Takım Oyununun Yıldızı: Olcay Şahan

Üstat Kemal Sunal’ın günde üç öğün seyredilse de bıkılmayacak filmlerinden biri de Meraklı Köfteci’dir. Zühtü, filmin adından da anlaşılacağı üzere meraklı bir köfteci… Ama onun merakı, hep iyi niyetinden ileri gelir. Ama her zaman da işin sonunda başı derde girer… “Her halta maydanoz olmayacağım artık!” diye kendisine söz verse de vazgeçemez huyundan. Bir gün hayatından bezip, kendi mezarını bile kazar… “Zühtü, ne yapıyorsun evladım?” ; “Ooo amirim… Erken geldin ya, daha ölmedim ki…”

Beşiktaş’ın Almanya’da ithal “meraklı” sol kanadı Olcay Şahan da o iyi niyetinden çok çekti kimi zaman… Hep doğru yere koşu yaptı; kaçırdı… Ertesi pozisyon yine doğru yerdeydi; kaçırdı… Trabzonspor maçının son dakikasında, helikopterden düşen topu önüne nefis indirdi, ama yine kaçırdı… Bir Fenerbahçe maçında ise yine son dakikada 92 metrelik depara kalkıyordu Olcay. Yılmamıştı, hala meraklı ve iyi niyetliydi… Koştu ve mutlu sona ulaştı! Hak etmişti de… Tıpkı, zorla evlendiği kıza âşık olan ve yine son dakikada da olsa artık ‘rahat bırakılan’ Zühtü gibi…

Hayatım Futbol 74. sayısından: Takım Oyununun Yıldızı: Olcay Şahan

36 yorum:

borasahin dedi ki...


Selamlar,

Cok guzel yazmissin, bende bir suredir Milli takimin Olcay tipinde bir oyuncuya Besiktas'tan daha cok ihtiyaci oldugunu dusunuyorum. Topu ayagina isteyen adamlar cok da bos alana kosu yapan eksikligi had safhada idi. Andorra macini seyretmedim, aslinda Avci doneminde milli mac seyretmisligim cok sinirli, ama Hiddink donemlerinde bu eksikli ayyuka cikmisti.

Burak-Arda-Olcay bence iyi bir uclu. Olcay sik sik yer degistiren bir profil sergiliyor, Arda'nin forvet arkasi ve belki daha etkili olarak sol kenarda oynamisligi var. Arda sol kenara gectiginde seni rakip sahaya tasiyabiliyor. Ortaya geldiginde cabuklugu yetmese de zekasi ile is yapabiliyor. Arda ve Olcay eger dogru bir partnership olusturabilirse oldukca hareketli bir hucumumuz olabilir. Bu durumda sag kenarda topu rakip sahaya tasimamizi saglayabilecek bir ortaklik iyi olur. Sol kenardaki Olcay'la rakip sahaya yerlesemeyiz, ortadaki Arda ile de bunu yapmamiz zor. Keza Burak da sirti donuk top tutacak bir oyuncu degil. Bu durumda iki alternatif kaliyor: Pas oyunu ile rakip sahaya yerlesmek ya da sag kenardaki bir ortaklikla...

Umut da bence degisik ozellikte benzer turde bir oyuncu. Hicbir zaman odak noktasi olmaz, ama yardimci oyuncu olarak onemli. Keske onu transfer etme sansimiz olsa. Sag kenarda Holosko yerine dusunebilir mesela...

Sercan bence Olcay ya da Umut tiplemesinden ziyade topu ayagina daha cok isteyen, bire biri seven bir karakter sergiliyor, yani uzak forvet yapisindan ziyade winger yapisina daha yakin gibi.


Clamoroso78 dedi ki...

Olcay'ın en büyük şanssızlığı takımda onu besleyecek bir Guti ya da Rico paşa tarzı bir adam olmaması. Yani "inceci" adam olmaması. Evet Oğuzhan var ama örneğin üst düzey teknik becerisini öldürücü pas atmaya kanalize etmeyen Fernandes ile daha çok gol atardı.

Ancak şu da var. Belki de bu seneki şampiyonluk kaderimizi çizecek iki maç ama birbirinin kopyası iki aynı pozisyonda ( Deplasmandaki TS maçı ve buradaki en son Kasımpaşa maçı ) tamamen vurma stilini bilmediği için kaçırdığı pozisyonlar için de vuruş tekniği çalışmalı.

