Türk & Alman Yapımı Joker: Volkan Ekici

Geçenlerde U17 Elit Tur maçları vardı hatırlarsınız… Almanya’ya iki Türk’ün attığı golle yenilmiş; grup liderliği şansını daha ilk maçtan kaybetmiştik. Golü atanların dışında 3 Türk oyuncusu daha vardı 11’lerinde, 2’de yedeklerde… Yani sahaya çıkan takımın yarısı neredeyse Türk’tü.

Almanya’da birçok Türk vatandaşımızın olduğu bir gerçek, ancak yarısı kadar da değil; yani burada ilginç bir orantısızlık var… Almanya ciddi şekilde Türk oyunculara yatırım yapıyor artık, yani Mesut Özil buzdağının sadece görünen yüzü. Onunla birlikte başlayacak akımda, ileriki yıllarda daha fazla Türk’ü Almanya formasıyla göreceğiz; çünkü artık seçim yapabilecek, hakkını Türkiye’den yana kullanmayabilecek ve bunu yaparken “ilk” olmayacaklar.

Ülkemizde klasik bir söylem vardır: “Aslında çok iyi topçu da, biraz fiziğini geliştirse; aklını futbola verse; oyununa zekâ katsa…”

Almanya’da teknik olarak öne çıkan Türk oyuncular, artık aynen bu şekilde işleniyor ve “üstün futbolcu üretimi” gibi bir projeyle Alman futboluna kazandırılıyorlar. Artık oradan milli takımlara da, kulüp takımlara da oyuncu almak zorlaşacak. Çünkü Bundesliga da zamanla değer kazanan; hatta bunu UEFA puan sıralamasına yansıtıp, bu yıl itibariyle Serie A’yı geçen, önümüzdeki sezondan itibaren Şampiyonlar Ligi’ne 4 takım gönderecek olan bir lig oldu…

Bu yolda artık iki seçenek var; ya Cenk Tosun gibi yeterli değeri görmemiş oyuncuları yakalamak, ya da Alman takımlarının alt yapısındaki oyuncuları, henüz gözü açılmamışken transfer etmek…

Volkan Ekici, Beşiktaş’a ikinci yöntemle kazandırılmış bir isim. İlk geldiğinde direkt fizik olarak sırıtıyor, yaşıtlarının yanında “ağabey” gibi duruyordu. Hem fizik olarak öne çıkması, hem de Alman alt yapısından gelmiş olması; farklı bölgelerin alternatif oyuncusu olarak görülmesini sağlıyordu.

Sol veya sağ kanat; santrafor; forvet arkası ve ortasaha olarak oynadığına şahit oldum Volkan’ın. Hemen her bölgede “buranın adamı” gibi gözüyordu… Yetenek olarak çok fazla öne çıkan bir özelliği yok. Ama “şu yönünü acilen geliştirmesi lazım” diyebileceğimiz bariz bir eksiği de yok. Klasik; her şeyden biraz var olan komple oyunculardan…

Orta karar sürati ve çabukluğu var Volkan’ın. Bu özelliğini “forvet koşularında” ortaya çıkarabiliyor… Bu sezon biri penaltı olmak üzere 6 gol attı, neredeyse hepsi kritik; puan veya galibiyet getiren gollerdi. 6 sayısı epey düşük gözükse de; A2 takımının genel olarak gol ortalamasını ve kendisinin sürekli mevki değiştirdiğini düşündüğümüzde iyi bir rakam diyebiliriz.

