduramiyordu 2. Veli pozisyon alma anlaminda cok yetersiz kaliyordu. Bir de Q7'den kaynakli kara delik vardi.

Bence Tor o deligi kapatma noktasinda Ernst'in daha onunde diye dusunuyorum, en azindan dinamizm ve kesicilik anlaminda. Arkasinda artik Escude var, ayagi duzgun, defansif futbol akli var, Sivok da benzer. Ronaldo / Zago'ya benzer sekilde Sivok ve Escude bence hic bozulmamali. Atletizm eksigi on tarafta karsilanmali, bunlar arkadan savunmayi yonetmeli. Top cikarken de Sivok'un sisirmeleri uzerinden degil, Escude uzerinden yapilmali. Ikinci olarak 4.3.3 benzeri degil, 4.4.1.1 benzeri bir yerlesme olmali. Yani o orta saha kenarlarindan biri cizgi karakterli degil, orta saha karakterli olmali ve Fernandes'in pozisyon alislarina, macina vs. gore ortayi kapatabilmeli. Bu isim bence Veli degil. Diger kenar yani sol tarafta ya Boral ya da Erkan Kas olmali. Bu oyuncularin dinamizmi kaybolmasin diye mac icinde degistirmek makul yani adamlar butun gucleriyle zormali. Ikinci olarak Ismail Koybasi dondugunde bence biraz orta sahaya dogru yaklasmali. Ismail'in ciddi top kazanma yetenegi var. Fernandes'den dogacak bosluk sadece sag orta saha karakterli oyuncudan degil, biraz Ismail'in unusual bir sekilde iceri girmesi ile kapatilmali. Bu durumda Boral ya da Erkan Kas daha uzun bir hatta fakat arkalarinda bir cover oldugunu bilerek oynamalari gerekecek, yani bir nevi wing-back olmuyorlar da half wing-back diyelim. Hilbert bir denge unsuru, ana hucum hatti sol kenar iken Fernandes'in aniden sag tarafa donerek Hilbert'i kacirmasi gibi planlar filan uretilmeli. Takimin topla cikis istasyonlari Escude - Fernandes, Ismail - Boral - Erkan K'li sol kanat. Sag taraftaki orta saha karakterli oyuncu da istikrarli olarak 3. bir opsiyon olabilirse super olur. Kritik konular sol kulvarda dinamizmi korumak, sag taraftaki orta saha ozellikli oyuncunun genel karakteri ve ondeki ikilinin nasil secilecegi. Gecen sene en basarili oldugumuz duzenekte buydu. Ernst - Fernandes gobekte, kenarlarda Veli, Necip ya da Simao'dan ikisi. Kenarlara giren Q7 ve onunde Almeida / Pektemek. Bunu isletmemek icin bir sebep goremiyorum.

3 part'lik seri nasil?

BJK4EVER dedi ki...

Bende o sekilde dusunuyorum. Everton'da da o sekilde kullaniliyordu Fernandes. Arkadasinda bir DMC, kendisi ileri oklu MC.:)
4-4-2'de ortada Ernst ve Fernandes, ki Ernst yoksa dinamikliginden oturu Necip olabilir (veya Toraman), solda denge unsuru olarak Veli, sagda ise takimin ilk hucum opsiyonu Quaresma. Tabii soyledigim sey ortalama mac veya ic saha icin gecerli, zor maclarda Quaresma one atilip sag kanada defans yapmasini bilen bir oyuncu gecebilir.
Ama maalesef bunlar gerceklesmedi. Yillardir basit bir 4-4-2 hayali kurarken yine kadro yapisina hicbir sekilde uymayan bir sistemle oynayacagiz. Hakkimizda hayirlisi olsun.

Kalan ve giden gencler hakkinda dusuncelerimiz yazdim zaten. Ancak sunu eklemeden edemeyecegim; Burak ve Ridvan konusunda tam olarak belirli bir mevki'ye uyum saglayamayan demissin. Acikcasi oyunculara uygun mevki bulmak ve ona uygun mevkiyi dogru secip oyuncu'yu o sekilde yonlendirmek hoca'nin isi. Bunu hem Turk futbolunda hem Besiktas'ta bircok kez gorduk (bkz Tuncay, A.Yildirim, Kaan Dobra, Pancu vs.). Hem Burak hem Ridvan potansiyel olarak takima katki saglayacak oyuncular, gitmelerine anlam veremiyorum. Hadi Ridvan yeterince sans buldu gonderilsin tamam, ama Burak'a sans verip gelismesini saglamayacaksa Samet Aybaba onun hangi ozelligi geriye kaliyor ki? Tanju gibi bir joker'in gitmesine de ayrica anlam veremedim.

borasahin dedi ki...

