Trabzonspor Maçı Öncesi Beşiktaş

Puandan çok, prestij ve moral maçı olarak görüyorum yarınki karşılaşmayı. İki takım da her türlü skorda gruptan çıkar gibi duruyor, aksi bir ortamın oluşması için; Antep Belediye’nin Manisa'dan puan alması ya da yenmesi gerekiyor ki, bu oldukça düşük bir ihtimal. Manisa’nın her hangi bir şansı kalmadı, ancak kupa maçlarında her galibiyette küçük de olsa bir para ödülü var. Hem o paranın bir kısmı prim olarak dağıtılacağından, hem de bazı yedek kalan oyuncuların (başta Makukula olmak üzere) kendilerini göstermek adına çaba sarf edeceklerinden, bu maçın Manisa’ya daha yakın olduğunu düşünüyorum.Bir “asıl Beşiktaş’ı şimdi göreceğiz!” maçı daha… Temmuz’da oynanan ilk resmi maçtan bu yana değişmeyen bir motto oldu bu. Beşiktaş, bu tip maçlara genelde eksik kadrolarla çıkıp, istediğini alamayan taraf oluyordu. Bir tek Kadıköy deplasmanında; kadro anlamında seçenek fazlaydı, ancak o seçenekler özellikle hücum anlamında biraz yanlış kullanılmış ve maç içinde ekstra sıkıntılar yaşanmıştı…

Şimdi Beşiktaş sadece Sivok’tan yoksun, bu da yeni bir şey değil… Onun dışında, moralli ve oldukça fazla “seçenekli”. Yani, bu maç için gönül rahatlığıyla “asıl Beşiktaş’ı şimdi göreceğiz” diyebiliriz sanırım. Spor haberlerine göre, Buca maçının 11’i ve sistemi de değişmeyecekmiş. Bu “hücumcu sistemin” geleceği, yeni transferlerin ciddi bir rakibe karşı performansı gibi, bir çok soruya cevap alacağımız bir maç olacak.Dediğim gibi; bu maç aslında moral ve daha çok “güven” maçı… Futbol ve skor anlamında kazanan taraf, bunu lige de olumlu anlamda yansıtacaktır. Beşiktaş kazanırsa hem gruptan lider çıkar, hem de 12 puan geriden takip ettiği rakibine “ben buralardayım” mesajını verir ve kendine güvenini iyice kazanır. Trabzonspor, kazanarak veya yenilmeyerek bu maçı atlattığı taktirde; Pazar günü oynanacak ve ligin seyrini büyük anlamda belli edecek Fenerbahçe maçına moralli ve kendine güvenini tekrar kazanmış bir şekilde çıkacaktır. O maç için Beşiktaş ise, Ezel’deki “Cengiz” karakteri konumunda. Her türlü sonuç, neresinden bakılırsa bakılsın kendisine yarar…

Lig Tv’ye göre Şenol Güneş, bu maçta Brozek kardeşlere forma verecekmiş. Trabzonspor’un sistemi ve 11’i, futbolun “doğrusu” gibi… Beşiktaş’ın dirençsiz bırakacağı ortasahayı iyi değerlendirebilecek bir takım. Fakat, Trabzon’un savunması da çok kuvvetli sayılmaz. İlk yarıdaki maçta, bir tek Hilbert’le akın yapabilirken bile, yine de tehlikeli pozisyonlar yakalayan Beşiktaş; bu kez hücumcu bekleri ve Portekizli kanatlarıyla daha etkili olacaktır. O nedenle, zaten kanattaki oyuncularla bile “açık yakalayacak” bir konumdayken ve de hazır kontenjanda açık varken; Nobre’nin yerine Fernandes tercihi daha makbul olurdu diye düşünüyorum. Ancak son iki maçta 3 gol ve bir penaltı yaratan Nobre’den de vazgeçmesi zor görünüyor Schuster’in.

Soru çok, cevabı yakın… Merakla yarını bekliyorum.

