İmkânsızı Aşmaya Geldik

Biliyorum; eksikleri, takımın moralini, Kiev’deki iklimi ve de ilk skoru düşünürsek, bu turun geçileceğine inanmak fazlasıyla hayalî olurdu… Ancak, Yağmur Ormanları’ndan, eski Türklerin her yeni beylik için “new game” başlattığı Ötüken’e kadar, yeryüzünün her noktasından maç yorumlarını dinlediğimiz ünlü futbol düşünürü Ömer Ürüldül’ün dediği gibi; “Futbol çok enteresan…”

Enteresan olduğu kadar, psikolojik faktöre de bağlı kalan bir oyun aslında futbol. Yani bu maçta “yemeden atılacak 4 gol” hedefi doğrultusunda; ters bir zamanda atılacak ilk gol çok şeyi değiştirebilir. Roma gibi bir takım bile; genelinde bariz üstün olduğu maçı bir anlık sersemlikle 0-3’den 4-3’le vermişti Genoa’ya… Henüz geçtiğimiz hafta sonu yaşadık bunu…

Dinamo Kiev de, öyle çok soğukkanlı bir takımmış gibi görünmediler bana. Zaten teknik direktörleri de bu durumdan şikâyetçiydi; “skoru elde etmemize rağmen, maçın genelinde hiç topu tutmadık” gibi bir demeç verdi… Psikolojik olarak bitmiş, okey dönen; yarısının ıslıklandığı maçta bile Beşiktaş, pozisyon bulmakta sıkıntı çekmemişti… Orada yemeden atılacak 1, arından 2. gol; yavaş yavaş umutlandırır Beşiktaşlıyı, aksi paralelde de Kiev’i sallamaya başlar diye düşünüyorum… Ancak ilk gol onlardan gelirse her şey biter tabi…

Soğukkanlı değiller dedik ama havaları soğuk işte… Bu bağlamda Quaresma’nın, sertleşecek zeminde olmayışı takımın hayrınadır. Çift santraforla çıkılacak büyük ihtimal ve maçın genelinde uzun top oynanacak. Başka bir çare yok gibi… Aslında eğrinin, doğruya gelmesi gibi bir şey bu; direkt olarak bu maça uygun bir sistemdir 4-3-1-2…Ferrari de maç kadrosundaymış, büyük ihtimalle oynayacak. Aslında bence de uygun olan budur. Garanti para alan bir adam, oynatılmamakla cezalandırılmaz. Hatta -18 dereceden onu mahrum bırakmak, ödül bile sayılabilir… Böyle durumlarda ağır para cezası vereceksin ve kullanmaya devam edeceksin. İlk fırsatta da, bütçeye zarar vermeyecek şekilde elden çıkaracaksın… Yoksa zararı gören yine Beşiktaş olurdu. Ayrıca; Kiev’in yegâne işi duran ve uzun toplar, açıkçası ihtiyaç da olacak yani Ferrari’ye. Aslında Quaresma’yı da götürmek lazımdı da, neyse…

Mersin İdman Yurdu maçına bile ön bakış atmış biri olarak, bu karşılaşmaya “maç öncesi yazısı” yazmasam, o küçük ihtimali de yok sayıyor hissederdim kendimi. Taraf olmak; yeri geldiği vakit imkânsıza da inanmaktır bir yerde… Ben de, Beşiktaş resmi olarak elenene kadar imkânsızın peşinde olacağım yarın ekran başında.

Hiç olmadı; Beşiktaş’ın teslim olmadığını, bu turu geçmeyi denediğini görmek de geçer nottur benim için. Kuru bir galibiyet de güzel olurdu; en azından UEFA puan sıralaması bakımından, Beşiktaş’ı ilk 50’nin sınırına dayandırırdı…

24 yorum:

Ahmet Değirmenci dedi ki...

Kaf Dağı'nı geçme vakti

EnisteKolaKoy dedi ki...

ben de onur bayramoğlu'nu düşünüyordum bu maç için. guti-necip-ernst
onur-almeida-bobo şeklinde

Mr.TGM dedi ki...

