B Planı... : Beşiktaş 4 - Ankaragücü 0

Kadroları gördüğümüzde;Bobo'nun sol, Nihat'ın sağ forvet olacaği bir 4-3-3 tahmini yapmıştık. Ancak, sahadaki Beşiktaş oldukça farklıydı. Bobo ve Nobre, sürekli kenarlara da yaklaşan çift santrafor, Nihat ise forvet arkası oyununu oynuyordu. Quaresma'nın yokluğunda; 4-3-1-2'ye benzer bir sisteme dönmek mantıklıydı. Çünkü, "yaratıcı bir kenar adamın" olmadıkça, 4-3-3 çoğunlukla anlamsız kalıyor. Bunu Mustafa Denizli döneminde çoğunlukla görmüştük. Nitekim; Quaresma'nın dışında, zengin kadrosuna rağmen "bir ikinci yaratıcı kenar forvete" sahip değil Beşiktaş... Belki biraz Tabata, ezber bozan bir oyun oynayabilir sol forvette. Onun dışında; Hilbert, Holosko, Nihat nistepen daha düz "uzak forvetler"... Bu tip oyuncular; uzak forvette başarılı oyun oynamaları ve gereğinden fazla "yük" taşımamaları için, diğer tarafta yaratıcı bir kenar oyuncuya gereksinim duyarlar...

Nihat'ın çok fazla geriden top alan bir oyuncu olmaması, Schuster'in planlarını kısmen bozuyordu. Çünkü, çift forvetle beraber aslında Nihat da forvet gibi oynayınca sistem yine 4-3-3 oluyor, ama o ileri üçlüden hiç biri "geriden top almayınca", bütün yük beklere ve ortasahaya biniyordu. Soliç oynayan Necip, aynı zamanda sol kanat/forvet gibi takılmak zorunda kaldı. Beşiktaş, oyunun büyük bölümünde İsmail ve Necip'in tarafından yüklenmeye çalıştı. Sağ iç Guti ise, daha çok cepheye yanaşıyordu... Ters bir takıma karşı, yine İBB maçında olduğu gibi sıkıntı yaşayabilirdi Beşiktaş. Ama "olumlu şeyler" Beşiktaş adına daha fazlaydı bu maç... Bireysel olarak hemen herkes iyi oynuyordu Beşiktaş'ta, zaten "alt siyah-üst beyaz" takımını çekmiş bir takım böyle oynamalıydı... Bunun dışında, rakip en iyi stoperinden (Zewlakow) yoksundu. Bir diğer stoperini (Aydın) maç içinde kaybetti. Bu durumda, "stoper görünümlü solbekleri" Klukowski stopere geçerken, Murat Duruer de solbek olmak zorunda kalıyordu. O Murat, çok geçmeden İsmail'in harika ortasında Bobo ile eşleşti; sonuç kaçınılmazdı...
Schuster'den maçı bitiren hamle 58. dakikada geldi. Nihat - Tabata değişikliği, sağlıklı bir 4-3-1-2'ye geçiş yapmak demekti. Artık Beşiktaş'ın ortasahasında "geriden top alan adam" sayısı artacaktı... Nitekim; çok geçmeden Tabata, %49 hissesine sahip olacağı bir golün asistini yaptı. Biraz sonra da; Guti ve Bobo ile güzel bir üçgen kurdu, Guti'nin zaman ayarlı derin pası ve Bobo'nun golü... Maçın iyilerinden Nobre'nin, yumruk mumruk dinlemeden Tabata'nın kesmesine uçmasıyla, durum 4 oldu; artık bizim için 12 dev adam zamanıydı...

