Maç Öncesi : Trabzonspor – Beşiktaş

Şenol Güneş döneminden bu yana, Trabzonspor maçları benim için takip edilesi bir televizyon programına dönüştü. Her maçları başka hikâye… 6 atarlar, öbür hafta 3 yerler, bir sonraki hafta hiç gol olmaz falan… Kadroları ve oyun planları sürprizlidir, ama mutlaka futbol adına konuşulacak bir şeyler sunarlar. Ve bana göre, bu sezon Süper Lig’in en “modern” ve “eğlenceli” iki takımından birisidir, diğeri de Beşiktaş… O açıdan oldukça umut vadeden bir maç olacaktır bu.

Trabzonspor’un iki adet planı vardır. Bunlardan birine A Planı diyelim; Liverpool ve Fenerbahçe karşısında gördüğümüz 4-3-3’e dayalı, kalabalık ortasahalı, rakibe önde basan, yakın oynayarak alanları kapatan, birinci hedefin “oyunu bozmak” ikinci hedefin ise kapılan toplarla hızlıca rakip kaleye inmek olan bir plan… Bu A Planı’nın temel taşı; Ceyhun – Selçuk – Colman ortasahasıdır. O nedenle, “Ceyhun ortasahada yoksa bu plan da yok” diyebiliriz.

B Planları ise; rakibin ne yaptığı kendileri için önemli olmayan, “onlar bizi durdursun” felsefesindeki, kolayca 4-2-4’e dönebilen asimetrik bir 4-2-3-1… Yılmaz okeycinin ortağına açık açık “ben dönüyorum baba, bana oyna…” demesi gibi bir durum bu, Trabzonspor’un B Planı… Çünkü bir sürprizi yok, o plan ancak “hücum yapmakla” işler, başka bir çaresi yok… Rakip bunu bilir, ona göre oynar…Ceyhun olmadığına göre, Beşiktaş karşısında B Planı’nı görmemiz çok muhtemel… Zaten Şenol Güneş de açıklamalarında “kendi oyunumuzu oynayacağız” derken, bir klişeyi dillendirmiyordu esasında, hakikaten öyle olacak… Bu plan içersinde kadro seçimi de bu olacak bence, Sivas’ta da durum böyleydi; Manisa maçı ilk yarısında da… Manisa maçı da Sivas’tan farklı olmayabilirdi, Şenol Hoca çok erken Alanzinho hamlesini yapmıştı, Jaja’yı oyundan alarak… Bu şablon hem Yattara’yı, hem Alanzinho’yu kaldıramıyor. Kendi başına bir taktiği olan adamlardan sadece birini kaldırıyor… O seçim bu maçta Yattara olacaktır… Jaja ise, Alanzinho’ya göre daha fazla fizik kavgalarına girebiliyor ve daha geniş alanda dolaşabiliyor. Yani, forvet arkası pozisyonu için daha bir denge unsuru…

Hakan Arıkan, Cenk Gönen, İbrahim Toraman, Tomas Zapotocny, İbrahim Üzülmez, İsmail Köybaşı, Mehmet Aurelio, Fabian Ernst, Necip Uysal, Roberto Hilbert, Onur Bayramoğlu, Mert Nobre, Da Silva Bobo, Rodrigo Tabata, Filip Holosko, Yusuf Şimşek, Ersan Adem Gülüm, Guti