23 yorum:

tannhauser dedi ki...

teknik direktör schuster olunca maç öncesi yazı yazmak ne kadar zor değil mi :)) yine de saygıdeğer basınımızın yazdığı maç öncesi değerlendirmelere beş basarsın...

bu arada beşiktaş'ın yenmesi lazım. trabzon'lu öğrencilerime çok iddialı konuştum:)

eve de totem dikeceğim yakında, böyle dört metre filan. üst katlardan çıkacak. haydi be kartal...

Cartalete dedi ki...

Ben de her ne kadar maç öncesi yazısında biraz "resmi" ağız kullansam da, Trabzonlu arkadaşlarıma karşı oldukça iddialıyım aslında. Bu sefer histen ziyade, mantık olarak da kazanırız gibi geliyor :) Bakalım.

fabianernst dedi ki...

her nekadr buca maçında rezil olsam da :)bu maça gene bu dizilişlere çıkmak harbiden intihar olur

Adsız dedi ki...

inşallah dediğin gibi kazanırız maçı.ancak buca maçındaki orta sahayla çıkarsak karşılaşmaya, bu zor gözüküyor.

murat

Adsız dedi ki...

Bence maça ilerde tek santrfor Nobre orta göbekte aurelio-ernst-guti gibi sağlam bir üçlüyle başlanmalı. Gidişata göre Almeida ve Fernandes oyuna alınabilir. Tabi ki ben de Almeida tek santrfor olsun isterdim ama malesef hazır değil ve yetenekleri kısıtlı Nobre çok formda. Benim ilk 11'im: Cenk - Hilbert, Toraman, Ersan, İsmail - Aurelio, Ernst, Guti - Simao, Quaresma, Nobre.

Cartalete dedi ki...

Öncelikle şablondaki 11'in "beklenen 11" olduğunu belirteyim. Benim arzuladığım bir takım değil esasında.

Ben de Ernst veya Fernandes'le başlanması taraftarıyım. Nobre, en uçta oynadığında geçen sezona flash back yaratır. Onu son iki maçta farklı kılan, en uçtan biraz uzakta oynaması ve ikinci forvet rolüyle sürpriz koşular yapmasıydı. Savunmanın ortasında yanlız bir Nobre, yeniden eski görüntüsünü verecektir. Değişen Nobre değil bence yani..

Benim 11'im şöyle olurdu;

Hilbert Toraman Ersan İsmail
...Guti Aurelio Fernandes
....Simao...Bobo..Quaresma

Adsız dedi ki...

Yorumunuza katılıyorum fakat tek farkla. Maça Ernst ile başlanmalı, Fernandes sonradan girebilir veya h.sonu lig maçında oynayabilir. ama böyle bir maçta Gutinin partneri onu çok iyi tanıyan tecrübeli Ernst olmalı. Ayrıca Schuster'in Nobreden vazgeçmesi bu aralar imkansız gibi; çift forvet de olsa tek forvet de olsa. Bu arada ben Toprak. Selamlar.

rivaldo dedi ki...

Trabzon maçına sakat veya cezalı olmadıkça boboyu yazarım ben.Fernandes geçen maçta kalitesini belli etsede bazı pozisyonlarda gereksiz zorladı.Takıma kendini kabul ettirme çabasonda gibi göründü bana.Bu maçta net bir oyun istiyorsak ernstle başlamalıyız bence.İsmailin çok dikktali olması lazım bu maç.Çünkü hata affetmeyecek kanatlar olacak karşısında.

isaac newton dedi ki...

fernandes yarım sezon kiralık geldi sağlıklı olduğu sürece oynayıp kendini yeniden göstermek isteyecektir ekstra motivasyonla. ben ernstin bir süre daha dinlendirilmesini tercih ederim ki sezonun ilk yarısında da oldukça yoruldu.

neciple fernandesin olduğu bir ortasaha düşlüyorum antalya kampından bu yana.

ceyhun dedi ki...

bu maçın en tehlikeli yanı shuster'in her maçta önceki galip gelinmiş maçın kadrosunu sahaya sürmesi bence. gerçi bunu yaptığı dönemler eksikler nedeniyle takımda seçenek çok azdı ama yine tahmin edilebilir bir takımla çıkmak en büyük handikap olur bizim için.

shuffy dedi ki...