Herkes iyiydi. Ferrari bu sezon en iyi maçını oynadı. 9.5 numara gibi oynayan Bobo uçuyordu, ama sakatlanmış sanırım, ne ara sakatlandıysa. Guti, adı üstünde; adam Guti yani... İsmail'in yavaş yavaş kendini hissettirmesi hoşuma gidiyor. Necip'ten de artık fazla övgüyle bahsetmeye gerek yok. Nasıl ki Guti'den zehirleri, Bobo'dan 2 golü görmek normalse, artık Necip'in de iyi oyununu görmek normal. Malum; artık Beşiktaş'ın yıldızlarından biridir benim gözümde... Beşiktaş; hafif arızalı bir dizilişle çıksa dahi, iştahıyla ve çözüm üreten oyuncu çokluğuyla bir şekilde skoru yakalan bu ligte... Oyuna giren herkes olumlu yönde katkı sağlıyor, ancak Holosko hala patlak ne yapacağız bilmem...

Sadece, Sırbistan maçının son 3.5 dakikasını daha net izleyebilmek için maçın bitesine sevindim. Normalde "keşke maç bitmese" dedirtmeye başladı Beşiktaş... Neyse, şunun şurasında 16 Eylül'e ne kaldı?

15 yorum:

borasahin dedi ki...

Once macin 1 dakikasini bile izlemedigimi ifade etmem gerekiyor. Basket macina takilmistim.

Buradaki yorum sayfalarinda mac baslamadan once takim baklava yerlesimli bir 4-4-2 ile baslayabilir tezini ileri surmustum. Sn. Cartalete'nin verdigi tahmini kadrodan boyle bir sablon cikmaz diye beklerken megerse oyle olmus. Kendi adima dogru bir dizilik tercih edilmis diyorum fakat Nihat tercihini yine anlamadim.

Nihat'i severim, gercekten cok iyi bir futbolcudur amma velakin Nihat transfer edildiginde agzim eksimisti. Sebebi de Nihat'in cok yonlu bir oyuncu olmamasindan kaynaklaniyor. Nihat iyi bir uzak forvet gorevi icra edemez, derine cekilip yeterince katki veremez vs. yani onu verimli kullanabilecegimiz tek formasyon cift forvet oynadigindaki gezgin forvet rolu. Bunun disinda Nihat'tan verim almak zor, diger gorevlerin hepsi tali. O yuzden kendisinden yapamayacagi seyleri beklemek, 1 senenin verdigi birikim ve aldigi para ile birlesince olusan kronik rahatsizligi derinlestirmekten baska bir ise yaramiyor. Kazandigimiz zaman sorun yok ama IBB maci gibi olsaydi ciddi sikinti yasayacagi acik. Bence bir sure, ozellikle takim biraz daha oturana kadar, gezgin forvet rolu kendisine verilemeyecekse oynamamasi en dogru cozum.

Schuster'in bundan onceki tercihlerinde Necip'in sola, Guti'nin de daha sag tarafa yakin oynadigi goruluyordu. Tabii mac icerisinde degisimler oluyordu; ayrica farkli gorevler icra ediyorlar. Bence maca Nihat yerine en ucta "begenmedigim Tabata" ile baslamasi daha iyi olurdu fakat Tabata oyuna girince ne tarafa gecti? En uca mi yoksa saga mi?

Benim cikan bu kadroya tek itirazim Nihat konusunda. Onun yerine holding midfielder pozisyonunda Aurelio'yu tercih ederdim. Bu durumda Ernst sag one, Guti en uca gecebilirdi. Aurelio holding midfielder iken Ismail ve Ekrem'e de full hucum emri verirdim. Aurelio bu durumda defansin arasina ayni Barca'nin yaptigi gibi ya da Belcika macinda kendi yaptigi uzere girerek defansi uclerdi. Boylelikle Ekrem ve Ismail geride biraktiklari alan hakkinda kaygilanmadan ileri cikabilirlerdi. Necip ve Ernst kanat akinina gore Aurelio'nun ortada verebilecegi boslugu doldurmasiyla sanirim MKE havasiz kalabilirdi. Tabii bunun icin once rakibi geri atmak gerekiyor. Onde Bobo, Nobre, arkalarinda Necip, Ernst, Guti, onlari supuren Aurelio ve surekli one cikmak isteyen bekler ile bunu yapmak ilk 5, 10 dakikadan sonra zor olmasa gerekti.

