Kıtalar Karması Yetenek: Hernanes

Bilindiği üzere uzun zamandır İtalya ligi ülkemizde açık kanalda yayınlanmıyor, hatta maç özetlerini bile veren yok… Haliyle akıllarda ‘defansif, zevksiz, arada bir şike yapılan’ bir lig olarak kaldı maalesef. Oysaki –her ne kadar tempo sorunu olsa da- çoğu lige nazaran golün daha fazla düşünüldüğü, en zayıf halka Pescara’nın bile üçlü forvetle oynadığı, dünya futbolunda adı dolanan birçok genç yeteneğin ilk uğrak yeri olan, her hafta muhteşem geri dönüşlere, bireysel performanslara tanık olduğumuz bir lig haline geldi Serie A…

Hatta sırf Hernanes’in “tek başına bir adam, bir takımı nasıl sürükler” içerikli göster şovu için bile takip edilesi bir mecra. Lazio’nun maçlarını merak edeceğim, bünyesindeki bir oyuncuya ayrı bir sempati duyacağım aklıma gelmezdi hiç; Hernanes bunu sağladı.
Hernanes yetenek olarak doğduğu toprakları inkar etmiyor; harika bir tekniğe sahip. Çok rahat adam eksiltiyor ve her iki ayağını da tabiri caizse raket gibi kullanabiliyor. Ben bu tip adamlara kısaca “Raketic” diyorum zaten… Duran topları sağ ayağıyla kullanmasa; maç içinde aslen hangi ayaklı olduğunu anlamayız. Şut, pas yüzdesinde top hangi ayağıyla çıkarsa çıksın; normalin altına düşmüyor...

Futbola bakış açıysa ise direkt olarak Avrupalı. ‘Madem yetenekliyim, topu alıp eve götüreyim’ mentaline sahip değil. O nedenle geldiği ilk günden itibaren hiç bir uyum sorunu yaşamadı bu kıtanın futboluna... O topla oynarken, takımın geri kalanı için başka bir topa gerek kalmıyor. Yeteneklerini direkt olarak takım içersinde etkin şekilde sergileyip, diğer oyuncuların da performansını yükseltebiliyor. Nitekim Mauri’yi 30’undan sonra milli yapması ve Klose’nin hala yazar kasa gibi gollerine devam edişini sağlaması buna işaret… 

Kendimi haklı çıkarmak adına Lazio’nun her hangi bir maç özetini paylaşmam yeterli olacak olsa da; ben en güncelini sunayım. Görüleceği üzere Chievo deplasmanında yine solo performansını sunmuş ve her biri ayrı güzellikle iki gol atmış, diğerini de yaratmış. Bilhassa şuttan önce vücut feykiyle topu önüne alışı, muazzam… Fizik olarak hafif Afrikalı’ya çaldığını da attığı son Amokachi golüyle resmediyor. Avustralya, Antartika’yı saymazsak bir Asya kaldı… ‘Siyah kuşağını az evvel soyunma odasında söküp, gelmiş’ edası ve Brandon Lee kılıklı tipiyle de “kıtalar karmasını” tamamlıyor diyebiliriz.

Dilerim en azından Dünya Kupası 2014’de kadar Serie A’da kalır…

4 yorum:

boboo dedi ki...

Hernanes'in frikikleride sol ayakla kullandığı zamanlar var:)Her maçını eksiksiz takip ederim Lazio'mun.Takımda diğer dikkat çeken isimde Candreva müthiş bir yükseliş içinde..

Cartalete dedi ki...

Lazio özellikle de bu sene tam takip edilesi takım oldu gerçekten. Ne yaptığını bilerek oynuyorlar; çok iyi bir golcüye ve Hernandes'i tamamlayıcı takım oyuncularına sahipler.

Candreva da o tamamlayıcılardan biri, çok yönlü orta saha. Ben de oldukça beğenirim kendisini, Palermo'ya süper bir gol atmıştı geçenlerde.

Mehmet Ali YAZICI dedi ki...

Kardeşim güzel noktalara temas etmişsin yine.Bence de izlemesi en zevk veren liglerin başında gelmesine rağmen yayın yok.Sayende az keşfedilmiş yeteneklerin farkına varıyoruz.Mesela Pes 13'ü indirir indirmez aldım Napoli'yi valla müthiş oldu :)

Tyler2Durden1 dedi ki...

Italya liginin 90larin sonu 2000 lerin basindaki havasina tekrar dönmeye basladigini düsünüyorum ve umarim bu yükselis devam eder ispanya ligine her zaman tercih edecegim bir lig , ingiliz ligi ile hicbir futbol ulkesini kiyaslamak lazim bence o cok ayri bir tat