öncelikle herkese selamlar. yazılarını ve yorumlarını büyük beğeniyle okuduğum ender bloglardan bir tanesi. emeği geçen ve yorumları bulunan arkadaşlara teşekkürler.
ben cartalete nin son yazdığı kadroyla çıkılacağını düşünüyorum. ve bu kadronun ofansif anlamda geride kalan 2 maç kadar faydalı olacağını düşünüyorum. tabi maçın gidişatına göre bazı değişiklikler olacaktır. tabi burada tek soru işareti nobrenin son maçlardaki performansı. ancak yine de yazılanların aksine ben nobre ya da almeida dan biri bence yedek kalacak diye düşünüyorum. şayet böyle olursa orta sahada fernandes mi yoksa ernst mi olacak derseniz hiç düşünmeden bu sezon schuster in ilk tercihi fernandes olacaktır derim. ernst daha çok oyunun defans yönünü oynayan bir oyuncu. schalkeden neden ayrıldığını da bir hatırlayalım. ancak fernandes böyle değil. tabi istisnalar da var örneğin ernstin antalya maçındaki boboya yaptığı asist bunlardan bir tanesi. ancak tabi bunu sürekli hale getirmesi esas benim için. son olarak trabzon açısından değerlendirecek olursak hafta sonu oynayacağı fener maçı çok önemli. belki de uzun yıllar hiç bu kadar yakın olmamışlardı şampiyonluk için. fiziksel ve mental olarak o maça saklayacaklar kendilerini. açıkçası çok üst düzey bir performans sergileyeceklerini düşünmüyorum. tek farklı bir galibiyet bekliyorum. eğer golü erken bulabilirsek maçı rolantiye alıp son dakikaya kadar taşıyıp gruptan lider çıkmamız dileğiyle. zaten böylesi emin olun trabzonunda işine gelecektir. herkese saygılar...

tannhauser dedi ki...

@ isaac: necip-fernandes ikilisini ben de çok merak ediyorum ama yine de ernst'le başlanması taraftarıyım.

hilbert az ve öz bindirmeler yapsın bu sefer. çok pis kontrada kalabiliriz.

@rivaldo: ben almeida'yı bayağı beğendim, bu tip oyuncuları çok sevmesem de. ama gönlümde bobo var. ilk on bir çıkarsa ilk yarıda iki golü var. kanatları aça aça koşmasını görmeyi özledim.

Cartalete dedi ki...

Ernst - Fernandes konusunda;

Fernandes'in Ersnt'e nazaran bir "fazlalığı" var. Oyunun çok daha fazla içinde oluyor. Yani, 10 metrelik bir pas attıktan sonra dahi yeniden boşa çıkarıyor kendini. Ernst ise daha durağan...
Topa sürekli sahip olmak isteyen bir ortasahada, Fernandes'in daha doğru bir tercih olacağını düşünüyorum. Ayrıca teknik anlamda da çok önde, boş alanda etkili bir kanat oyuncusu gibi dribling yapabiliyor.

Necip - Fernandes ikilisi, 4-2-4 ya da 4-2-3-1 sistemlerine en uygun ortasaha aslında "enerji" anlamında. Önlerinde Guti'nin olacağı bu ikiliyi görmek isterdim ben de.

Nobre konusuna gelecek olursak. Ben de Nobre'nin yerine Fernandes'le başlanması taraftarıyım. Fakat, Nobre'nin aynı rolda oynaması durumunda geçmiş 2 maçtan da daha fazla öne çıkabilir, onu da hissediyorum. Ankaragücü maçında dikkat ettim, Trabzonspor savunması "kanat akınlarına" karşı doğru pozisyon alamıyor ve sürekli birilerine vurduruyorlar. Almeida burada kolay zaptedilir. Ancak ikinci forvet koşularıyla Nobre, yerden havadan etkili olur gibi gözüküyor...

tannhauser dedi ki...