Beşiktaş’ın Trabzon kafilesi böyledir. Bu maçta Schuster’i zorlayacak bir soru var: Hilbert’in sağbeke eklenmesiyle aşılan kontenjan, hangi bölgeden feragat edilerek eşitlenecek? Zapo’nun oynaması kesin gibi, Hilbert de öyle… Kadroda sağbek oynayabilecek Toraman var sadece, öyle bir durum da Zapo-Ersan tandemini getirir. Schuster bu maçta “denenmemiş” bir tandemi denemeyecektir… O yüzden işin Hilbert – Zapo – Toraman tarafı kesin gibi savunmada, rotasyon sırasına göre solda da İsmail olabilir bu maçta… Quaresma’sız bir “ortasaha-hücum” kurgusu adına, Rapid Wien maçının ikinci yarısından memnun kalındığını düşünüyorum. Schuster için de bu durum geçerlidir, zaten Trabzonspor’un da savunma anlayışı Rapid Wien ile hemen hemen aynı: Çizgi savunma… O maç iyi bir test oldu o nedenle. Ancak, o şablondan bir yabancıyı kesmek durumunda Beşiktaş. Guti’ye dokunulmaz; Ernst- Necip , Bobo – Nobre tercihleri arasında bir seçim yapacaktır Schuster. Aralardaki farka bakacak ve son günlerdeki “aşırı yüklemeyi” de hesaba katacak olursak, bu seçimin Necip olması muhtemel, o beklenen Ernst rotasyonu bu maçta gelebilir… Nobre – Bobo farkı, böyle maçlar için oldukça uzak… Bobo, tam bir komple santrafordur ve 4-3-3’ler için vazgeçilmez bir orta forvettir, hele de ligin en sert deplasmanlarından birinde... Necip nispeten, Ernst’e daha “yakın” bir oyuncudur, o yüzden en mantıklısı bu gözüküyor.Ya da devreye böyle bir C Planı girecek, asimetrik falan değil dimdirek bir 4-3-1-2. Ankaragücü maçının ikinci yarısında böyle bir hali almıştı Beşiktaş, hiç de fena değildi. Böyle bir şablonda, hafif sakatlığı olan Bobo oturtulur, Holosko – Nobre yapılır… 4-3-3 Bobo’suz olmaz da, 4-3-1-2 bir nebze olabilir, çünkü en azından “top taşıyacak forvet” mevcut oluyor, Nobre’nin yükü hafifliyor. İlerleyen dönemde Nobre’nin yerine Nihat tercihi de yapılabilir bu plan içersinde.

Merakla ve de heyecanla bekliyoruz maçı bakalım.

19 yorum:

Gökhan dedi ki...

geçen sene inönü'deki maçta da 60'a kadar ceyhun'suz oynamışlardı ve maç 0-0 bitse de aslında pozisyonlar bulmuştuk.

geçen seneki kabız takım gol atamamıştı ama bu sene böyle bir trabzon'a gol buluruz heralde, o yüzden şansımızı yüksek görüyorum.

ernst için, antalya maçında dinlendirilir diye tahmin ediyordum ama milli maç arasına 1 maç kalmışken bence dinlendirilmeyedebilir.

ben olsam, ernst-aurelio-necip, önünde guti yapıp, ileride bobo-holosko oynasa bile 6'yı geçmeyecek bir yabancı formulü denerdim. guti üçlüde olmasa bile, ernst ve necip varken yine de o üçlü hücuma yeteri kadar destek verir bence.

üzülmez ve bobo'nun fiziki durumları da önemli, onlar da iki maçtır oynuyorlar, onlardan belki biri dinlendirilebilir. bencillikler yapsa da rapid maçında holosko'yu iki sene sonra ilk kez beğenmiştim. normalde bobo-holosko, bobo çok yorgunsa nobre-holosko yapardım. nihat zaten kadroda yok, fb maçını düşününce iyi ki de yok.

gökhan dedi ki...

e giden kadroyu da yazmışsın, nihatın yokluğunu görmüyorsun. olmadı ki eheh :)

necip-aurellio-ernst
guti
bobo-nobre

benim aklımda bu vardı. ama hafif sakatlığını ve rapid maçını düşünürsek bobo yerine holoskoyu da görebiliriz sanki.

ligin en iyi iki hocası karşı karşıya. bu bile ayrı bir heyecan yaratıyor bünyede.

Cartalete dedi ki...

Nihat yokmuş hakikaten, rahatladım yazıyı da düzelttim. Hem kanatlı sisteme devam edip, hem de Nihat tercihi gelecek diye tırsmıyor değildim.

