Maç Öncesi: Beşiktaş – Sivasspor

"Futbolcu adam duruşundan bellidir…” diye bir söz var ya, en sağdaki arkadaş bunu doğruluyor gibi değil mi? Neyse… Beşiktaş haftada iki maç oynamaya devam ediyor, bir müddet de öyle sürecek gibi. Bir Beşiktaşlı ve futbolsever olarak bu durumdan şikayetçi olduğum pek söylenemez, biraz bencilim bu konuda…

Yukarıdaki üç oyuncu da Sivas maçında yok, Quaresma’nın Porto maçına da yetişemeyeceği söyleniyor. Aurelio takımla çalışmış ama çift kaleye katılamamış, onun da daha zamanı var gibi gözüküyor. Cenk, Sivok, Ekrem direk sakat, yani koşamaz vaziyetteler… Bununla beraber Perşembe günü 120 dakika ter döken, bol bol yağmur yiyen adamlar var. Onların arasında “as” gibi gözüken oyuncular: İsmail, Guti, Zapo, Hilbert, Bobo, Tabata… İsmail’in yerine Üzülmez oynayabilir, zaten onlardan hangisine as diyeceğimizi şaşırdık, sürekli değişmeli takılıyorlar. Hilbert malum “made in Germany”, o yüzden bu hafta sonu da oynasın bir şey olmaz… Zapo zaten stoper, sıkıntı yok. Hafta içi oynanacak Porto maçından cidden ümitliyim; 9 puanları var, iki kritik oyuncuları yok, bununla beraber Beşiktaş maçı sonrası Benfica ile oynayacaklar. Muhtemelen rotasyona girebilirler ufaktan. Hadi ağzımdaki baklayı çıkarayım: Hulk otursun yeter... Adamı hasta etmesin! O yüzden ben, Bobo ve Guti’yi Porto’ya karşı diri görmek isterdim, muhtemelen Schuster de öyle isteyecektir…Tahmin ve umut karışımımla oluşturulan 11’e bakacak olursak, Porto’ya karşı çıkan takımla benzerlikler görüyoruz. Savunma ve ortasaha 1 adam haricinde tamamen aynı. Porto maçında yenen 3 golde de “ikincil hataların” ismi Toraman yerine, Mersin karşısında umut aşılayan Ersan… Sağ uzak forvette; Nihat yerine Holosko. Tamam, Holosko formda olduğu dönemlerin en fazla %60’ını oynayabilecek form ve moralde. Ancak, kendisi solda oynatılarak, bu performans değeri %20’lere düşürülüyor bence. En formda olduğu dönemlerde bile, sol kanatta bocalamıştı… (Gerek bu, gerekse de Onur’un sol forvet oynaması gerektiği konusunda, daha önce şöyle bir makale* yazılmıştı.)

O maçta Nobre’nin oynadığı gizli 9 rolünde, bu kez Tekke görülüyor. Stil olarak daha uygun bir oyuncudur zaten, bu değişim de tıpkı diğerleri gibi “olumlu”… Bir tek geriye Bobo – Onur farkı kalıyor. Sol forvetteki Bobo ile, yine o bölgedeki Onur arasında çok fark görmüyorum açıkçası. Hatta, o rolün asıl gereksinimlerini ortaya koyacak olursak, Onur biraz öne dahi çıkabilir. (Geri dönüşler, ortasahadaki pas alış-verişlere katılma, derin pas, uzun şut,…)

Hem kritik adamları dinlendiren (Guti, Bobo) hem de skoru elde edebilecek bir takımdır bence bu. Tabata dahi en faydalı olduğu oyununu, bu şablon ve mevki içersinde göstermişti yine Porto maçında. Ayrıca Rıza Çalımbay, ortasahada set baskı uygulatabilecek bir teknik direktör değildir. Yine bazısına adam, bazısına alan savunması verir, takımını zig-zaglaştır… Sonuç olarak kimin ne oynadığı belli olmaz, sağlıklı bir baskı uygulatılmaz. O nedenle, Beşiktaş geçmiş maçlara nazaran ortasahadan daha kolay çıkabilir bu maçta. Kısacası, her hangi bir kaza beklemiyorum…

23 yorum:

Gökhan dedi ki...

hazırladığın kadroyu görünce ne kadar derin bir kadroya sahip olduğumuz da orta çıkıyor aslında. o kadar eksik var, dinlensin dediğin adamlar var ve hala iyi bir ilk 11 gibi duruyor.