"half wing-back" gibi yazmisim, aslinda bunun sozlukteki karsiligi gencligindeki Ibrahim Uzulmez. Ayni Luce'nin faydalandigi gibi takimi kendi sahasindan yari sahaya tasiyan, sonra islevi biten, takimin direnc noktasi Uzulmez. Yanilmiyorsam Scala doneminde, Barca'yi Istanbul'da parcaladigimiz sezon, SL ilk grubunda en cok faul yapilan oyuncuydu. Arkasinda orta sahaya kayabilecek, cesitli sekillerde olabilir, bir bek ile bence ideal olurdu. Arkada orta sahaya kayan Koybasi - onunde 60 metrelik koridarda gibi gelebilen ve topu rakip sahaya tasiyan bilen bir Genc Uzulmez, onlara yakin bir Fernandes ile rakip sahaya yerlesme konusunda hicbir sikinti yasamazdik.

planck dedi ki...

20 yaş civarındaki herhangi bir oyuncunun satılmasına dair karar verilmeden önce süperligten bir ekibe kiralanması taraftarıyım. Tabi talibi çıkmazsa zaten yapacak birşey yok. Yine de satılsa bile bir sonraki satışından %50yi kapatmak lazım. Kiralanacak oyuncuları da oturmuş bir oyun felsefesi olan parlayabilecekleri takımlara kiralamak lazım. Mesela Burak'ı antalyaya, Tanju'yu g.antepe veya gençlere kiralasak fena olmaz. Ama bu iki oyuncuyu kiralama kararı verilmeden önce umarım onlarla oturup konuşulmuştur, bakın burada kalırsanız sezonda 10 maç oynayıp oynayamayacağınız belli değil, gitmek mi istersenizi kalmak mı denmiştir.

Adsız dedi ki...

Herkese merhaba,

Aybaba'nın Hilbert'i önde oynatıp, arkasında Toraman'ı kullanma düşüncesine ne diyorsunuz? Ayrıca Hoca Olcay Şahan'ı da forvet arkası düşünüyormuş.

Bu arada Sarıyer maçının özet görünteleri çıkmış: http://www.haber1903.com/Video-26-besiktas_sariyer_karsilasmasinin_ozet_goruntuleri.html

Cartalete dedi ki...

O da yukarıda Bora Şahin'in anlattığı formasyona uygun gözüküyor. Sağ bölgede denge, sol bölgede hücum.

Ama ben Hilbert'i önde oynatma fikrine olumsuz bakıyorum, savunmada ve geriden hücumlarda çok daha faydalı.

4-2-3-1 düşünülüyorsa Tuncay transferi elzem gözüküyor, şuana kadar Akyüz denendi orada ama Tuncay her şeye rağmen o role en uygun Türk oyuncusu.

Cartalete dedi ki...

Bu arada Kadir'in golü muhteşem, özellikle de topu önüne alışı.

menderes mete dedi ki...

Kalan ve giden oyuncular konusunda Burak hariç bence doğru karar verildi.Toramana yer açmak uğruna hareket etmezse hoca tahminlerin çok ötesinde başarılı olabiliriz.

BJK4EVER dedi ki...

Ben bazi seyleri anlayamiyorum arkadas. Tanju'yu gonderiyorsun, sonra roportajda Hilbert'i one atmak istiyorum ancak takimda sagbek yok sagbek lazim diyorsun.

Volkan Sen'e karsilik Pektemek'i vermek istiyorsun cunku takimda kanat oyuncusu yok (Burak'i gonderiyorsun), sonra forvet oyuncusu yok forvet lazim diyorsun.

Takim cift forvet oynayacak en onemli kimligimiz olacak diyorsun, tum hazirlik maclarinda tek forvet oynatiyorsun.

Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu arkadas?

borasahin dedi ki...

Hilbert'in onde oynama fikrine ben de hic sicak bakmiyorum. Onde oynayan Hilbert'i hic begenmedigim gibi, ona verilen o kadar para da bosuna diye dusunuyorum.