Oynadığımız tamamen spontane futbolda Holosko gibi o da parladı. Herkesin sistem olarak ne oynadığını bildiği ve takım olarak herkesin kendi pozisyonunda oynadığı bir takımda eksileri ya da artıları daha gün ışığına çıkacaktır.

Cartalete dedi ki...

Bora,

Katılıyorum kesinlikle. Hatta şurada milli takım odaklı olarak daha detaylı yazdım:
http://www.fourfourtwo.com.tr/2013/03/23/topa-kosan-olcay-sahan/

Atakanus dedi ki...

Bugunku U-20 macini izlediniz mi? Izlediyseniz kimler dikkatinizi cekti. Benim de alinmasini istedigim sag kanatta da oynayabilen sagbek Alpaslan Ozturk mukemmel bir gol atti.

Cartalete dedi ki...

Alparslan orta sahada oynadı. Çok iyi oyuncu.

rivaldo dedi ki...

Sahada en diri görünen türk oyuncu Alparslandı.Zaten uzun süredir A takımda süre alıyormuş.Sağbek performansını da görmek gerek.Sezon sonu alternatif sağbek için ideal oyuncu olabilir.
Bir de Hakan Cinemre ve solbek İlkayı beğendim ben.İlkay maç içinde çok etkili olmasada çevikliği, fiziği bek için çok ideal göründü.
Sanırım u20 kadrosu daha tam oturmadı.Şu sıralar Hasan da biraz toparlasa keşke.En azından 1-2 maç kendini gösterse kadroya girer.Aynı şekilde ben Ömer Arslan'ın da turnuvaya kadar kadroya gireceğini düşünüyorum.

Cartalete dedi ki...

Sinan Kurumuş'a sorusu olan var mı?
Yarın röportaja gidiyorum da.

herstreamingmind dedi ki...

"Adımı Sinan Engin'den aldım" cümlesiyle sempati kazanabileceğini sanmış mı gerçekten? Bu aklı ona kim vermiş? :)

Cartalete dedi ki...

Daha hafifletilmiş şekilde sorarım. :)

Adı geçmişken, Alparslan'la da konuşabilirim, Cumali de var. Aklınıza bir şey gelirse düşün lütfen.

Övünç Şentürk dedi ki...

Samet Aybaba'nın Oğuzhan takıntısının sebebi eninde sonunda Sezer Öztürk'ü aldırmak olabilir mi ?

Özkan Doğan sene sonunda Samet Aybaba kalırsa Ömer Aysan'ı filan bize çakabilir gibi geliyor bana.

Abi bu işler niye böyle olmak zorunda , niye her olaya illa rant giriyor çıkar giriyor. Beşiktaş'ın evladı denilen adamlar bile menajer ilişkisiyle adam aldırıyor faydasına zararına bakmadan.

En son Tigana'ydı sanırım menajersiz iş yapan teknik direktörümüz.

Yazık gerçekten.

Övünç Şentürk dedi ki...

Ayıp olur ama Ceylan Çalışkan'a imza atar atmaz Beşiktaş'a gelmesini nasıl karşıladığını bilmek isterdim .



Cartalete dedi ki...

Oğuzhan takıntısı net şekilde orta sahaya daha koşan adam yerleştirme arzusu. Çekindiği için kesemiyor Oğuzhan'ı.
Bu menajerlik meseleleri tuhaf iş abi, ucu sadece Samet Aybaba'ya dokunmaz. O yüzden net bir veri olmadan üstüne konuşmak istemiyorum.

Övünç Şentürk dedi ki...

Yok abi ben inanmıyorum koşan adam muhabbetine , baya baya yolunu yapmaya çalıştı yani taraftarın gözünden düşürmek için.

Biliyorsun gece hayatı muhabbeti yapıldı , temposu düşük , koşu kalitesi yetersiz ,tembel yok bilmem ne bir sürü denedi bir şekilde ama hiç kimseden destek gelmedi.

Ayrıca Sezer Öztürk'ün Oğuzhan'dan daha tempolu olması ihtimali var mı ? 2-3 m €'ya müzmin sakat adamı gömeceklerdi bize , yönetim az dirayetli olmasa.

Yani o kadar didinmişsin buraya gelmek için bunlar ne lüzumsuz işler yaw ..


Cartalete dedi ki...

Rivaldo 5 numara Hakan Çinemre miydi?

