Nöbetçi Sol Bek: Ramon Motta

Bugün Tekirdağ’da iki solak sahaya çıktı. Biri İsmail… Sakatlıktan önce müthiş bir gelişim ivmesi gösteren, hasta hasta Dinamo Kiev maçında ortaya koyduğu mücadeleden, enerjiden öksürük krizine giren, Stoke City gibi bir takıma karşı bile ters kademlerde aman vermeyen, eksik görülen savunmasını hücumdaki gücünün bile ötesine geçirmeye başlayan, hatta milli maçta yine o müthiş ters kademelerden birini yaparken sakatlanan ve bugüne kadar dönemeyen ‘bizim İsmail’
Diğeri ise, her şeyden önce “ben futbolcuyum!” dese peşinen inandıracak, kolaylıkla lisans çıkartacak bir isme sahip olan Ramon de Morais Motta… Önder Özen projesi dâhilinde “İsmail Köybaşı kendini tekrar bulana kadar” sol bekteki nöbeti devralacak Brezilyalı. Beşiktaş’ın eksik kalan en büyük parçası da böylelikle doldurulmuş oldu. Kimine göre o boşluk, daha net ve uzun vadeli düşünülecek bir isimle doldurulmalıydı. Ben ise Önder Özen gibi İsmail’i planda tutan ve kıyamayan taraftayım. Oraya bonservis verilerek yapılacak uzun vadeli bir transfer, hepten “İsmail, artık senden bir şey olmaz” mesajı içerirdi. Geçtiğimiz sezon tam dönecekken tekrar sakatlanan, psikolojik olarak ağır darbe yiyen İsmail, bunu kaldıramaya bilir o “kesin dönüş” için yeterince konsantre olamayabilirdi.

İsmail Köybaşı, bek tarımına hiç uygun olmayan topraklarımız için çok değerli bir oyuncudur. Hele de seneye 5+0+3 kuralı bozulmayacak olursa, çok daha değerlidir. O nedenle İsmail’in nasıl döneceğini görmek, ona hak ettiği bu zamanı tanımak gerekliydi. Önder Özen bunu yaptı. Ramon Motta, geçiş transferi anlamını taşıyacak. Peki, Ramon Beşiktaş’ta neleri değiştirebilir?

Taraftarın bile kademesine girer!

Brezilya futbolunu çok takip ettiğim söylenemez. O nedenle Ramon hakkında Beşiktaş’la adı geçene kadar bir fikrim yoktu. Neyse ki internet teknolojisi var. Artık sadece saçlarına ve Milan’a attığı gole tav olunan Osvaldo Nartallo için “Kempes gibi adam almış Beşiktaş!” denilen günler geride kaldı. Ramon’un youtube’da dönen videoları dışında, Andre Santos’un kendisini kesmeden önceki dönemlerden birkaç maçını bulup, 90 dakika izledim. Ve oyuncu hakkında yeterince fikrim oluştu, aktarayım.

Öncelikle işin savunma tarafına bakmak gerek. Ramon, fazlasıyla çabuk ve süratli bir oyuncu. Ve bu özelliğini çok iyi kullanıyor. Rakibiyle birebir kaldığı zaman çabukluğuna güvenerek acele hamle yapmaktan kaçınıyor ve ayakta kalmayı tercih ediyor. Hamle yaptığı zaman ise gayet kararlı ve sert müdahaleler yapmaktan kaçınmıyor. Boyunun biraz kısa olması ve yapı olarak çok güçlü bir oyuncu olmaması, ona hava toplarındaki ters kademelerde başına iş açabilir. Ancak yerdeki toplarda, sağ bekinin bile arkasını kollayacak kadar dirençli, çabuk, sezgileri yüksek… Vedat Okyar’ın tabiriyle, “gerekirse taraftarın dahi kademesine girebilecek” bir bek izlenimini sunmakta.

Beşiktaş savunması, Escude ve Serdar Kurtuluş’un da 11’e dahil olmasıyla yavaşlık sorunu çekmeye başlamıştı. Savunma hattı kurulurken, oyuncularda “yavaş-hızlı” dağılımını iyi yapmak gerekiyor. Örneğin sol stoper çabuk bir oyuncuysa, sol bekin yavaşlık eksiğini kapatabilir. Geçen sezon Galatasaray’daki Danny-Rieira ikilisi bu bağlamda iyi bir örnek. Aynı şey, “çabuk sol bek, yavaş stoper” için de geçerli. Beşiktaş’ın sol stoperinde bu sezon Escude veya Franco oynayacak. İkisi de hızlanma problemi çeken oyuncular. O nedenle Ramon Motta’nın bekteki varlığı değerli… Çünkü izlediğim kadarıyla Ramon, maçı sürekli yaşayan, konsantrasyonunu kaybetmeyen ve alması gereken kademelere çabuk uyanan bir oyuncu. Bunu Santos – Flamengo maçından birkaç kareyle açıklayalım…