Ekstra çalım özelliği yok gibi gözüküyor ancak teknik olarak kötü bir oyuncu değil. Topu kontrol ettiğinde telaş yapmıyor ve en azından önünü açacak kadar adam eksiltebiliyor. Ancak Erkan, Erkut, Hasan ve Muhammed gibi dikine adam eksilttiğine pek şahit olmadım, zaten bu ayrı bir yetenek işidir…

Oyunu yönlendirme konusunda gayet başarılı, forvet arkası ve ortasaha pozisyonundayken harika derin toplar bırakmışlığı vardır. Ben geleceğini de bu bölgelerde daha parlak görüyorum… 4-2-3-1’in forvet arkasında, 4-3-3’ün ortasahasında oynayabilir. Kanat pozisyonundayken; “delicilik” değil de, uzak forvet rolünü alması daha iyi olur sanki. Son olarak da, yine 4-3-3’ün “sahte 9” rolünü üstlenebilir çok ihtiyaç durumunda… Biraz Aydın Karabulut’a benziyor. Teknik olarak daha geride ondan ancak mental ve fizik olarak daha ağır basan taraf Volkan’dır..

Erkut, Muhammed gibi yetenek olarak kendisinden önde oyuncular olsa da; “hazır olma” konusunda A2’nin sıra başlarındadır. Fiziği ve taktiksel oyunu neredeyse oturmuş bir oyuncudur çünkü. Artık profesyonel düzeye adım atması gerekir, hele de “deneme” yapılması için elde fırsat varken…

A Takım’da; 4-2-3-1’de Almeida’nın (Bobo'nun) arkasında veya Quaresma’nın karşı kanadında değerlendirebilinir. Ayrıca, santrafor sıkıntısı çekilen bu dönemde, birincil pozisyonu bu olmasa da; Kadir Ari ile birlikte en güçlü adaydır. Ne de olsa kendisi Türk & Alman yapımı bir jokerdir, artık bu kartı masaya vurmak lazımdır…

21 yorum:

aquila dedi ki...

bir kaç hafta önce oynanan fb maçındaki izlenimime göre topsuz oyunda da kendisi hakkında ipuçları vermişti. o maçın ikinci yarısında defans arkasına iki koşusu olmuş ilkinde dediğin gibi pek süratli olmadığından defans vurdurmamış, ikincisinde de hafif çapraza gittiği için topu yan ağlara göndermişti. özellikle A takımda hücumcuların çoğu topu ayağına isteyen oyuncular olunca, bu özelliğiyle takım için değerli bi oyuncu olabilir.

milli maç arasında da A takımla antremanlara çıkmışlığı vardı. umarım eksikliklerinin üzerinde durup kadro oyuncuları arasında görürüz kendisini, tabi diğer A2 oyuncuları içinde geçerli bu temennim. gerçi mevcut yönetim anlayışı, TD tercihlerinden pek umutlu olmasamda yanılmayı çok isterim.

ttarlabasi dedi ki...

BJK'nin Duisburg’un 18 yaşındaki ortasaha oyuncusu Barış Örücü’yü renklerine bağladığı yazılıyor medyada. Haber ne kadar doğru bilmiyorum ama araştırdım biraz; ortasahanın ortasında oynayan 1.83 boyunda çift ayaklı ve Alman U18 takımında 5 kez oynamış bir oyuncu ve sözleşmesi sona eriyor bu sezon. İzlemedim hiç ama olumlu ilk izlenimlerim. İlk etapta A2'ye gelir zaten gelirse de.

Şu Kemal Akbaba'nın yerine de kaliteli bir gurbetçi "genç" santrfor bulsalar çok makbule geçecek.

Bu arada derbide Ricardo Quaresma'nın santrfor oynayacağını düşünüyorum; Messi'nin yeni tarzı bir santrfor gibi olabilir.

ttarlabasi dedi ki...

Derbi 11'im:

_______________Cenk________________
Hilbert___Sivok____Toraman___İsmail
_______Aurelio_______Fernandes_____
___Ekrem________Guti_______Simao___
______________Quaresma_____________

Bobo %100 hazır olursa işler değişir. Ama takım böyle de fena olmaz..

Cartalete dedi ki...

aquila;

Haklısın, zaten şu durumda A Takım'ın en büyük dertlerinden biri; topu ayağına isteyen oyuncu fazlalığı. Ortasaha kaleden uzakta kalıyor, kanatlar da bu koşuları yapmıyor genellikle.

