Caner Turp ve U19 Milli Takımı

Fotoğraf geçen yaz sonlarında Galatasaray A2 maçından önce çekilmiş. Klasik poster açılımı yapacak olursak; “ayaktakiler” başlığı altında üç solak görüyoruz… Bize göre en soldaki Sezer Özmen. Çok sevdiği dedesinin vefat haberini aldığı dönemler. Saçları yavaştan dökülmeye başlamış üzüntüden, yakın bir zaman sonra da tamamen “kazıyacak” ve yeni stili o olacak… En sağdaki ise, bu kategori için oldukça kıdemli: Emre Özkan. Bu maçtan kısa bir süre sonra Orduspor’a kiralanacak ve neredeyse tüm sezon forma giyecek…

Ortadaki kardeşimiz ise konumuzun esas oğlanı: Caner Turp. Geçen sezon kendisini Bursaspor A2 ile oynanan karşılaşmada izledim, açıkçası adını bile bilmiyordum. Pozisyon alışları, pres zamanlamaları ilginçti. Oyun zekâsı bu yaş kategorisi için çok iyi sayılırdı. Sonradan öğrendik ki; kendisi zaten Alman Alt Yapısı görmüş az çok, Beşiktaş’a Berlin Futbol Akademisi’nden kazandırılmış.

O’nu asıl farklı kılan ise; Stefano Fiore tarzındaki duran top başarısıydı. Özellikle kornerleri öylesine kullanıyordu ki; aslında kale ağzına atıyordu ama topa verdiği kavis ve yükseklik ayarı sebebiyle, kalecilere “çıkma” şansı tanımıyordu… İyi kafa vuran oyuncuların fazla olduğu bir takımda, sırf bu özelliği ile asist krallığını zorlayabilir… Sadece korner değil elbet, frikiklerde de oldukça başarılıymış duyduğumuz kadarıyla. Hatta bu sezon frikikten bir adet golü de mevcut…

Bugün ve iki gün sonra oynanacak Polonya maçları için, Türkiye U19 Milli Takımı Aday Kadrosu açıklanmıştı hafta arası. Daha çok, Dünya Şampiyonası’nda başarılı bir derece elde eden U17 ağırlıklı bir takım olmuş. Bugünün Ümit Milli Takımı’ndaki gençlerle de harmanlanmış… Berkay ÖZTUVAN, Gökay IRAVUL, Okan ALKAN (Fenerbahçe), Furkan ŞEKER, Caner TURP (Beşiktaş A.Ş.), Ömer KAHVECİ (Bucaspor), Muhammet DEMİR (Bursaspor), Berkin Kamil ARSLAN (Galatasaray A.Ş.), Orhan GÜLLE (Gaziantepspor), Ferhat KARAKAYA (Manisaspor), Hasan Ahmet SARI (Trabzonspor A.Ş.), Sezer ÖZMEN (Çaykur Rizespor A.Ş.), Erhan KARTAL (Denizlispor), Ömer Ali ŞAHİNER (Konya Torku Şekerspor), Haydar ÇEKİRDEK , Volkan ÇEKİRDEK (Hansa Rostock), Taşkın ÇALIŞ (B.Mönchengladbach), Okan DERİCİ (Eintracht Frankfurt), Engin BEKDEMİR (FC Porto), Deniz MEHMET (Westham United).

Oldukça potansiyel isimler var kadroda. Portolu Engin başta olmak üzere... Bu takıma 2011’in Ümit Milli Takımı olarak da bakabiliriz. Furkan ve Sezer, U17’den sonra Ümit Milli Takımı’nda da beraber oynamaya devam edecekler yüksek ihtimalle. Buna solbek Caner’in de eklenmesi sevindirici…

Şöyle bakabiliriz duruma; Beşiktaş’ın kadrosunda bir adet A Milli olarak banko oynayan (İsmail Köybaşı), bir adet düne kadar Ümit Milli Takımı’nda boy göstermiş (Emre Özkan) bir de geleceğin Ümit Milli’si olarak gözüken bir solbek (Caner Turp) var… E bir de; “Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne” layık solbek mevcut tabi…

