Mükemmel karışım: Alper Potuk


Yetenek ya da ‘top tekniği’, çabukluk ve oyun görüşü… Her biri, tek başına sıradan bir oyuncu için “bu kadarı bana yeter!” dedirtecek özellikler. Ancak bazıları, o ‘bir oyuncuyu farklı kılacak’ özelliklerin birçoğuna sahiptirler. Onlar, çözüm üretme konusunda her zaman 1-0 önde başlayan, farlı frekansta oynayan isimlerdir. Tıpkı, Macaristan maçında tekrar keşfedilen Alper Potuk gibi…

Dünya üçüncüsü olan altın jenerasyonun en değerli silahlarından biri Yıldıray Baştürk’tü. Yıldıray, klasik 10 numaralar kadar iyi bir oyun görüşüne ve pas yeteneğine sahipti. Aynı zamanda topla uzayıp giden, yetenekli ve çabuk bir orta sahaydı… O, hem orta saha – forvet arasındaki pas bağlantısını sağlıyor, hem de ‘delici’ yapısıyla, topla da kat ederek ezber bozuyordu. Daha sonra 5’e gidecek Avusturya baraj maçındaki attığı ilk golde olduğu gibi… 
Alper Potuk da o topla yetenekli orta sahaların, modern futbolun gereksinimlerine uyarlanmış hali. Tek başına bir takıma tempo kazandıran, hatta düşük tempodayken bile anlık parlamalarla maçın kaderini değiştirebilecek ‘farklı’, haliyle özel bir oyuncudur. Zira milli takımın durağan oyununu değiştiren başlıca sebep olmuştu, ta ki sahadan çıkana kadar… 
Eskişehirspor’un da bu sezon seyre doyum olmaz takım hücumlarında mutlaka başrolde yer alan Alper Potuk; bazen o atakları başlatan, bazen de bitiren olabiliyor. Sırtı dönükken yüzünü rakip kaleye kolayca dönebilen, gerektiğinde topla uzayıp gidebilen (ki bu eylem merkezde yapıldığında, çok daha tehlikeli olmakta), şut atan, gol bölgesine koşu atan bu çocuk; bir orta saha için mükemmel karışım…


 

6 yorum:

planck dedi ki...

GS tarafından gelen haberlere göre burakla muslerayı satıp onur ve alperi almayı deneyecekler bu yaz, ki bu ikili aslında bizim için çok daha elzem. Alper'in devam eden çıkışında hocasının da payı olduğunu düşünüyorum, bu yüzden hocasıyla beraber kendisini Beşiktaş'a davet ediorum :) Oğuzhan ve Necip'te Ersun Yanal ile beraber kendilerini şimdi olduklarından daha fazla geliştirebilirler, biz de belki bu kadar gol atamayız ama sahada ne yaptığını bilen, daha organize, daha modern oynayan bir takım seyrederiz.

Övünç Şentürk dedi ki...

Walla bu adamı almak Beşiktaş adına hem saha içi hem saha dışı nedenlerden %1000 çok büyük ihtiyaç.

Beşiktaş'ın transferlerle büyük olmasına tabiki ihtiyacı yok ama ortada psikolojik bir gerçeklik var abi.

Psikolojik olarak yarışmacı olabilmek için bu adama ihtiyacımız var bence.

Fernandes ne pahasına olursa satılsın alınan para bu adama ve Holmen'e helal edilsin direkt.

Holmen-Alper-Oğuzhan-Necip bizi idare eder özellikle Türkiye'de.

Unknown dedi ki...

Yazık ki bu adamı milli takımda oynatmıyoruz ve de üstüne yeni jenerasyon yaratılıyor deniliyor nerde o zaman..? Alper Potuk,Serdar Aziz, Necip Uysal,Aykut Demir,Veysel Sarı..?

delSolar dedi ki...