Baya sağlam adamdı bence de. Cannavaro model, kısa ama dağıtıcı.

Övünç Şentürk dedi ki...

Tam olarak anlayamadım ama kural kitapçığında yazdığına göre son olipmik takımlarda yer alan oyuncular 1 ocak 1993 öncesi doğumlu olsalar da bu turnuvaya katılabiliyorlar.

Oraya bakarsak gerçekten çok sağlam takımlar vardı olimpiyatlarda.

Şampiyon Meksika , 2. Brezilya , grupta yamulan İspanya bile çok çok iyi takımdı eğer o kadrolar gelebiliyorsa işimiz epey zor .

utaman dedi ki...

Ben aslında Erkan Avseren'le ilgili fikriniz var mıdır onu öğrenmek isterim. A2 takımında puansal anlamda gayet başarılı bir dönem geçiriyor. Puan haricinde bir fikrimiz yok çünkü izleyemiyoruz. A2 takımının tecrübeli oyuncuları genel olarak başka takımlara gönderilmiş ya da A takıma alınmıştı. Maçlarda kullandığı oyuncular çok genç ve genelde A2 seviyesi için bile tecrübesiz sayılabilir. Gönül istiyor ki A2 takımdan bir hoca gelsin A takımı yönetsin. Düşüncelereniz nedir? Nasıl bir taktik anlayışı var? Oyuncularla iletişimi nasıldır? Bir bilginiz var mı Erkan Avseren konusunda?

Atakanus dedi ki...

A2 takimimiz MP Antalyaspor'u deplasmanda 2-1 yenmis. 2 golu de Recep Akkemik atmis. 25 macta 16 golu var belki de A2 ligindeki en golcu oyuncu. A2 macindaki ilk 11'imiz soyleymis: Melikhan Kasım Kılıçarslan, Doğancan Topal, Koray Yıldız, Veysel Gökcan, Veli Çetin, Hakan Sayin, Muhammed Himmet Ertürk, Safa Çağlar, Recep Akkemik, Mertcan Demirer, Ömer Faruk Özgen. Omer Arslan A2 milli takiminda oldugu icin oynayamadi.

Atakanus dedi ki...

Not: A2 play-offta en golcu 3. oyuncuymus.En golcu oyuncu ise G.Birligi'nde oynayan ve bence gelecekte dunya capinda bir oyuncu olabilecek olan Atabey Cicek. Ustelik 1995 dogumlu.

Ekrem35 dedi ki...

@Cartalete

ben sinan'a bizim takıma katıldıktan sonra antremanda, antremandan sonra samet hoca'nın verdiği, söyledği taktikler, uyarılar var mı onu sormanı isterim. yani samet hoca'nın onun gelişimine katkısı olabiliceğini düşündüğü ne gibi uyarıları, önerileri oluyor? ya da oluyor mu? kendisiyle ilgileniyor mu? fiziğini güçlendirmek için çalışıyor mu? bunları merak ediyorum.

teşekkürler.

Cartalete dedi ki...

Bugün olacaktı röportaj, milli takımda daha yeni diye izin vermediler. Ben de Cumali'yle konuştum uzun uzun.

Ekrem35 dedi ki...

@Cartalete

sağlık olsun abi :) burdan fikirlerimizi sorman bile güzel, teşekkür ederiz. bu ara yoğunum yeni gördüm görür görmez yazdım. ama ben genç oyuncularımızdan kim olursa olsun o imkan olduğu vakit bu soruların cevaplarını görmeyi çok isterim.

genç oyuncuyu sahaya sürmek ile genç oyuncu yetiştirmek ikisi farklı şeyler. samet hoca bunun hangi tarafında merak ediyorum açıkçası.

borasahin dedi ki...


Cumali'yi Rize'ye gonderdik, milli takimda, Hasan T. bizde kaldi, kadroda bile yok enteresan... Ayni seyler Sezer O. ve Furkan S. icin de gecerli. Ersan hakkinda vardigim kanaat ona guvenilemeyecegi. Ersan benim dusundugum kadroda ilk 11'de olmadigi gibi, 18'de bile olmasi supheli. Hem injury-prone hem de sadece markaj oyuncusu, pozisyon bilgisi zayif...

Anladigim kadariyla bizim altyapida top-class bir yetenek yok. Alt yas kategorilerine oyuncu veremiyoruz. Sanirim Fener bu konuda bayagi one gecti, butun top-class yetenekleri topluyorlar...




rivaldo dedi ki...