Fanatik'e gore hoca savunmada Sivok ve Escude'yi dusunuyormus, onlerinde de Toraman. Buna cok itirazim olmaz ama Tor sagbek, Hilbert on alan ise ikisi birden iptal olur fakat eminim ki bunu da deneyecek, umarim kalici olmaz.

Olcay Sahan degisik bir oyuncu. Hicbirseyi iyi yapamayan ama herseyi biraz yapan, uzerine takim kuramayacagin bir isim. Sag on, sol on, forvet arkasi, sahte dokuz her role gider. Sariyer macina biraz baktim bir ara santrafor gibiydi, Almeida dolasiyor ve pas istasyonu islevi goruyor iken, Mehmet Akyuz kosmaca isini yapiyordu.

Gecen seneki problemler devam ediyor, savunmadan hucuma gecis, hucumda cogalma. Umarim bunlari bir nebze cozebiliriz.

Fernandes savunma onu oyuncusunun hemen onunde takilacaksa bence orta sahalardan bir tanesinin dengeleyici olmasi gerekiyor. Bu durumda hucumdan bir oyuncu feda ediyorsun. Digeri de kanat akincisi olunca ceza sahasina adam sokmakta zorlaniyorsun. Bu durumda en azindan o diger hucumcunun biraz onde kalmasi ve skorer olmasi zorunlu oluyor. Bir de ek olarak geriden gelecek supriz bir oyuncuya ihtiyac duyuyorsun. Bunlar olmazsa da hicbir zaman rakibi tehdit edemiyorsun. Ya da ikinci bir kosucun yoksa, ondeki forvetin top tutabilmesi gerekiyor. Ne Almeida ne de Pektemek bu konuda tam yeterli degiller. Netice itibariyle totalde broken team'e yol aciyor. Bunlar hep Fernandes'in yol actigi sorunlar :)

Bu arada Sariyer macinda Almeida'nin pas istasyonu rolu dikkate degerdi. Hareketli, geriden kosuculari olan bir takimda stoperlerin markajindan cikip top dagitabilir. Almeida'nin bosalttigi yerlere de mesala en az 2 tane kosucu sokabilsen gercekten fark yaratabilirsin. Bu konu uzerinde dusunmeye deger.

borasahin dedi ki...

Hilbert'i on tarafa alip ne yapacaksin? Bu bolgede ozel bir yetenegini goremedik. Hilbert onde oynuyorsa 10+ gol atmasi lazim. Takim onun kosularini degerlendirebilecek olsa bile, boyle bir gol oranina cikacak yapiya sahip gorunmuyor. Bekte bence cok daha faydali. Tabii ki daha iyisi bulunabilir, ama elinde boyle bir deger varken cop yapmak niye?

Volkan Sen transferine hic anlam veremedim. Tenik olarak futbol karakterini gectim, herseyden evvel bence yeterli degil. Hilbert'i one cekmek istedigi dogruysa, sag kanada bir oyuncu bakildigi gercek sanirim. Sariyer macinda kabaca

Akgun-Sivok-Toraman-EmreOzkan
------------Veli-Necip-------------------
Hilbert----Olcay----MehmetAkyuz--
-----------Almeida--------------------

vardi. Bu da ekstra bir gerceklik kazandiriyor. Escude geldiginde Toraman'in yerine girecek, Fernandes ve Toraman da Necip ve Veli'nin yerine gececekler. Belki Emre Ozkan'in yerine de Ugur Boral gelir. Anladigim kadariyla su anda dusunulen sablon bu. Yalniz on taraftaki Olcay ve Almeida birlikteligi ilginc olabilir...

Teknik direktorleri anlamak bazen gercekten mumkun degil. Carvalhal'in 4 Portekizli'nin hepsini oynatarak (Bence her durumda 4'u birden olmamaliydi, yerlesim ayni kalmak sartiyla) genel toplamda en cok verimi alabilecegi duzenegi (4.4.1.1) buldugu halde takimi *vulnerable* hale getiren 4.3.3'de israr etmesine hic anlam verememistim. Kendi topuguna sikmis oldu.