Milli takimin haline gözler önüne seren bir oyuncu. Eger oguzhan,alper,necip,aykut demir vb gibi oyuncular fb yada gs'de oynasalardi coktan milli takima secilmislerdi. Ayrica büyük takimda oynasa büyük ihtimalle oyundan da cikmazdi. Konu disi ama arkadas bu milli takimda nasil olaylar dönüyor, nasil bir rant var anlam veremiyorum. Hadi terim neyse hiddink geldi o da hic bir seyi degistiremedi. Avci geldi diye ilk baslarda umutluydum ama o da sisteme ayak uydurdu hemen. Sanki anadolu takimlari yokmus gibi davraniliyor, su bekir, hasan ali su hali ile antep yada kayseride oynasa milli takim formasi gorebilirler mi? Neden devamli istanbul karmasi yapiliyor. Adamlarin formasi garanti hic sallamiyorlar, hakem maci erken bitirdi itiraz eden bile yoktu.

Birde su onuru gecen sene bonservisi yokken neden almadik , bu ne bicim plansizliktir ki gidip yabanci oyuncu getiriyorsun kaleye

tannhauser dedi ki...

@delSolar: onur'un geçen sezonun tamamını kaçırmasına sebebiyet veren bir sakatlığı vardı. almak için uğraşsak bile bize gelir miydi bilemiyorum ama geçen seneki transfer sezonunda böyle bir risk alınamazdı. onur ayarında performans geçmişi olan kaleci, sakat bile olsa 1,5-2 miyo yurodan aşağı kapı açmaz. bu paralara adamı alıp feda dediğin sezonda elinde patlatırsan tefe koyarlar. ha tabi, yapılan transferler çok mu iyi dersen. şu ortamda alınan futbolcular arasından olcay ve oğuzhan önemlidir. batuhan, uğur, gökhan vs diye giydirilebilir. ama hiç birine 1,5-2 miyo yuro gibi para verilmedi. hiddink döneminde takımda bir oğuz çetin faktörü vardı. unutmayalım. gittiği her takımın çehresini değiştiren özellikleri itibariyle tam bir milli takım olyuncusu sergen yalçın oynatılmadı türk milli takımında.

beşiktaş'ın alper için açık artırmaya gireceğini zannetmiyorum. ama övünç'ün dediği gibi fernandes'in satılıp yerine alper'in alınması iyi olabilir. ama sürekli dillendirilen rakamların aksine, fernandes'e kimsenin 20 miyo vereceğini de zannetmiyorum. olsa olsa 7-8 miyo olur. ersun yanal'ın saha dışında beşiktaş'ı idare edebileceğini de sanmam. yeni yönetimin sürekli dillendirdiği profesyonel yönetim anlayışı oturursa belki. öyle geldiği sene fark yaratacak bir adam da değil. takımlarını kısıtlı varyasyonla oynatıyor. maç içerisindeki asıl gücü de takımlarını bir taktik oyunundan diğerine hiç bocalamadan aktarabilen bir teknik adam olması. haliyle buna uygun oyuncu kadrosunu oluşturup, bu anlamda eğitebilmesi lazım. buna yetecek zamanı olmayacaksa, gelmesi müthiş zarar verir. ha bir de eskişehir, tek talip bir olsa alper'i 10'dan aşağı bırakmaz. üç büyüklerin üçünde de, pasaportuna bakılmaksızın 11 oynayacak bir eleman var ellerinde. üstelik de türk pasaportlu.

Basar dedi ki...

Planck'ın önerisi bana da makul geldi. Ersun Yenal'ın kariyeri, Samet'i çarpar, katlar böler. Ben tannhauser'e katılmıyorum, Ersun Yenal'ın milli takım tecrübesi onun saha dışını idare etmesine yetecek bir tecrübe.

Alper'i almak, boşa kurulan bir hayal ama Fernandes'i satıp parası ile alınırsa büyük iş olur. Yeri gelmişken, bence artık Fernandes'in miyadı doldu. Tamam çok seviyoruz ama gerçekçi bir yaklaşımla duran top (o da direk kaleye değil) ve çalım atmak dışında iyi bir orta saha oyuncusu değil. Dikine oynayan bir tarzı yok. Quaresma'nın biraz daha faydalı ve biraz daha takım oyuncusu olan hali.

Oyun sistemimizin gelişmesi için Fernandes ve Almeida'nın satılması gerekiyor. Mevcutta Almeida'ya top şişirmek ve Fernandes'in duran topları haricinde pek bir sistemimiz yok gibi.

Tabi bu tarz bir planlamayı yapacak bir hocaya ihtiyacımız var. Şu an başımızda bir hoca yok.