Karışık Golcü Kasedi: Timo Werner

Bazen çok beğendiğin bir futbolcuyu övmek için, geçmişten bir yıldıza benzeştirme yapmak istersin. RB Leipzig’in yükselen değeri, bu yazının yazıldığı dönemde oynadığı son 20 maçın 13’ünü boş geçemeyen “gol makinesi” Timo Werner için de öyle bir benzetme yaparak girmek isterdim yazıya. Tam “Yeni Jürgen Klinsmann” diyecektim ki Jürgen’in dripling özelliğinin golcülüğü kadar ön planda olmadığını hatırladım. O yüzden Timo Werner’e şöyle diyelim: Yakın gelecekte Almanya tarihinin en iyi golcüsü olma adayı.

Artık günümüz golcülerde daha çok topsuz oyunda gezginlik, stoperlere baskı, sadece şutlarda değil paslarda da çabuk karar verebilme yetenekleri aranıyor. Çünkü takımlar artık çok kısa mesafede oynuyor ve haliyle atakların golle sonuçlanması daha fazla matematik istiyor.

Timo Werner, ceza sahası içinde bir golcüden beklenen her şeye sahip bir oyuncu. Boyu aşırı uzun değil (181) ancak iyi zamanlaması ve topun düşeceği yeri iyi sezmeleriyle kafa toplarında etkili. Almanya milli takımında attığı gollerin çoğu kafasıyla geldi nitekim. Ayakla gol vuruşu konusunda çeşitliliğe sahip. Bazen Inzaghi modeli bir tek dokunuşla, bazen de Henry gibi “eksiltmesi gereken stoperi geçtikten sonra uzak direğe gönderilen plaseyle” golü bulabiliyor. Şu an için bu özellikleri, örnekte geçen efsaneler kadar mükemmel değil. Onlar 10 üzerinden en az 9’sa, Werner’de bu rakamlar 7-8 arasında. Ama hiçbir özelliği 6 değil…


Werner’in bu çeşitliliği ceza sahası dışında da geçerli. Sırtı dönük topu aldığında, yüzünü tekrar rakip kaleye dönebiliyor. Bu bir santrfor için çok değerli bir özellik. Çünkü her zaman topu kontrol ettiğinde etrafında pas verecek birini bulamayabilirsin, topla dönüp, boş alanı kat ederek hücuma koşu yapacak arkadaşlarına zaman kazandırabilir ya da bizzat kendin rakip kaleye gidebilirsin. Timo Werner, geçen haftalarda oynanan Hamburg maçında böyle bir pozisyonda (yukarıda) direkt olarak kaleye gitti ve golünü yaptı. Aynı şekilde, kanada doğru açıldığında ceza sahasına servis de yapabiliyor.

1996 doğumlu ve şimdiden Alman milli takımının birinci santrforu ve hala potansiyelinin ucu açık ve gerçekten her şeyi yapıyor. GORA'nın meşhur Matrix sahnesindeki gibi, sandalyeye oturmuş ve "karışık golcü kasedi" yüklenmiş. Yapabildiklerini görünce, oynayamayacağı ve gelişimini sürdüremeyeceği top class kulüp yok gibi. Bundan yıllar sonra “Werner ne topçuydu be!” övgüleriyle anlatılacak bir golcünün kariyerini baştan sona izlemek güzel olacak.

1 yorum:

EC dedi ki...

bugun yapmasin bu yazdiklarini yeter..