O değil de Necip'in fotoğraf süpermiş..Eldeki bavul olmasa sanki lise öğrencisi:)

Cartalete dedi ki...

Mr.TMG eheh :)
Hakikaten, çantayı çıkart; koltuk altına 4-5 kitap koy direk liseli. Zaten yaşı da tutuyor sayılır.

EnisteKolaKoy; Sert hava ve zemin dolayısıyla, pek Onur'luk maç değil sanki. Ama normal şartlarda, daha gole yönelik bir takım yapısı olurdu yazdığın düzenle.

Ahmet Değirmenci: İnşallah.

Adsız dedi ki...

Benim içime bir umut var.Turu geçersek belki de bir anda tüm sezonu unutturan bir galibiyet olabilir.
Maça gelirsek schusterden nobre hamlesi bekliyorum.Bobo ve sivok yedek olabilir yine.Ekrem-Aurelio-Necip üçlüsünden biri sahada olmaz.Tahminim
rüştü
ekrem toraman ferrari ismail
Aurelio ernst
Guti
hilbert nobre
Almeida
Tabi sizin yazdığınız kadroyu görmek isterdim.Ama Schuster olunca böyle bir tahminde gerçekçi olur.

erenn dedi ki...

tam torunlara anlatmalık maç olur. özellikle bugün porto-sevilla maçını izledikten sonra mucizelere biraz daha inanır oldum. gerçi o maçta bi mucize olmadı ama kırılma noktalarını say say bitiremezsin. hani futbol şansının biraz daha fazlasına ihtiyacımız var ama "bir umudum sensin anlıyor musun?"

Cartalete dedi ki...

Nobre oynayabilir de, Ekrem'i göreceğimizi pek sanmıyorum. Bu maçta Hilbert sağbek oynayacaktır. Hadi önde kullanmak ister Hilbert'i desek, bir diğer tarafa koyacak kanat oyuncusu yok :)

O yüzden 4-3-1-2'den başka çare gözükmüyor.

fabianernst dedi ki...

sene başından beri çeşitli periyotlarda çeşitli mecralarda ısrarla soylediğim bir takım vardı. o takımı sene başinda ustune basa basa soyledim şu maçla buyuk ihtimalle ben de bunu gorucem aslında . ernst necip aurellio guti orta sahası. 4 lu bi baklava dilimi yani. sene başindan beri soylediğim diziliş iyi bir takıma karşı çıkacak buyuk ihtimalle. benim de boylece gozlerimn açık gitmeyecek :)). şaka bir yana ilk yarıda ozellikle sakatların olduğu sallandığımız devrede çok soyledim aklımdan çok geçti. fakat malesef saolsun dayı bizi yani sevenlerini adet haline getirdiği davranışla gi hep duşuşe getirdi :) . inşallah bu takımı en azından bu hayalımdeki orta sahayı gorurum. bu maçı daha doğrusu bu orta sahayı hakikaten çok merak ediyorum .ah dayı ahhhhh ulan ahhh :) ...

fabianernst dedi ki...

yani q7 nin skatlığndan sonraki ts maçından itibaren düzenli olarak 10 hafta deneyebilirdi bu tarz bir şeyi. yalnızca bursa ve gs maçlarında denediğini hatırlıyorum ki özellikle bursa maçında bu sayede epey baskın çıkmıştık oyun olarak. kabul aurellio ve guti donemsel sakaltıkları oldu ama bu 10 hafta da kaç maç bu duzende çıktık ki. çıktıklarımızda zaten sonuç aldık...

Adsız dedi ki...