Yeri gelmişken diğer solakların akıbetlerini bildireyim: Sezer Özmen; son maçta Rize’nin 18’indeydi. Ancak şuana kadar hiç forma şansı bulamadı resmi maçlarda. Emre Özkan ise, Cenk’in transfer karşılığı olarak Denizlispor’a verileceği söyleniyordu, ama kaldı. 2013 yılına kadar sözleşmesi uzatılıp, Orduspor’a tekrar kiralandı. Ordu’da geçen sezon bankoydu ancak bu sene kendisini göremedik. Ancak, son kupa maçında 11 oynamış ve 90 dakika tamamlamış… Ayrıca Emre’ye artık solbekten ziyade “stoper” gözüyle de bakmak gerek, zira Orduspor’da hep öyle oynatılıyor artık sanırım.

17 yorum:

vts dedi ki...

efenm, Sezer de oynamış kupa maçında. 90dk forma giymiş hatta. Benim bildiğim Ümit Kayıhan, Sezer'i hiç çekinmeden oynatır yine fırsat olursa. En az 10 civarı maça çıkar diye tahmin ediyorum. Tek handikapı, alt kategorilerdeki milli maçlar bazen lig maçlarıyla çakışıyor. Haliyle milli takımdan dönen oyuncu tekrar kadroya girmekte zorlanıyor. Neyse konu dağılmadan Caner için hayırlısı diyelim.

dipnot: Onur ve Ali Kuçik biran evvel rotasyona dahil olur umarım.

Cartalete dedi ki...

Evet haklısın. Oynamış Sezer de 90 dakika. Erkan Kaş da son 11 dk girmiş oyuna.

Sertug Ozgur dedi ki...

Yorumlarını zevkle okuyorum.

Genç oyuncularla ilgili olumlu görüşlerini okuyunca hem umutlanıyorum, hem de acaba çok mu iyimser konuşuyorsun diye bir şüpheye düşüyorum. Çünkü bilirsin bizde genç oyuncular hakkında biraz fazla abartılı yorumlar yapılır.

Schuster'in genç oyunculara karşı yaklaşımı komplekssiz gözüküyor bana,takım oturdukça bazı oyuncuları adapte edecekmiş gibi bir izlenimim var, senin bu konuda yorumunu merak ediyorum.

Bir de Fatih Tekke, Aurelio gibi yaşlı ama isimli oyuncular transfer etmemiz bazı çevrelerde rahatsızlık yaratabilir ama ben kısa vadede olumlu buluyorum.
Mesela Uğur İnceman tipinde, kapasitesi belli, kenarda bulunsun diye takımda tutulan isimler genç oyuncular için en büyük engel bana göre. Tabi teknik direktör faktörü de önemli. Schuster'in sene başında orta sahada az oyuncumuz olmasına rağmen Uğur İnceman'ı göndermesi, kendisi hakkında olumlu düşünmeme neden oluyor. "Sir" döneminde sözleşmesi uzatılmıştı..

Senin sürekli değindiğin üzere A takımı zorlayacak bu kadar çok yetenekli genç isim varken, her ne kadar Volkan Şen'i beğensem de, Anadolu'dan yüksek bonservis bedeli ile "parlamış" isimler alma döneminin kapandığını düşünüyorum.
Aynı şekilde bonservisi elinde olup mesela Mustafa Sarp,İlhan Eker, Bekir İrtegün gibi vasat, idare etsin şeklinde belli yaşa gelmiş oyuncuların alınmasını, genç oyuncular için zararlı buluyorum.

Genç oyuncuları belli bir şablon, omurga üzerinde oynatmak kendilerini göstermeleri için daha yararlı olur. Bu bakımdan, Schuster'in belli bir anlayışa kavuşturduğu Beşiktaş'ta, taşlar daha da yerine oturduğunda, türkiye kupası da yaklaşırken özellikle Onur ve Ali'nin rotasyona katılacağını düşünüyorum. Kiralık olsa da Ersan'ı ve tabii ki Rıdvan'ı unutmamak lazım.

Biraz uzun oldu ama iyi bir yolda gidiyoruz.