Her neyse mac seyretmeden fazla yorum yapmasak iyi olur :)

ederlezi12 dedi ki...

Son üç maçta 4 gol atan bir Beşiktaş izlemek güzel. ( Helsinki - Karabük - A.Gücü ) Hatırlıyorum da bizler geçen sene bu zamanlar Ferrari'yi maçın adamı ya da en çok ön plana çıkan oyuncusu falan seçerdik ama şimdi Nobre'den bile bahsedebiliyoruz :)

Kimsenin maçtan sonra '' q7 yoktu o yüzden zor geçti '' gibi cümleler kurmaması da önemli bir ayrıntı bence.


Ve şu anda hepimiz CSKA Sofia maçında Beşiktaş'ın yine bir 4 gollü galibiyet alma ihtimalini yüksek görüyorsak ; o zaman 16 Eylül'ü bekleyelim sabırsızlıkla :) CSKA maçıonda Ersnt - Aurellio olabilir diye düşünüyorum ortasaha rotasyonu adına . İlerde Hilbert ya da Holosko Nihat yerine oynar gibime geliyor .

Cartalete dedi ki...

bora;

Nihat konusunda kesinlikle haklısın. Beşiktaş'tan gitmeden önceki (9 yıl önce) Nihat olsaydı, çok yönlü olabilirdi. Mesela o zaman bizde 4-4-2'nin sağında oynuyordu ve takımın o zamanki Quaresma'sıydı resmen...
Ancak sakatlıklardan sonra fizik ve güven olarak düşmüş durumda, artık gezgin forvet harici faydalı olacağı yer yok gibi.

Dünkü sistemde Nihat tercihi dışında bir yanlış yoktu. Zaten Tabata girince forvet arkasına, yazıda da dediğim gibi "maç bitti" biyerde...

Aurelio da oyuna girdiğinde, bahsettiğin düzen alındı zaten. Aurelio derin ortasaha, Ernst soliç...

ederlerzi;

Evet, 4 gol serisinin "Quaresma yokken" devam etmesi ve bir "B Planı" ile sonuç alınması güzel. Geniş kadroyu sağlıklı kullanmaya başladı Schuster.

Bu arada Bobo sakat değilmiş, Maraton yanlış anons yapmış.

borasahin dedi ki...

Sevgili Cartalete,

9 yil onceki Nihat 3-5-2'nin saginda oynuyordu. Bizimkiler Gordon Milne takimi biraktiktan sonra cok uzun bir zaman uclu savunma oynadi. 10 yil civarinda bir sure olmasi lazim. Nevio Scala geldiginde dahi uclu oynuyorduk. Barca'yi Istanbul'da "ezen" takimin sag kenar oyuncusu Nihat, sol kenar oyuncusu Munch idi. Uzulmez orta saha takiliyordu o aralar. O zamanlar cok siki takip edemedigim icin ne zaman dortluye gectik tam kestiremiyorum ama Luce oncesi bir ara takimi calistiran Daum ile dortluye donmus olabiliriz.

Nihat teknik ve pozisyon olarak degil ama oyuncu profili ve takim icindeki rolu baglaminda Q7'nin eslenigi olarak dusunulebilir.

Cok yonluluk konusuna gelirsek, evet o zaman bir sag kenar uzak forveti olarak belki is yapabilirdi. O enerji, hirs, keskinlik vardi. Zaten kenara gecirilmesinin sebebi bunlar ve iyi top kesmesi idi. Ayrica o zamanlar oyunun orta bolgelerinde yeterince etkinlik gosteremiyordu ayni bugun ki gibi.

Dunku mactaki rolune gelirsek bence 9 yil onceki Nihat da o isi yine layikiyla icra edemezdi ama tekrar belirtmem lazim ki biraz farazi oluyor.