Simdi ayni durum sanki Aybaba icin de gecerli. Kagit ustunde Hilbert ve Mehmet Akyuz ile supriz unsuru yaratmak istiyorsun, guzel, ama bu oyuncularla bunu biraz zor yaparsin. Bu iki oyuncunun rakip savunmanin arkasina kosu ve sizma yapmasi lazim, bunun icin once bizim takimin rakibin top yapmasini seyretmemesi gerekiyor, biz top yapmaliyiz. Ikincisi bu oyunculara bu paslari atabiliyor olmak lazim. Ucuncusu bu oyuncularin sizma ve savunma arkasina sarkma konusunda uzman olmasi lazim. Dorduncusu bu sizmalari yuksek yuzde ile bitirmeleri lazim, min 15+ demek. Pek kolay degil gibi. Bence Tor ve Fernandes ve takimin genel pas karakteri ile average olarak Super Lig'de orta sahayi domine etme sansimiz yukseklerde degil. Ek olarak "Akyuz - Hilbert" ikilisi dogru oyuncular degil. Benim hala iddiam su'dur: Takimi genel anlamda daha kotu gostermek pahasina en cok paraya satabilecegin oyunculari parlatacak sekilde dizayn etmek ve Super Lig disinda da en yuksek parayi veren kulube satmak...

Rakip orta saha ustunlugu ele aldiginda, cok zor olacagini sanmiyorum, Hilbert ve Akyuz'un yaptigi eskortluktan baska birsey olmuyor, onlarla rakip yari sahaya yerlesemiyorsun, anca bekleri takip ediyorlar. Cok kosmus gorunuyorlar ama ortada birsey yok. Topu ayaginda nasil tutacaksin?

BJK4EVER dedi ki...

Ben Hilbert'in onde oynamasina o kadar da soguk bakmiyorum. Belki adam gecme ozelligi yok, teknigi de cok ust duzey degil, ama mesela dogru kosulari Quaresma'dan iyi yapiyor ve temiz gol vuruslari var. Mesela Soke City ve Sivasspor macindaki goller geliyor aklima. Bizde pek fazla onde oynama firsat olmadi, ama dogru yapi icerisinde gayet olabilir. Mesela sol kanat ofans agirlikli olacak, sag kanat da ortaya yakin denge unsuru olacak dersin. Solda Ismail-Q7 sagda Akgun-Hilbert mumkun mesela.

Diger konularda kesinlikle katiliyorum. Samet Aybaba'nin bende en cok umut yaratan soylemi cift forvet soylemiydi, ama ondan bile vazgegecekse, BJK tarihinde 5623. defa bir forvet kanatta oynayacaksa bu sezon da husran olacaktir.

Simdi senin gosterdigin kadroya bakiyorum da. Son 2 sene sagbek oynamis Hilbert sag acikta. Sag/sol acik diye alinmis Olcay forvet arkasi. Forvet diye alinmis M.Akyuz sol acik. Sol acik diye alinmis Veli Kavlak onlibero. Samet Aybaba taktiksel olarak buyuk hayal kirikligi yaratacak, o kesin gibi.

planck dedi ki...

Hilbert ön tarafta oynarken süprizleri olan bir adam olmadığı için elindeki süprizli ve sağlam sağ beki de kaybederek oraya yerleştirilmesi hiç mantıklı görünmüyor bana.

Samet naparsa yapsın da hilbert-sivok-escude üçlüsüne dokunmasın. Takım en azından zor gol yesin, atması zaten yıllardır problem.

borasahin dedi ki...

Bence Hilbert'in sut atma teknigi su goturmez bir sekilde zayif ve yetersiz. Zaten topu kaldirdiginda verdigi paslarin daglara taslara gitmesinden belli. Bekte oynarken o kadar bos geliyor, bizim buradan urettigimiz gol pozisyonu, gol sayisi dusuk. Yani o kadar bos kaldigi bekteyken bile hucum verimliligi dusuk.

Hilbert'le kanat akini yapman imkansiz.

Hilbert'i one aldiginda sana senede 10+ gol yapabilir mi? Onde bekteki rahatligi bulamazsin. Hem sizma yapman daha zor, hem de onu yaptigin sizmayi en etkin ve hizli sekilde sonlandirman gerekiyor. Bence bekteki gibi verimliligi dusuk olur. Hilbert'i bekte degerli kilan ters kademeleri, fiziksel appearance (genel olarak bir beke gore daha iyi fizigi var), devamliligi, surekli yaptigi bindirmeler ve bir pas opsiyonu olusturmasi. Yoksa hucum verimliligi malumunuz. Ayrica bire bir savunmasi da oldukca kotu, bu konudaki sezgileri cok dusuk. Bire bir oynayan her winger teke tekte Hilbert'i cok zorlar, hatta winger iyiyse madara dahi edebilir.

