Sergio Pellissier

Bana “underrated santraforlar” listesi yap deseler, düşünmeden en başa Sergio Pellissier’i koyardım. Böylesine bir forvetin, futbol hayatı Chievo’da bitmek üzere neredeyse… İtalya’da forvet konusunda varlık içinde yokluk çekilir, genelde stiller birbirine benzer. Fiziki mücadelede gülcülerdir, son vuruşları da gayet iyidir. Hani, 3 pozisyondan 2’sini gol yaparlar…

Ancak, şu sıralar modern futbol fazlasını istiyor, İtalyan forvetleri de o “fazlasını” veremiyor artık. Klasik birer golcü olarak kaldılar. Son vuruşlarda İtalyan golcü standartlarının altında olmasına rağmen, sahte 9 oynayabilecek kadar “etrafını oynatma” özellikli ve de fiziğine rağmen hareketli bir oyuncu oluşuyla Iaquinta, asla vazgeçilemeyen bir isimdir mesela İtalyan Milli Takımı’nda.Şuana kadar sadece 1 kez milli olmuş, 31 yaşındaki Sergio Pellissier; aslında “fazlasını da yapan” bir oyuncu olmasına rağmen, bakan kör futbol piyasası sayesinde hak ettiği değeri bulamayanlardan. Henüz 19 yaşındayken, Torino alt yapısından Chievo’ya geçiş yaptı. Bir sezon Spal’da kiralık giydiği sezon dışında, tam 10 yıldır da bu formayı giymeye devam ediyor Pellissier. Takımının ligde kalmasında yıllarca savaş verdi, çoğunlukla maçlara “4-5-Pellissier” formasyonuyla çıkıldı. Hele Juventus deplasmanında 3-3 berabere kaldıkları bir maç var ki, tek başına 3lü forvet gibi oynayan Pellissier, her golü ayrı yetenek kokan bir hat-tricke imza atmıştı.

Pellissier’li Chievo yalnızca bir kez küme düştü, 2008 yılında onun attığı 22 gol sayesinde, çok fazla aşağıda kalmadılar. Hemen bir sezon sonra yükseldikleri Serie A’da yine gollerine devam edip, Lippi’ye 1 maç da olsa denenme şansını yakaladı. O tek maçlık milli takım onuru da, 30 yaşında gelmiş oldu. Kuzey İrlanda ile oynanan hazırlık maçında; aldığı kısacık süre içersinde golünü de attı ancak, Konfederasyon Kupası’na davet edilmedi ve bu heyecan başlamadan bitti.

Bugünlerde yine her tarzdan, her biri ayrı yetenek olan gollerden atmaya devam ediyor. Boyu fazla uzun olmamasına rağmen çok iyi sıçrıyor ve daha top havadayken en doğru pozisyonu alıyor. En büyük özelliği aralara kaçıp, yaptığı enfes son vuruşlardır. Onun dışında slalom golleri de yok değildir… Hani santrafor bölgesinde “direk sonuç verecek” bir adam arayan Beşiktaş, yarın Pellissier’e sahip olursa, net bir şekilde hücum çehresini değiştirirdi. Bu ligde güle oynaya 25’e yakın gol atar, Avrupa Ligi’nde de harika işler yapardı…

21 yorum:

borasahin dedi ki...

Cok kabaca TR ligine uyum saglayacak bir oyuncu ariyorsan ve guc birinci kriterinse Fransa'ya, topsuz oyun birinci kriterinse Almanya'ya, yetenek birinci kriterinse Italya'ya bakacasin :)

Mr.TGM dedi ki...

Fabrizio Miccoli çok yararlı olmaz mı takıma?Gerek performans gerekse de taraftarla olan ilişkisi bakımından..

Cartalete dedi ki...

Bora;
Katılıyorum :) Aslında İtalya'da bol bol, direkt sonuca etki edecek oyuncular var. Ama adı bi kere catenaccioya çıkmış o ligin.

Mr.TGM;
Çok yararlı olur ancak Palermo'da cidden sembolleşti, pek bırakacaklarını sanmıyorum artık Miccoli'yi. Bıraksalar bile Palermo oldukça tok bir satıcı. Bir de kötü sakatlık geçirdi o yakın dönemde.

Adsız dedi ki...

mustafa abi konuyla alakalı değil ama birşey sorucam. bir ömer karancı vardı a2de adanaya gitmiş, onun akibeti hakkında bir bilgin var mı?
Marmara Ünibjk

Cartalete dedi ki...

A2'ye devam ediyor orada sanırım. Pek A Takım fırsatı bulamadı. Yaşı 18 henüz, erken görülüyor olabilir.

Adsız dedi ki...