O yüzden; şu günlerde Volkan, Kadir gibi topsuz koşularda da etkili adamlar, kısa zamanda adından bahsettirebilir.

Sene başında biriyle Delgado tartışması yaşadığım bir muhabbet geldi aklıma.

Hatırlarsınız, Avrupa Ligi elemesinde Quaresma'nın ortasını kafayla gol yapmıştı; sanırım Plazen maçı.

Orada, Delgado'nun arka direk koşuşunu övmüş, onu bu şekilde kullanmak zamanla takımın yararına olur demiştim. Muhalif kanat ise "o golde ne var ki, orada İbrahim Üzülmez olsa o da gol yapardı..."

İşte "orada olmak"la olmamayı insanlar bazen ayırt edemiyor. O gün bugündür Quaresma'nın ortasına sadece santraforlar vurabiliyorsa vuruyor...

Velhasıl, oraya bir çözüm buluna kadar kısa vadede alt yapıdan destek getirmek önemli.

Ha, olurda Volkan veya Kadir; oynatılır pozisyona girer kaçırır "futbolcu değil" muamelesi de görebilir. Buna hem biz hem de kendileri hazırlıklı olmak zorunda. Ülkenin gerçeği bu maalesef...

Adsız dedi ki...

Abi özkaynak yazılarına devam etmen çok güzel.Bir ara şevkin kırılır gibi olduydu.Ellerine sağlık.Pazartesi Şeref Bey'e gelecekmisin ?

Cartalete dedi ki...

Son dakika birşey çıkmazsa gideceğim evet.

Veysel dedi ki...

Debide gönlümdeki 11 su aslında:
_____________Cenk G________________
_Hilbert__Aurelio__Sivok__İsmail___
__Ekrem D_Furkan__İ.Toraman_Simao__
_______Kadir Arı___Quaresma________

Savunmayı derınde tutar Kadir ve Quaresma'yı savunma arkası kosularda kullanarak bıraz kontraatak futbolu oynardım en azından kadroda 2 genc futbolcuyu ızlerdım zaten onları 1'er 2'şer denemek daha mantıklı o sebebten 2 genc futbolcu Furkan Şeker ve Kadir Arı'yı hem nasıl oynadıklarını ızlerdım hemde bı sans verırdım cunku daha Kadır Arı'ya sans verılırmı bılemem cunku medyada Cenk Tosun ısmı gecıyor gelırse 3 santrafor olur Almeida Cenk Nobre boyle bı santrafoflar olursa sımdıkı durumun olacagını sanmam sans fırsatı dogmusken o sans verılmelı bısey kaybedılemez nasılsa ve farkındaysanız kadrom Turk oyuncu agırlıklı cunku yabancılar bılmez ama Turkler bılır derbılerın havasını ve daha cok mucadele ederler dıye dusunuyorum sızce nasıl olurdu ? Aurelıo'yu defansa koymamın sebebı kupa fınalınınde derbı havasında gececegını dusundugum ıcın

rivaldo dedi ki...

Nihat ve bobonun durumuna bağlı olarak 1 veya 2 genç oyuncu kadroda olacak muhtemelen.Eğer tayfur hoca bu oyunculara şans vermeyi düşünüyorsa volkan,mertcan ya da erkuttan birini kadroya alır.(hücum oyuncusu olarak 3ü profesyonel)Eğer oynatmayacaksa muhtemelen atınç ve doğukanla 18 kişiyi tamamlar.(rıdvan ve onur kadroda tabi)

Volkan profesyonel seviyeye hazır bir oyuncu.Sene başında bence direk kiralansaymış daha iyi olurdu.,Özelliklede bank asyada fiziği iyi bir oyuncunun volkan kadar teknik özelliği varsa oynamaması için bir sebep yok.Önümüzdeki sene kiralanır bence.Belkide iyi bir çıkış yakalayabilir.