Cartalete dedi ki...

Bir aralar Schuster de daha savunmatik bir düzene dönülsün diye Hilbert'i öne atıp, Erhan'ı falan beke koyuyor; işler ters tepiyordu.

Hem hücumda sıradanlaşıyor hem de savunmada dengeler şaşıyordu. Öndeki Hilbert'le, bekteki Hilbert'in arasında fazla gol farkı olmaz bence. :)

Hilbert bekte, Kadir Ari önde; çok daha uygun bir seçim olurdu, Kadir'in düşük fiziğine rağmen. Hiç olmazsa gol sezileri iyi.

planck'ın dediği gibi; bu sene Hilbert - Sivok - Escude dokunulmasın, bek maçına göre Boral ya da Emre olabilir. Ki bu savunma bir adet hücumcu beki kaldırabilir.

Bu takım elbet gol atar, en kötü duran top silahımız mevcut. Toraman da süpürücü oynarsa; Almeida, Toraman, Escude, Sivok; zorlayıcı bir duran top hücumu olabilir. Fernandes varsa tabi...

Almeida'nın Sarıyer maçında içlere gelip pas opsiyonu oluşturması benim de dikkatimi çekti. En çok eleştirdiğim konu oydu. Pas yapma yeteneği var yeter ki oyunun içinde gözüksün.

borasahin dedi ki...

Sariyer macindaki duzenege gore is yapacak 11:

RizaC--------Sivok-Toraman-----İsmail
------------Tor-Fernandes------------
-MetinT-----Sifo Mehmet--FeyyazUcar--
-----------AliGultiken---------------

Ancak boyle bir kadro ile gol problemin olmaz :)

BJK4EVER dedi ki...

Tamam Hilbert belki +10 gol atamayacak ama su an kanatlarda oynamasi dusunulen Erkan Kas, Veli Kavlak, Olcay Sahan, Mehmet Akyuz'den hangisi +10 gol atabilecek? Bir tanesi var mi? Yok.

Ayrica defans saglam olsun gol yemeyelim nasilsa atariz mantigina hic katilmiyorum. Kendimi bildim bileli bu lafi soyleriz ama pratikte hic isledigini gormedim. Gecen sene boyle denmisti; sonuc lig liderinden 19 gol eksik atmisiz, 15 fazla yemisiz. Lig ikincisinden 11 gol az atmisiz, sadece 5 gol fazla yemisiz. Trabzonspor bile bizden 10 gol fazla atmis, ayni sayida gol yemisiz, dusun yani. Bu sene 39 gol yerine 30 gol yesek ne olacak? Birsey degismeyecek, cunku sen 65-70 civari gol atamazsan sampiyon olamazsin, ki gecen sene 50 golde kalmisiz.

Ve bu takimda hucum anlaminda degisen pek birsey yok. Aksine Quaresma gibi bir yaratici oyuncu eksildi. Hoca tek forvet oynatirsa forvetlerin verimi artar diye umitliydim ama o da yalan olacak sanirim. Biz bu kadro ve sistemle seneye kisir bir takim oluruz, bol bol beraberlik alip 65 puani gecemeyiz.

Cartalete dedi ki...

Ben bir şekilde Fernandes - Oğuzhan, Pektemek - Almeida 4'lüsünü sahada tutabilecek bir sistemle ve Olcay gibi bir x faktörle, asla skor bazında kısır bir takım olacağımızı düşünmüyorum.

Ayrıca Hilbert'i önde oynamakla işler daha da kısırlaşmış olmaz mı? :) Bugün bile 8 toptan 1'ini çevirebildi içeri. Geriden destek verince çok daha etkili oluyor. Daha boş alanda topla buluşuyor.

BJK4EVER dedi ki...

Bende diyorum ki cift forvet oynamayip en azindan 1 tane yaratici ust duzey oyuncu (Fernandes, Oguzhan o kategoride degil benim icin) takimda olmadigi surece bu takim kendisini sampiyonluk veya ilk 2'ye tasiyacak kadar gol atmaz, atamaz.