Anladigim kadariyla Aurelio Necip'in yerine girince Ernst sol ice gecmis.

Zannimca bu baklavali ben diyeyim 4-4-2 sen de 4-3-1-2 duzeni uzerinde biraz daha calismaliyiz. Q7 geldikten sonra dahi.

Cartalete dedi ki...

Tabii, 3-5-2'nin de sağında oynadığı oldu. Ancak "en son dönemden" bahsettiğim için, orada Khlestov'un sağbeke dahil olmasıyla 4-4-2'nin sağına geçti diye hatırlıyorum. Bu durumda forvet kadar gol atmaya başlamıştı, daha çok kaleye yakın oynuyordu.

O zamanki hali de, dünkü görevi kaldıramaz. Ama o zamanki Nihat'ı en azından adam akıllı "sağ forvet" olarak oynayabilirdik 4-3-3'de. Çok yönlülükten bahsettiğim o biraz.
Ama şimdi sadece gezgin forvet...

Aslında dünkü düzende şöyle birşey de değerlendirilebilinir;

Ernst . Aurelio . Necip
.........Guti
.....Nihat.....Bobo

Quaresmasız en iyi düzen bu bence

borasahin dedi ki...

Sevgili Cartalete

Acikcasi Khlestov, sagbek, 3-5-2 konusunda cok iddia etmek / tartismak istemiyorum ama Besiktas Gordon ayrildiktan sonra, 1994, VDB donemine kadar Luce dahil, 2004, surekli 3-5-2 ve turevleri oynadi. Belki arada ikinci Daum doneminde dortluye donmus olabiliriz ve sen de ondan bahsediyor olabilirsin. Muhtemel. Ben de cunku ona benzer birseyler hatirliyorum ama olsa olsa 1 sezon veya ondan daha azdir; fakat Nihat sanirim bir devre arasi gitmisti, o zaman 2. Daum donemi olmasi lazim, dortlunun onunde oynamis olabilir. Scala doneminin hemen sonrasi.

Q7'siz en iyi duzen konusunda sana katiliyorum. Bobo'nun partneri Nihat olabilir, Nobre olabilir, Tekke olabilir veya Bobo da rotasyona girebilir; fakat daha onemlisi orta saha kurgusu. Bu durumda Ekrem ve Ismail'in defolari daha az ortaya cikabilir; ayrica oyunu cozmek adina kilit oyuncular bekler olacak. Onlara bu kadar yuklenmek ne kadar dogru olur bilemiyorum. Duyduguma gore Ridvan'in sakatligi gecmek uzereymis. Kasim ayi civari su ikinci milli mac arasindan sonra oynayabilecek duruma gelecegini umuyorum.

Ikinci olarak bence Q7 varken de buna benzer bir duzen kurgulayabiliriz. Asimetik baklava orta sahali bir formasyon. 3 tane kenar oyuncusu olur. 2 bek ve 1 adet Q7. Q7 rakip takimin zayif bekine oynar ya da sol da takilabilir fakat bence Bobo forvette ise onun da sol bolgelerde daha etkili oldugunu varsayarsak Q7 icin sag taraf daha uygun bir pozisyon olabilir. Aurelio deep-lying midfielder, Necip ve Ernst box-to-box midfielder, Guti trequartista :) Fakat bu durumda bizim box-to-box midfielder'larimizin iceri kosu yapan, gol atabilecek tipte olmalari lazim. Ne bileyim bir Fletcher modeli. Ernst, Necip bu isi yapabilir mi?

Saygilar,

Cartalete dedi ki...

Evet, özellikle sıkı Avrupa maçlarında, Quaresma varken de bu sistem denenmeli.

Quaresma ikinci forvet gibi oynadığında da gayet başarılı olabilecek bir oyuncu zaten.

