Anti Göz Pası: Erkut Şentürk, Muhammed Demirci

Umut; Oğuz Furkan Atınç Doğukan; Güven Cumali H.Türk Kadir; Mertcan Volkan isimleri ve 4-5-1, 4-4-2 arasında giden takım tertibiyle sahadaydı Beşiktaş oyunun ilk anlarında… Şuana kadar, alt yapısına önem veren Avrupa takımlarında kıskandığım bir husus vardı: A Takım ne oynuyorsa, U15’ine kadar aynı felsefe ve formasyonla oynanıyordu bu camialarda. En büyük farkları oydu, daha doğrusu bize aktarılanlar böyleydi, gidip görmedik tabii… Ama A Takım’a yükselen bir oyuncunun, 5 senedir o düzende oynuyormuş gibi hemen adapte olması, bu savı doğruluyordu…
Bugün Beşiktaş A2 takımı, en azından savunma anlayışı olarak oldukça önde oynuyordu, tıpkı A Takım gibi. Beklerdeki Oğuz ve Doğukan mümkün mertebe ileri çıkmadılar… Bununla beraber, en ileri uçta oynayan oyuncular dahil olmak üzere herkes topun arkasına koşup; önde ve dar bir alanda set savunması yapıyordu. Manisa’ya doğru dürüst şut şansı bile vermediler, herkes bu konuda çok başarılıydı; özellikle savunma 4’lüsü.

Ancak kenardan müdahale gelene kadar, “pozisyona girememe sıkıntısı” Beşiktaş için de geçerliydi. Sahada Hasan Türk haricinde, bireysel olarak tabelaya etki edecek pek oyuncu yoktu; Hasan da ortasahanın içindeydi, skoru değiştirme adına çok fazla fırsatı olmadı. Geriye kalan isimlerin tamamı “takım oyuncusuydu”.

Kampa katılan oyunculardan Mertcan, bugün en uçta oynadı. Sırtı dönük oyunda takıma oldukça faydalı oldu, neredeyse her ikili mücadeleyi kazandı ve topu doğru yerlere aktardı. Ancak ileride kendisi için tıpkı Nobre gibi “defansif forvet” denmemesi adına, şimdiden bu fiziki üstünlüğünü ortasahada kullanmalı ve bu bölgenin oyuncusu olmalı diye düşüyorum. Zaten daha alt gruplarda ortasahaydı…

İkinci devreye başlanırken, anti göz pası ekibinin ilk üyesi oyuna dahil oldu; Erkut Şentürk… Sol çizgide harika driblinglere kalktı… Hatta bir pozisyonda; sol çizgi üzerinde topukla bir çalımı var ki, eyvah eyvah…

63’de Muhammed, Mertcan’ın yerine girdi. Böylelikle hem Beşiktaş’ın hücum hattı daha efektif, hareketli, yaratıcı kısacası Barçamsı oldu, hem de göz pası silme ekibi tamamlandı… Muhammed geliyor, bariz bir şekilde hem de… Üstelik şımaracak bir yapısı olduğunu ne gördüm, ne duydum. Yetenekleri de her geçen gün, fiziğine eklediği güç ve çabuklukla değer kazanıyor…

Bugün oyuna girer girmez hunharca bir faule maruz kaldı... Hani A Takım'a erken çıkarılmasın diyoruz da, görünüşe göre aşağıda daha fazla dayak yiyecek. Orada kart standardı daha da düşük, genç oyuncular olduğu için... Neyse, o kazanılan faul sonrası Furkan'ın golü geldi... Daha sonra 3 adet öldürücü pas attı Muhammed. Birinde ceza sahası içinde topukla Güven’e bıraktı; birinde ortasahadan terse bakıp, diğer taraftan kaçan Kadir Arı’ya derinlemesine bir top attı; en sonuncusunda ise kendimce uyguladığım “Messi testinden” geçti…Bu test; “sağ çizgiden topu alınca ne yapacak?” üzerineydi. Muhammed aldı topu, karşısında 2 rakibi vardı. Çekip boşluğa orta yapmadı, feyk atarak içeri daldı, üstelik gayet seri ve dengeli şekilde… Harika bir zamanlamayla cezasahası içinden Kadir Arı’ya zehri saldı…