Hep Schuster tipinde teknik adamı istemişimdir. Şimdiden konuşmak için çok çok erken ama yeni sezonda muhtemel doğru teşhislerle bu takım çok daha üst seviyelere gelebilir.
Öncelikle bu sezon şampiyonluk çok önemli ama sınıf atlayan bir Beşiktaş için gelecek sene uzun yıllardan beri ilk kez doğru bir planlama yapacağımızdan umutluyum.

Cartalete dedi ki...

lakerda teşekkürler öncelikle.
Şu "iyimserlik" konusunu açtığın iyi oldu, ben de yanlış anlaşılıyor muyum acaba düşünüyordum aslında.

Benim özkaynağa bakış açım, bir fetişizm değil onu söylemek isterim. Yani "oynat gitsinci" değilim. Ama ben, A2'deki oyuncularımızı da "bu kulübün futbolcuları" olarak görüyorum. Örneği Holosko'nun formu, son durumu, özellikleri ne kadar bizi ilgilendiriyorsa; Ali Kuçik'in, Erkan Kaş'ın falan da o kadar ilgilendirmeli diye düşünüyorum ve öyle de yapıyorum.

Dikkat edersen geçmiş ÖzBeşiktaş yazılarında; genç oyuncularımızı anlatırken abartı kelimeler kullanmıyorum. Neyse onu söylüyorum, iyimser değilim yani bence...
Bakıldığı zaman geçmişe; sadece Necip ve Koray Şanlı hakkında büyük konuştum "bu çocuklar çıkar oynar" diye. Biraz da Erkan Kaş...

Ki hala öyle düşünüyorum, Quaresma'nın ters kanadında sıkıntı olduğu gerçek. Bence Erkan'ın üzerinde biraz daha durmalıydı Schuster.

Dediğin doğru; Anadolu'dan parlamış adamlara sarılmayı bırakmak lazım. Çoğunun tek farkı, bizim alt yapı oyunculara nazaran Süper Lig'te banko oynamış olmaları...

Bu konuda iyimserim; Anadolu'ya bakmadan önce "öze" bakılmalı bence, kesinlike aynı alternatifler bulunur, hatta bazen Necip gibi fazlası da bulunur...

Ersan'ı kiraladık mesela, benim gözüme de iyi bir oyuncu gibi geldi. Ancak 3.5 milyon dolar satın alma opsiyonu.
Emre Özkan ve Sezer'den çok mu farkı var? Sanki yok gibi... Hatta Emre Özkan O'ndan daha iyi bile olabilir.

Schuster de bu yolda aslında. Onur'u tuttu, Uğur'u gönderdi. Denizli kalsa tam tersi olacaktı. O yüzden ben de umutluyum Schuster'den. Şablon ve takım iyice oturduktan sonra, genç oyuncular da yavaş yavaş şans bulur.
Bir takıma genç kazandırmanın en iyi yolu; o takımın "iyi gidiyor" olmasıdır. Böylelikle o gençler üstündeki baskı artar. O yüzden ben de Aurelio ve Tekke gibi transferleri kısa vadede olumlu buluyorum.

fabianernst dedi ki...

furkan şeker le kontrat yapılmış galiba abi oynasın bu çoçuklar aurelıo oyniycagina veya nihati holoskoyu gorcegime oynatalim bunlari nasl olsa sezon başindan beri her sag açık formsuz ve etkisiz oldu bari bir tanede bunlari deneyelim

ederlezi12 dedi ki...

Ben Schuster'in özellikle Türkiye Kupası maçlarında Alt yapıdan genç ve elimizdeki genç oyunculardan oluşan kadrolar yapabileceğini umuyorum.

Ali Kuçik , Onur BAYRAMOĞLU , Necip , Furkan , Caner 'in aynı ilk 11 de olduğu maçlar izleyebiliriz.

ederlezi12 dedi ki...

İyileştikten sonra Rıdvan , Ersan da bu taz maçlarda oynamalıdır . Hatta özellikle bu oyuncularla Türkiye Kupası mesasine devam edilmelidir.

