Sofya Maçı Öncesi ve UEFA Puanı Meselesi

Olası bir beraberlik; Rapid Wien maçını tamamen değersiz kılabilir. Desem de siz inanmayın… Gruptan çıkma konusunda bir etkisi olmayabilir ama Avrupa’da alınacak her galibiyet net 2 puan demektir kulüp bazında. Sene sonunda yapılan sıralamalarda, 0.2 puan bile bir iki basamak fark ettirebiliyor. Örneğin AZ Alkmaar; sadece 0.411 puanlık bir farkla 2. torbadan sıyrılıp, 1. torbadan katıldı Avrupa Ligi Grupları’na…

Yani küsurat sayılacak rakamlar bile büyük etki ederken, galibiyetle gelen 2 tam puan; bir takımın yaklaşık 5-6 basamak üste tırmanması anlamına gelebiliyor. Üstelik Beşiktaş’ın da içinde bulunduğu grup, puansal olarak daha bir sıkışık… CSKA Sofya ve Rapid Wien maçlarından alınacak iki galibiyet, Beşiktaş’a çeyrek final oynadığı 100. yılından sonraki en iyi “puan” sezonunu yaşatır, UEFA sıralaması bazında…Beşiktaş’ın alacağı bu puanlar, gelecek sezonlarda Şampiyonlar Ligi Play-Off’ları ya da grup torbalarındaki konumunda belirleyici olacaktır. Tabii bir de işin bu kısmı var; Beşiktaş Schuster’le beraber sıkı bir Avrupa takımı olmak istiyorsa, kadro yapısı anlamında daha çok yolu olacak. Bunun için ek gelirler de gerekiyor ki; bu ancak Şampiyonlar Ligi ile mümkün. Bu uğurda da, Pazar günü çok kritik bir maça çıkılacak…

"Ernst ve Guti’nin adalelerini fazla zorlamamak gerek" diyor ve CSKA maçının muhabbetine başlıyorum… Zaten yorgun bir Ernst’in, çok fazla fayda vermediği de görülüyordu son maçlarda. Necip, diri olmayan bir Ernst'e göre her zaman daha iyi bir seçenektir. Biraz soluklandırmak gerek saçsız kralı... Muhtemelen Guti oynayacaktır ama bence onu da bu sert deplasmandan uzak tutmak akıllıca olurdu. Ben Tabata’ya bir mevki hariç olumsuz rapor veriyorum, ancak ortasahanın içlerinde oynadığı vakit “yorum yapmaktan çekiniyorum”… Hani “olur” da demiyorum ama orada gözüme daha faydalı geliyor. İnönü’deki Porto maçında bana göre iyi oynamıştı o bölgede. Nobre’yi yine Porto ve Konya maçına benzer bir şekilde merkezde görmek isterdim. Etrafında aralara kaçmaya hazır iki hücumcu ile, ortasaha arasında bir bağlantı görevinde…Daha çok "gönlümden geçen" bir kadrodur bu, muhtemelden ziyade… Muhtemelen; Kuçik kenarda oturur, Tabata önde oynar ve Guti sahada olur… Sakat Quaresma ve cezalı Toraman, takım bütünlüğü, destek, motivasyon gibi sebeplerle maç kafilesindeler. Bakıyorum da, Quaresma'nın takım elbiseli hali bile; rakip teknik direktörün hesaplarını karıştıracak cinsten. İşe yaraya bilir!