Beşiktaş'la profesyonel sözleşme imzalamayan Karancı, Bank Asya 1. Lig takımlarından Adanaspor ile 2010-11 sezonu öncesi 5 yıllık sözleşme imzaladı.
o da uçmuş yuvadan. bence orhan gülleden daha sağlam bir topçuydu.
Marmara Ünibjk

fztmurat dedi ki...

Blogtaki ilk yazımı yazmadan önce altyapıya önem veren onların bir yerlere gelmesi için çalışan CARTALETEye çok teşekkür ederim..Bende altyapılara çok önem veren,ordan çıkacak bir gencin,alınan yıldız oyuncudan daha değerliolduğunu bilen biriyim..Bu yüzden altyapımızdaki oyuncular hakkında birkaç yazı yazıp okurları aydınlatmak isterim..


ALİ KUÇİK:İlk kez 2007 Yılında fenerbahçe ile yapılan paf takımı maçında sonradan oyuna girmiş ve gol atmıştır..O takımda KORAY ŞANLI,AYDIN KARABULUT gibi oyuncularda oynuyordu.Ali,top kontrolü iyi,oyun zekası yüksek, bitiriciliği olan hızlı bir oyuncu..Özellik olarak DAVİD VİLLAya çok benziyor..Ama kondüsyonunu ve süratini biraz artırırsa ileriki senelerde BEŞİKTAŞ'ın vazgeçilmez oyuncusu olacaktır..

HASAN TÜRK:Altyapının parlayan yıldızlarından sol ayağı çok güçlü,süratli,fizik açıdan çok iyi durumda..sert şutları var..Orta sahanın sol ve sağ kanadında çok rahat oynayabilecek bir oyuncu..Ama ben O'nun sağ kenar forvet bölgesinde çok rahat oynayabileceğini düşünüyorum..Top sürerek hızlı bir şekilde içeri girip verkaçlar yaparak,şut atabilecek yeteneklere sahip bir oyuncu..Özellik olarak PODOLSKİye benziyor.Türkiyeden en yakın isim ise İBRAHİM AKIN.

SAMET BÜLBÜL:SERGEN YALÇIN'dan sonra türkiyeden tekniği yüksek,adam eksiltebilen,pas yüzdesi yüksek,oyun zekası kuvvetli bir oyuncu yetişmiyoruz dedik ya..İşte çıkacak o isim SAMET..Sergen'den farklı olarak topla çok süratli..Ama fizik açıdan bir türlü kendini geliştiremedi..Guti,q7 ile yanyana oynacağı bir maçta mükemmel işler yapabilecek bir oyuncu..Eksik yönlerini geliştirirse forvet arkasında ve MESSİ GİBİ hareketli ileri uç oyuncusu gibi oyanaybilir..Ben şu dönemde altyapılarda SAMET gibi teknik bir oyuncu görmedim..4senedir önce paf takımda,şimdide A2 takımında oynuyor..Herkes ben gibi ondan birşeyler bekliyor..Hayırlısı bakalım.

MERTCAN DEMİRER:Altaypı hocalarından FİKRET DEMİRERin oğlu..93 doğumlu U-18 maçında izlemiştim..Forvet arkasında oynuyordu..topla ilişkileri iyi SAMETe nazaran fizik açıdan yaşına göre iyi durumda..Bir maçındada oyunun iki tarafın oynayan bir orta saha oyuncusuydu.Forvet,forvet arkası ve orta sahanın merkezi olarak oyanyabiliyor..Top kontrolü,paslaşma ve şutlarında bir sıkıntısı yok fakat ikili mücadelelere daha sık girmesi lazım..Ara kamp döneminde takıma katılacak genç oyuncular arasında..

UMUT VEREN ALT YAPI OYUNCULAR HAKKINDA YAZILAR YAZMAYA DEVAM EDECEĞİM...İNŞALLAH AÇIKLAYICI OLMUŞUMDUR

Cartalete dedi ki...

Gayet açıklayıcı ve güzel bilgiler. Devamını da bekleriz elbet :)

Fikret Hoca'nın oğlunu, çok küçük bir yaş grubunda izlemiştim. Orada fizik olarak olumlu yönde çok sırıtıyordu. Oldukça güçlü görünüyor, o zaman Patrick Viera hit olduğundan "çocuk bu kategorinin Viera'sı galiba" demiştim.

Son durumundan haberdar değildim hatta Mertcan'ın o çocuk olduğunu, şimdi Fikret Hoca'nın oğlu olduğunu duyunca hatırladım.
O açıdan, özellikle benim için iyi bir bilgi oldu bu.

Hasan Türk'ün son dönemde, direkt ortasahanın içinde de gayet iyi oynayabildiğini ekleyeyim.

Ben teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

ya bir aralar hasan türk için bolton'a gitti diye haber çıkmıştı. kolpa mıydı, yoksa sorun mu çıktı?

Cartalete dedi ki...

