Bucaspor Maçı Öncesi Beşiktaş

Kadrosunu, umudunu ve heyecanını bir nebze yenileyen Beşiktaş, kupadan sonra ligde de sahaya çıkıyor. Afakî söylemler, artık yavaş yavaş yerini “gerçeğe” bırakıyor… İşin heyecan kısmında başarılı olundu gibi, sabahın köründe bana maç yazısı yazdırdığına göre… Çok değil, işin sahadaki ve puan durumundaki gerçeği de; Şubat sonuna doğru kendini belli edecektir.11 yabancının hepsi sağlıklı… Manisa maçındaki 6’lı yine sahada, 2’si kulübede (Ernst, Bobo), biri tribünde (Fernandes) biri de firarda (Tabata) olması bekleniyor. Son günlerde, özellikle Manisa maçından sonra, “Quaresma’nın takım oyununa Fransız kalması” ile ilgili moda bir eleştiri var. Haklı bir eleştiri esasında ama bu yeni bir şey değil… Quaresma’yı rekor transferlerle gittiği büyük takımlarda ayrı tutan etken de, onun yolunu Beşiktaş’a düşüren neden de buydu. Barça’da da, Inter’de de, Chelsea’de de değişmedi. Beşiktaş’a geldi, burada da değişmedi. Ve o “değişmemiş” hali, taraftarın kendisine daha da fetişist duygularla bağlanmasını sağladı.

Quaresma yine topla çok oynuyordu, tek başına atak girişimlerinde bulunuyordu. Çoğu zaman yine topu eziyordu ama ezmediğinde de jeneriklik goller, asist ya da sonuca varamayan estetik hareketlerde bulunuyordu… O zamanlar onun için söylenen “tek başına oynuyor” cümlesi, bugünlerde “takım oyununa uymuyor” şeklini aldı. Quaresma’da değişen bir şey yoktu ama Manisa maçında bir diğer kanat oyuncusu değişmişti. Simao ile yetenekli bir kanat oyuncusunun, aynı zamanda bir takım oyunu içersinde de nasıl var olduğunu, “etrafını da oynatan” özellikleriyle, kanat oyuncusunun sadece “çalımdan” ibaret olmadığını öğrendik. Böylece Quaresma ifşa edildi…

Futbolun gerçeği ya da kısaca “mantık”, Quaresma’nın yedek kalmasını işaret edebilir. Ancak, bazı durumlarda futbol sadece teknik ve taktik açılımlarıyla tanımlanamıyor. Quaresma’nın Beşiktaş’la olan bağında olduğu gibi… Şu anda Beşiktaş’ın en “değerli” oyuncusu konumunda Quaresma ve her şeyini veriyor. Onu sağlıklıyken kızağa çekmek, kaybetmekle eş anlamlı olur. O nedenle Schuster, herkesin hazır olduğu ortamlarda bile Quaresma ve Simao’lu düzeneklere devam edecektir…Bu, yine Manisa maçında olduğu gibi 4-4-2 mi, yoksa bir ortasaha eklentisiyle 4-3-3 mü olur bilinmez. Ama Schuster’in, Manisa maçındaki planla bir müddet daha devam edeceğini tahmin ediyorum. Ufak dokunuşlarla, o sistemi “toparlanır” gibi görebilir tıpkı sene başındaki gibi… Genel anlamda beni korkutan bir sistem olsa da; Guti’nin olmadığı zamanlarda düşünülen bir 4-4-2’ye “B Planı’nda kalması kaydıyla” pek karşı çıkmam. Hatta; Necip, Ernst ve Fernandes üçlüsünden, ikisinin ortasahada olacağı bir 4-4-2 bu ligi gayet kotarır. Sorun yaş ortalaması 34 olan Aurelio – Guti ortasahasının belli bir zaman sonra geniş alanı kaldıramamasında yatıyor.

Buca maçındaki ufak dokunuşlar şöyle olur; Toraman yerine Ersan oynar, Ernst de Manisa maçına nazaran daha “erken” sahaya sürülür. Daha fazla bir şey değişmez… Nobre, yine bu sistemde çok kritik bir hal alacak gibi… Şayet böyle bir diziliş olacaksa, Beşiktaş'ın skoru ilk 45'de yakalaması; geçtiğimiz devrede son 10 dakikalarda gösterdiği baskıyı, ilk 10 dakikaya çekmesi gerekecek. Aksi taktirde ikinci 45'de "gol ararken" takım boyunu gittikçe uzatır bu sistem...

Bucaspor da ikinci yarıya değişerek giren ve “yeni bir sayfa” açan takımlardan. O nedenle direnç kat sayıları bir hayli yüksek olacaktır. Ne diyelim, Aurelio’nun ciğerine kuvvet…

14 yorum:

selo dedi ki...

