Duran Toplar ve Final

Aslında maç öncesi başlığı altında ön görülen birçok şey, gerçeğe dönüştü diyebiliriz… Ekrem’in sağbek kademesizliği ve Antep’in gaz yükleyici golü; Beşiktaş’ın savunma yaparak değil, gol atarak maçı bitirmesi ve bunu yapılırken yine duran topların belirleyici olması...

Karakter olarak ilk maça da benzerlikler gördük aslında. Antep daha iyi oynuyor görünüyorken, duran toplarla istediğini alan Beşiktaş. Simao, burada birinci faktör oldu elbet. İlk maçta direkt olarak yolladığı frikik, sonrasında Almeida’nın kafasına kestiği topla; ne olduğunu anlayamadan tabelada 2-0’ı görmemizi sağlamıştı kendisi. Burada da; yine bir duran top sonrası oluşan penaltı, ve tavana takılan bir top… Beşiktaş’ın form ve oyun olarak değişkenlik gösterdiği böylesi dönemde, Simao gibi bir oyuncunun varlığı çok önemli oluyor. Sırf bu duran topa becerisiyle bile bir şekilde 11’de yer açılmalı kendisine; olmadı FIFA’ya “maçlar 12 kişi oynansın beyler…” tadında dilekçe yazılmalıdır bence.Bu maçtan birkaç saat sonra, tamamen taktik savaşı olarak geçen bir El Clasico izledik. Barcelona, stoper eksikliğinde bu kez Busquets’in ortasaha rolüne dokunmamış, savunmada Mascherano gibi kısa bir oyuncuyu kullanmıştı. Bunu gören Mourinho ise; Mesut’u merkezden çekip, kenarlara sürmüş; cepheden hücuma destek verme görevini Pepe ve Khedira’ya vermişti… Amacı, kenar toplarıyla Barcelona defansına üstünlük kurmaktı. Daha ilk yarıda Pepe’nin kafası girse plan tutuyordu; rötarlı olarak uzatma dakikalarında plan hayat buldu…

Mesela bu maçta da; Olcan’a bile çok rahat kafalar vurdurabilen Ekrem madenini kullanma yoluna gidebilirdi Tolunay Kafkas… Olcan, kanat olduğu kadar 10 numara özellikleri taşıyan da bir oyuncu. Pasör ve attığı 2. golde gösterdiği üzere iyi bir şutör… Onu Sosa ile birlikte merkeze çekip, maç boyu etkisiz kalan Cenk’i sol kenar forvette kullanabilirdi mesela. Popov’un tersten gelen ortalarına cevap olur, sıkıntı yaşamaya müsait Beşiktaş defansı; henüz gol bulunmamışken ikinciyi yiyebilirdi… Neyse ki Tolunay Hoca’nın verdiği taktik sınırlı ve esnek olmayan bir özellik taşıyordu…Aslında Simao’nun golüyle biten maç; Toraman’ın kendini attıramaması ile birlikte resmi olarak sonlandı… Önce faulü “sarılık” ayarlayayım dedi beceremedi, sonrasında topun önüne geçti, yine beceremedi… Bunda hakemin “kovmırim ulen kovmıriim!!” düşüncesi de etkiliydi; ama Necip’in birkaç hafta evvel yaptığı gibi, rakip kullanmadan topa vursa; paşa paşa 2. sarıyı yer ve finalde olurdu…

Normal şartlarda Toraman’ın bir maçta olmayışını dert etmem; ancak şartlar normal değil. Hem Toraman, bu aralar standardının üzerinde oynuyordu; hem de kadro açısından oldukça ihtiyaç vardı… Şimdi rakibin ortasına karşılık, çift ayakla havada duran Aurelio’nun bir stoper performansına daha şahit olacağız. Bari bu kez Hilbert bekte olsa…

11 yorum:

tannhauser dedi ki...

bu maçla ilgili söylenecek çok bir şey yok. benim tek gördüğüm: yediğimiz gole kadar takımın "ne olursa olsun bu turu geçtik" havasında sahaya çıkmış olması ve golü yedikten sonra da "ulan ya turu geçemezsek" ruh haline girip saçmalamalarıydı. hem baştaki aşırı özgüven hem de golü yer yemez özgüvenin dağılması hiç de hoş değildi.

finalde belalımız ibb'yle karşılaşıyoruz. daha önce buralarda kayınpederle toplam dört ibb maçı izlediğimizi üçünde yenilip birinde berabere kaldığımızı yazmıştım. dün telefonda kupa finaline gitmeyi kararlaştırdık. aranızda yeterince para toplarsanız vazgeçebiliriz.

