Kenar Forvet Portresi: Erik Huseklepp

Geçtiğimiz gün oynanan hazırlık maçlarından özetler gösteren bir programa denk geldim. Ronaldo tam “unutulmaz” bir gol atacakken Nani’nin sabotesi; Kuzey İrlanda – Fas maçının son dakikalarında, defans oyuncusunun “itiş kakışına” önce uyarı verip, sonra devam ettirdiğinde penaltı çalan, yani bu uyarının “işgüzarlık” olmadığını gösteren hakem; genç İtalyan Macheda’nın Ümit Millilere karşı gösterdiği harika oyun ve Erik Huseklepp… En çok dikkatimi çeken olaylar bunlardı.Ama Erik Huseklepp’in ayrı bir yeri vardı tabii… Sebebi de; hayalimdeki Beşiktaş’ta ilk transfer ihtiyacının “sağ kenar forvet” bölgesine olduğu ve Huseklepp’in de, kafamda çizdiğim özelliklere hemen hemen tam oturan bir hücumcu olmasıydı.

Daha önce de adını duyduğum bir oyuncuydu aslında. O nedenle bu özet görüntülerde dikkatle izledim, bütün Norveç atakları onun taşıdığı toplarla şekilleniyordu diyebilirim. Güçlü fiziğine rağmen süratli, yeterli bir tekniğe sahip olan ve karşı yarı sahanın her bölgesinde etkili gözükecek “hareketliliğe” sahip bir oyuncu. Attığı galibiyet golü de, çok iyi bir “kenar forvet” koşuşuyla gelmiş…

Aşağıda paylaşacağım video ile oyuncunun yetenekleri ve “çok yönlülüğü” hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. 188 boyunda, çabuk, ortasaha özellikli ve aynı zamanda bitirici bir oyuncuya benziyor. 26 yaşında ve Brann’da forma giyiyor. Bu saate kadar dış piyasaya açılmaması aslında bizim kulüplerimiz için bir şans. Kuzeyli oyuncular kafa olarak da “futbolcu” olur genelde. Yani, ben bu oyuncunun yeni yeni parlamasında “geç fark edilmenin” etkisi olabileceğini düşünüyorum.

Devre arasında ufaktan yabancı temizliğine başlayacak olan Beşiktaş da, bu “fark edenlerin” arasında olur umarım. Huseklepp – Bobo – Quaresma üçlüsü gayet ideal ve modern bir 4-3-3 hücumu olabilir gözüküyor…

24 yorum:

Adsız dedi ki...

baktığımızla kalırız mustafa abi. maalesef

borasahin dedi ki...

Video'yu seyrettim, bitirici bir oyuncuya benziyor, "killer" vuruslar yapmis.

Her ne kadar orta sahada (kurgusal) bir sikinti oldugunu dusunsem ve belki on alanla karsilastirdigimizda daha onemli olabilecekse de yine de birincil olarak on alani yeterli hale getirmek su anda daha elzem gorunuyor.

Bobo ve Q7 harici bir oyuncudan verim alamadik. Bence burada 1 ya da tercihen 2 oyuncu bulabilirsek cok iyi olur. Gencler macindaki Q7'nin ortada oldugu plan fena gorunmuyor. Bobo'dan hareketli 2 tane bu isi yapabilecek kadro oyuncusu olsa Bobo harici bir plan kazanmis oluruz.

Unknown dedi ki...

@cartalete
Genelde konusulan youtube'tan video izlenip futbolcu alinamayacagi yonunde ama bence bu videoyu nasil izlediginizle alakali birsey. Yukardaki Huseklepp ilk olarak uzayip gidebilen bir oyuncu ki benim acik oyuncusunda ilk arayacagim ozelliktir, muthis bir depari var, fuleli bir adam. Bir buyuk ozelligide dribling yaparken gelen mudehalelerden sonra kendisini kesinlikle yere birakmiyor, oyununa devam ediyor bu onun hem fizik gucunu hemde mental gucunu ortaya koyuyor, kendisine guvenen bir adam oldugu kesin. Yapabileceklerini biliyor, ben Holoskoyu ilk geldiginde bu yuzden cok seviyordum, hemen hemen ayni ozelliklere sahip bir adamdi fakat bugun en ufak darbede mental olarak guclu olmadigi icin kendisini yere birakmayi tercih ediyor.
Huseklep'in bir artisi daha var bu adam goruldugu uzere orjinal kuzeyli, bu adamlar profesyonellik manyagi olarak yetistiriliyor, kendilerine en iyi sekilde bakan adam bunlar, Bizim Ernst gibi diyebiliriz.. Neyse bu adam muthis, keske kluple baglantiya gecip en azindan yahu boyle bir adam var en azindan takip edip diyebilsen..

