Sahte 7 Fernandes

2007 yılının şampiyonluk maçıydı sanırım Premier League’de, ya da bir önceki hafta olabilir… Manchester United Everton deplasmanındaydı, Chelsea’de kendi evinde oynuyordu. Maçlar dönüşümlü verilmiş, ekran başında epey eğlenmiştik… Fernandes “kalçasıyla” güç alıp, olduğu yerden sert bir vuruş çıkarmış, harika bir gol atmıştı…

Schuster’in açıklaması, akabinde borsaya düşen bilgiyle de artık “Beşiktaş’ta!” diyebileceğimiz, bizim “Blade görünümlü” yeni Portekizliyle tanışmam böyle olmuştu. O maçta Everton’un hücum hattında yer alıyordu hatırladığım kadarıyla, özellikle de kanatlarda sık görünüyordu. Zaten stili ve kişisel yeteneklerine bakıldığı zaman, kenarlarda oynatıldığı taktirde de sürpriz girişimlerde bulunacak, yaratıcılık özelliklerini öne çıkarabilecek bir oyuncu olduğu görülüyor.

Baskı altında olmasına rağmen kolay kolay topu vermemesi, hareketli ve akıcı oyunu, driblingleri, adam eksiltme özelliği ve de harika uzun şutlarıyla hücumsal anlamda bir takımı değiştirebilir Fernandes. Tüm bu kişisel yeteneklerine; ortasaha oynayabilecek kadar “mücadele devamlılığı” ve oyun zekâsını da ekleyince; Valencia’nın verdiği uçuk bonservise normal diyebiliriz, her ne kadar hovarda sezonlarında bu transferi yapsalar da…“Bu kadar yetenekli de, niye 24 yaşında Türkiye’ye geldi?” sorusu sorulabilir elbette. Yetenekleri ülkemiz futboluna fazla gelmesine rağmen, yolu buraya düşen her oyuncu gibi O’nun da bir “defosu” var: Sakatlıklar… 6 ay süren bir sakatlığından sonra, sahaya yeni dönmüşken tekrar sakatlanmıştı geçtiğimiz sezon. O nedenle 2009/2010 sezonu tamamen “kayıp bir yıl” olmuştu O’nun için. Sakatlıkları şanssızlıktan mı, ya da Moyes’in belirttiği üzere; kendisine bakmamasından mı? Bilemiyoruz.

Sanıyorum ki Schuster ve Beşiktaş yönetimi, bu riski “alınabilir” görmüşler. Zaten son dönemde moda olduğu üzere, satın alma opsiyonuyla kiralanacak bu oyuncu. Bu aralar Ibrahimovic, Cavani gibi oyuncular bile öyle alınıyor. 2012’de devreye girecek kriterler sebebiyle, herkesin eli daha sıkı bu konuda. Oyuncunun takım içindeki konumunu, performansını görmeden kimse ezbere para ödemek istemiyor. Beşiktaş da Fernandes’i yarım sezon izleyerek; sakatlık durumu ve takıma sağlayacağı katkılar konusunda fikir sahibi olup, satın alma opsiyonunu değerlendirecektir... Haberlere göre 8 milyon Euro olarak belirlemiş Valencia bu fiyatı. Sakatlıktan kurtulmuş ve Valencia’daki ilk sezon performansını yakalamış bir Fernandes için, hiç de öyle abartılı bir rakam değildir bu… Zaten bu sezon futbola dönmüş gözüküyor, ayrıca son dönemde Portekiz Milli Takımı’na da sürekli alınır oldu.Gelelim Fernandes’in, Schuster’in Beşiktaş’ındaki olası konumuna… Sneijder’in Real Madrid’de farklı bir rolü vardı Schuster döneminde. Guti’nin daha önde gözükmesi ve topsuz oyunda işinin kolaylaşması adına, sıklıkla ortasahaya kayan bir kenar oyuncusuydu. Bugünlerde Schuster aynen ona verdiği rolü, Tabata’ya bırakmış durumda Beşiktaş’ta. Biliyorum, bu durum Sneijder’in kulağına gitse, adam kahrından ölür… Ama yapacak bir şey yok, elde Tabata vardı ve kısaca “sahte 7” diyebileceğimiz noktada o oynuyordu.