Bireysel olarak yarattığı bu üç pozisyon da, direkt olarak net gol pozisyonuydu. Hani seyircili bir maçta olsa “go..golgooaaaamkkk” dedirecek cinsten. Muhammed’in 3 asisti yendi yani… Sonra Kadir alakasız bir pozisyonda harika bir gol attı. Pato’nun Napoli’ye attığı golün bir benzeri, aynısı da denebilir…

Kadir Arı’da biraz teknik ve son vuruş eksiği var. Ancak çabukluğu ve topsuz oyunda zeki koşular yapma özelliği muazzam. Hani “kaçırdı” diyoruz da, Muhammed’in o toplarına “uyanacak” bununla beraber “yakalayacak” forvet de az bulunur… Hele de o ceza sahası içinde atılan derin pasta, hakkını yemeyelim Muhammed’in zaman ve topa verdiği hız mükemmeldi de, Kadir’den başkası olsa kalecide biterdi o atak…

Yarın A Takım antrenmanına bu takımdan 5 oyuncu katılacak: Furkan, Atınç, Doğukan, Cumali ve Muhammed… Muhammed hariç, diğerlerinin Antep yolcusu olacağı kesin gibiymiş. Hatta 11'de bile olmalı muhtemel. Belki 80 numaralı formasıyla bizim Fulya’nın yıldızı da oralarda olur… Yalnız Oğuz'u yine olmadığı kadroda yarın Erhan yazacak ve benim yine içim yanacak. Neyse buna da şükür...

Hem maçta, hem de burada kendi yazdıklarımdan anladım ki; Erkut’un şanssızlığı Muhammed… Yoksa direk reyislik apoleti onundu bu kategoride, harika yetenek o da… Neyse, Quaresma – Simao gidince o boşluğu doldursunlar işte, bir tane yetmezdi zaten.

Dip not: Resmi sitede bugünkü maçın fotoğrafları yayınlanmamış, ben de eskilerden kullandım bir tane. Oyuncuları simaen tanıyanların kafası karışmasın...

26 yorum:

tearkan dedi ki...

valla abi sabahtan beri maçla ve muhammedle ilgili ufak notlar yazıp duruyordun twitterden umarım bir de yazı yazar diye beklemedeydim ki yazı gelmiş, çok da güzel olmuş.

muhammed konusunda hem merak ediyorum, hem de lan biraz daha büyüyüp A takıma çıkana kadar kalsın bir kenarda fazla konuşulmasın, gündeme çıkmasın nazar değmesin diyesim geliyor. erkut'u da canlı izlemiştim iki kere. dediğin kadar var gerçekten. topu alışı, sürüşü, topa vuruşu falan direk kendini belli ediyordu. kendi adıma konuşayım; kırmızı bir araba gibi 'ben burdayım' diyordu yani. tek derdimiz başka bir oyuncu yüzünden nisbeten geri planda kalması olsun. :)

''A Takım ne oynuyorsa, U15’ine kadar aynı felsefe ve formasyonla oynanıyordu bu camialarda.''

bu söylediğin kısmı ben de çok kıskanırım. hatta xavi'nin bir röpartajında söylediği, 'kendimi bildim bileli 4-3-3 oynuyorum' lafı hep aklıma gelir altyapı konuları açıldığında. tabii bunun için bir yol belirlemek, teknik direktörü de, futbolcuyu da o yolda gidebilecek olanlar arasından seçmek gerekiyor.

son olarak da malum konuyla ilgili olarak kendimce ufak bir tavsiyede bulunayım. kullandığını belirttiğin dns serisi benim de kullandığım bir dns serisi. sayfa açmak konusunda sıkıntı yada yavaşlama yaşadığın takdirde kısa süreli olarak dns ayarlarını otomatik al seçeneğine dönüş yapmak normale döndürecektir işleri.

yeğlenen dns sunucusu: 4.2.2.1 (sabit)
diğer dns sunucusu: 4.2.2.2, 4.2.2.3, 4.2.2.4 şeklinde de değiştirilebilir.

Adsız dedi ki...

ballandıra ballandıra anlatmayın şu muhammeti yaw.meraklı adamım ben. kim beklicek 2-3 sene daha onu:)

tannhauser dedi ki...

çocukların antep'e gidecek olması, formalite maçını önemli kıldı. ben atınç'ın performansını merak ediyorum en çok. malum onun bölgesinde "sıkıntı var". umarım 11 başlar.

BJK4EVER dedi ki...