Çok güzel yazmışsın.
Aslında herşey dönüp dolaşıp yabancı sayısına geliyor.Hilbert'ten vazgeçemiyor bu yüzden ernst kenarda oluyor.Nobreyide bu yüzden oynatıyor ernst yok bari en ucun arkasında pres yapan aurelio'nun yükünü azaltan biri olması gerekiyor.Bobo türk statüsünde olsa yine nobre oynar yaptığı baskıdan dolayı bence.Avrupada Aurelio-Ernst beraber oynar bence.

tannhauser dedi ki...

bana sanki yeni bir sezona başlıyormuşuz gibi geliyor. -14 puanla başlaasak da başlıyoruz işte. işin esası önümüzde 17 değil de 34 maç olsaydı şampiyonluğa yürekten inanabilirdim. bizim kaybedeceğimiz bir şey yok bu saatten sonra. en yakın rakinine 5 puan fark atmış trabzon şampiyonluğu verirse bir daha nasıl toparlanır, orasını uşaklar düşünsün.

quaresma'ya içten içe nasıl kızdığını anlayabiliyorum. abi boşver ya, takılsın istediği gibi. delirtsin bizi, çıldırtsın bizi. tek sakatlanmasın da, sahada görelim. kiev ve fener maçlarında istanbul'da olacağım. hele o maçlarda kesin oynasın. beşiktaş'ı bir daha ya deplasmanlarda ya da gs maçında izleyebileceğim. kendine iyi baksın. sen de quaresma'yı pozitif ayır, bizim altyapıdan çıkmış olduğunu filan hayal et, ne bileyim:)

quaresma'ya kızma demiş miydim:)

Cartalete dedi ki...

Selo;

Nobre Türkiye'ye geldiği ilk sezonda da aslında böyle bir rolde oynuyordu. Van Hooijdonk'un etrafında atlayıp, zıplayıp gollerini atıyordu. Şimdiki sistemde defansif artılarının da büyük katkısı oluyor, haklısın. Bakalım Fernandes geldiğinde ne olacak...

tannhauser;

Kızmadım zaten yahu. Aksine, bugün kızdığımız şeylerin aslında sevdiğimiz Quaresma'nın ta kendisi olduğunu anlatmaya çalıştım. Demek ki becerememişim :)

tannhauser dedi ki...

@cartalete: diyemezsin :))) ben aslında "kendini ifşa etti" lafına takılmıştım. o kadarı bile quaresma'ya olan anne şefkatiyle yaklaşma sendromumu açığa çıkarmaya yetti. beşiktaş haricinde çok fazla futbol izlemeyen bir insan olarak quaresma'yı barcelona'yla çıktığı ilk maçta izlemiştim. hani rüştü'nün de olduğu özel maç. kendimi onu keşfetmiş gibi hayal ediyorum. sonra olayların gelişimi malum porto maçı vs.

leş gibi kazanmak değil afili kaybetmek güzel...

selo dedi ki...

aynen öyle şimdi ise hojdonkun rolünü almeida üstlenicek gibi uzun zamandır bu kadar iyi kafa topu indiren görmedim resmen kafayla pas atıyor hava hakimiyeti ben buna derim.Mourinho bile bu kadar tuttuğuna göre çok iyi iş yapmışız.Yabancı açığını kapatmamız için Hilbert'in yerine yerli olması lazım Toraman'ı asla düşünmüyor hoca Ekrem de olmaz bence iyi ama Hilbert gibi çok güçlü değil.Fernandes'i çok merak ediyorum şu Tabata'dan bir kurtulsak rahatlarız.

ufak bir rica sağ alt tarafta feyyazın bir fotoğrafı var acaba onu bana email atarmısın :) yada imageshack e yükleyip link yollayabilirmisin.

fabianernst dedi ki...

ben manisa maçındaki dizilişi ve kadronun diğer maçlarda oynarsak ve ısrar edersek intihar etmiş oluruz kanaatindeyim.inşallah dayı yapmaz boyle bir duzen

Batistuta35 dedi ki...

tabatayı buzluğa sokmuşlar,fernandes oynar yarın da bobo ilk 18e alınmazsa yakarım klubü:P

tannhauser dedi ki...

ilgisiz olacak ama a2 maçları bjktv'de yayınlanacakmış. doğru düzgün çekseler bari.

Adsız dedi ki...

bence sağbekte toraman, aurelio'nun yerine de fernandes ilk 11 de başlar.
kolay gelsin. Toprak

Adsız dedi ki...

İlk 11 açıklandı.Sivok hariç manisa maçıyla aynı kadro.Umarıım schuster yeni transferlere güvenip sezon başı düştüğü hatayı tekrarlamaz.Bu maçı alırız bir şekilde yine.Ama ibb maçında hüsran olabilir sonumuz.

Adsız dedi ki...

Bu arada bucaspor sağ bek inde oynayan kamil ahmet çörekçiyi izlemenizi tavsiye ederim.Furkan şekerlerle beraber u17 dünya kupasındaydı.Milwall dan almış bucaspor.Fenerbahçe maçında oldukça iyidi.

Cartalete dedi ki...

Yine saldıray takım sahada, hayırlısı bakalım.

Evet, Kamil Çörekçi üstelik Quaresma'nın karşısında oynuyor. Baya önemli bir sınav.

ceyhun dedi ki...

daha mnce soyledıgın gıbı sahte 7 gırdı:)

Cartalete dedi ki...

Selo;

http://i1101.hizliresim.com/2011/1/22/1883.jpg