Cartalete dedi ki...

Elbette bir video ile oyuncu alınmaz ama ilk intiba böyle başlar. Bir oyuncu bir maç veya bir video ile dikkat çeker, sonra 90 dakikalık kasetleri izlenir ve son aşamada da canlı izlenir. İşin adabı budur.

Keşke video ile alınsa, bence o bile bazı transferlerde olmuyor. Gordon örneğinde olduğu gibi "şöyle bir oyuncu var, verelim?" transferleri gerçekleşiyor. :)

Profesyonelliği ile alakalı olarak önemli bir istatistik var. İki yıldır neredeyse hiç maç kaçırmamış.
Ayrıca videoda bir çok maçtan örnekler var, yani rastlantı performans yok belli ki, adamın standardı bu...

Maliyeti de yüksek değildir, Norveç'ten transfer yapan bir oyuncu max 5 milyon euro'ya gider.
Kesinlikle değerlendirilmeli, tam ihtiyaca göre bence.

Unknown dedi ki...

Transfermarkt'a fiyati 2.5 milyon euro olarak gozukuyor, klup bize ucak bileti parasini versin biz bu transfer seninle 1.5 milyon euroya bitirelim :D

Cartalete dedi ki...

Ki o site de bol keseden veriyor bonservis değerlerini.
Misal bizde; Holosko 6.7 milyon euro, Ferrari 8, Toraman da 7 milyon euroymuş :)

Adsız dedi ki...

Blackburn talip olmuş bir ara.Bir de kariyerinde son iki yıl tavan yapmış bu adam.Yurtdışı transferi o yüzden olmamış olabilir.Ama bu tip yani belli dönemlerde parlamış futbolcular biraz iyi araştırılmalı bence.(tabata dan dilimiz yandı bir kere.)Tabi q7 nin ters kanadında olabileceği gibi gerektiğinde q7 nin yerini alabilecek kadar teknik bir oyuncu gibi duruyor.

Unknown dedi ki...

Tabata kac milyon? 8 mi :D:D

borasahin dedi ki...

NTV ve LigTV'de gidecek iki yabanci Fink ve Ferrari gorunuyor. Oncelik Fink de sanirim.

Ne dusunuyorsunuz?

Cartalete dedi ki...

Mantıklı.
Holosko, Tabata da bu kervana katılsa kimse hayır demez sanırım.
Net 4 atıl yabancı var...

Erhan Güven'e de kulüp bul denmiş.

borasahin dedi ki...

Katiliyorum.

Erhan ve Yusuf'un bence bu kadroda zerre kadar yerleri yok, kesinlikle gonderilmeleri lazim. Umarim ayni seyi Yusuf'a da soylemislerdir.

Ayrica bu 5'i de Fatih, Fink, Ferrari, Tabata, Holosko gonderilse bence sorun olmaz.

Ferrari yerine Sivok gelir, 5. stoper olarak altyapidan Furkan'i alsinlar, surekli A takimla antremana ciksin.

Fink bence su noktada gereksiz kaliyor. O giderse Onur daha cok oynama sansi yakalayabilir diye tahmin ediyorum. Ucluyu Ernst, Aurelio, Guti, Necip, Onur beslisinden secsin, gerekiyorsa Onur bile defansin hemen onunde oynayabilir gibime geliyor.

Tabata - Holosko ikilisinden kim gitmeli deseler, ikisi de derim ama illa once birini sec deseler Tabata olur sanirim, hele Yekta'yi alirlarsa ne gerek var ki?

Holosko da bence artik miyadini doldurdu, Ali Kucik'i cikartsinlar, ancak o kadar kotu oynar zaten.

Cartalete dedi ki...

Sanırım hemen hemen tüm prof gençler kiraya verilecekmiş devre arası. Onların yerine alt jenarasyondan yükselecekler var.
Erhan Güven'e yol verdikleri için, Oğuz tutuluyormuş kadroda. Muhtemelen Hilbert de tekrar forvet 3'lünü sağında düşünülüyor... Umarım formayı kapar.

borasahin dedi ki...