Rıdvan takımla beraber koşularını yapıyor;

http://www.bjk.com.tr/tr/medya.php?rn=30002&tipi=B

Güzel güzel..

borasahin dedi ki...

Katiliyorum Q7 ikinci forvet olarak hem kenarda hem ortada etkili olabilecek bir oyuncu.

Acikcasi bu tip bir formasyonun en kritik yeri bekler; cunku bir yerde oyunu cozecek olan onlar! Eger topun kendimizde kalmasini saglayip hucum pres ile birlestirirsek bizim beklerin defansif zaaflari daha az ortaya cikar. Amma velakin rakip takim bizi kendi sahamiza iterse is o zaman zorlasabilir.

Q7 yokken rakip bizi kendi sahamiza iterse orta saha oyuncularinin kayma yapmalari gerekiyor. Gerekli kaymalari yaptigini varsayarsak bu durumda ondeki iki forvetten birinin daha geriye gelmesi gerekebilir. Bence bu isim Nobre olur; cunku onun defansif farkindaligi daha fazla, ayrica bunu yapabilecek bir isim. Zaten kontraatak durumunda onde kalmasina gerek yok; cunku atilan toplari yetisebilecek hizi yok. Daha geriye gelip Guti'nin yakininda olmasi hem defansif olarak hem de top bize gectiginde oyunu kontrol etmek noktasinda daha faydali olur.

Aslinda Nobre'nin biraz cabuklugu olmus olsa kendisinden Kuyt benzeri bir oyuncu yaratilabilirdi.

Q7 varken rakibin baski yaptigi anlarda kanatlardaki zaafi kapatmak daha zor olur. Onun icin Q7'nin bulundugu pozisyona gore ayri ayri calismalar yapmak lazim.

Fener macini dusunuyorum da... Rakibin en tehlikeli oyuncusu geriden serbest gelen Gokhan. Bu tip bir modelle o maca cikarsak rakibin top kontrolunu elinde tuttugu ve bizi kendi alanimiza ittigi anlarda sikinti yasayabiliriz.

Sevgili Cartalete bir thread acarsan, o konuda da fikir alisverisine devam ederiz :)

Bu arada sag bolgede uzak forvet bulmak noktasinda sikinti yasiyoruz. Ya su Ali Kucik niye denenmez, cok merak ediyorum kendisini.

Dun Rize ve Ordu maclarina bir goz attim. Ne Emre, ne Erkan ne de Sezer kadrodaydi.

Gökhan dedi ki...

daha çok basket maçını seyrettiğimden adam akıllı seyredemedim beşiktaş'ı ama gördüğüm kadarıyla başta bobo olmak üzere nobre, ismail, ferrari ve girdikten sonra tabata gayet iyi oynuyordu. tabi guti de güzel paslar attı ama zaten sürpriz olmadığı için guti2nin pasları ekstra bir şey gibi gelmedi bana.

sanırım içerdeki helsinki maçıyla beraber en iyi maçımız oldu ama a.gücü'nün kötü oynaması da etki etmiş olabilir buna.

yine de başta nobre ve tabata olmak üzere normalde yedek olarak düşündüğümüz oyuncuların katkı yapması schuster'in rostasyonu iyi uyguladığını gösteriyor bence. bobo da tigana'lı sezonun 2.yarısının başında içerde oynadığımız manisa maçlarını hatırlattı bana. şu ana kadar en çok o 2 maçta beğenmiştim belki de bobo'yu. dün de aşağı yukarı o tarz oynuyordu.

ne olursa olsun quaresma'yı hiç aramadan 4 tane atmak çok olumlu bir şey.

cidden sağlam geliyoruz sanırım bu sezon.

Cartalete dedi ki...

Aslında ben de Nobre'den kasılsa Kuyt olur mu diye düşünmedim değil dün maçı izlerken. Topsuz oyunda bekinin önüne gelmesi tembihlendiği taktirde, "hücum aksiyonlarında soldan gelmey şartıyla" sağforvet denenebilir İnönü maçlarında.