İkiniz de sonuç olarak Nobre - Holosko ikilisine varmışsınız ki ben de itiraz edemem buna. Ertuğrul Sağlam'la biten yılın, ikinci devresinde bu ikili epeyce iyi maç çıkartmıştı.

Geçen sene Trabzon buna benzer bir şablonla çıkmıştı, ama o dönem Holosko hayaletliğe yeni soyunmuştu, ortaforvet Nobre'ydi, sol forvet Ekrem... Şimdi Ekrem'in "bekteki ofansif katkılarını" sorgular olduk, Hilbert'e "ne güzelmiş" dedik... Hilbert geçen yıl kadroda olsa, Mustafa Denizli'nin kenar forvet bölgelerinde yıldızı olurdu, şimdi bek.

Bir de geçen sene önde de oynamıyorduk pek, ortasaha da destek veremiyordu. Şimdi öyle de bir durum var, çok farklı Beşiktaş.

Ceyhun olsaydı, epeyce sıkı maç olurdu. Yine "zor maç" desem de, Beşiktaş'ın kazanması çok muhtemel...

Hakikaten ligin en iyi iki teknik direktörü karşılaşıyor bence de.

ederlezi12 dedi ki...

Benim kafamdaki 11 :

Hakan

Hilbert Toraman Zapo İsmail

Aurellio

Necip Ersnt

Guti

Bobo Holosko

Aslında direk çıkmasını istediğim 11 bu. İçimden bir his bu kadro ile çıkacağını söylüyor hocanın.

Strateji dedi ki...

Lig Tv'den Atakan Kurt, Schuster'in son idmanda as kadroyu şöyle oynattığını söyledi dün:

Cenk
Hilbert-Zapo-İ.Toraman-İsmail
Aurelio
Ernst-Necip
Tabata
Holosko-Nobre

4-3-1-2 yine ama bu sefer hem Guti yok, hem de Quaresma. Bu kadro ve sistemle oyunu rakip sahaya yıkarız ama Bobo'nun da yokluğunu düşünürsek, gol bulmamız biraz mucizeye (duran toplara ve uzaktan şutlara) kalıyor. Muhtemelen 60. dakika falan Guti ile Bobo girer, Tabata'yla Holosko çıkar, ondan sonra şekillenir oyun.

Strateji dedi ki...

Ayrıca -yine Lig Tv'ye göre- Ceyhun yine orta sahada olacak, stoperde ise Mustafa Yumlu oynayacak. Şenol Güneş idmanlarda ikisini de stoperde denemiş ama Mustafa Yumlu'nun oynamasını bekliyorlarmış. Şenol Güneş'in gözünden bakınca, bana da daha mantıklı geliyor aslında bu seçenek. Orta saha direncini düşürmektense, stoperde genç birini oynatmak daha riske edilebilir duruyor.

Adsız dedi ki...

Muahmmed demirciyi izliyorum şu an fb tv de.Bu çocuk guti den çok iyi şeyler öğrenebilir.Onun gibi kritik pasları çok iyi veriyor.Bence şimdiden guti nin yanına verilmeli.

sozcelyk dedi ki...

hepsi güzel de ernst yine rotasyon'a uğramayacak , lige ara verilecek orda dinlensin mantığıyla ilk 11'de yine ernst'i göreceğiz :)

ben memnunum oynamasından ama bu adamın dişlileri bi yerde yanacak diye geceleri uyku uyuyamıyorum.

borasahin dedi ki...

Oncelikle kadroya giremeyen bir iki oyuncuya degineyim...

Ferrari kadroda gorunmuyor. Kimi gazetelerde kesik yedi diyor, kimilerinde sakat. Bana sakat oldugu icin riske edilmedigi izlenimi verdi. Yoksa oynamasa bile Schuster onu 18'e alirdi diyorum fakat bu goruntuler Ferrari icin pek ic acici degil. Diken ustunde iken bir de bu tip sakatliklar yasamasi onun acisindan durumu zorlastiriyor. Su an devre arasi olsa yine gonderilmeye calisilabilir gibime geliyor fakat yuksek maasindan dolayi kim talip olur bilmiyorum ama onumuzde daha uzun bir yol var. Bugunku macla ilk yarinin yaklasik olarak %40'i tamamlanmis olacak. Daha %60'lik bir zaman dilimi var...