yine de onur'un sol açık oynaması çok düşük bir ihtimal tabi, hatta bence ilk 11'de çıkması da öyle.

artık holosko'ya nerdeyse ihat kadar katlanamadığım için yine de holosko'nun oynamasını tercih etmem ama bu durumda bobo'yu dinlendirememiş oluruz tabi.

eğer guti ve bobo oynayamayacaksa, bu kadroyla necip-ernst-onur önünde tabata, ilerde tekke-holosko'yu tercih ederim ben.

ben olsam ilk 11'den sadece holosko yerine bobo'yu koyup 4-3-1-2 oynatırdım.

maçı da rahat kazanırız diye düşünüyorum.

borasahin dedi ki...

Porto macini ne kadar iyi oynasan da bir sekilde kaybetme ihtimalin oldukca yuksek. Kupa macinda goz ucuyla gorebildigim kadariyla bu yenilgiler takim uzerinde ciddi motivasyon kaybina yol acmis durumdaydi, sonradan toparladik. Sivas maci yeniden ivme kazanmak icin cok onemli. Teknik direktor degisikligi, bizim takimin nasil yenilebileceginin yolunun ortaya cikmasi ve daha da onemlisi yenilebilir olmasi Sivas'in istahini kabartacaktir. Dolayisiyla bence lig maclari goz onune alinarak en iyi kadro cikarilmali. Yani Sivas ve Kasimpasa Porto macindan cok daha onemli diye dusunuyorum.

Bu takimin GS macina kadar dort macta 12 puan ve mumkun mertebe sakatsiz gelmesi lazim...

ederlezi12 dedi ki...

Bence Üzülmez yerine İsmail tercih edilebilinir . Mersin maçındaki harika performansından sonra fornayı giymeye devam etmelidir. Bir o kadar Onur da görev almalıdır kanımca . Her durumda maçı lehine çevirecek bir kadromuz olur böyle maça çıkarsak . Umarım Schuster bizim gibi İsmail de ısrarcı olur bu maçta.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Cok kritik bir mac, Guti'nin ve Bobo'nun dinlendirilebilecegi bir mac degil. Schuster ikisini de ilk 11'de baslatacaktir. En azindan biri mutlaka oynayacaktir. Cunku o da biliyor ki olasi bir puan kaybi ligdeki durumumuzu icinden cikilamaz bir hale getirecektir. Ote yandan, Porto deplasmaninda kazanmasak da olur.

Cartalete dedi ki...

Aslında ben de sizler gibi düşünmekteyim; bu maç kesinlikle mantık açısından Porto'dan daha önemli.

Ancak ben duruma daha da mantıklı yaklaştım aslında, Sivas'ın durumunu ve Rıza Hoca'nın oyun yapısını düşününce, 120 dakika oynamış kritik adamları riske etmemek gerek diyorum. Şu maç bir şekilde gelecektir... Beşiktaş'ın Porto'ya yenilmesi normaldir, ancak olası bir galibiyet ya da en azından "yenilmemek" takıma inanılmaz bir güven kazandırır, ligteki 5 maçlık galibiyet serisinden daha kıymetli olacaktır.

Schuster bu maçta Guti ve Bobo'yu oynatsa da makul karşılarım. Tek doğruyu bulmak zor...
Yalnız İsmail'in oynaması gerekir sanki, bu konuda ederleziye katılıyorum. Oynadıkça açılan bir oyuncu, hazır formdayken devam ettirmek gerek. Maç içinde çokçana beklere bağımlı kalıyor Beşiktaş, o nedenle İsmail'in katkıları önemli.

borasahin dedi ki...

Schuster bu macta da baklavamsi yapiyla oynar gibime geliyor.

Ismail bence kesinlikle oynamali. 2 macta yorulacagini sanmiyorum. Bu arkadasin cigeri biraz buyuk :)

Bobo dinlendirilebilir belki de Guti konusunda sanki oynamasi daha iyi olur gibi.

Bana Sivas maci zor bir mac olurmus gibi geliyor. Porto macindan puan almak ne yazik ki biraz mucizelere bagli :) Istedigimiz kadar iyi oynayalim, bir tane basit hata olur, hop bir bakmissin mac gitmis.

Cartalete dedi ki...

Normal şartlarda mucizelere bağlı. Ama şartlar çok normal değil, bahsettiğim sebeplerle. Benfica maçları var, Avrupa Lig'inde 9 puanla çakır keyifler..