Abi Muhammet'in Antep'te oynamasi cok mu zor ve olasilik disi? Bir gorsek fena olmaz miydi? Digerleri insallah ilk 11'de baslar, ozellikle stoper ve solbek acisindan alternatif uretmek zorundayiz. Dogukan, Atinc, Furkan ucu birden baslasa iyi olur, 5 yiyecek halimiz yok herhalde.:)
Erkut'u da merak ettim, 2 sene evvel kadroya alinmisti ama hic oynayamadi, cok sey bekleniyordu ondan. Sicramayi yapamadi mi bir turlu?

Adsız dedi ki...

bilgiler için çok teşekkürler. sen olmasan nerden haberimiz olacak genç kartallarımızdan.

ben açıkçası umut u çok merak ediyorum. uzun zaman oldu hatırlamıyorum altyapıdan takıma katılan kaleci. en yakın örnek korcan var malum. umut konusunda senin fikirlerini de almak isterim.

daha önceki yazılarında oğuzun daha çok fullback özellikleri olduğunu ileri çıkışlarının eksikliğinden bahsetmiştim. aynı şey doğukan içinde söylenilebilir mi? çünkü a takımda beklerin oyun stili malum. hal böyleyken neden a2 takım a takım anlayışıyla maçlara çıkmıyor??

son yazdıklarını bende çok kişiden duydum. erkutun da en az muhammed kadar yetenekli olduğu konusunda birçok kişi hem fikir.

umarım yetenekleri kadar gelecekleri de parlak olur. bu güzel yazı için tekrar teşekkürler.

shuffy

Pamukk dedi ki...

hep merak ettiğm bişey; erkut inönüdeki şampiyonluk törenine katılmıştı. e tanımıyorduk hiç oynamıyordu.. birinden torpilli sanmıştım o gün. neden katıldı sahi?

Cartalete dedi ki...

Tearkan;

Tamamdır, verdiğin yedek dns numaraları aklımda bulunsun. Sıkıntı olursa değiştiririm, teşekkürler.

Muhammed'i soran arkadaşların gözü aydın, Antep'e gidiyor :) Gözleniriz Quaresma'yı falan aramaz, emin olunuz...

shuffy; Umut'u test etmek için bir A Takım maçına çıkması gerekecek. Çünkü bu A2 takımı hakikaten çok nadir şut yedi benim izlediğim maçlarda...

Erkut'un ise gelişimi normal ilerliyor arkadaşlar, bir sıkıntı, gerileme yok... 15 yaşında A Takım'a çıkartılması iş güzarlıktan öte birşey değildi zaten. 94 doğumlu ve A2 kategorisi için bile genç sayılır... O da çok sağlam geliyor.

Cartalete dedi ki...

Doğukan'la Oğuz da da sorulmuş atlamışım.

Her ikisi de topla alakalar konusunda başarılı ve süratli oyuncular aslında. Gayet iki yönlü oynayabiliyorlar. Lakin, A2 takımı önde kanat oyuncusu kullandığı ve defans çizgisini ortasahaya kadar çektiği için, pek hücuma katılmaları istenmiyormuş şimdilik...

Batistuta35 dedi ki...

antep maçında muhammet ve diğer gençlerimiz oynarsa benim için yılı maçı olur. Bir de Mustafa denizli lig tvde erkutu çok övüyordu sol ayağı çok çok iyi diye.boşuna değilmiş sanırım

Adsız dedi ki...

Mustafa Denizli gibi genelde gençlerle pek işi olmayan bir hoca eğer bir genci övüyorsa gerçekten de birşeyler var demektir. bu yüzden muhammed kadar erkut ta heyecanlandırıyor beni.
ismail' in alternatifsizliği nedeniyle, doğukan kesin oynar diye düşünüyorum ama dilerim götürülen tüm gençler birşeyler gösterebilecek kadar süre alırlar.

hayırlısı bakalım şimdiden bu güzel haberlerden sonra heyecanla bekleyeceğiz yarını.

shuffy

rivaldo dedi ki...

Yarınki kadro gerçekten çok iyi olmuş.Oğuza biraz haksızlık edilmiş.Ama 3 kaleciyle 16 kişi gidilen maçları düşündükçe bunuda şükür deyip geçiyorum.Yarınki maç için baya heyecanlandım şimdi.Quaresma geldiğinde bu kadar heyecan yapmamıştım.