Ben Fernandes’in ortasahadan ziyade, bu bölgeye transfer edildiğini düşünüyorum. Hem ortasaha, hem de bir kenar oyuncusu konumuna… Zaten özellik olarak da oldukça yatkın bir isimdir bu role. Ortada daha önemli eksikler varken, direkt olarak Fernandes’in kiralanmasını ben böyle daha açıklayıcı ve anlamlı buluyorum. Elbette yeri ve zamanına göre ortasahanın içinde de kullanılabilir. Ancak aşağıda resmedilen, özellikle Avrupa Ligi’nin devamında kullanılacak ideal bir takımda; Fernandes’in "sahte 7" pozisyonunda oynayacağına ve takımı ciddi şekilde değiştirebileceğine inanıyorum.Böyle bir durumda Beşiktaş sadece Quaresma’nın olduğu kanattan değil, Fernandes’in kanadından da ezber bozabilir, sürpriz akınlar gerçekleştirebilir. Çünkü Fernandes’in de adam eksiltme özelliği hiç de öyle “klas kanat adamlarından” aşağı kalır değildir. Bununla beraber ortasaha oyunu, şut ve pas isabeti konusunda Tabata’ya göre siyah-beyaz farkı yaşatacaktır.

16 yorum:

Adsız dedi ki...

Oldukça bir kadro ortaya çıkıyor.Santrafor içinde almeida deniyor ama ne kadar doğru bilmiyorum.Ancak yukarıdaki ideal gibi görünen 11 de 7 yabancı var.Çoğuda sakat olmadıklarında ilk 11 yeri garanti yabancılar.Tek çözüm ernsti kulübeye çekmek gibi duruyor.Aslında buda bir yandan Necibe yer açacağı için iyi bir durum.Tabi birde toroman-sivok tercihi var.

Cartalete dedi ki...

Evet, yazıda da belirttiğim üzere Avrupa Ligi üzerinden düşünülmüş bir ideal 11 bu. Hani, Schuster'in kontenjan konusunda önü açık olsa böyle çıkacaktır.

Ligde; Toraman Sivok'u kesmesin de her türlü denemeye açığım :)
En uygunu, Ernst-Necip gözüküyor. Maçına göre farklı seçimler de yapılabilir. Kapalı oynayan rakiplere düzelmiş bir Ekrem ya da Rıdvan, Hilbert'e tercih edilebilir.

Zaten sağolsun sakatlıklar böyle bir seçim yapmakda zorlamıyor insanı :) Zaten kendiliğinden yabancı kontenjanı açılıyor maalesef. Keşke herkes sağlıklı olsa da, böyle zor seçimler yapılsa.

borasahin dedi ki...

Sonunda acilimini yapmissin, tebrikler :)

Hmmm, ne yalan soyleyeyim degisik bir bakis acisi :)) Schuster'in Madrid'ini pek seyretmedigim ve Fernandes'i de tanimadigim icin bu bolgeye transfer edilmis olabilecegini dusunmemistim, yoksa bu tarzda bir oyuncuya ihtiyac oldugu kanaatindeyim, ama pozisyonun getirdigi bir gereklilik degil, boyle bir oyuncunun bulunmasi durumunda, bir ekstra olarak anlamli. Mesela Yekta Kurtulus icin iyi referans veriyorlar, bu tip bir oyunu oynayabilir demistin, yaniliyor muyum? Sakat olup olmadigi ve bu sakatligin oyununu ne kadar etkileyecegi belli olmayan Fernandes yerine bence Yekta gibi yerli bir alternatif daha iyi olurdu!

Fernandes'in skor yonu nedir? Eger yoksa, ayni orta saha kurgusu devam eder de Guti yine kaleden uzak kalirsa bu takim kolay kolay gol atamaz, aynen devam eder, ha Guti biraz forvet arkasina yanasir ve defanstan top cikarmaya gelmezse daha iyi olur ama yine de sikintiyi tam anlamiyla cozer mi pek emin degilim! Dikkat et, Robinho Q7'den cok daha skorer bir oyuncu, boyle bir oyun icin Q7 en ideali degil!