Bugün de as kadro ile çıkmışlar Academica karşısına.

Ama dediğim gibi, realist düşünerek bu maça daha önem verilmeli diyene karşı çıkmam. Hatta daha da realiste bağlayıp, "nasıl olsa kayıp maç" diyerek Porto deplasmanında rotasyon yapılsın bari :)
Tamam, tamam o kadar da değil.

geloraptor dedi ki...

Quaresma'nın sakatlığında ben daha 4-3-3 oynadığımızı hatırlamıyorum. Varsa da biri hatırlatırsa memnun olurum. Hem hafızayı tazeleriz bu syaede =)

ilk 11 e gelirsek mersin maçına göre ben bu maçta ersan-toraman, fink-ernst, yusuf-necip değişiklikleri bekliyorum. bir de kişisel not ekleyeyim, eğer maçta 60 civarı 2 fark yakalanmışsa hilbert çıksın dinlensin biraz. bu ara ernst'e bağladı o da her maç yüksek tempo ve 90 dk.

Cartalete dedi ki...

Trabzon deplasmanında yine asimetrik 4-3-3 vardı (Tabata'nın, sağ kanattan içe hareketlendiği sistem). Quaresma'nın işi Holosko'ya verilmişti.

Porto maçında da sistem 4-3-3'e yakındı, Nobre biraz gizli 9 gibiydi, ortasahaya da yardıma geliyordu.

Zaten Quaresma varken de, son dönemde "net" 4-3-3 diyebileceğimiz sistemle çıkılmadı pek. En son net 4-3-3 Kadıköy deplasmanındaydı.

borasahin dedi ki...

Porto macina genclerle cikilsin :)

borasahin dedi ki...

Kadro ntvspor canli yayini tarafindan

Rüştü-Hilbert, Zapotocny, İbrahim Toraman, İbrahim Üzülmez-Necip-Ernst, Tabata, Guti, Fatih Tekke-Bobo.

olarak tahmin ediliyor.

Ismail'i basarili bir performans sonrasi bence oynatmasi gerekirdi, 2 macta yorulmaz adam!

Acikcasi su Tor israrini anlamis degilim. Umarim Porto 5 cekerken o da oynar da Schuster'de onun guvenilmez bir oyuncu oldugunu iyice anlar :(

Cartalete dedi ki...

Mademki rotasyon yok, İsmail oynamalıydı bence de. Çocuğun güvene ihtiyacı var.
İbrahimler'den sıkıldım açıkçası.

borasahin dedi ki...

Aynen oyle...

Acikcasi Ismail'in su ana kadar bir hayal kirikligi oldugunu dusunuyorum ama Ismail kotu oynasa, ne bileyim bariz bir hata yapmis olsa oynatma, fakat Q7 yokken bence Ismail'in kesinlikle oynamasi lazim, hele ki icerideki maclarda. Hadi disarida o kadar baskili oynamadin, Uzulmez'i de bire birde daha iyi buldun diyelim ki Kayseri macinda golde Ibrahim'in buyuk hatasi vardi, ofsayt olmayan pozisyonda kendi basina ofsayt uygulamak gibi.

Tor yetersiz bir oyuncu, bence o kadar yetersiz ki 18'i bile zorlamasi supheli diyebilirim.

Cartalete dedi ki...

Hayal kırıklığı diyoruz da,ne geçen sene, ne de bu sene doğru dürüst forma verilmedi İsmail'e.
Yani 1-2 maçta oynamak forma vermek demek değil. Bunu hissettirmek lazım. Hilbert'e forma verildi mesela, sağbekte artık o var, bu belli...
Aynı güveni İsmail'e de vermek lazım. Ne yaparsa yapsın, üst üste maçlara çıkması lazım belli bir süre.

Cartalete dedi ki...

Rüştü
Hilbert
Toraman
Ersan
Üzülmez
Ernst
Necip
Guti
Tabata
Holosko
Bobo

Kesin 11'miş. Maçı aldık, o tamam da :) Nasıl dizileceğimizi merak ettim. Keşke Holosko sağa yakın oynasa da, baklavamsı oynanasa ama sanmıyorum. Holosko yine solda olur, Tabata içe kaçık sağaçık...

Ersan'ın oynamasına sevindim. Toraman "umarım" yabancı kontenjanı dolayısıyla kesmiştir Zapo'yu.

borasahin dedi ki...