Bilmiyorum ne kadar dogru ama Schuster Ekrem dondugunde Hilbert'e tekrar one gececek demis. Umarim boyle birsey gerceklesmez. Bence bu takimin mevcut kadrosunda en iyi bek Hilbert. Haa Ridvan cikar, cok iyi performans verir, ayri... Bunu da zaten tek yapabilecek kisi su anda o gorunuyor...

Bu arada Ridvan iyilesmis galiba. Bence ulusal mac arasinda kadroyu zorlayabilecek Onur, Ridvan, Ersan, Ali Kucik gibi genclerle, takimda pek forma sansi bulamayan oyuncularin degerlendirilebilecegi ciddi bir takimla yapilacak hazirlik maci cok iyi olur...

Cikacak kadroya gelirsek... Cartalete defans hatti konusunda sana katiliyorum. Hilbert-Zapo-Tor garanti. Yalniz Ernst'i bu macta dinlendirecegini sanmiyorum. Bence Au-Ernst-Guti uclusu de tamam. 4 yabanci oldu. Sorun on uclude kimlerin oynayacagi ve takimin nasil bir taktikle mucadele edecegi...

maui dedi ki...

Ben geride üzülmez ile başlardım

Kale
Hilbert-Toraman-Zapo-Üzülmez(İsmail)
Aurelio (göbeğe)
Ernst (ortanın sağ içi)
Necip (Fabian'ın simetrisinde)
Guti (Forvet arkası)
Holosko-Bobo

Benim bir inancım var eğer elinizde Türkiye'nin en iyi üç ön liberosu varsa ve bunların yanına da dünyanın en iyi orta saha oyuncularından bir tanesi koyma şansınız varsa maça onlarla başlarsınız.
Aurelio-Ernst-Necip, bu üçü net bir şekilde TS'nin orta sahasını ezer, hayata küstürüp, açılan sezonda hamsi avına gönderir...
Bizim ne kadar alternatifimiz varsa Güneş'in de o kadar az...
Bir kere ayağı top yapan iki orta sahalarından bir tanesi mecburen stoper olunca geriye bir buçuk orta saha kalıyor Colman ve Selçuk ile...
O yüzden sen onların karşısına bu üçlüye çıkarsan geometrik olarak farkı üç hatta dört katına çıkarırsın.
Guti'nin atacağı ara topların adamı ise kesinlikle Nobre değil bence.
Zira, Egemen'in tek bildiği şey ite kaka, tuta-çeke adamı hayatından bezdirmek. Yani Nobre'yi ligde en iyi tutabilecek stoperlerden bir tanesi.
Ama yerden çok zayıf ve önemli hamle hataları yapıyor.
Buna bir de benim hatırladığım kadarıyla ilk kez oynacak Ceyhun'u eklersek ara toplarda çok fazla hataya zorlayabiliriz.
Guti'nin doktor paslarının göbekte büyük sorun yaratacağı kesin. O yüzden Nobre değil kesin Bobo...
Lakin, Guti dinlenecekse -ki bence gol falan yiyip maçı sıkıştırıp Guti kurtarmak adına Hazretlerinin oyuna girmesine karşıyım-
O vakit Bobo yerine Nobre oynamalı.
Çünkü takımda Bobo'nun koşu yoluna pas atabilecek bir tek Guti(ernst'e fazla yüklenmek istemiyorum:))var.
Böyle bir tercihte de Nobre'nin kıçını egemene yaslayıp necip-tabata-holoskoya ikinci pası atmasını beklemeliyiz.
Bir de Nobre'nin belki de tek artısı, artık yan top zaafiyeti iyice ayyuka çıkan Onur'un bu açığını Bobo'dan daha iyi değerlendirebilecek olması.
Son söz inşallah Kuddusi korkmaz...