Bahsettiğimiz sistemi Bükreş deplasmanında oynamıştık, Tigana döneminde.

Koray Serdar Kleberson
.....Rico Delgado
.........Bobo

Ama savunma biraz gömülü kaldığından saçma gollen yenmişti. Aslında takım gayet iyi oynamıştı. Bu oyuncular, aynı şablonu çok daha iyi oynayabilir.

Sanırım bu konuyla alakalı ayrı bir sayfa açmak gerekecek, haklısınız :)


Ali Kuçik'i kiralık göndermediklerine göre, takım oturduktan sonra dönem dönem denenecektier diye düşünüyorum.

borasahin dedi ki...

Takimda Nobre - Kuyt donusumu gibi egzantriklikleri disarida birakip Q7'nin solu topuladigini dusunursek, sag bolgede uzak forvet oynayabilecek oyunculari bir sayalim desek; Nihat, Holosko, Hilbert ve Ekrem cikar. Ekrem sagbekte gorunuyor. Nihat bu isi kotaramayacak gibi. Geriye kaliyor Holosko ve Hilbert. Farkli tipte iki oyuncu. Simdilik Hilbert biraz onde ama gecmisi hatirlarsak Holosko da degerlendirilebilir. Ama bu iki oyuncunun futbolculuklarini takimin geneli ve simetrisindeki Q7'ye gore kiyasladigimizda sanki daha iyi bir oyuncuya ihtiyac duyuyoruz. Iste bu noktada acaba Ali Kucik dusunulemez mi? Besiktas'in Pedro'su olabilir mi? Bakalim zaman ne getirecek...

Serkan İncekara dedi ki...

Cuma günkü Hoffenheim maçından sonra Quaresma'nın ters kanadına Demba Ba olur mu diye epey düşünmeye başladım ..:)

Adsız dedi ki...

Ferrari ve Bobo en onemli halkalar bence suan takimda.. Bu iki oyuncunun istikrarli bi sekilde ust duzey oynamasi, tabii ki herzaman daha iyisi olacaktir ama su kosullarda kusursuza yakin bir takima sahip olmamiza cok yardimci olur.

Adsız dedi ki...

Demin yazdim ama server hatasi verdi sanirim gelmedi, mesaj tekrarlanirsa ozur dilerim. 4-3-1-2 duzenindeki '1' Quaresma olabilir mi diye dusunuyorum. Forvet arkasina sikistirilmadan, iki kanada gidebilecegi serbest bir rolde iyi olabilir gibi geliyor. Basarili olursa da rahat rahat cift forvet oynayabiliriz. Bu konudaki goruslerini merak ediyorum, paylasirsan sevinirim.

Cartalete dedi ki...

(Buraya da aynısını yazayım) Olabilir elbette. Aslında bu sisteme 4-3-X de diyebiliriz; ortasaha dengesi bozulmadıkça, ileri uçta önemli olan faktör "geriden top alan oyuncu sayısı" oluyor. Bunun dışında, gayet değişken bir oyun oynuyorlar çünkü.

Ankara maçında Nihat - Bobo - Nobre vardı, geriden alan oyuncu hemen hemen yoktu. Ama Quaresma bunu yapabilir belki de.
Ama en sağlıklısı; 3lü forvette geriden top alan oyuncu sayısının "2" olması... Yani bir santrafor, iki kenar forvet. Ya da Quaresma - Tabata gibi, rakibi ortadan da delenilecek olan yardımcı forvetler gibi...

Öbür türlü şartta, Nobre ya da Bobo, biraz geriye hamle yapmak durumunda kalır.
İşte burada da; Quaresma'yı yine kenarda kullanılırsa, arkasına da İsmail'i aldığı vakit, bolca geleceği veya İsmail'e boş alan yaratacağı anlarda, Nobre'nin "sağ uzak forvet" gibi kalması daha işe yarar gibi...