Bekte Ramon, hücumda Motta

İşin hücum tarafında da klasik bir Brezilyalı bek görmekteyiz. Zira Brezilya’da artık düğünde bile 4-2-2-2 oynandığından (Şifo Mehmet’ten esinlenilmiştir), bek demek aynı zamanda kanat da demek oluyor. Ramon Motta da o alanda gidiş-gelişleriyle iki kişilik performans sunanlardan. Bekte Ramon, hücumda Motta… Teknik, top sürme, pas & orta hakimiyeti mükemmel değil, ama kötü de değil. Ama mükemmel olan bir şeyi var ki o da koşu atacağı yerleri çok iyi bilmesi. İbrahim Üzülmez’in ezbere koşuları vardır mesela, topu verip hiç arkasına bakmadan, o pasın tekrar kendisine gelip, gelemeyeceğini düşünmeden giderdi…

Ramon Motta öyle değil. Rakip defansın açık bıraktığı alanlara, rahatlıkla pas alabileceği pozisyonlara yöneliyor. Bu da hücum çıkışlarında rakip savunmanın dengesini bozan bir etken olacaktır. Hele de sol önde Kerim Frei oynayacak olursa, oyunun içinde çok daha fazla gözükebilir. Zira Kerim, içe kat edip bekine zaman kazandıracak ve o koşu geldiğinde topu önüne bırakabilecek bir oyuncu. Gerçi Olcay da o konuda gayet iyi. Ramon topla buluştuğunda ise, derinden orta yaptığı zaman çok daha etkili gibi. Savunmayla, kaleci arasına topu indirmede başarılı…

Beşiktaş’ın acil tarafından bir sol beke ihtiyacı vardı. O nedenle orta karar bir bek bile birçok şeyi değiştirebilirdi. Ramon Motta o orta kararın bir iki tık üstü görünüyor. Özellikle o çabukluğu, takımda eksik olan bir şeydi. Henüz 25 yaşında olması, kendisini ispat çabasını birlikte getiriyor. O yüzden bir yıllık anlaşma onun performansını düşürmeyecektir. Zaten karakter olarak öyle bir izlenim vermedi, Brezilya Ligi uzmanı Alper Öcal da daha önce kaleme aldığı yazıda kişilik olarak “pes etmez” bir karakterden bahsetmişti. Memleketinde ona “Savaşçı” lakabı da boşa takılmamıştır herhalde. Beşiktaş’ın solu, tekrardan bir deliye kavulmuş gibi gözüküyor…

10 yorum:

Basar dedi ki...

Ben Olcay'dan çok çabuk vazgeçtiğimizi düşünüyorum. Olcay aynı Burak gibi üstüne koyan bir oyuncu.

Benim için Kerim Frei onun yedeği olur ya da kesebiliyorsa sağdakileri keser.

Kerim yerine sık sakatlanan ve dalgalı performansı olan Almeida yerine net bir golcü kiralanmasını (Niang gibi) tercih ederdim.

Ramo Motta hakkında yazmıyorum, zira kanayan yaraya geç te olsa müdahale edildi.

Övünç Şentürk dedi ki...

EkşiBeşiktaş'a da yazmıştım.

Abi bu adamı bu kadar üstüne basa basa geçici olarak yaftalamak beklentiyi düşürmez mi ?

Tamam adamın buraya gelişindeki beklentileri de farklı olabilir , 2.5 m € clause da var ama sen geçicisin diye kafaya kakmak da garip ...

babilazizi dedi ki...

hazırlık maçını izleyip, iyi-kötü bir fikir edinmek isterdik, yazı ramon üzerine olmuş ve onu izleyememe üzerinden bjk tv üzerine bir kaç kelam etmek istiyorum.

1-bu taşınma mevzu şu anki yayın üzerinde geçerli bir bahane olabilir. ama stadın yıkılacağı az buçuk 3-4 ay öncesinden belliydi. daha hazırlık maçları başlamadan taşınma işlemleri biter ve sağlıklı bir yayına geçilebilirdi.
2- yayın kalitesi çok kötü, bursasporun kanalı bile bizimkinin 10 katı kalitede, hd olsun demiyorum az biraz kalite.
3-bursaspor tv tüm altyapı maçlarını canlı veriyor, ben bizim çocukların maçını izlemek için bursasporla yapılacak maçları gözlüyorum.
4- reklam kaliteye verilir... aynı futbol takımı gibi, geçen sene sponsorlar kaçacak delik arıyordu, bu sene ise tünelin sonunda ışığı gören geliyor. bjk tv de kalitesini arttırırsa reklam geliri de artacaktır. ayrıca olimpiyat stadı bize cefa olacak derken gelecek adına bize muhteşem bir veri sağladı. bu taraftarın ulaşımı işkenceye dönüşen bir stadı bile 100.000 kişi ile doldurabileceğini gösterdi. bu hem sponsorları, hem reklam verenleri sana çekecektir. bu fırsat sonuna kadar kullanılmalıdır.

sonuç;
bu iş kürk meselesi, herşeyin kalitelisi, karakterin bile kalitelisi, taraftarın, televizyonun, takımın, yöneticin ve daha bir çok şey. ne kadar kaliteliysen o kadar değer görürsün.