Fernandes bu tarz bir pozisyon icin aliniyorsa bence ilk gonderilmesi gereken oyuncu Tabata, Fink degil yaniliyor muyum? Hadi Fink'le, Ferrari zaten out diyelim, o zaman gidecek 3. yabanci net bir sekilde Tabata olmali! Bence 3. olarak kimin gidecegi bize bir isik verebilir.

Her zaman, yer ve kosulda en iyi kadro ile cikilmasi gerektigi kanaatindeyim; yani Avrupa'da ligden daha iyi bir kadro olusturulmasi bana biraz ters geliyor, boyle birsey takimin butunlugunu etkiler, hos degil, ayrica kagit uzerindeki farkin sahaya yansimasi beklendigi gibi olmayabilir ve belki daha baska sorunlara yol acar!

Cartalete dedi ki...

Tabata bana göre Fink'ten sonra 2. sırayı almakta kapışır Holosko'yla. Şayet Ferrari'nin şuan piyasası yoksa elden çıkartmak mantıksız.
Sırf Avrupa maçlarındaki, sete set oynayan Beşiktaş'ın içinde yer alması bile yeterli olabilir, yok pahasına kaybetmektense.

Ama verilen bonservisi kurtarmaya yakın bir fiyat çekilirse, bırakılsın. Şuan devre arası ıskarta oyuncular arasında en ederi olan oyuncu Holosko gözüküyor. Bu sebeple Tabata Holosko'ya tercih edilebilir, takımda kalması konusunda.

Yekta bahsettiğin özelliklere uygun bir oyuncu, ancak A Planı'nında güvenilir mi bilemiyorum. Ben onu sıkı bir alternatif olması, joker görevi görmesi açısından transfer ederdim... Ortasahanın içlerinde de kullanılabiliyor oluşu büyük avantaj.

Ancak stil olarak Fernandes daha çabuk etki eder takıma. Onu kaleye yakın oynadığı maçlara çok fazla denk gelmedim fakat mizacı bu konuda iyi olabileceğini gösteriyor. Kalçasından güç alıp, net sert şutlar çıkaran adam tehlikelidir :)

Ayrıca Fernandes pas konusunda da yetenekli, yani Guti'nin önde olduğu anlarda da topu oyuna olumlu şekilde aktarabilir. Guti'nin geri yanaşma sebebi, o ileride kaldığında topun hücuma gelememesi..

Son maçlarda, özellikle Necip oyuna girince Guti bir hayli önde gözüküyor. Fernandes'le bu dakikalar uzayabilir diye düşünüyorum.

Bakalım, elbette bu mayanın tutmama ihtimali var. Bazen iyi gözüken kadrodan takım çıkmaz, bazen kötü kadrodan iyi takım çıkar.

Ama ben "tutma" olasılığını daha güçlü görüyorum. Çünkü kadro olarak bir denge var, bir taraf çok güçlüyken, bir başka çok bölge zayıf değil.

borasahin dedi ki...

Internet'te gorebildigim kadariyla sutlari icin cok isabetsiz diyorlar Cartalete birader, bilemiyorum, o Everton macindan sonra bir tane daha gol attigi goruntu yok ;)

Kaleye yakin oynamamis olmasi belki de bu anlamda etkisiz kalacagindan dolayidir, kim bilir!

Topun hucuma gelmedigine ne yazik ki katilamayacagim. 08/09 sezonunu dusun. Cisse ve Delgado/Tello baglantisini yapan bir Ernst, gayet duzgun pas yapiyordu, hala yapmaya da devam ediyor! Bence takimin boyle bir plani ve calisilmis setleri yok. Ilk yari kondusyonu iyiyken Guti surekli geri gelip top istiyor, ikinci yari yavas yavas bu degisiyor cunku artik yorulmaya basliyor, o siralarda da Necip oyuna girdiginden daha ileride kaliyor gibi gorunmus olabilir, asil sebebi fitness. Ayrica takim savunmada kaldiginda da normal olarak 2-1 gibi duruyorlar. Acikcasi bu kurgunun verimli olmadigini dusunuyorum. Ernst'in son haftalardaki form dusuklugu bence tamamen bu duruma karsi duydugu memnuniyetsizlikten dolayi. Ayrica Ernst varken CSKA macinda Guti'nin kaptan yapilmasini da pek dogru bulmadim ama Ernst boyle seyleri pek takmaz diye varsayiyorum.