Cartalete dedi ki...

Strateji ;
Bence de en mantıklısı o zaten. Çünkü Ceyhun da güvenilir bir stoper değil, genç oyuncuyu oynatmakla aralarında fark yok aslında. Bu durumda ortasaha direncini kazanırlar. Atakan Kurt'un kadrosu doğru çıkarsa hem Guti, hem de Quaresma yokken ilk kez bir maça çıkacağız sanırım.

Adsız;
Hem Guti'nin, hem de Quaresma'nın yanına versinler, Messi çıkartalım O'ndan :)

sozcelykk;
Neyseki ortasahadaki nüfus arttı da, adamın yükü hafifledi biraz. Yoksa durumu sakattı, sezon başındaki 442 ile devam etseydik.

bora;
Ferrari kendini sakatlıktan bir türlü doğrultamadı diye sürekli oynayamıyor bence. Schuster O'nu tutmasa, kritik Avrupa maçlarında oynatmazdı diye düşünüyorum. Nitekim Fink'in yüzüne bakmıyor.
Hilbert'in Ekrem'in dönüşüyle öne geçeceği haberi canımı sıktı, bu maçta da iyi bir oyun çıkartırsa kalıcı olabilir.

ederlezi 12 ve maui ;
Aslında yazdığınız 11'i ben de çok istiyorum, fakat Schuster Guti'yi arkada kullanmayı tercih ediyor. O yüzden ben Guti arkada, Tabata önde gibi bir tahmin yaptım.
Yazdığınız kadro Quaresmasız Beşiktaş'ın çıkabileceği en iyi 11 bence de...
maui maçı kafanda oynamışsın resmen, şahane :)

Kuddusi'ye hiç güvenmediğimi de belirteyim.

maui dedi ki...

@cartalete
Oynamayı bıraktım rejenarasyon antremanındayım şu an...
Yazıldığı gibi Ceyhun orta sahaya çekilirse colman-selçuk-umut'tan bir tanesi kesik yer.
Benim tahminim Güneş'in Umut'u keseceği yönünde. O vakit, adamların solunda hilbert-holosko ikilisinin önünde sadece Cale kalır...
Buradaki kadro bence artık,önümüzdeki maçların da omurgası olmalı Q7 hariç tabii.
Ve 11'de Guti olmalı. Schuster'in Guti'yi arkada oynattığı hakkındaki yorumunda Cartelete'ye katılmıyorum.
Bence bizim Hazret, fizik olarak kendini geriye mücadelenin yumuşak olduğu bölgeye çekip uzun pasla işi bitirmeye çalışıyor.
Sarı Melek ona, "Gel defanstan top al onu uzun at" demiyordur. O böyle bir tarzı kendi seçmiştir. Ama bugün bence Schuster kesinlikle "geri gelme sen kal ileride pres de yapma ama rakip ceza sahasına yakın oyna" diye ısrar etmeli.
Çünkü forvetlerimizin en büyük eksiği olan ileride top tutup orta sahadan gelenleri bekleyebilme özelliğini en iyi yapacak adam. Guti+Bir forvet demek TS'nin minimum 4 adamının geride çakılı kalması demek.
Bununla birlikte adamın varlığı bile gerek seyirci, gerek oyuncu, gerekse hakem üzerinde bir ağır abi etkisi yapıyor.
Tabata maalesef yalova kaymakamı modunda olduğundan ne sayısal üstünlük konusunda ne de psikolojik olarak bize bir artısı yok.
Ayrıca yine eklemeliyim ki Kuddusi'nin bugün sağı-solu oynayacak gibi geliyor bana. Zira, bugünkü galibiyet bizim net bir şekilde FB ve GS'nin 4-5 puan önünde yürümemizi garantileyecek.
Öyle ortamlarda kaypak hakemleri baskı altına almanın yolu emre belözoğlu gibi taça, auta havlamak değil (herif utanmasa yazı-tura atışına bile itiraz edecek) ağır abi modunda hakeme birkaç bakıştan geçiyor. Bunu da en iyi yapacak adam Guti.
İnşallah maç sonunda da keyifli bir şekilde muhabbetini yapma imkanı olur ve Manisa maçına hazırlanırız.
Herkese bol şans...