Cartalete dedi ki...

Şu an veriyor Tekirdağ maçını Bjk Tv.

Ramon önde oynuyor, klasik 4-4-2'lerde iş yapar gibi önde de. Bir pozisyonda kaleciyi geçti falan.

Zaten seneye Escude ve Dentinho gider, Ramon sürpriz bir çıkış yaparsa takımda kalabilir. Övünç'ün dediği gibi yan sanayi olarak bakmamak lazım.

babilazizi dedi ki...

açıkçası, ramon' un yanında üstüne basa basa kiralık olduğunun söylenmesi bir planın parçası gibi geliyor.daha önce de değinilmişti. ismailin sakatlığı geçti ama rehabilitasyon süreci yeni başlıyor. bu söylemler tedavinin en önemli parçası... muhtemelen ramon'a "böyle söylemler olacağı anlatılmış, buradaki serüveninin bir fırsat olduğu ve performansına göre avrupa kapısının açılabileceği ve hatta bonservisinin alınabileceği kapalı kapılar ardında söylenmiştir. her hareketinde kılı kırk yaran ve şimdiye kadarki eylemleri ile güven veren önder özen' in bu kadar kaba sayılabilecek eylem içerisinde olabileceğini sanmıyorum.
ya da yönetim profesyonellik olayını ileri bir safhaya taşıyıp, duyguları bir kenara bırakıp, kulüple futbolcu arasında duygusal bir bağ yerine iş bağı üzerinden hareket etmektedir. yani ortada bir iş var ve bu iş bitince herkes yoluna... ben parasını veririm o da işi bitirir.
açıkçası ben ikincisini tercih ederim.

Alper dedi ki...

@ babilazizi +1

bence de oradaki mesaj ramona değil ismail'eydi.

Nerdesin Sebastian ? dedi ki...

Önder Özen i çok seviyorum. Tüm transferlerden en önce onun gelmesi, taraftarin onu çok sevmesi BJK için büyük kazanç.

Kendisi bu isi yapan biri olsa onu izler hata yapmazdim diyor. Maalesef tilki otesi basinimiz karsisinda gereginden fazla dobra konusuyor. Ismail icin, gecici cozum, gibisinden cumleleri manasiz. Afedersin biraz heyecan var ise arkadas ortaminda onu harca medya kimsenin dostu degil problem ile beslenen bir sektördür. Transfer listendeki ust siradakiler cikinca en iyi solbeki aliyorsun buna gecici diyorsun gecici herkes anladi da nedir bu vurgu....

Önder baba nin sonunu ne getirir ne onu bitirir desem bircok kisi "dili" rahatlikla der.

Sektörün eksiklerini neden medya ile paylasiyor ki ? Paylasma , uygula, millet yav arkadas BJK da ne oluyor diye kafayi yesin. Millet ondan karambolde knowhow aliyor hemde bedavaya.

Bu ulkede seneye sozlesmeli 11 yabanci ile seneye zarar ile girecek klupler var... Millet catir catir bedavaya olacak bu adamlari bu saflardan. Onder Özen bunu vurguluyor, Neden ? Ne gerek ?

Kimse bu pozisyonda onun kadar bilgi sahibi degil ama bu bilgiler artik BJK nin dir basin toplarinda herkesin degil.

Iyi adamlari surekli dogru olani konusmalari iyi yapmaz. 5 yillik bussiness plan ve hayata gecirilmesi, olanlarin Quarter bazinda sunumu, istenen sonuca yaklasmalari ve elde etmeleri iyi yapar.

Medya surekli kazanmaniza izin vermez eger kazanirsaniz yazacak bisiler i kalmaz. Önce bunu idrak etmek gerek !...

delSolar dedi ki...

Ali adnan yazdi yine bugun, su adami nasil almadik sol bek ihtiyacimiz varken. Adam gol attikca icim gidiyor. Biraz gelistirse kendine bale olacak tip var.

beagle dedi ki...

Takimi fernandez ve velisiz bir sisteme hazirlamadilar. Oguzhan ve neciple baslamak hele almeida oynarsa feci olabilir. Mac hazirligimiz olmamasina ragmen muhammed , oguzhan ve pektemeki beraber kullanip topa hakim olmak daha mantikli. Bence bilic icin buyuk test bu secim olacak.

Cartalete dedi ki...

Bence de bu durumda 4-4-2 ideal, hele de orta sahaya kayan kanatları bulmuşken.