Kolpa değildi o sanırım, gidiyordu neredeyse. Sonra gördük ki, gerçekten o kadar ilgi çekilecek yeteneklere sahipmiş.

mustafa dedi ki...

http://arsiv.sabah.com.tr/2009/04/26/haber,A9C07ED79AA649FC9F9C7AB9DBE1F8B8.html

http://www.nethaber.com/Spor/102598/Bolton-Besiktasin-16-yasindaki-oyuncusu-Hasan-Turku

Hasan ile haber linkleri burada sonrasında nasıl bir gelişme yaşandıda kaldı bilmiyorum

mustafa dedi ki...

http://amatorfutbol.blogspot.com/2010/09/genc-yldz-aday-besiktastan-istanbul.html

Bu haberin sonundada Hasanın gitmeme nedeni yazılı yalnız profesyonel yapıldı diyor ama tff sitesinde hala amatör gözüküyor .

borasahin dedi ki...

Bursa'dan Ibrahim Ozturk haberlerine ne diyorsunuz?

Cartalete dedi ki...

Öyle bir haber mi var?
Ben beğeniyorum açıkçası maç yazısında da belirttiğim üzere. Hem atletik, hem de pozisyon bilgisi var.

Ancak Ersan ve seneye gelecek olan Sezer varken, 29 yaşındaki bir yerliye para vermek ne derece doğru bilemem.

Ama kafa kafaya versinler Zapo'ya karşılık, bana uyar.

borasahin dedi ki...

Walla bilmiyorum Fanatik'te filan birkac kez denk geldim.

Cartalete, birader, senin bir ara bu oyuncu patlayacak(!) dedigini hatirliyorum :)

Bence seneye gitmeye gerek yok, anladigim kadariyla Ferrari ve Zapo gidecek Sivok ve Furkan gelecek, yani rotasyonda "Tor, Ersan, Sivok ve Furkan" olacak, ona gore bir yorum yaparsan ne dusunursun? :)

Cartalete dedi ki...

Patlayacak derken, ne anlamda kullandım ve kime dedim anlayamadım :)

Hem Ferrari, hem Zapo giderse rotasyonda sıkıntı yaşanır gibi duruyor verdiğin 4'lüde. Toraman idareten stoper, Furkan 18 yaşında henüz, Sivok daha yeni dizi kopardı performansı ne olacak şüpheli. Bir tek Ersan kalıyor geriye.

İlk yorumum geçerli o halde. Zapo'yla birebir takasta alırdım Öztürk'ü. Tekke de giderken, Muhammed Demir'i versinler işte :)

borasahin dedi ki...

Ibrahim Ozturk icin Tor'a benzer bir oyuncu dedigini hatirliyorum :) Yanlis olabilir mi?

Hmmm...

Bence bu transfere illa gerek yok. Neden dersen?.. Kaleci ve stoper ikilisi en az rotasyona ugramasi gereken yerler, hele kaleciyi hic degistirmeye bile gerek yok, ama tabii Van Der Saar gibi 40 yasina gelmistir ya da Rustu'dur, ayri, ama normalde hazirsa sut kupasinda bile oynar :)

Stoper ikilisi kaleci kadar olmasa da benzer. Ikilinin surekli oynamasi lazim, hani bir tanesi biraz yasca ilerlemistir veya sakatlik sikintisi vardir, ornegin Rio Ferdinand ya da belki o kadar olmasa da John Terry, o zaman farkli olabilir, ama onun disinda genelde oynarlar, Real ve Barca'nin macini ne zaman seyretsem hep ayni ikili, cok nadir ve uygun macta bir tanesini dinlendiriyorlar. Ikilinin bir tane de yedekleri olur. 5 kisilik bir rotasyonla oynamazsin, 3 idealdir hadi bilemedin 4 olur, duruma gore 4 ya da 5. hem bek hem stoper oynar, Ivanovic, Wes Brown gibi...

Ersan 3 kisinin icine girmeyi basardi, Tor senin veya benim icin idareten olabilir ama Schuster icin oyle mi bilemiyoruz. Sivok'un da o uclunun icinde oldugu sezon basi asikardi, sakatlikla ilgili bir problem yasayacagini sanmiyorum, tam iyilesmeden oynatmazlar herhalde.

O yuzden 29 yasinda bir oyuncuyu almanin pek bir anlami yok. Onu alirsan hem Furkan ve sonra gelebilecek olanlarin hem de Serdar Kesimal gibi bir transferin onu tikanir. Serdar simdi cok isim yapmadi, ama bir iki milli mactan sonra tavan yapacaktir :) Bize yar olur mu, bilemem :)

Ayrica Ibrahim Ozturk haberi Fernandes ile birlesinde beni bayagi rahatsiz etmeye basladi, bunlar tumden yerli defans mi dusunuyorlar nedir? Nasil bir yabanci dengesi saglayacaklar cok merak ediyorum, goruntuye gore 1 yabanci defans dusunuyorlar.