Evet, Hakan 5 numaraydı.Özellikle ilk yarıda çok güzel müdehalelerde bulundu.Zaten sezon başı kampada götürülmüştü.

@borasahin
Önümüzdeki dönemde oynayabilecek üst düzey yetenekli oyuncular yok Muhammed ve Mertcan dışında.Hasan son dönemde ciddi düşüşte.Kendini toparlasa zaten dünkü u20 takımının iki kaptanından birisi o.Şu anki A2 takımı en yakın rakibinin 8-9 puan önünde lider.Hiçbiri topla çok yetenekli oyuncu değiller ama Muhammed Himmet, Alperen, Veysel, Ömer Arslan, Recep gibi A takım potansiyeli olan isimler mevcut.Bir de bence A milli seviyeye çıkabilecek Ümit Karaal var, onunda kuvvetlenmesi gerek.U-17 takımında ise elit oyuncuların yarısı bizde.

Milli takım olayına ise çok takılmamak gerek.Mesela Cumali son döneme kadar kadroya çağrılmıyordu.Aynı şekilde bizim 96 grubundan 6-7 oyuncu rahatlıkla milli takımda oynayabilecekken çağrılmıyor.Furkan Yaman, Tayfun, Muhammed Raşit daha önce çağrılırken şimdi sadece Abdulsamet ve Alpcan çağrılmış milli takıma.Aynı şekilde u-18 takımından Tugay 2-3 ay öncesine kadar çağrılmazken şimdi kaptanlık yapıyor.

beagle dedi ki...

@borasahin

Türk futbolunda işlerin rasyonel dönmediğini düşünüyorum. A2 ve U17 takımlarımız Türkiye'nin en iyileri durumunda.
Furkan Yaman Samet'in A takıma alıp geri göndermesi gibi saçmalıklar ve bir iki sakatlığa karşın 22 maçta 27 gol atmış durumda ve milli takımda da atmaya devam etmişti.

O takımın uzun senelerdir istikrarlı yıldızı Tayfun Aydoğan la beraber yaş kategorilerinde ligi domine ettiler. Hafta sonu onlar olmadığında takımın kalanında işlerin iyi gitmediğini
de gördük. Nerdeyse Beşiktaş A takımı için düşünülebilecek bu 2 oyuncuyu ümit ve U 20 takımlar birer koldan çekip parçalamıyorsa bu normal değildir!!!

U 17 takımımızın Furkansız 9 maç oynandığını ve Furkan'ın A takıma gidiş dönüşününün hem kendinde hem de takımda sorun yarattığını düşünürsek 31 maçta 25 galibiyet ile süper durumda. Hafta sonu FB'ye furkan ve tayfun olmadan yenilmeselerdi daha da etkileyici bir durumda olacaklardı.

A2 yi herkes biliyor zaten. Sorun gayet formda olan Recep ve Safa'nın hiçbir milli takımda görülmemesi. U 18 takımımız ise Batuhan Bilgiç ve Fevzi gibi iki golcüye sahip. Sorunları fazla forvet olması ve belki birbirlerini tamamlamamaları olabilir.

Son olarak Recep Akkemik'in son 1 yıl içinde fiziken çok güçlendiğini ve bunun çok daha zor olan A2 kategorisinde U18'den daha etkili olmasını sağladığını söyleyebilirim.

Ben bu çocukların fırsat bulup maçlarını izledikçe A takıma çıkma sistemlerinin bozukluğuna kahroluyorum. Tabiki oynat maçı alsın durumunda değiller. Vazgeçtim TS, Kayseri modellerinden, FB kadar bile genç oyuncuları kullanamıyor olmamız SA'nın utancı olmalıdır. Basın açıklaması yapacağına iki dakika şapkayı öne koyup düşünsün. Makedonya milli maçını Oğuzhan 2 asist 2 gol ile bitirmiş. Görüntüleri bulamadım hala ama Ali Ece bugün konuyu bitirmiş. Beşiktaş'ın Oğuzhan'lı maçlarda puan ortalaması 2,2 ; Oğuzhansız 1,1...