Bence tutup tutmayacagi orta saha kurgusu ile yakindan iliskili. Eger ayni sekilde devam edecekse, takimi daha sert ve mucadeleci yapacagi ortada, Sivok'la birlikte savunmaya da bir denge gelir, fakat Hilbert yabanci kuralina kurban edilecegi icin oyunu sag kenardan genisletme sansi pek olmayacak gibi. Q7 Robinho kadar skorer degil, Guti geride, Fernandes skor yapmiyor, takim zor gol atar, fakat daha zor gol yiyebilir, bir zincir galibiyetler serisi olursa bunun yarattigi ozguvenle az skorlu galibiyetleri koruma sansi daha fazla olabilir, yoksa zor dostum! :)

Fernandes yardimiyla Guti'den skor ve asist almayi basarirlarsa o zaman ise yaramis derim. Benim nezdimdeki degerlendirmesi bu olur :)

Acikcasi orta saha kurgusunu degistirip daha verimli kildiktan sonra, Q7'nin tersine uzak forveti birinci tercih, bu tarz birseyi de ikinci tercih olarak goruyordum, o yuzden Yekta Kurtulus bence daha iyi bir secenek olurdu, yerli kontenjaninda olmasi da cabasi. Fernandes'le bu sekilde sonuc alamazlarsa Onur ve Necip'in zamanindan calar, gereksiz :)

Schuster diyelim bu manevrayi birinci cozum gibi gordu. Ikinci cozumu uzak forvetin kendisi diyelim. Bu konuda bir calisma duymadik, umarim kabiz Sercan'a kalmayiz!

Cartalete dedi ki...

Elbette burada yazdıklarım birer Schuster açılımıdır, kendi doğrularımdan ziyade :) Benim için de, öncelikle net bir uzak forvet transferi gerekirdi. Burada adından bahsettiğimiz Huseklepp tipinde bir isim.

Ancak Schuster A Planı'nı böyle tutuyor da, Fernandes'i sahte 7 bölgesinde kullanılacaksa da "olumlu olabilir" gözüyle bakıyorum.
Bobo'nun durumuna göre santrafor transferi yapacaklar sanırım. Almeida tarzı bir oyuncu takımın skor gücünü arttırabilir. Fernandes, Quaresma hatrına izleidğimiz Cyprus maçında da uzaktan şahane bir gol atmıştı. Güvenle alakalı bir durum, belki kendisine ciddi anlamda bir özgürlük tanınırsa skora katkı gücü farkılık gösterebilir.

Duruma göre, Fernandes'in içte kullanılacağı anlarda sağ forvet kim olacak sorusu önemli. K. Paşa'lı Şahin bana uzak forvet olabilir izlenimini veriyor. Sanki iyi bir takım içinde epey gol atar gibi..

Ayrıca 1.5 yıl sonra ortasahada Necip'ten başka bir oyuncu kalmıyor. O nedenle şimdiden biraz gençleşmeye gitmek, planlara başlamak önemli. Necip ve Onur'un önü tıkanmaz diye düşünüyorum. Guti sonrası; Onur'un Busquets rolü alacağı bir Fernandes - Onur - Necip ortasahası görebiliriz :)

sampi dedi ki...

Takima pigment lazimdi iyi oldu. Nobre, Aurelio ve Ferrari sutlu kahve. Orta sahasinda kobrasi olmayan bir takim yildizsiz geceye benzer.

Bobo uzun sureli sakatsa forveti de Mozambik, Surinam veya Fildisi'nden alma taraftariyim.

borasahin dedi ki...