Hayal kirikligi derken kendi kisisel gorusumu ifade etmek istedim. Sen farkli dusunuyor olabilirsin. Birbirimizin futbol fikirlerini biraz tanidik diye dusunuyorum. Benim soylemek istedigim su: Takim adina direnc noktasi olmali, hicbir sartta ve selahiyette yenilgiyi kabul etmeyen, cogu mucadeleden galip cikan, takimin ruhunu yansitabilecek bir oyun oynamasini bekliyordum. Kulup 6.5 milyon Euro odeyerek buyuk bir yatirim yaparken ondan bu ulkenin 10 yil boyunca en iyi sol beki olmasi beklentisiyle bu parayi odedi. Beklentiler ve alinanlar terazisinde bir durum tespiti yapiyorum, boyle gidecek diye bir durum yok. Hala Ismail'in cok ciddi bir potansiyeli oldugunu ve Besiktas'in temel taslarindan biri olabilecegi konusunda fikrim degismis degil.

Sans bulma meselesine gelirek evet ya da hayir diyebiliriz. Yeterince sans buldu diyebiliriz, ama ayni zamanda kesintisiz yeterince sans bulmadigini da soyleyebiliriz. Kupa macinda guzel bir performans sergilemis, ne diye kesilir ki? 5, 6 mac ust uste oynat, kaybedilecek birsey yok!

Zaten su ana kadar %70 Uzulmez oynadi, eger bugun Uzulmez oynarsa hocanin onu dinledirmis oldugu bariz bir sekilde ortaya cikar.

Tahminimce ayni seyleri dusunuyoruz ama bilmiyorum sen ne diyorsun?

borasahin dedi ki...

Eger solda Holosko solda oynarsa bugun tribunlere iyice yem olabilir :(

Cartalete dedi ki...

Tabi ki "maliyet - performans" eğrisi yaparsak, İsmail için çok olumlu veriler çıkmaz. Aslında geçen seneki Bursa maçında, maç için kavga eden iki adamdan biriydi, diğeri: Necip.
Ve neredeyse bireysel performansıyla Fenerbahçe'yi şampiyon yapmak üzereydi :)

Güvenle alakalı bir durum... "Sen bu takımın as oyuncususun" güveni verilmiş değil diye düşünüyorum.

Bu arada Üzülmez ve Holosko yine solda olursa; sol kanat bariz tıkanır, gol için sahilden gitmek gerekebilir :)

borasahin dedi ki...

Bursa macini seyredememistim. Katiliyorum, Ismail'e o guven hala verilmis degil ve bugun yeni bir firsat daha kacti!..

Uzulmez - Holosko, ne olacagini tahmin etmek guc degil. Eger erken bir gol gelmezse Holosko'yu seyirciye yem eder...

Ersan'in oynayacak olmasi guzel ama hala Tor'un olmasi ilginc. Yabanci kontenjani mi yoksa nedir bilemiyorum. Porto maci bir isik tutabilir, orada kontenjan sikintisi yok...

Zor mac olur...

ederlezi12 dedi ki...

İbrahim'lerden sıkılan biri de benim . Bugün özellikle kadrolara bakarken İsmail ve Ersan'ın olmasını istedim . Sonuçta diğerleri yıllardır bu takımda. Zaten bir futbolcu da olması gereken ''üstün mücadele '' özelliği dışında standart savunma oyuncular. Bu saatten sonra ne kadar parlatabilirsin ki bu adamları diye düşünüyorum . Alabileceğin maksimum verim ortadadır zaten diye düşünüyorum .Lakin İsmail ve Ersan gibi 20 yaş ortalaması olan bu ihi oyuncuyu sisteminde parlatabilir , iyi bir paraya satabilirsin .

borasahin dedi ki...

Onur da 18'de degil, yerine Erhan ve Yusuf var :(

Cartalete dedi ki...

Onur'a canım sıkıldı benim de. Ama kafasından sildiğini sanmıyorum, bu maçlık düşünmüyordur. Mersin maçında kötü değildi çünkü. Bir sonraki hafta içi, Gaziantep BLD maçı var. Grup maçı olduğundan orada bolca deneme görebiliriz. Onur da dahil olur buna.

ederlezi, haklısın kesinlikle.

ederlezi12 dedi ki...

Bence kötü bir performans gösterdik bu maçta . Oyun merkezi ve savunmanın bu kadar geride oldup yine kayda değer pozisyonlar verdik rakibe. Ne oldu ? Biz yine klasik Beşiktaş temalı stresler yaşadık maçta.