Sene başında, eksik veri ile en büyük yıldızımızın Oğuzhan olduğunu düşünen biri olarak ağzım kulaklarımda.

gundelikci dedi ki...

gelecek seneler için bir vizyon ortaya koymadığından peşin hükümlü olmamak istiyordum samet aybaba hakkında ama 3 yabancı sınırı açıklaması benim için yeterli oldu.
kendi kendimize takılıp yeni ingiltere hezimetlerini arayan bir hüvviyette sanırım kendisi. oynattığı oyun tartışılabilirliğini korumakla birlikte, arzu edilen beşiktaş için ortaya peşinden koşulacak hayaller koyamayacağı aşikardır artık.

Unknown dedi ki...

Sezonun kendi dinamikleri açısından olumluluklar vardı halen olacaktır. Sezona çok kaotik, kadro planlaması sakat bir yapıyla başladık. Samet hoca dönemlik sıçramalarla olumlu durumlar yakaladı ancak bence en kritik kondisyon ve takım temposu problemi, yerleşim hataları, taktiksel çeşitlilik gibi konularda sınıfta kaldı. Uzun zamandır buraya bakmıyordum şimdi gördüm ki herkeste krediyi tüketmiş. Son dönem bu benim içinde geçerli oldu. Hiçbir zaman hoca değil gözüyle bakmadım. İlerleme göstereceği durumda arkasında duracağım 2-3 parametreye baktım. En büyük sorun takımın zaafiyetlerini gidermeye yönelik hiç bir çalışmanın yapılmadığını görmek oldu. Kazanırken sivrilen bir kaç artı yönün baskın hale gelmesiyle kazandık. Bütünlüklü bir takım yapısı kendini göstermeyince dahası buraya doğru da yürümeyince puan durumunda da gerilemeye başladık.

Sezon sonuna kadar Samet hoca ile gidileceği muhakkak fakat bence motivasyon gibi yönlerin üzerinde değil, futbolun bilimsel yönü ve taktiksel planlar üzerinden gelecek inşası gerekiyor. Coşkulu görüntü, dalgalı ve tam anlamıyla zirveye oynayacak dizayna ulaşamayacak. Farklı girdiler lazım. Samet hocada bunların olmadığı açık.

Dahası eğer bu yönlü bir değişiklik olmadan başarılı bir sezon finali yaparsak dahi bu görüşlerin değişmemesi gerekir. Takımda büyük bir sıçrama olmadıkça sadece hücum temposundaki artılar üzerinden kalan maçların hepsini kazansak bile bu bir yönüyle tesadüfi olmayı sürdürecektir. Uzun vadeli, akıllıca bir plan sezonluk başarının toplamda işi kurtarmayacağını görebilir.

Önümüzdeki sezon İnönü'de olmayacağız. Maddi değişkenlerde fazla değişmeyecek. Başka bir projeye yoğunlaşmak için ideal. Bence iskelete dahil edilebilecek bir yerli oyuncu grubu da oluştu. Proje adamına ihtiyaç var. Uzun vadeli programa ihtiyaç var. 15.hafta işler kötü giderse bizi Anadolu takımı yaptı diyecek taraftardan fazlasına da tabi. Bu yapı sürdükçe -ki yönetimi oluşturanlarda çok farklı bir bilinçte olmuyorlar- amuda kalkarak proje yapsan da benzer sonuçlar olacaktır. Tigana tam bu zamanların adamıydı aslında. Ancak, Tigana zamanında olduğu gibi odasında içki içiyordu diyen bir Sinan Engin veyahut muadili kafalar oralarda oldukça van Gaal'i getirseniz de çıktı çok değişmez. Ne yapılması gerektiği açık ama umudum pek az.

Büyük ihtimalle Samet hoca ile devam edilecek. Oyuncu izlemeye falan gitmiş, Djordevic vs. Uzun vadeli konuşulması bu işler olmazdı gibime geliyor. Gerçi, yapısal durumumuz istikrar yönünde de garanti alınamaycağını gösteriyor.

Başlıkta Olcay ile ilgili ben aktüel burası olduğu için yazayım dedim. Yoksa, Olcay iyi adam. Almanya 2.ligi seviyesinin göz dolduranı burada iş yapar, lig kalitesi mali tabloların çok altında. Kafalar, Katar liginden hallice olunca para bir işe yaramıyor.

oguzk dedi ki...

