Julian Schieber ve Altyapı Farkı

Dün akşam Nürnberg; İlkay Gündoğan ve Mehmet Ekici’nin golleriyle Werder Bremen’i deplasmanda mağlup etti. Mehmet Ekici ve Ömer Toprak’ın Türk Milli Takımı’nı seçmesiyle gelen moral, beni de bu maçın özet görüntülerini aramaya itti diyebilirim… Her ikisi de önemli oyuncuya benziyor, özellikle İlkay Gündoğan’la alakalı çalışmalar devam etmeli. Tekniği, pozisyon takibi gayet iyi…Yalnız, bu maçın özetlerinde benim daha çok ilgimi çeken oyuncu Julia Schieber oldu. Aşağıdaki görüntülerden de görüleceği üzere, her golde direkt olarak katkısı var. Müthiş bir fiziğe ve kalıplı bir oyuncu olmasına rağmen gayet iyi sürate sahip… En önemli özelliği ise devamlılığı gibi görülüyor, her pozisyonun içinde var. Ve ilk golde görüleceği üzere, sarf ettiği efor “beynine” olumsuz yönde hükmetmiyor ve çabuk, doğru karar veriyor…

Aslında topla ilişkiler konusunda çok büyük yetenek değil, hatta net pozisyonları harcadığını görüyoruz. Onu değerli kılan mental ve fiziksel özellikleri. Son vuruşlarını da geliştirirse, Almanya Milli Takımı; Müller’in alternatifini bulmuş olacak. Zaten kendisi hali hazırda, Alman u21 formasını giymekteymiş… İşte burada; “neden 3 milyon Türk’ün yaşadığı Almanya’dan, 70 milyonluk Türkiye’ye nazaran daha çok futbolcu çıkıyor?” sorusunun cevabı var. Almanlar öncelikle “futbolcu” yetiştiriyor. Sadece teknik özelliklere bağımlı değiller… Bizim çocuklar topla ilişkiler konusunda Dünya’nın en önde gelen yetenekleri arasındadır, ancak iş fizik ve mentale gelince durum değişiyor. Schieber’in 21 yaşında sahip olduğu fiziğe, bizim oyuncular 27’inde ancak kavuşuyor en iyi ihtimalle… Ne zaman pas, ne zaman şut atılacağı seçimini de, yine aynı yaşlarda “ancak” öğrenebiliyorlar.

90 sonrası doğumlular kuşağı olarak, özellikle Beşiktaş’ta iyi bir alt yapı geliyor. Artık sadece topla yeteneklere değil, fiziğe ve “akla” bakılıyor… Bu yolda devam etmek, alt yapıdan topçu değil “futbolcu” çıkarmaya bakmak lazım…

5 yorum:

Batistuta35 dedi ki...

Ömer seçti mi bizi? haber görmedim de onunla ilgili?

Cartalete dedi ki...

Sporx Almanya sorumlusu Fatih Demireli ile Cezasahası Blog verdi Ömer haberini. Mehmet Ekici de ilk onlardan duyulmuştu. Doğru istihbarat olduğuna inanıyorum.

futbol-ex dedi ki...

ömer seçmişse çok daha iyi olur.
çünkü 70 milyondan bir türlü çıkmayan defans oyuncusu sıkıntımız malum...

Cartalete dedi ki...

Ömer ilaç gibi olur gerçekten. Bir de; pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak lazım. Dün parıldayan Ersan'ın Avustralya kıskacında olduğu biliniyor.

Atakanus dedi ki...

sezeri bekliyorum ben. insallah efsane kaptanimiz olur...