@ shuffy: bence bu maç h.sonu oynanacak fener maçından daha önemli trabzon için. bu maçta yaşanacak bir hezimet, onları beter duruma düşürür h.sonu için. bunun önüne geçmesinin tek yolu, tamamen yedek kadroyla çıkması. maçı almak için girişimde bulunmaması. şenol hoca'nın aklına şu senaryonun gelmemiş olması mümkün mü? beşiktaş mağlubiyetiyle kupadan elenmişsin, h.sonu fener'e kaybediyorsun. sonrasındaki tufan... bu hesapları düşününce maç için daha da heyecanlanıyorum.

bir de, bizde top kapan oyuncunun fellik fellik guti'yi aramasını izlemek istiyorum:)

ozzie dedi ki...

Ekrem Dag 18 kişilik kadroda ve Erhan Güven yok.

Hilbert'in yerine İBB macında Ekrem'i oynatmayı düşünüyor herhalde Schuster. Ekrem'in 18'lik kadroya girecek kadar iyileşmiş olması nedense hiçbir yerde haber olmadı. Bence çok önemli bir gelişme.

Trabzon her açıdan beraberliğe razı görünüyor. Durum böyleyken Buca kadrosuyla çıkmanın doğru olduğunu düşünüyorum.

Manisa'nın çok iyi bir kadrosu var ancak Hikmet Karaman'ın halen UEFA'ya gitmek gibi bir hayali olduğu ve genclerden kurulu bir kadroyla kupa maçına çıkabileceği gözardı edilmemeli. Manisa'nın yenilmesinin hiçbir garantisi yok ve bizim galibiyetten başka hedefimiz olmamalı.

Adsız dedi ki...

never change a winning team.
schuster herhalde ilk defa ayni kadroyla cikiyor.bu kadroda israrmi edecek yoksa böyle bir macda bu kadronun ne yapabileceginimi görmek istiyor acaba ?

Adsız dedi ki...

Galiba Schuster yeni kadroylada yenilmeden vazgeçmeyecek bu onbirden.O yizden yenilirsek bence yararımıza bir durum olur bu.

Cartalete dedi ki...

Asıl Trabzon'un kadrosu ultra yedek.
Burak, Jaja, Selçuk, Colman, Umut, Serkan hiç bi kafa adamı yok.
Stoperler ve kaleci 11 adamı sadece.

tannhauser dedi ki...

"zaten yedeklerle çıktık eki eki" diyecekler ama şemsiyenin açılmak üzere. kupadan dışarıda kaldılar. fener maçı'nı kaybederlerse şampiyonluğa bile inanma ihtimalim var. tabi bizim ibb maçı daha zor. o da ayrı konu...

Cartalete dedi ki...

Antep BLD beni terse yatırdı :) Skor, grup dengelerini karıştırdı ama lige direk yansıyacağı konusunda haksız çıkmadım.

Trabzon buhrana girebilir, Fener maçı çok kritik hal aldı. Bizim bu buhrandan yararlanma fırsatımız da İBB maçıyla ortaya çıkacak.

tannhauser dedi ki...

abi son üç ibb maçı'nı kayınpederle beraber seyrettik ve farklı şehirlerde yaşıyoruz. bu maçı da tesadüf beraber izleyeceğiz. varın gerisini siz düşünün:) eğer bir kazaya uğrarsak kimseye suç bulunmasın. suçlu biziz efenim. otelde seyrettik: yendildik. evde seyrettik: berabere kaldık. mabette seyrettik: yenildik. oof of.

WiLdHoney dedi ki...

@Tannhauser
Hocam, hafta sonu gel seni İzmir'de misafir edeyim, ama kayınpederin gelmesin :)
Şaka bi yana, IBB'ye bu maçta verecez ayarı sanki...

Cartalete dedi ki...

Şuana kadar kayıp İBB maçlarında, mutlaka Beşiktaş çok eksik ya da yanlış 11'lerle oynadı diye hatırlıyorum. Hep böyle TD fantazileri bu maça denk gelirdi.
Bu kez yine öyle birşey olmazsa, ben de ayar verileceğini tahmin ediyorum :)