Cartalete dedi ki...

Uçuş zamanını tam olarak ver de; bomba ihbarı yapayım havalimanına :)

rivaldo dedi ki...

Finalde stoper sorunu çok başımızı ağrıtabilir.İBB gibi bir takım kupa finaline çok iyi hazırlanıp çıkacaktır.
Aklıma çok fazla kötü senaryo geliyor bu maçla ilgili.Önümüzde maça kadar 20 günlük bir süre var.Bu süre içinde bence Tayfur hoca bu maçın provasını yapmalı.Stoperde toramanı değilde Aurelio,erhan, furkan,atınç artık kimi oynatmayı düşünüyorsa onu oynatmalı.Bana kalsa sivok-furkan tandemini koyardım.Furkan profesyonel düzeye biraz alışsa toramanı aratmaz.
Diğer türlü Aurelionun stoper oynaması, sağbekde ekremin oynaması demek.Birde sivoku finalden önceki maçta oynatmasın mümkünse.Bu sefer yiyeceği bir kırmızı kart kupaya mal olur.

Adsız dedi ki...

fernandes valenciada stoper olarakda cikmisdi bence tayfur hoca bi denesin olmasa furkani denesin aurelio stoper oyniyamiyor yavas kaliyor hava toplara alamiyor.....
bu maci bz 100% alicaz simao frikikden gol atacak demedi demeyin

( sayin cartaete bu arada forlan gelmesi orani cok yüksek onunla ilgili bir yazi yapsaniz güzel olurdu )

Cartalete dedi ki...

Final maçında kesinlikle savunmada ve ortasahada yabancı kısıtlamasına gidilmemeli. Şimdiye kadar kaybedilen bütün İBB maçlarını ortasaha ve defans zaafiyetiyle kaybettik.
Yani Ferrari pek mümkün görünmüyor ama düzelse onu da yazardım 11'e.

Forlan hele bir gelsin de, yazarız elbet. :)
Bir tek Quaresma hakkında kesinleşmeden yazmıştım. O da yani bağıra bağıra geldi, SPK'ya açıklama yapar gibi yazı yazmıştım yani erkenden.

Adsız dedi ki...

cartalete asıl forlan değil de şu son paf maçı ile ilgili bir yazı yazsaydın. erkut ve muhammed beni forlandan daha çok heyecanlandırıyor. kaç gündür belki yazmıştır diye giriyorum ama nafile :=)

altan

BJK4EVER dedi ki...

Fernandes onliberoda bile fazla savruk gelirken stoper oynamasi sacma olur, boyu da oldukca kisa zaten. Illa ki orta alandan biri stopere kaydirilacaksa bu atletik ozelliklerindne dolayi Necip, tecrubesinden dolayi da Ernst olabilir. Ama bence lig maclarinda mutlaka Furkan, Atinc, hatta bazilari kizacak olsa bile stoper orijinli Erhan Guven denenmeli. Tayfur hoca bu denemelerden korkup finalde Aurelio ile cikarsa kalitesini belli edecektir bence.
Toraman'a da soylecek laf bulamiyorum. Simdi cikip da 'zaten bilerek sari kart gorebilsem zaten R.Madrid'de oynardim' demesin bide.:)

Adsız dedi ki...

----------------cenk---------------
bosingwa---garay-toraman/ersan---ismail
-------------ernst---necip---------
quaresma--------zhirkov-------simao
--------------forlan---------------

transfer gündeminde olan oyuncular bunlar ne dersiniz bu kadroya arkadaslar?
(rusyada zhirkov 10 numara oyniyordu)

ttarlabasi dedi ki...

İBB'ye karşı kontrollü ve sabırlı bir oyun oynanırsa, savunmada kim oynadığı da çok önemli değil aslında.