Onların yokluğunu baz alırsak maç kadrosuna 17 kişi diyebiliriz… İki yedek kaleci olacak, haliyle Erhan’ı da sayarsak kenarda 4 adet futbolcu olacak oyuna müdahale anlamında. Diyeceğim odur ki; Kuçik’i bir şekilde sahada görmemiz mümkün… Holosko’nun 20 maçtır yapamadığı, “Guti’ye topu verip, boşa hareketlenme” olayını, Galatasaray maçında aldığı kısacık sürede denedi. Sırf bu sebeple bile kadroda olması gereken bir oyuncuydu, sanırım en azından devre sonuna kadar kadroda kalacak…

Bu maçta tandem mecburen Zapo – Ersan olacak, şimdi onlar düşünsün! İyi planlanmış bir devre arası sonrası, Toraman’ın ikinci yarıda daha bir çok maça “motivasyon” amacıyla gitmesi gerekir bana göre… Artık İsmail’i “as oyuncumuzsun!” güvenini hissetmek için, üst üste 11’e yazmak gerekiyor. Maç temposuna ve güvene ihtiyacı var, tıpkı Cenk gibi…

15 yorum:

pclion dedi ki...

İyi hatırlattın. Madem puan alan tek takım Beşiktaş, onu yazmak lazım. :)

Cartalete dedi ki...

İşin ülke puanı tarafında durum vahim tabi, sene sonunda altınlar 5'e bölüneceği için :)

sampi dedi ki...

Nobre'nin optimal pozisyonu bana gore Kuyt'luktur (sag acikta hamallik). Kendisi false 9 oynamak icin yeterince hareketli degil. Sag kanatta Hilbert'e yer actiktan sonra orta pozisyonuna gecmesi gibi fazlasi da olur Tabata'nin yapamadigi.

Mevcut yapida son vurus yetenegi kisitli ve cok kosan Tabata'nin kaleden uzak kalmasinin goturusu yok. Kendisinin vatandasliginin Brezilya konsoloslugunun alinmasini ve yerine fahri Tataristan vatandasligi verilmesini oneriyorum. Yoksa Brezilya'dir dogustan AMC diye fazla yer kapliyor ilerde.

Cartalete dedi ki...

Nobre'nin bence de en faydalı olacağı yer Kuyt pozisyonudur. Ancak bu kez elde pek merkez oyuncusu yok diye oraya yazdım. Porto ve Konya maçlarında kötü değildi sanki.
Ama duruma göre Kuçik'le yer değiştirebilirler; Kuçik, elde avuçta durmayan striker modelini gerçekleştirebilir.

Tabata'da ise hem fikiriz, saçını kestirdikten sonra Brezilya'dan Uzak Doğu'ya doğru yol almaya başladı futbolu. Bir dahaki aşama; kaşlara faça, enseye dövme...

borasahin dedi ki...

Sonunda Nobre'nin yerli Kuyt(!) olarak gorulmesi beni memnun ediyor :) Nobre 3.5.2'nin sag kanat oyuncusu bile olur ama orta forvet olmaz. Tabii zorunluluklari saymazsak.

Cartalete'ye katiliyorum Porto macindaki rolunde fena degildi. Sik sik orta sahaya geliyordu. Ali Kucik de denenebilir.

Tabata ile ilgili olarak da ayni fikirdeyim, en iyisi ic pozisyonu. Baski altinda kaldiginda maalesef cok yetersiz kaliyor. Iclerde oyunu yonlendirebiliyor. Tabii bence Tabata'nin ic hali de pek ic acici sayilmaz! :) Kotunun iyisi...

Ferrari ve Fink'den sonra illa bir yabanci gidecekse bence Tabata olmali ama Holosko olur diye tahmin ediyorum. 8 milyon avro ben de acayip bir kazik yemis hissi uyandiriyor, gormeye dayanamiyorum maalesef! Futbolculugu da berbat, umarim sezon sonunda gider!

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Schuster Avrupa maclarina daha cok onem veriyor, lig maclari icin oyucularini dinlendirmiyor. Trabzon macindan once de Rapid deplasmanina tam kadro cikmisti. Sofya'da da yine Ernst ve Guti birlikte oynayacaktir.

tearkan dedi ki...

Abi yazıyla biraz alakasız olacak; ama kusuruma bakmazsın umarım.