Cartalete' nin kadrosunu görünce bir anda 100. yıldaki 3-1 in rövanşı rövanşı kievdeki maça gittim. yani 0-0 ve veya 1-0 mağlubiyete bile tur atlayabilecek bir kadro gibi olmuş sanki. bakıyorum ama bence bu şekilde bir kadronun 4 gol bulup tur atlaması çok zor gibi geliyor. kağıt üzerinde q7 i çok arayacağız gibi gözükse de bu sert zeminde tam performans sergileyebileceğini düşünmüyorum ve yoruma katılıyorum. ben yine bu maçta ekremin tercih edileceğini düşünüyorum tabi fener maçındaki düştüğü duruma önlem alınması şartıyla. sol tarafta tek alternatif ismail. göbekte ilk tercih iklime alışık olan sivok diğeri ise malesef ferrari olur. birşey derdim şimdi ama neyse...
necip artık düzenli olarak 11 oynamaz ise ciddi ciddi schusterin bu takımı sabote ettiğini düşünmeye başlayacağım. muhtemelen kalanlar ernst ve en önde guti olacak. kalan 3 lü bana göre ilk maçtaki 3 lü olur yani hilbert, bobo ve almeida. şayet olur da erken bir gol yersek ekrem nobre değişikliğiyle gung-ho tarzı bir anlayışa dönebilir ki bu schusterin olduğu bir yerde hiç te garip değil. bu maç 7+ gol olması hiçte sürpriz olmaz gibi geliyor bana.

ilk maç gördük ki kiev çok iyi alan daraltan bir ekip. savunmayı olabildiğince önde kurmak gerekli diye düşünüyorum. ilk maçtaki anlayıştan farklı bir anlayışla oynayacaklarını sanmıyorum. yani yine önde basıp geriden oyun kurulmasını olabildiğince önleyip oyunu kenarlara oynamayı zorlayacaklardır. tabi yine en büyük zaafımız duran toplar olacak bizim açımızdan.

ben bu maçta hücum hattındaki tercihlerden çok geride oynayan oyuncuların maça etki edeceğini düşünüyorum. hilbert, ismail, necip, ernst gibi oyuncular. en azından heyecanlandığımız anlarda bu oyuncuların o pozisyonların içinde bir şekilde var olacaklarını düşünüyorum.

Ne şartlarda olursa olsun Beşiktaş' ın olduğu yerde her zaman umut vardır. Asla Pes Etme!!
saygılar....

shuffy

ederlezi12 dedi ki...

Ulan Beşiktaş turu geç - geçme yıllar sonra anlatacağımız bir maç izlettir bizlere. Umut ver , teselli ver .. Son 20 - 30 dakikaya acaba olur mu diye girelim . Teslim olmayalım .. Sadece bunu istiyoruz ..

BJK4EVER dedi ki...

@ernst

Baklavali sistemi aslinda baya oynadik. Benim hatirladigim Antalya maci var mesela, birkac mac daha vardi, ama o kagit uzerinde olan etkiyi sahada hic gorememistik. Ayrica baklavali oynamak Q7 ve Simao'yu, en azindan birini hice saymak demek. Ama bu mac icin ideal sistem tabii, o ayri konu. Oyun sikisinca Aurelio'yu cikarip Ekrem'i orta sahaya eklemek, hatta forveti ucleyip tamamen uzun topa donmek de bir ihtimal. Bu mac artik kaybedecek hirbirseyimiz yok, Schuster istedigi kadar risk alip sacmalayabilir.:)

Adsız dedi ki...

Schuster'in sanırım son maçı olacak..Beliktaş Tv'de İhsan Kalkavan-hem de canlı yayın değil-hocanın gönderileceğini söyledi,Schuster'in menajeri de sanırım yarın geliyormuş..Bütün şartlar negatif eksiklikler,saha şartları,hava şartları,takımın üstündeki kara,hatta kapkara bulutlar..Ama armamızın olduğu her yerde bir umut,kapkara bulutların ardından sızan ince bir ışık vardır muhakkak..Ayrıca Quaresma'nın bu maçta olmaması bence de çok büyük handikap değil-özellikle 4-1 gibi bir skorun rövanşında-..Detaylı analizi Cartalete çok iyi yapmış,benim kafamda oluşturduğum kadroda aynı bu şekilde..Tabi bu sistemde 2 bekleriniz çok çok önemlidir..Kalabalık Orta Saha ve iyi kenar bindirmeleriyle hava toplarına hakim 2 santraforla umulmadık goller bulabilirsiniz..Hem oyunu tutmak,hem de hücumsal anlamda daha etkili olabiliriz..

fabianernst dedi ki...