Ayni fikirdeyim, benim de A planim Q7'nin tersinde oynayabilecek bir oyuncu. Ikinci olarak boyle bir plana "evet" ama oyuncu tercihine hayir diyorum :) Netice: Olumsuz. Mubasir itiraz serhimi kayda gecsin lutfen ;)

Fernandes'in taktiksel kullanimini boyle tahmin ediyorsun, hadi diyelim dogru, gercekci olursak Avrupa'da kac tur atlayabiliriz? Diyelim oyle degil ve Schuster orta sahaya transfer etti, cik isin icinden simdi? Tamam oyuncular yaslaniyor ama arkada bekleyen iki tane genc var: Onur ve Necip. Aurelio, Ernst, Guti de simdilik kotariyorlar, buraya birini almadan once bu oyunculari daha verimli kullanmaya calis. Guti oldugu zaman double pivot onunde baslar, rakibe ve duruma gore pozisyon alir; double pivot varsa Ernst, Necip ve Onur Aurelio'ya tercih edilir; Guti'yi kullanmadigin zaman ki her zaman oynatmak zorunda degilsin, Real'deki gibi B planin olur, iki ic oyuncusu ile baslarsan elinde 4 tane secebilecegin eleman var; sarkik oyuncuyu yedeklemek icin Tor var; gondermezsen Tabata, Ekrem burada zaman zaman oynatilabilir; Ismail sol ic oynatilabilir (must be tried) ; Nobre var, kelin ilaci(!) ... vs. Secenek cok ama kafayi kuma gomup hep ayni sablonda israr edersen ne anlami kalir? Wenger: “The job of a manager is not to spend as much money as possible.”; “If I go out and buy players, then Jack Wilshere doesn’t come through.” Once Necip ve Onur neler yapabiliyor onu gormek lazim, ondan sonra daha genc bir yabanci transfer edilir, acelesi ne, sezon sonuna kalsin!

Almedia transferine de karsiyim :) Iyi olabilir ama Bursa macini kazansa dahi ligde iddiali olmasi zor bir takima bu kadar maliyetli oyuncular almaya ne gerek var? Hadi maliyeti tamam(!), Bobo varken ne gerek var! Bobo yarim sezon oynamasa dahi geldiginde ne olacak! Ali Kucik bana iyi izlenim verdi, kanattan ziyade ortada daha iyi olur gibi. Alirsin Muhammet Demir'i ikisi takilirlar.

Netice itibariyle once on alana oyuncu transferi gerek, mevcutlardan bir tek beni oynatmadilar(!), olmuyor; orta sahada yeterince varyasyon ve oyuncu denenmedi, zaten bu kadar kotu on alan oldugunda toplar duvara atilmis gibi geri donuyor, once onu coz, sonra bu sene boyunca orta sahada alternatifler dene, sene sonunda baktin olmadi, transfer yaparsin! Turk futbolcu dagilimini ve karakteristigini goz onunde bulundurmak lazim! 6 yabanci on alan ile oynarsak zurnanin zirt dedigi yere geliriz, olmaz olmaz deme :)

borasahin dedi ki...

Ayrica Fernandes'in bu sekildeki bir rolunde sagbekin o genisligi vermesi cok onemli. Hilbert disinda boyle biri piyasa da yok, bu durumda Ernst'in kesik yemesi lazim, hic dogru gelmiyor, itiraz ediyorum! ;)

isaac newton dedi ki...

abi yorumlarına katılmakla beraber bir orta saha oyuncusundan ne kadar sahte kanat adamı yaratabiliriz sorguluyorum sürekli.
emre belözoğluda fernandes tarzı bir adam, tamam bizimki daha modern ve daha yetenekli görünüyor ama emrede topla iyi ve hızlı.
ondan ne kadar kanat adamı yaratılır?

ayrıca bir misimovic örneği var. hiç tutmadı tutamazdı da zaten. yıllarca alışkın olduğu mevkiden kopardılar.
ben fernandesi ernst-necip rotasyonunda kullanırdım tartışmasız. orta sahanın kalitesini tavana vurdurup kanada daha dengeli 'yeni' birini bulma taraftarıyım ya da rıdvanı hilbertin önünde oynatma

Adsız dedi ki...

Onur Busquets kadar defansif mi ki?

isaac newton dedi ki...

ernst-necip rotasyonu derken fernandes sabit rotasyona giren ernst-necip :)
hem ernst dinlenme şansı bulur necip de gelişme

enorton dedi ki...