Almeida-Pektemek ikilisi bence iyi bir ikili. Hatta ben Sevilla'daki Kanoute-Fabiano ikilisine benzetiyorum. Ancak ikisi de ceza alani golcusu, ceza alaninda top aldigi zaman etkili, gerisi bos. Orada bu oyunculari o sekilde topla bulusturacak oyuncularimiz yok. Oguzhan iyi ara paslari atabilen bir oyuncu, ancak o sistem zaten pek islemiyor ligimizde, Selcuk da buyuk takimda Trabzon'daki kadar ara pasi atamadi, halbuki Trabzon'da sirf Buragi bile mac basina 2 kere karsi karsiya birakiyordu. Bizim ana hucum felsefemiz bu kadro ile kanatlar olur, bunu isletecek 2 oyuncu da Umraniye'de. Eldeki kanat oyunculariyla hicbirsey olmaz maalesef, bunu kabul etmek gerekir. Ki zaten gorunuse bakilirsa cift forvet oynayacagimiz kesin degil, ana hucum felsefemiz de kanatlar uzerinden olmayacak gibi gozukuyor.

planck dedi ki...

Muhammed oynasın +10 gol atsın diyorum :)

borasahin dedi ki...

Erkan Kas, Veli Kavlak, Olcay Sahan, Mehmet Akyuz'den hangisi +10 gol atabilecek?

Evet dogru bu oyuncular da 10+ yapamaz, zaten ben de yapamayacaklarini soyluyorum ama oncelikle dogru tipte oyunculari karsilastirmak lazim. Mehmet Akyuz kosu kapasitesi ve temposu olan bir oyuncu. Hilbert'le benzer diye dusunelim: Bos alana kosu yapmak. Erkan Kas benim gorebildigim kadariyla tam olarak bu tarz bir oyuncu degil, bire biri olan bi' isim. Erkan Kas'in bir iki hazirlik macinda gorebildigim kadariyla attigi calimi 2 sezondur Hilbert de gormedim. Veli Kavlak'in kanatta savunma disinda bir islevi pek olmaz, zaten kullanilmiyor da... Olcay Sahan'in bence ne oldugu henuz belli degil :) Bence bu sekilde oynayacaksak Ekrem Dag'i bosuna gonderdik. Hem kosu kapasitesi, hizi ve temposu var, hem de bence sizmalari oldukca basariliydi, tek sorunu bitirmekti. Sariyer macinda duzenekteki Ekrem > Hilbert + Akyuz

Savunmada saglam duralim, nasilsa gol atariz bence super lig icin dogru bir cozum. Verdigin istatistikler dogru ama bence yaniltici. Gecen sezonun ortasinda 15 mac yenilmeyen takim da ayni takimdi, eldeki oyuncularla en iyi verimi alma sekli bozulup yerine calismayan birsey geldi. 4.4.1.1 arizalari ortuyordu, 4.3.3 arizalari gozumuze soktu. Yanlis anlasilmasin 4.4.1.1 gibi kalsak da sampiyon olacagimiz diye bir durum yoktu, ama 3.'luk kesindi, sampiyonlugu da son ana kadar zorlardi ama yine de alacagi maksimum puan 70 - 75 arasi olurdu.

Onumuzdeki sene beklentim 60 - 65 puan. 65+ yaparsak super diyorum.

Bu arada Fernandes'e Liverpool'dan teklif geldigi soyleniyor, 7M € degerinde. Bence bi' Avrupa takiminin verebilecegi bir ucret. 8.5M €'ya verebilirsek bence gondermek gondermemekten daha makul olur.

BJK4EVER dedi ki...

O mentaliyetle iste 65 puan max olur. Ama mesela Fatih Terim mentalitesinde cift forvet+2 ofansif orta saha+Selcuk Inan ile cikan takim 80 puan topluyor, fark da o oluyor zaten. Hilbert'in de tempo olarak saydigin oyunculardan eksik olacagini sanmam. Tabii o orada kullanilirsa sagbek ne olacak dersen, haklisin derim. Ben de Tanju neden gonderildi derim o zaman? Ki en azindan ilk dusunce olmasa da sagda Tanju-Hilbert bir alternatif olurdu en azindan.

Fernandes konusunda katiliyorum, ama 7 milyon euro beni tatmin eder mi bilemem. 10 civarinda bir teklifte kesin satilsin derim, hic dusunulmeden.