Cartalete dedi ki...

Patlar lafını Serdar Aziz için kullanmış olabilirim :) İbrahim Öztürk'ü kötü bir stoper olarak düşünmedim çünkü hiç.

Eğer 1 yabancı stoper düşünülüyorsa gerek yok. Ferrari kulüp bulamaz da kalırsa, yine gerek yok. Gelecekte Serdar transferi düşünülüyorsa, yine gerek yok :)

Rotasyon derken, dinlendirme amacıyla söylemedim. Sakatlık, ceza durumunda sıkıntı yaşanabilir. Ama tabi "Toraman bizim için güvensiz, Schuster için öyle değil" lafında asıl gerçek yatıyor. O zaman Öztürk, Ersan'ın önünü kapatabilir...

Bilsem ki Toraman'ın önünde tutulacak, Toraman da farklı bölgeler için alternatif olacak; Zapo'yla birebir takasa karşı çıkmam. Olumlu da olur. Aksi halde ben de istemem açıkçası.

Bir de bence bu haber asılsız. Ertuğrul Sağlam'ın tuttuğu bir oyuncu İbrahim Öztürk. Bırakacağını sanmıyorum.

borasahin dedi ki...

http://fanatik.ekolay.net/Ibrahim-Ozturk-pazarligi_3_Detail_33_204519.htm

Sakatlik, ceza dahil 3 tane saglam eleman yeter bence, gerisi uzerindeki kaymagi olur :)

Zaten iyi bir stoper kolay kolay sakatlanmaz, cok sakatlanani ne yapayim :) Mesela Rio Ferdinand dogru duzgun oynamiyor, Evans gerekli cikisi yapamadi, o yuzden Ferguson bu sezon gitti Smalling'i aldi ve dorduncuyu buldular. Terry uzun yillardir cok mac oynuyor, onun getirdigi bir yorgunluk var. Terry, Alex, Ivanovic, dorduncuyu sayamiyorsun. Fabregas icin de aynini soyluyorlardi, 17 yasindan beri surekli oynuyor, bunlarin getirdigi yorgunluk oyuncunun iyilesme suresini uzatiyor, sakatligini kronik hale geliyor filan...

Bizimkiler bu kadar cok mac oynamiyor. O yuzden sik sik sakatlanan adami hemen postalamak lazim, yaramaz :) Iste o yuzden Ferrari'ye gerek yok, isterse cok iyi olsun...

Ersan benim gozumde ilk ucte su an, ilk ikiye henuz girmedi. Zamanla Schuster'in Tor hakkinda bir karara varacagini dusunuyorum. Ne Del Bosque ne de Tigana Tor'u herkes saglikliyken ilk 2 stoperden biri olarak dusunmedi. Alttan Sezer, Furkan, Atinc gibi oyuncular geliyor; yerel piyasada yeni oyuncular var; Avrupa piyasasinda her gun yeni yerli oyuncular beliriyor. O yuzden bu pozisyonu tikamamak lazim ki yarin bir gun transfer yapabilesin, bunlarin icerisinden 1 oyuncu daha bulsan zaten 10 yillik ihtiyacini karsilarsin, yaniliyor muyum? Ibrahim Ozturk'e hic alici gozle bakmadim, evet fena bir oyuncuya benzemiyor, ama buyuk bir fark yaratmaz, o yuzden gereksiz.

Bu arada, Atinc'in boyuna nazaran hareketli oldugunu soyluyorlar, ama benim gecen seneden aklimda kalan pozisyon oyle degil.

Cartalete dedi ki...

Haklısın, zaten yarım sezon kaldı. Zaten habere göre para isteniyormuş, o zaman hiç gerek yok tabi...

Doğru, alttan gelen oyuncuların da önü tıkanır. Özellikle de gelecek yıllar için Sezer'in.

Atınç'a çok hareketli denemez ama ağır da denemez. Normal... Son durumuna bakınca, pozisyon bilgisini geliştirmişe benziyordu. Bu daha olumlu birşey, uzun bir oyuncu için. Kiralık gidecek sanırım o da devre arası. Direkt oynayacağı bir takım bulabilirse, güzel deneyim olur.

borasahin dedi ki...

Oyle mi? Daha 17 yasinda degil mi? Bence yarim sezon daha tutabilirlerdi...

Mevcut kadroda 4. oyuncu olarak Furkan, Sezer, Atinc'tan birini bulundurmak yeterli, digerlerinin gelisimi kiralik verilerek takip edilir, sonra da piyasadaki oyuncularla karsilastirilarak tum bunlarin icerisinden 1 ya da bilemedin 2 oyuncu dahil edilir, sonra da dukkani uzunca bir sure kapatirsin :)