Ali Ece Samet Aybaba hakkında yazmış ve ben çok beğendim ve en katıldığım yer ise tabiki 3 yabancı sınırı hakkında söyledikleri.
" Asıl “yabancı” olma durumu bu işte. Modern futbola, onun dinamiklerine “yabancı” olmak. Birkaç hafta önce “Escude’yi yabancı sınırından dolayı oynatamadım” diyen sürekli “Yüzlerce Türk sol bek izledim hiçbirini beğenmedim” diye buyuran Samet Aybaba, “En fazla 3 yabancı olsun” diyor. Bu açıklamasıyla da Beşiktaş taraftarının önemli bir kısmı için “Sir”lükten “Dük”lüğe terfi ediyor! "

Övünç Şentürk dedi ki...

Abi çok basit bir mantık var , sen oyuncunu eğitemiyorsan istersen full kaldır yabancı sınırını ne değişir ki , alttan gelen adam cahil , bilgisiz sadece yeteneği ile bir yere gelmiş , parayı görünce kendini kaybeden tipte olursa olduğumuz yerde sayar Avrupa sıralarında geri düşer gündelikçi'nin dediği gibi avrupa'ya 2 takımla gidilen dönemlere döneriz.

Ne hikmetse eğitim diyen adamı zaten ne federasyonda ne milli takımda tutmuyorlar.

Evet bu sistemleri kurmak hiç kolay değil ama kurmayıp kendiliğinden olmasını bekleyip olmadıkça yabancı sınırıyla oynayıp teknik direktör değiştirdirdiğimiz için tamamiyle tesadüf eseri başarılarla kendimizi kandırmaya devam ediyoruz.

helldoradotcom dedi ki...

Konu cahillige geldiyse ben de 2 cumle etmek isterim. Cahil futbolcu sorunu takdir edersiniz ki oyle 2 gunde veya Van Gaal'i getirerek asilmiyor. Kisisel "insanlik" egitimi ilk yaslarda evde basladigindan bu sorunun giderilmesi nesillerle alakalidir. Benim utopyam gelecek olan hocanin takimi mumkunse universite egitimi almis yerli oyunculardan kurmasi. Cogunuza sacma gelecegini tahmin edebiliyorum, hatta her universiye mezununun adam olmayacagi fikrine de katiliyorum fakat en azindan olasilik olarak bakildiginda ortalama bir universite'ye bir sekilde girmis bir adamin en azindan takim oyununa olan yatkinligi daha ileri seviyelerde olacaktir. Ayrica son zamanlarin gozde konusu "genc futbolcularin oyunlarini gelistirememesi" sorununun da bu metodla daha kolay asilacagini dusunuyorum. Zira cahil adama taktik anlatmak/uygulatmak bence deli isi. Hayati boyunca futbolla okul takimi veya amator kulupler seviyesinde ilgilenmis disiplinli 4-5 universite ogrencisi/mezunu adami takimlara kazandirabilirsek hem ortalama oyun zekasi artacak hem de teknik direktorlerin isi yari yariya azalacaktir.
Olcay'a gelirsek cok guzel insan be! Daha otesi var mi!

planck dedi ki...

Yabancı sayısının azalması türk menejerlerinin elini güçlendirecek, ahbap çavuş ilişkilerinin tekrar tavan yapmasına neden olacak, genç oyuncuların birçoğunun "nasılsa beni oynatmak zorundalar" kafasına geri dönmelerine ve tabi ki maaşlarının artmasına neden olacak bana kalırsa. Fotbula dair herhangi bir ilerleme olmasını hiç beklemiyorum açıkcası.

Aybabanın gönderilmesi için önce Levent Erdoğanın yönetimden ayrılması gerekiyor benim gördüğüm kadarıyla. LE ve ekibi bir şekilde bu işlerden elini çekmedikçe bizim işimiz zor. Seneye yine seçim olacak ve başkan yine LE'nın oylarına muhtaç olur da listeye alırsa asıl o zaman fena işte. Stad yapılana kadar ite kaka bir sene daha gideriz belki Aybaba ile (Avrupada fark yemezsek), kaderimizi kabulleniriz.

Kısacası yönetimden kimsenin futbola amatörce karışmayacağı, yani futbolun çağa uygun bir şekilde yönetileceği, stadın bitip borçların azalacağı zamana kadar Aybaba veya muadilleriyle zaman öldürmeye çok fazla sesimi çıkartmayacağım sanırım.

borasahin dedi ki...