Maça gelince;
A takımının son maçıyla kıyaslarsak a2 takımı çok daha sistemli ve pasa dayalı bir oyun oynadı.Bu kadarını beklemiyordum ama kaleci umut bile zor toplarda topu şişirmek yerine beklere oynamayı tercih etti.Bu sevindirici bir durum.

İlk yarı dediğiniz gibi biraz tutuktu takım.Oğuz ve doğukan fazla zorlamadılar kedilerini.Cumali son izlediğim maçta çok daha hareketliydi.Belkide yarınki maçda oynayacakları için böyleydiler.İlk yarıda en beğendiğim oyuncu hasandı benim.Kanat oyuncusu diye bilirdim ama ortasahada da gayet iyiymiş.Defansif yönüde hiç fena değil.

İkinci yarıysa erkut ve muhammed cidden mest ettiler.Bunları yapabilmeri normal de bunu 1 yaşın bile ciddi fark ettiği bir dönemde kendilerinden 2-3 yaş büyük oyuncular arasında yapmaları çok iyi yerlere geleceklerinin bir işareti bence.Atınç ve furkan a ligine göre fazla iyiler.Rakibin iyi çıktığı atakları bile kendilerini zorlamadan engellediler.

Kadir konusundaysa dediğiniz gibi topsuz oyunu ve koşuları çok iyiydi.Genel performansı içinse bence biraz beklemek gerek.Birincisi kanatlarda oynayan bir oyuncu.Hiç de fena olmayan bir gol istatistiği var üstelik.Şampiyon olan u-16 da erkut messiyi oynuyorsa Kadirde villa idi izlediğim kadarıyla.Milli takımlarda da öyle.İkincisi Kadir Muhammed den sadece 1 ay büyük.Fiziğine aldanmamak onuda bu ligdekilerden 2-3 yaş küçük bir oyuncu gibi görmek gerek.Bence gol koşuları yapma özelliğine biraz da son vuruş eklerse sol forvet için iyi bir oyuncuya dönüşebilir.

Muhammedin sadece fiziksel gelişimi bile bu ligin üzerinde bir oyuncu olması için yeterli.Ama A takımda da gelişmeye devam ederse messiye bağlayabilir.Oyun zekası gerçekten çok iyi.Bir pozisyonda baskı altındayken topu geriye oynamak yerine paralelindeki cumaliye aktarmıştı.Bu pozisyon bile gutiden birşeyler öğrendiğini gösterir.

enorton dedi ki...

Toschak'tan açıklamalar;

BEŞİKTAŞ, BENİ BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATIYOR. D.KİEV MAÇINDA TAKIMDA
SADECE 2 TÜRK FUTBOLCU VARDI

Beşiktaş izlediğimde büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum. Örneğin son D. Kiev maçı. Sadece 2 Türk futbolcu vardı, sahada… Beşiktaş’ta çalıştığım dönemleri hatırlıyorum, sürekli olarak genç Türk futbolcuları oynatmaya çalıştım. Nihat Kahveci, Savaş, Hüseyin, Fevzi, Aydın… Hedefe hep Türk oyuncularla gitmeye çalıştım. Fakat şu anda durumun böyle olmadığını görmek benim için büyük bir hayal kırıklığı, ne oldu bu futbolculara. Beşiktaş’a futbolda başarı gelmiyor diyorsunuz. Sorunun cevabı burada başlıyor. Beşiktaş, kalıcı başarı istiyorsa en fazla sayıda genç Türk futbolcuyla oynamalı. Fakat şu anda 9 yabancı futbolcuyla oynuyor.


BU DURUM BEŞİKTAŞ’I İYİ YERLERE GÖTÜRMEZ, ANLAYIŞ DEĞİŞMELİ

Beşiktaş, Türkiye’de ilk 6 takım içerisinde değil. Oysa genç oyuncularla oynasa en azından gençlerle oynayıp kaybettik dersiniz. 9 yabancıyla oynuyorsunuz, ki bunların bazıları yıldız kategorisinde ligde ilk 6’da bile değilsiniz. Avrupa Ligi’ne farklı mağlubiyetlerle veda ediyorsunuz. Beşiktaş’ta bu yönde bir politika, fikir değişikliğine ihtiyaç var. Bu pozisyon ve anlayış Beşiktaş’ı iyi yerlere götürmeyecektir.

http://www.haber1903.com/toschak-geliyor!_3_49341

Adsız dedi ki...