Kaybettiğimiz maçları hep yüklenirken, İBB'nin en önemli silahı olan kontraataklardan yedik. İBB'nin hücum hattının hava hakimiyeti neredeyse yok denecek kadar az. Böyle bir organizasyona gitmeye ihtiyaçları yok aslında. Hep defans arkasına bırakıp hızlı adamları kaçırma niyetindeler. Özellikle büyük takımlara karşı. O yüzden stoperde Aurelio da oynasa bu maçta başarılı olur fakat defans çok önde kurulmamalı tabi.

Sonuçta final maçı -puan maçı değil-. Önemli olan kupayı almaksa 1-0 hatta 0-0(p) olsun bizim olsun.

Yarı final maçlarını izledim. Tek yıldızları İ.Akın'a önlem almak lazım. Önlem derken, şut imkanı verilmemeli. Holosko ise aynı Holosko sadece tam kendisine uygun bir sistemde oynadığı ve goller attığı için kendine güveni gelmiş. Sol-uçta oynuyor, Hilbert ile çok kolay pasifize edilebilir. Top kontrolü çok zayıf, geniş alan da bırakmazsak zaten hayalet gibi dolanır sadece.

Ama madem maaşını BJK ödüyor o zaman neden BJK'ye karşı oynayamaz ibaresi konmuyor anlamış değilim. BJK kiralık sözleşmelerinde genel olarak çok amatör nedense.

Özet olarak ilk golü yememeli, kontrollü ve sabırlı bir futbolla bu başarısız sezonu 1 kupayla kapatıp Avrupa kapısını açmalıyız.

.............Cenk
Hilbert..Sivok..Aurelio..İsmail
......Necip........Ernst

..savunması işimizi görür ama önemli olan bu maçın oyun felsefesini doğru belirleyip, uygulayabilmek... Bu maçtaki olası bir stoper ihtiyacını da düşünerek Furkan Şeker'e finale kadar lig maçlarında şans verilmeli.

Adsız dedi ki...

Tayfur artık planlama yeteneğini, varsa, konuşturmalı. Madem Toraman yok, lig maclarında Kupa düzeni nasıl olacaksa o düzenle çıkılsın(Atınç/Erhan/Fernandes/Aurelio) ama Toraman da sağ bek oynasın..Yani yeniyi denerken ligi de bırakmamış, geride sağlam durmuş oluruz. Bu arada İsmail kart sınırında.Konya macında kesinlikle Doğukan oynamalı yoksa Doğukan derbide oynamak zorunda kalır(gerci buna de itirazım olmaz.) Cocuk iyiyse tüm Türkiye gormus olur..Medyada stoper için bir sürü adamın ismi geçiyor, Sezer Özmeni unutmasalar bari...(MTG)

Veysel dedi ki...

Ben Ibb fınal macına defansıf bı kadro ıle cıkılmasını ısterım kontraatak takımı onlar defansıf oynarsak rahat yenerız onları benım kafamdakı 11 aslında soyle :

________________Cenk G_______________
_____Hilbert__Sivok__Aurelıo__İsmail_____
________________Furkan Ş______________
_____<----Necıp U_______F.Ernst---->_____
________Quaresma_______Simao________
________________Almeida______________

4-1-2-2-1 tarzında cıkarsak İBB bize gol atmakta cok zorlanır cunku bos alan bırakılmaz defansıf acıdan tas gıbı bı Besıktas olur neden Fernandes degılde Furkan Ş derseniz yabancı sınırından dolayı ben olsam Ekremı bek yapacagıma Furkan Şeker'ı ön lıbero yaparım ama ben olursam yapardım tabı Tayfur hocanın cıkartacagı kadroyu az cok tahmın eder gıbıyım yazım bı bakın emınım cogunuzda tahmın ettıgı bı Tayfur Hoca kadrosudur

_______________Rustu R_____________
___Ekrem___Sivok___Aurelıo__İsmail___
_______Necip Uysal____F.Ernst_________
___Quaresma___Fernandes___Simao____
_____________Almeida_______________

Eger boyle bı kadro olursa emın olun şaşırmam boyle bı kadroda Kontradan bı gol yersede şaşırmam Holosko bıze gol atarsada şaşırmam !!! Bence İBB macında defansıf oynayıp Duran Toplardan gol atmaya calısmalıyız sizce nasıl olurdu benım yazdıgım bı kadro abıler