Ne kaybederiz ki ? Türkiye Kupasını almasak ne olur ki ? Ama çok şey kazaabiliriz.

borasahin dedi ki...

Caner Turp bayagi uzunmus!

Bu kadroya 91'li herhangi bir oyuncu alinmamis galiba. Sanirim cogu 92'li veya daha genc.

Cartalete ve diger yorumcu arkadaslara %100 katiliyorum. Oncelikle kendi elimizdeki degerlere bakmaliyiz. Genel oloarak Turk oyuncular arasinda cok belirgin farklar oldugunu dusunmuyorum. Bir iki Bursa macini parca parca seyrettim. Volkan Sen iyi bir oyuncu olabilir ama 10 milyon Euro hayatta etmez. Bir Arda degil! En fazla 3, 4 milyon Euro'luk bir oyuncu. Bence almaya degmez...

Ozellikle su 2012 UEFA kriterlerinden sonra altyapi cok daha fazla onem kazanacak. Ingiltere home-grown player kavramini getirdi. 2012'den sonra oyle saldim cayira mevla kayira transferleri zor, bence transfer isi iyice genc oyuncu piyasasina kayacak. Bizim de altyapi ve scouting'i tek merkezde toplayan bir organizasyon yaratmamiz gerekiyor. Bugun Batuhan'i sattik 2 milyon Euro geldi. Bu organizasyon sayesinde altyapidan yetistirdigimiz oyunculari satarak kendi finansmanini yaratmasi da mumkun. Her oyuncu A takima cikacak diye bir kaide yok.

Saygilar, sevgiler...

tearkan dedi ki...

Rıdvan kesinlikle oynasın. Onur'u da Bozüyük dönemlerinden çok izlemişliğim var; fakat ne zaman sorsak sakat diyorlar anlamadım gitti.

Bir de Engin Bekdemir'in adını çok duydum fakat doğru düzgün bilgi alamadım hakkında. Söylendiği kadar potansiyelli bir oyuncu mu?

Cartalete dedi ki...

İspanya'da takımın adı ne olursa olsun; Kral Kupası'nda genelde gençler oynar. Schuster de o piyasadan gelme. Grup maçları hatta yarı finale kadar gençleri göreceğimiz fırsatlar doğabilir.

tearkan: Ben de Engin'i izlemedim. Ama Porto PSV'den adam kaçırıyorsa bir bildiği vardır :) Forvet arkası oynuyormuş, ara pasları etkileyiciymiş falan.

ozan dedi ki...

ben de u16'da oynayan Kadir Arı'yı merak ediyorum ama hiç bilgi bulamadım Sinan Vardar ismine dikkat çekmişti sanırım.
Cartalete Çaykur Rize başlığı açtığından beri maçlarını takip etmeye çalışıyorum ama clement'ten başkasını izleyemedim onu da beğenmedim.

Cartalete dedi ki...

Kadir Arı, Erkut'la geçenlerde U17'de Milli Takım'a alınmıştı. Kadir 11 başlamış, Erkut O'nun yerine girmiş gol atmış.
6-1 yenmişler Çek Cumhuriyeti gibi bir takımı. Elit Tur'a kalmışlar. Orada yeniden gruplar şekillenecek, liderler u17 Avrupa Şampiyonası'na katılacak.
Bu kategorine her zaman bu turnuvalara katılmayı başarıyoruz zaten ilginçtir.

Clement ile göbek bağımız fazla yok zaten, 2 sene sonra geri alma opsiyonu var. Gelişim kaydederse ne ala.
Sezer ve Erkan önemli, onlar da henüz şans bulamadı.

Cartalete dedi ki...

2-0 yenmiş u19 takımı Polonya'yı.
Savunma 4'lüsü de beklediğimiz gibi olmuş;

Okan - Furkan - Sezer - Caner

Serkan İncekara dedi ki...