@bjkever
baklavalı yı oynayıp da sonuç alamadığmız maçlarda genelde kaleci hatasindan epey çektiğimiz maçlardı.bir de mini duzeltme antalya maçında guti yoktu.o maçta ernst iyiydi 2 asisti de o yapmıştı .

Adsız dedi ki...

Schuster tam istediğimiz kadroyu çıkarıyor.Tabi bu benim için bir süpriz oldu.Giderek umutlarım daha da artıyor.Sizi de tebrik ederim ilk 11 birebir tutuyor galiba.

timucin dedi ki...

Mustafa Abi, ilk defa kadroyu tutturmuşsun :), tabi eğer istihbarat yanlış değilse. Senin yazdığın şablona göre dizilecek muhtemelen. Bakalım bu sefer nolacak?

Cartalete dedi ki...

Kadronun çıktısını alıp, iddaa bayine gidesim var "Schuster'in 11'i tutturdum abi.." diyerekten :)

Gerçi bu sefer çok da fazla seçeneği yoktu.

Fener maçında duran toplarda yarı alan savunmasına geçmiştik. Kale alanı önünde bir değil, artık iki kişi vardı; en öndeki de Almeida'ydı... Bu kez oradan vurmaları zor olacak; bu savunma ve ortasaha karşısında oyun akışında da gol bulmaları zor.

Yani her an için umut tükenmeden sürebilir bu maçta, erken gelecek bir gol de cabası olur tabii...

fabianernst dedi ki...

@bjkever
yani yanlış anlaşılma olmuş .şoyle açıklıyayım tekrardan :
4 lunun onunde marco onların onunde solda necip sağda ernst onların onunde guti. bu formasyonla bursa maçı var başka maç pek hatırlamıyorum.
yukarda gs maçı demişim de o maçta da o formasyonla çıkmamışız sahaya.necip sonradan oyuna girmişti. benim de hafiza bazen gidiyor :)).. yani özetle bu 4 lunun oynayıp ilk de sahaya çıkıp kaleci yani hakanın hatasıyla olmadan kaybettiğimiz tek maç olarak : ki o maçta da guti ilk yarida atıldı ali kuçik le necip kaleciyle karşı karşıya kaçırdığı es es maçı .yani çok oynamadık oynayıp yenildiğimiz maçta da epey egzantrik seylerin olduğu es es maçı var. bursa maçının ilk yarisi ise çok iyiydi .hatta necipi niye kesti demiştim 2 yariya başlarken bursa maçında...

isaac newton dedi ki...

@fabianernst
ligin ilk yarısında ankaragücü macında da buna çok benzer bir kadroyla çıktık sezonun en güzel oyunlarından birini oynayıp 4-1 almıştık.

isaac newton dedi ki...

4-0 almışız yahu :)

Adsız dedi ki...

Cartalete,

Tebrikler..Haber1903'e gore ilk 11'in tamamını tutturdun:) Haydi sonu güzel olsun diyelim..(MTG)

BJK4EVER dedi ki...

Anlasilan herkesin kafa gitti mac heyecaniyla.:)

Schuster ilk defa tamamiyle genelde taraftarin istedigi 11 ile cikiyor, bakalim neler olacak. Allah ne verdiyse saldiracagiz, oldugu kadar artik.:)

Bu macta hicbirsey beni bozmaz, farkli maglubiyet bile, ama oyuncularda hirs, umut, istek olmazsa harbiden uzulurum.

Adsız dedi ki...

Cartalete yine fener maçındaki gibi neciple ilgili bir başlık düşünmeye başlamıssındır herhalde:).En azından sahada hırslı oynayan umut veren iki tane gencimiz var.

Cartalete dedi ki...

Evet öyle oldu. Pozitif ayrımcılığımın etkisi olmadığını da anladım Necip konusunda. Çekeceğiniz var :)