2010 Nike International Friendlies turnuvasının yayınlarına ilişkin bir bilgin var mı? U17 Milli Takımımız'ın da katıldığı bir turnuva. Fox Soccer Channel sadece Amerika'nın maçlarını yayınlıyor.

U17 Milli Takımımız'da bizden de üç futbolcu var. Burak Yılmaz, Kadir Arı ve Mehmet Erkut Şentürk. (Burak'ın umarım sonu benzemez)

Ayrıca hatırlayanlar için Bebeto'nun 94 Dünya Kupası'nda gol sevinçlerinde kollarını bebek sallarcasına sallayarak doğumunu kutladığı oğlu Matheus Oliveria da bu turnuvada Brezilya'nın formasını giyiyor. (hatırlamayanlar için de linki koydum. romario-bebeto-mazinho)

http://www.youtube.com/watch?v=sbhaDnd-5kg

Cartalete dedi ki...

Hiç bir fikrim yok maalesef. Keşke yayınlasalar, çok iyi bir jenarasyon bu. Okay da orada.
Dün Brezilya ile 0-0 berabere kalmışlar.

Cartalete dedi ki...

Ekrem M.Sc;

Schuster de açıklamalarıyla, as kadrosuyla maça çıkacağını gösteriyor zaten. Ama en azından Ernst dinlenmeli, bu maç için daha ideal olur zaten Necip.

Bora;

Öz kalitelerine bakılınca, tabii ki Holosko Tabata'dan daha geride olmalıdır, gönderilme sırasında...
Ancak Holosko iyi kötü piyasa yapmış gözüküyor tekrar, GS maçıyla. Ki bana göre o maçta da 2 pozisyon dışında iyi değildi.
Ertuğrul Sağlam isterim falan demiş, o daha bir paraya çevrilebilir düzeyde.
O yüzden Tabata'dan önce gitmesi normaldir.

Bu Tabata transferi yapılır yapılmaz bugünler gözümün önüne geldi. Apaçık belliydi kazık olduğu... Nasıl bir kafayla 8 milyon verildiyse artık.

ederlezi12 dedi ki...

http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/matches/season=2011/round=2000128/match=2003031/index.html

İlk 11 ler belli oldu . Herhangi bir rotasyon yok . Son maçlarda Schuster zorunlu olmadıkça aynı kadroları korumaya çalışıyor . Özellikle bir önceki maç kadrosunun aynısı . Toraman - Zapo hariç .

Tabi burada eleştirimiz Necip neden oynamadı tarafından gelecektir ama sanırım Hoca işi bu maçta bitirmek istiyor . Bekleyip görelim bir değişiklik olmazsa tabi.

Cartalete dedi ki...

Çok da haksız sayılmaz. Şunun şurasında 4 önemli maç kaldı devre arasına kadar.

Adsız dedi ki...

Ama Necip uzun zamandır ilk 11 çıkmıyor.Hatta sivas maçındaki hatasından sonra birtek gaziantep belediye maçında ilk 11 çıktı.Bence Schuster onu geri plana aldı.Bunun Necibin gelişimine zararlı olabileceğini düşünüyorum.Bence İsmailde istikrarlı bir şekilde ısrar edilmediği için yeterince geliştirmedi kendini.

Adsız dedi ki...

İsmail önce fiziğini geliştirsin. Onun da Onur'un da hiç yakınmaya hakları yok bence. Necip iksinden de küçük, ama sert ve sağlam onlara oranla.

Adsız dedi ki...

Ayriyeten ofsayt ne demek onu da öğrensin :)

Adsız dedi ki...

Üçüncü resmi maçında herkese nasip olmaz:)(http://i1012.hizliresim.com/2010/12/2/5151.png)
Bu arada nobre devreyi kapatmış.Bursa maçında da Holosko ve Ali olur muhtemelen.Gol atamazsak holosko çıkar ali yine şans bulur.Bursa cska gibi kapalı oynamaz bence.Ali bu maçta daha çok gösterebilir kendini özellikle hızlı hücumlarda.