Hmmm...

Hilbert forvet 3'lusu icin ne kadar yeterli bilemiyorum. Bir kere ayaklari cok zayif, buna kaniyim. En buyuk artisi temposu ve devamliligi. 20 kere gidip gelse yine de kolay kolay yorulmuyor, ayrica uzun mesafede hizli bir oyuncu fakat soyle bir sikinti var ki kisa mesafede yeterince cabuk degil yani hemen hizlanamiyor. Bir diger sorun hucumda baski altinda ne kadar pas alisverisi yapabilecegi, gerekiyorsa topla rakip arasina girip topu tutabilme ozelligi. Butun bunlarin disinda bir de skor yapmasi gerekiyor. Holosko ve Tabata -ki Holosko aslinda bu is icin fena bir oyuncu degildi- yetersiz oldugu icin etkili gorunebilir ama yeter mi? Benim bu konularda ciddi suphelerim var. Simdiden biraz buyuk konusayim en fazla rotasyon oyuncusu olur, hatta on alan icin vasat bir oyuncu diyorum. O zaman sagbekte Ekrem, Ridvan ve Oguz olacak, oyle mi? Oguz'u A takima mi aliyorlar?

Cartalete dedi ki...

Öyle görünüyor.
Bence de sağforvete transfer gerek, konuya dönecek olursak Huseklepp gibi biri lazımdır :)
Hilbert de önemli bir kadro oyuncusu. Kontenjan sorunu yokken bek olur, sağforvet yokken orada oynar. Takım öndeyken ve kontralara kalmışken oyuna girer.. Her eve lazım adamlardan aslında.

borasahin dedi ki...

Evet katiliyorum, ama bence kadroyu bir anda o kadar cok degistirmeyeceklerdir. Huseklepp transferi yaza kalacak gibi gorunuyor :)

Ali Kucik, Furkan gibi genclerin durumu ne oluyor? Bir suru prof olan adam var.

Cartalete dedi ki...

Kuçik de kiralanıyo galiba, Furkan'ı bilmiyorum.

Adsız dedi ki...

A2 takımının 93-94 jenerasyonuna bırakılması çok mantıklı bence.Mesela son a2 maçında Fenerbahçeyi yendik ama onların forveti 95 li beykanken bizim forvetimiz 87 li kemal akbaba.
Oğuzun kalması sevindirici bir haber.Diğer profesyonel oyuncularda en kötü bank asyaya gitsede izleyebilsek onları.
Tek korkum bobo yu ikinci plana atarak sağ forvet yerine santrafor almaları ve anlık transfer yapmak için olmayacak oyunculara yüksek paralar ödemeleri.

borasahin dedi ki...

Bu arada su GS'den bir transfer atilimi bekliyorum. Kadrolari sanki biraz cop olmus gibi. Bir taarruz yapacaklari kesin, 15 kisilik bir scout ekibinden bahsediliyor surekli. Bu adamlara dikkat etmek lazim. Tehlikeli adamlardir, gerci su ana kadar oldukca iyi gidiyorlardi :)

Bizimkiler Okay'in isini devre arasi bitirseler super olur. Bir iki de yetenekli gurbetci bulsalar kaymakli kadayif olur.

Adsız dedi ki...