Adsız dedi ki...

saka gibi lig tv hamite yilik 4 mio önerdimizi diyor

Adsız dedi ki...

asil bonservii elinde ugur borali ismaile alternatif olarak alinabilir ne drsiniz?

fkerim dedi ki...

abi a2 maçları nerde oynanıyor? adresi verebilirmisin sana zahmet. bi kaç günlüğüne istanbula geldim bari bi maçına gideyim bizim a2 takımının:)

Cartalete dedi ki...

Normalde Nevzat Demir Tesisleri'nde, oraya ulaşım karışık; ama şanslısın ki bu maç İnönü'de olacak.

Adsız dedi ki...

arkadaslar ben size gurbetci futbolularla ilgili bilgi verebilirim.
öceklikle mehmet ekici bir 10 numara oyuncusu degil yani necipin yaninda oyniyabilir.
forvet arkasai alex gibi oyuncu türk olarak 2 cok yetenekli var oguzhan özyakup ve engin bekdemir.
oguzhan arsenaldan engin portodan.
bu ikisini almamiz cok zor ama tolay arslan alinabilirse cok iyi olur cok yetenekli.

necip---mehmt
----tolgay----
---forvet----
böyle olur.

ttarlabasi dedi ki...

@Adsız

Evet, Mehmet Ekici'nin asıl mevkisi ortasahanın ortasıdır

ama hem defansif ortasaha hem de ofansif ortasahada gerektiğinde de kanatlarda da kullanılabilen oyunun her iki yönünü de oynayan modern hatta "joker" bir ortahasaha oyuncusudur. Bize gelirse Guti'nin yerinde oynar işte.

Engin forvet arkası oynayan kısa boylu bir ortasaha oyuncusu aynı "Şifo Mehmet" gibi. Ama Oğuzhan forvet arkası değil ortasahanın ortası ve kanatlarda oynuyor.

M.Ekici alınamazsa Taner Yalçın gelsin isterim. Taner Yalçın da aynı Ballack tarzı bir oyuncu. Çok kaliteli.

Ama en yüksek potansiyel Chelsea'li Gökhan Töre'de bence. Hücumun her yerinde oynayan harika bir oyuncu. Çok beğeniyorum. Keşke en azından 1 senelik kiralık gelse...

ttarlabasi dedi ki...

Bu arada gurbetçi konusu açıldığında isimleri pek geçmeyen çok kaliteli 2 oyuncu daha var: Burak Kaplan(Leverkusenden kiralık G.Fürth) ve Deniz Naki(St.Pauli).

İkisi de 21 yaşında ve ikisi de hücuma dönük ortasahanın her bölgesinde oynayabilen Beşiktaş'ta oynayabilecek yetenekteki oyuncular.

Bu arada direkt santrfor veya uzak forvet olarak da oynayabilen 92'li Nadir Çiftçi'nin Portsmouth ile sözleşmesi sona eriyor. Fenerle anlaştı dediler ama öyle bir anlaşma yoksa Hollanda altyapılı bir golcünün iyi bir alternatif olabileceğini düşünüyorum Beşiktaşımıza.

BJK4EVER dedi ki...

Aslinda boyle bakiyorsun da, o kadar cok alternatif var ki, hepsi de piril piril oyuncular. Fiyatlari da ic pazara gore cok daha uygun ve en onemlisi basic futbol altyapilari saglam. Ic pazarda parlayan oyuncular (H.Ali, Sezer, S.Kesimal) Avrupa kokenli oyuncular, parlamadan alacaksin halbuki bunlari, pilot takimina kiralayacaksin. Ama bizde para bok, para harcamadan rahat duramiyoruz, illa ya bonservis parasi ya da hayvani maas verecegiz, yoksa bize rahat yok.:)

Adsız dedi ki...

arkadaslar ben serdar kesimalin kuzenini tanisdim transfermarkt.de sitesinde, o orda yani biliglileri veriyor ve bir mili macda ilk 11 aciklanmadan önce demisdi sedar sayesinde ve twitterdenden serdar onu followen ediyor yani gercekten kuzeni.
kayseri satmak istiyormus cünkü para lazim mis fener ve biz teklif verdik.
fener:5mio
biz: sivok ve üstüne 1.5mio
yeni bilgileri buraya yazarim

rivaldo dedi ki...