Sağ bekimiz yok, kısa boylu hızlı araya kaçan santraforumuz da yok, ismi geçenler de bu tanıma uymuyor, sağ forvetimiz de yok ama en güçlü olduğumuz bölgeye, ortasahaya Fernandes'i alıyoruz. Ben hiçbirşey anlamadım bu transferden :) Adamı iyi tanımıyorum o yüzden senin yazdığın yerde ne kadar etkili olur bilemiyorum ancak okuduğum yorumlar hücum gücünün yetersiz olduğu yönünde. İnşallah hayırlı olur.

M.A.F dedi ki...

Bu kenar forvet için bence aradığımız kan gözümüzün önünde hemde eski bir Beşiktaş'lı.
İbrahim Akın bu adama bi şans daha verilmeye değmezmi.Belediyedeki oynunu oynasın yeter bence ki.Aklı başına gelmiş Beşiktaş'ın değerinin farkına varmış bi İ.Akın çok faydalı olur bu kenar forvet için.Kimler gidip tekrar geri döndü bence artık İ.Akın'a bu şans verilmeli..

Cartalete dedi ki...

Fernandes'in rolü konusunda kendi tezimi sunduğumu, elimdeki kartları yeterince açtığımı düşünüyorum. O yüzden pek uzatmak istemiyorum açıkçası, bakalım gelsin izleyelim.
Son bir örnek verecek olursam; İspanya'nın asimetrik 4-3-3'ünde kenarlardan biri Iniesta, diğeri Villa, ortada da Torres vardı bir maçta mesela. Iniesta daha çok ortasahaya yanaşıp, pas oyunlarına katılıyor, Villa da ikinci forvet gibi oynuyordu. Ben buradaki Iniesta görevini alabilir diye düşünüyorum. Iniesta olur demiyorum, düzen o düzen olabilir.
Şayet santrafor Almeida tarzı birşey olursa, mecburen bu düzende birşey oynamak gerekecek.

Ayırca sampi'nin belirttiği üzere, renk ahengi açısından oldukça isabetli bir transfer :)

isaac newton;
Emre'ye ilk bakışta benzese de, kanat oyununa Fernades daha yatkın gibi. Bana daha esnek bir oyuncu gibi geldi, adamın içinden dışından çıkabilecek bir adam. Misimovic'le hiç benzeşmiyorlar bence, Missi sadece bir forvet arkasıydı. Hızı, vucut ve oyun yapısı sadece oraya uygundu. Fernandes farklı.

Adsız;
Onur Busquets kadar defansif değil ama Busquets'de çok defansif değil. Yani başka bir takıma defansif ortasaha olarak alsan, 2 güne kovulur. Busquets, pas oyununda çok etkili, stoperlerin arasına girip inanılmaz derecede rahatlık sağlıyor. Onur'un da titrek olmayan, güvenli ayakları var pas konusunda. Fiziği de Busquets'e yatkın, mücadeleyle değil de sezilerle top hırsızı olabilecek bir oyuncu. 1.5 sene sonrasından bahsediyordum zaten o örneği verirken.

enerton;
Artık sağbek var bence :)
Forvet eksiliği ne derece kapatılacak, bakacağız. Daha birşey belirlenmiş değil.

M.A.F.;
Yalnız değilmişim, yanlız değilsin :) Özellikle bu sene çok aklımdan geçirdim, şu İbrahim Akın Beşiktaş'ta olsa hücumda bir çok seçenek sağlar diye.

Beklenen gelişmeli İBB'de gösterdi. Buradan giderken sadece ikinci forvet, ya da kanat oyuncusuydu. Doğru kararlar veremeyen yetenekli bir çocuktu.

Ama şu sıralar; çok yönlü ve topu aldığında genelde doğru karar veren, etrafını da mükemmel oynatan bir İbrahim Akın görüyorum.

enorton dedi ki...

Son dönemde Beşiktaş'tan giden oyuncular içersinde en çok üzüldüğüm isim İbrahim Akın'dır. Eğer yerli bir sağ bek alınmayacaksa yabancı için hiç gerek yok bence Hilbert şuanda elinden gelenin maksimumunu yapıyor.

Ancak yerli bir sağ bek olursa q7 nin karşında sağ ilerde de iş yapar diye düşünüyorum Hilbert. Tabi Fernandes senin gösterdiğin şekilde oynarsa o zaman Hilbert sağ bek olur, sağ forvete ihtiyaç kalmaz. Bize lazım olan ise iyi bir santrafor.