Erkut şampiyonluk törenine M.Denizlinin isteğiyle katılmıştı sanırım. Hatta M.Denizli bu yaş kategorisinde şimdiye kadar gördüğüm en yetenekli futbolcu demişti Erkut için.

Kalten dedi ki...

Hem heyecan yaptım hem de "demek ki kaybetme ihtimali olan büyük bir değer varmış" diye stres oldum bir nebze :) Çok teşekkür ediyorum bu yazı için sana!

Bir de mazur görürsen bir istek Cartalete hocam: ola ki bir daha A2 maçı izlersin, bizim gibi gavuristandan takip eden ruh hastaları için bir-iki dakikalık Muhammed/Erkut videosu koyman mümkün müdür siteye? :)

"Messi", "sağ çizgi", "zehri saldı" falan deyince acayip merak ettim. Hâliyle erişebildiğimiz tek Muhammed videosu da Telegol'de top sektirirken artık ezberlediğim L1-üçgen pasları vesaire :)

"Altyapı analizi buldun görüntülüsünü istiyosun" tarzı bir tepkiyi hak ediyorum büyük ihtimalle ama elimde değil :)

Adsız dedi ki...

@Kalten
http://www.youtube.com/watch?v=Etr2svX5OyM&feature=player_embedded
Dünkü maçtan koymuşlar.Forzada biri hazırlamış.

Adsız dedi ki...

trt de buca-gençler maçı var.Sametle Ali ilk 11.İnşallah böyle devam ederlerde kendilei geliştirirler.

Cartalete dedi ki...

Kalten;

Ben de düşündüm aslında, video çekimi de fena olmayan bir digital foto makinesi almayı.

Ama yakın zamanda Muhammed'in ekran hallerini, direk A Takım'da görebiliriz zaten :) Yarından başlamak üzere...

Kalten dedi ki...

Video için teşekkür!

Hedefsiz kalınan bir periyotta tek güzellik böyle bir şey olurdu zaten, çok iyi :)

black eagle dedi ki...

yarın umarım atınç ve doğukan oynar.ayrıca muhammet de sonradan oyuna girer tahminimce.çünkü schuster çocuğu kasapların önüne atıp hunharca ezilmesini istemez herhalde.

Adsız dedi ki...

su kurdugun kadrodaki ileri üclü cok manyak durmus abicim ya :)
özellikle kanatlardan gelen erkut ve muhammed ikilisi beni benden aldi acikcasi. insallah bekledigim ve hayal kurdugum gibi ilerlerler.

Adsız dedi ki...

güven gürsoy stoper diye biliyordum. hangi mevkide oynuyor ustam ?

bu arada cumalinin konusmalarina göre, yarin atinc ve cumaliyi ilk on birde görebiliriz. antremanlarda schuster ilk 11 de denemis.

tannhauser dedi ki...

haber1903 doğru söylüyorsa, schuster sabah antremanında cumali ve atınç'ı ilk onbirde oynatmış. haydi bismillah.

Cartalete dedi ki...

Güven Gürsoy kanat oyuncusu, zaman zaman sağ iç gibi de takıldı. Hızı ve topsuz oyunu iyi. Ama teknik olarak fazla bir yetenek gelmedi bana, daha zaman vermek lazım tabi..

Cumali ve Atınç'a, Doğukan'ın da eklenmesini tahmin ediyorum aslında. Maç önü yazayım...

ren dedi ki...

Cartalete yazılarını okumak büyük bir zevk. Blogspot yasağı dolayısı ile yazılarından mahrum kalmayız umarım.

Cartalete dedi ki...

“Klavye yasağı” gelmedikçe yazmayı bırakmayı düşünmüyorum… Şimdilik hem wordpress, hem de bu adres üzerinden yazıları yayınlamaya devam edeceğim. Gerekli protesto, mail kampanyası yapılacaktır blogspot yasağı üzerine. Bir sonuç vermemesi taktirde; yasaksız bir domain üzerinden devam edebilirim.

Teşekkürler.

Genel bilgi açısından son yazıya da ekleyeyim bu paragrafı.

siyahBeyaz dedi ki...

erkut'un 2009'da a takıma alınması, takımda pozitif bir hava yaratmak içindi bence. mustafa denizli büyük hoca, işi biliyor. erkut da antremanlarda maskot gibi birşey olmuştu o yaşında.