Simdi belki karsi gorus mealinde birseyler yazacagim ama yanlis anlama olmasin, kimseyle sidik yarisina girmek gibi bir niyetim yok, zaten birbirimizi tanisak bu tartismanin gulerek yapilacagini bilirdiniz :)

Bunu yazarken, "Anladigim kadariyla bizim altyapida top-class bir yetenek yok. Alt yas kategorilerine oyuncu veremiyoruz. Sanirim Fener bu konuda bayagi one gecti, butun top-class yetenekleri topluyorlar..." bazi cevaplar alacagimi biliyordum, ozellikle de beagle nick'li arkadasimizdan :) Bazen beagle'a gercekten katiliyorum, mesela Sivok konusunda, ehven-i ser'den dolayi katlaniyoruz, takimi ben kursam mevcut oyuncularin %80'ini tirpanlarim ama neyse, bazen de cok hayalci buluyorum. Ornegin su alt takimlardan oyuncu toplama isini... Sanirim su fark unutuluyor: MAF'li donem Serpil Hamdi Tuzun'un eseri. Tek kisi uzerinden degil 11 kisinin butunluklu hareketi soz konusuydu, su anda oyle bir egitim filan yok. Oyuncularin takim haline geldiginde gorunmeyen kisimlari aktif oluyor degil, o yuzden saf yetenegi olmayan oyunculardan fazlasini beklemek su an pek olasi gorunmuyor.

Arkadaslar oncelikle sunu ifade edeyim, biraz realist olalim, romantikligi birakalim. A kisisi altyapida 100 macta 100 gol atmis, bunlar birsey ama ayni zamanda hic birsey. Iyi oyunculuk sadece futbolculuk kalitesi ile olmaz, kisi mental olarak da buna hazir olmali. Hasan dususte, olmasa takimin 2 kaptanindan biri argumani benim icin iyi birsey ifade etmiyor, kotu birsey ifade ediyor. Kardesim sen niye bu haldesin diye sorarim? Ustelik A takimla calisiyorsun. Onundeki oyuncular Necip ve Veli ki ikisi de bana gore yetersiz oyuncular. 18 icin bile dusunmek benim icin kolay degil. Tamam takim taktik, stratejik, yerlesim olarak berbat da bu oyuncularda bir isik da gormus degilim. Sen bu oyunculari bile kesemiyorsan, artik ne denir bilemiyorum. Kupa maclarinda sans aldi, bunlari degerlendirebilirdi. Yine ayni seyi soylemek istiyorum, takim yetersiz, Samet hoca yetersiz, bu oyuncular baska bir yapilanma ile bambaska olabilirler, ama bu ortamda o yetenek kivilcimini, o brilliance of moment'lari yakalayamadim. Bunlari gordugum tek oyuncu Oguzhan, o da bence su an en fazla 18 oyuncusu, ne bir yildiz, ne de uzerine takim kurabilirsin.

Geri kalan argumanlarin da yeterli oldugunu dusunmuyorum. Iste su lig de sunu yapmis bu ligde bunu yapmis, ama peki bu liglerin kalitesi nedir? Top seviyede mi bunu yapiyorlar? Biraz once ifade ettigim gibi birsey ama ayni zamanda hic birsey. Bir oyuncunun gelecegini daha dusuk capli ortamlardaki durumuna bakarak nasil gelecege dair bir projeksiyon cikarabiliriz bunlarin uzerinde konusmak daha manali... Milli takim en onemli gosterge degil dogru, ama biraz da gercekci olalim...

gundelikci dedi ki...

@borasahin

realist olursak olay beşiktaş'tan çıkıp ülkeye kadar gider. necip, muhammed, oğuzhan, semih kaya mesela(gerçi bu akşam ondaki ental sorun da en olmadık yerde patladı) üzerlerine düşülürse bizim ülke ortalamasının üstüne çıkabilecek tarzda oyuncular. mesela gökhan gönül var olan yeteneğiyle çıkmışı ama tüm takım arkadaşlarının söylediği şey "tembel". çok anlamdığım için artık havasından mı suyundan mı diyerek özetliyorum bizim memleketin meselesini. arda'ya bile bi haller oluyor milli maçlarda, atletico'da böyle oynasa(tarz olarak), sistemin gereksinimlerini de göz önünde bulundurarak, forma alabilir mi?