Abi ben Bolu'da yaşadığım için maçı 90 dakika izleme fırsatım oldu.Şöyle özet geçebilirim bizimkileri;

Sezer ve Furkan tandemi paylaştılar bu maçta ve ikisini karşılaştıracak olursak,Sezer Furkan'a göre daha fizikli ve uzun boylu olduğu için hava toplarında daha iyi.Furkan göze fazla batmadan oynuyor ancak Sezer'den daha hızlı ve zaten bu yüzden Schuster'in Sezer'i düşüneceğini hiç sanmıyorum şu anda çünkü gerçekten Polonyalı oyuncuyu bir kaçırışı vardı çok ağır kaldı.Furkan Şeker'de herşeyden biraz var ve o değerlendirilebilir a takımda.
En beğendiğim oyuncumuz ise Caner Turp oldu.Gerçekten çok düşündüm hangi oyuncuya benziyor diye ama en iyi aklıma hücumcu Pique geldi.Çok benziyorlar boy ve fizik olarak.Üzülmez kadar hırslı ve tecrübeli olma imkanı yok şu anda ama bizim 2010-2011 yılıyla başlayan avrupai takım havamıza çok uyuyor ve eminim en az İbrahim ve İsmail kadar iyi oyuncu olacaktır.
4'lü defansı sol bek Caner, hemen yanında sol iç Sezer ve sağ iç Furkan olarak paylaştık.Caner Turp diğer beke göre topla daha fazla oynamasına,bindirmelerine ve kesmelerine rağmen ne yazık ki ilk gol sağ bek'in ortasından geldi :)Caner Turp'a ilk 45 dakika şans tanındı ama
Şunuda belirteyim Türkiye takımı hem presle oynadı ve en çok top(özellikle ilk yarı) bizim oyuncuların ayaklarında kaldığını hesaplamama bile gerek yok yüzde yüz eminim..:D Bana yine en tanıdık gelen Orhan Gülle'ydi yakından ve Sezer Özmen aynen Zapo gibi dikine Orhan'a oynadı genelde...
En beğendiğim futbolcu sıralaması yapacak olursamda;
1-Caner Turp
2-Furkan Şeker
3-Sezer Özmen

Maçın sonunda Sezer'le fotoğraf da çektirdim bu arada :)

Cartalete dedi ki...

Serkan, harikasın teşekküler paylaşımın için :)

Hiç bir oyuncu beni şaşırtmamış, izlenimlerine bakılırsa. Furkan "akıl olarak" daha stoper, Sezer de fizik olarak. Hangisi Schuster'in adamı olur derseniz; senin cevabın doğru : Furkan...

Caner'den etkileyici bir oyun gelmiş sanırım. Güzel... Duran top imkanı buldu mu?
Bir de Engin Bekdemir nasıldı?

Bir maç daha var sanırım; yine izlersen izlenimlerini aktarırsan seviniriz.

Serkan İncekara dedi ki...

Yok abi maalesef duran top imkanı bulamadı Caner Turp:(
Senin yazını okuduktan sonra bende dikkatle baktım kornerlere fakat yaklaşık 4 tane kornerde de içeri girdi ve ön direk civarlarında bekliyordu.Furkan gelmedi galiba ama Sezer de çıktı kornerlerde.

Engin Pekdemir de 1.golü atan oyuncu.Ali Kuçik'e benzetebiliriz.Polonyalı oyuncular korkak gibi oynadı zaten Engin ve 10-11 numaralar önde çok hızlı pres uyguladıkları için topu dikmek zorunda kalıyorlardı ileri.Maalesef çok dikkat edemedim ama hızlı bir oyuncu olduğunu söyleyebilirim.

Bu arada şu Gökhan Gönül'ün yerine oynayan Okan Alkan'mış asisti yapanda.

Bizim hücum hattında 11 numarayı beğendim sen bir bak ismine istersen :)

Evet bugün de bir maç vardı fakat hakkımı Salı gününden yana kullandım.Lise'de okuduğum için izleyemedim bu sefer:)

Cartalete dedi ki...

Sağlık olsun. Maç bugünmüş zaten evet. 2-1 yenilmişiz . Sezer ve Caner oynamamış bu kez.
Bu arada bahsettiğin 11 numararaya baktım fotoğraftan Berkin Kamil Arslan olacak o sanırım. GS alt yapısında.