Okay transferi o kadar kolay olmaz bence.Mesela bir musa çağıran transferi gibi olmaz.Altayın tek umudu o şu an.Ama altay borçlarından dolayı satabilirde deniyor.Muhtemelen üç büyükleri kullanarak fiyat arttırma yoluna giderler.O yüzden 2-
3 milyon euro yu bulabilir maliyeti.Bu da alınabilir bir riskmi emin değilim.Sonuçta ne kadar iyi olursa olsun 16 yaşında bir çocuktan bahsediyoruz ve türk oyuncuların gelişimide malum.
Galatasaraysa muhtemelen muhammed demir gibi oyuncular üzerine yoğunlaşır.(Sözleşmesi bittiği için tabiki :)).Ama gerçekten 15 kişilik bir scout ekipleri varsa genç ve böyle bir işe girdilerse bizimde elimizi çabuk tutmamız lazım.Uğur melekenin hollandayı ne zaman yeneriz başlıklı bir yazısı vardı.Orda bahsedilen oyuncular gerçektende 4-5 yıl sonrasının milli takımı oabilir.Bence gs de onlar üzerine yoğunlaşacaktır.(İlginçtir ki pino da uğur meleke tarafından 2 yıl önce yazılmıştı hatta onun tavsiyesi bile olabilir.).Birde italya ümit milli maçındaki sol açık sakıbı ve okan salmazı uzun süredir takip ediyorlardı.Alabilecekleri oyuncuları tahminen Ömer ali şahiner(konya şeker),ali dere(konya),Sakıb aytaç(dardanelspor),muhammet demr(bursa) ve belki deniz yılmaz,tunay torun gibi bir kaç gurbetçi.
Son olarak Cenk Tosun almanya ümit milli olmuş ve ilk maçında golünü atmış.Milli takım hocası Skibbeden daha fazla oynatılmasını isteyecekmiş.Cenkin fanatik Beşiktaşlı olduğunu okumuştum forzada.Hatta yazan yakın arkadaşıymış.Okay,cenk,ömer alide benim beşiktaşta görmek istediklerim.

Adsız dedi ki...

Birde enver cenk şahin var.İbb bu sene Zonguldaktan getirmiş.Canlı izledim de oldukça etkileyici bir oyuncuydu.94 lü olmasına rağmen a2 liginde 4 golü var.Zaten alır almaz profesyonel yapmışlar.Abdullah avcı kolay bırakmaz ama alabilirsek 94 jenerasyonumuzda oldukça güçlendiririz.Bu grupta Fenerden beykan ,recep niyaz bizden kadir,erkut ve enver cenk şahin başı çeken oyuncular zaten.Beykanda son a2 maçında bize fenerin golünü atmış.

Cartalete dedi ki...

Sakıb'ı zaten aldılar diye duydum ben. 1 milyon dolar vermişler... Bu bağlamda Okay'ın değeri de, 1.5 milyon Euro'ya falan varır.

Bence a takıma yapılacak safra transferlerindense, bu tip genç oyuncu yatırımları yapılabilir.
Örneğin Fink bedavaya geldi ama 1.3 milyon euro alıyor. Bu tek yıllık maaş meblası ile gelecek vaadeden bir türk alınır...

Okay'ı kaçırmayalım da, gerisi kim gelse kardır. Ama Okay çok önemli. Orhan Gülle falsosunu böyle affettirsinler :)

borasahin dedi ki...

Tunay Torun'u bir kez, 2. 3 yil once sanirim, bir genc milli takim macinda gormustum, Batuhan, Emre Colak, Cem Sultan, Ali Kucik filan vardi. Sonrasinda hic seyredemedim, fakat onemli bir oyuncu olacaga benziyordu. Onu almasinlar :)

http://www.milliyet.com.tr/hiddink-modeli/spor/haberdetay/19.11.2010/1315837/default.htm

Bence bizim takimin eksikliklerine gore pozisyonlari tamamlamak en iyisi. Cartalete'nin dedigi gibi Orhan'in yerine birisi lazim. O bakimdan Okay olabilir. Tekrar Orhan da dusunulebilir, Tabata'yi verip onu alabilirler mesela :)

Sakib benim gorebildigim kadariyla solbek oynuyordu.

Enver Cenk Sahin de solbek sanirim.

En onemli sey zihniyet, degismedikce isler zor. Bugun Sezer Ozmen bence super lig'de su anda rahat top oynar ama Rize'de.

tearkan dedi ki...

Biz bunları konuşurken Santa Cruz transferinden bahsediliyor.

Cartalete dedi ki...

Ben de yukarıda bahsedildiği gibi tam da bundan korkuyorum.
Düşük maliyetli ve "genç" bir santrafor transferi yapılabilir ama Bobo'nun üzerinde olması beklenen ve pahalı bir transfer son derece anlamsız olur.

Şöyle diyelim

xxx - Bobo - Quaresma

10 üzerinden puan dağıtırsak; Quaresma 9, Bobo 8, sağda oynatılan oyuncular 5 bile alamaz.
Şimdi Bobo'nun 8'le oynadığı bölgeye 9'luk bir adam alınırsa (ki o bile şüpheli) 5 olan yer kalacak. Takımda önemli bir değişiklik olmayacak para harcanmasına rağmen...

Çok mantıksız.