Cartalete dedi ki...

Arkada oynatıyor derken, forvet bölgesinde değil de; orta 3'lü oynatıyor manasında dedim.
Yoksa gelip defansından top alması, Guti'nin kendi opsiyonu.

Mesela Rapid Wien maçında bir sahne vardı, adamlar iyice önde basmaya başlamıştı ilk yarıda ve bizim defans "yampiri" paslar vermeye başladı.
Guti hemen geriye geldi, Toraman'a "bi sakin genç..." hareketi çekti, topu aldı yönlendirdi, bir müddet orada kaldı.

Böyle bakıldığı zaman, henüz "pas felsefesinin" başlarında olan takıma, oralarda daha faydalı olur. Necip iyice as futbolcu güvenini kazanınca, Guti'nin forvete yakın bölgede takılacağı günler gelir.

Real Madrid'de çoğunlukla öyle oynuyordu, Raul'un hemen arkasında.

maui dedi ki...

O zaman tamam:)
Hayatımda iki adam vardı kafada yaptığım takımlarda mutlaka aldığım, Gerard ve Guti...
Birisi geldi, diğeri de bence Necip'ten yaratılabilir.
Nedense çok güveniyorum bu çocuğa, araya girişleri falan süper oluyor.
O yüzden bence sol iç gibi oynayıp Guti ile daha çok pas alışverişine girmesi lazım.
Bir de biraz şut çekmesi...
Bakıldığında Guti'nin "sen şuraları bir çekip çevir" tadında talimat alıp oynamasının senin dediğin gibi daha yararlı olduğunu konusunda hemfikiriz ama biraz da ileride fantastik paslarını ve şutlarını da görsek hiç fena olmaz hani...

Cartalete dedi ki...

Necip'e oluşan güven, en az futbolu kadar "kişiliğinden de" ileri geliyor aslında.
Çocuğun geri gitmeyeceği belli, inşallah sakatlık falan başına gelmezse, her geçen gün üstüne koyacağı belli.

Bu arada üst beyaz, alt siyahla çıkıyor Beşiktaş. Güzel...

Cartalete dedi ki...

Beklenen 11 çıktı arkadaşlar (2. kadro).

Holosko sahada, Bobo kenarda.

Trabzonspor ilginç çıkmış, Mustafa Yumlu defansta ama Ceyhun ortasahada değil...

4-4-2 gibi birşey olacaklar sanırım

Serkan Mustafa Egemen Cale
Yattara Selçuk Colman Engin
Burak Teofilo

Bence yanlış..

Strateji dedi ki...

Engin Baytar'ı zaman zaman orta üçlüde oynatıyor Şenol Güneş. Alışıldık dizilişten farklı değil Trabzon'un şu kadrosu. Sadece Ceyhun yerine Selçuk'u geriye çekmiş, içte Engin'i oynatıyor. Ama Mustafa Yumlu'yu oynatmasına rağmen, Ceyhun'u yedek bırakmasına anlam veremedim.

gökhan dedi ki...

diziliş önemli burada. nobre yine tek santrafor olarak ilerde dikilecekse işimiz var. bu adam mart 2009dan beri oyun akarken gol atamamış. yok tabata forvet arkası holo-nobre yanyana ise bir nebze iyi.

trabzonun kadro ilginç. şenol güneş tavşan çıkarmış. bursa puan kaybetmiş, gs yenilmiş, fb havaya girmiş, trabzon böyle bir kadro ile sahaya çıkmış. kazanmak lazım.

ederlezi12 dedi ki...

Nobre olunca karabasanlar çöküyor bazı bazı ...

Ya neyse ben bişey demiyorum neyse ki Guti var