sistemin, benim gibi bu işlerden anlamayan birinin dahi görebileceği eksikleri ülke çapında. öncelikle futbolcular üniversiteye gidemiyor var olan sitemde, hatta liseyi bile bitiremiyorlar. kaldı ki babasının 10 yılda eline geçmeyecek parayı "imza parası" olarak alan oyuncuyu zaten zor okutursun. direk dünya çapındaki wonderkidler ile karşılaştırmak bizimkileri haksızlık. almanya'nın götze,reus,draxler ve höwedes'i aynı anda çıkarması sadece bir ülkenin fubola yatkınlığıyla, yada başarılı altyapıyla anlatılabilecek birşey değil, yada ispanya'nın hemen hemen tüm spor branşlarındaki atılımı. portekiz farklı bir yolla başarı yakalıyor mesela, sosyal ve ekonomik olarak kapışamayacağı bu rakipleri, onlara göre biraz daha zayıf kalan bir futbol sistemi ve parlayan yetenekleri dünyaya pazarlayarak yapıyor. bizde bunların hiçbiri olmadığı için muhammed'i en fazla 12 yaşında barcelona'ya gönderme ihtimalimiz oluyor. 15'ine geldiğinde okulundan, sosyal yaşantısına kadar heryerde bizim var olan yapımıza adapte oluyor çocuk. batuhan'dan hepimizin ağzı yandı belki hayırla anmıyoruz ama bir andy carrol dahi olamaz mıydı?

helldoradotcom dedi ki...

@gundelikci
Batuhan'dan bir andy olamazdi cunku andy kirmizida bekleyen, coplerini geri donusum icin 3'e ayiran, tesekkur eden ve ozur dileyen bir "insan". Batuhan ise henuz evrimini tamamlamadigindan Andy olamaz. Umarim cok agir kacmamistir. Ilk once anneler babalar okuyacak adam olacaklar, ondan sonra da ogullari adam olacaklar ki iyi futbolcu/sporcu olabilsinler. Son bir ornek verecegim konuyla ilgili; 92-93 yillarinda lise1 ve 2'de Altay B ve A genc takimlarinda iki yil antrenmana cikmistim. Okulum tam gun oldugundan haftada bir kez 14:30 antrenmanina gidemiyordum. A takim'a gecince hoca "sende potansiyel var artik okulu birakmalisin" dedi. O yasta tabi ayaklarim yerden kesildi, hemen peder bey'e durumu anlatinca bir dayak yemedigimiz kaldi.. Okul taksitlerinden girdi dershane paralarindan cikti.. Sonuc olarak okulu tercih edip plaza insani olduk ama halen icimde uktedir. Sabri gibi, ibrahim uzulmez gibi, toraman gibi beyinsizlerin futbolcu oldugu ulkede 3tane pirlo cikartirdik sirf bizim okul takimindan fakat herkes okumayi secti. Okumayi secmeyenleri de ayda 120 tl odeyerek izlemeye mahkum edildik.

gundelikci dedi ki...

@ helldoradotcom
işte olamama nedenlerini sıraladım ben de. safi fiziksel özellik ve futbola yatkınlık olarak bakılsa belki daha bile iyidir. şimdi burda futbol dışı tartışmalar da başlatmak istemediğimden, diyorum ki ne oluyorsa oluyor bu sularda helldoradotcom'un da dediği gibi(kendimi de dışarda tutmadan) insan da çok yetişmiyor, futbolcu da.
o yüzden bizim çocukları büyük ölçeklerle karşılaştırmak haksızlık diyorum.

planck dedi ki...

Burdan sonra iş biraz da sosyolojiye kayıyor arkadaşlar, toplumumuzda özellikle erkek çocuğun yetiştirilmesindeki hatalar, iş ahlakından yoksunluğumuz vs. gibi okumayla değil de eğitimle, özellikle önce aile sonra da çevre tarafından insanların nasıl şekillendirildiğine, nasıl bir mentaliteye sahip olursa daha rahat yaşanacağının empoze edilmesiyle alakalı bunlar ve o kadar temel bir şey ki ülkedeki birçok sorunun kaynağı da burası malesef.

helldoradotcom dedi ki...

@gundelikci
@planck
Sizinle ayni fikirdeyim. Isin ozu bu fakat kimse buna deginmiyor bile. Varsa yoksa iyi hoca getirelim, iyi kondisyoner getirelim, iyi saglik ekibi getirelim.. Senin elindeki oyuncu dizilisleri, nasil antrenman yapilacagini ve nasil yasamasi gerektigini bilmiyorsa istersen hepsinin en basarilisini getir nafile!