Cenk tosun, serdar kesimal gurbetçi oyunculara iyi birer örnek olabilir belki.Ancak Türkiyeye gelip tutunamamış onlarca gurbetçi oyuncuda sayılabilir.Her gurbetçi oyuncuya Türkiyede rahat oynar gözüyle bakılmasına karşıyım.

Mesela Deniz naki bana göre Türkiyede ilk 6 ya oynayan takımlarda forma bulamayacak vasat bir oyuncu.Aynı şekilde kazadan öncesini bilemem ama şuan izlediğim Ömer toprak Beşiktaşa gelse İsmaile yapılanlanlardan sonra 3-4. maçında ıslıklanmaya başlar.
Burak kaplan sorunlu bir oyuncu.Oynarkende çok fazla bencillik yapıyor.Gökhan Törenin de ciddi problemleri var diye biliyorum.Zaten zaman zaman 93-94 lü oyuncuların şans bulduğu chelseade gökhan yeteneğinde bir oyuncu 1 dakika bile oynamamışsa bir problem vardır.Böyle oyuncuları almak ciddi bir risk.
Mesela bu yazının konusu volkan ekici.Yıllarca dortmund altyapısında oynamış bir oyuncu.Fakat şuan hasan türkden daha iyi olduğunu söyleyemeyiz.

Almanya altyapısı ülkemizin çok çok önünde.Alman kulüpleride ülkemizdeki kulüplerden çok daha bilinçli.Belli bir seviyenin üzerine çıkabilecek futbolculara yeterince şans veriyorlar ve başarılı olacağına ,inandıklarını zaten kadrolarında tutmak isterler.

ttarlabasi dedi ki...

@rivaldo

Ersan Gülüm de gurbetçi bu arada.

Hakan Arıkan, Erhan Güven, Ekrem Dağ, Mehmet Aurelio, Mert Nobre, Nihat Kahveci hatta Onur Bayramoğlu Beşiktaş kadrosundaki yerli oyunculardan bir kısmı. Bahsettiğimiz takım bu...Bu yerliler Türkiyede hangi seviyedeki takımlarda oynamalı o zaman?

Örneğin, beğenmediğiniz gurbetçilerden Deniz Naki 21 yaşında ve bu yaşına kadar bütün Alman genç milli takım kategorilerinde şans bulmuş. Ve şu saydığım yerlilerin hepsinden çok daha fazla iş yapar.

Eskiden yetişen gurbetçilerle şu ankiler arasında büyük fark var. Artık uyumunu tam sağlamış gurbetçi çocukları daha da gelişmiş eğitimlerden geçiyorlar ve çok kaliteli oyuncular çıkıyor. Özellikle, Alman milli takımlarına bakınca bunu rahatlıkla görebiliyoruz.

Gökhan Töre de birkaç sene içinde Nuri Şahin gibi Avrupa'ya damgasını vuracak bir oyuncu. Bunu zaman gösterecek tabi.. Ama 19 yaşında A-2 milli takımımızda oynuyor Chelsea'nin reserve takımında olmasına rağmen. Boş adamı hem de bir Türk'ü Chelsea alır mı kolay kolay?

Yani savunduğunuz nedir? Türkiyeden bir adam almak istesen fahiş rakamlar ödemek zorunda kalıyorsun. İsmail 5.5 milyon, Topuz 10 milyon gibi inanılmaz rakamlar.. Yabancı alsan zaten kadroda 13 yabancı var ve yaşları geçmiş yabancılara inanılmaz paralar akıtılıyor. Bunları satıp para da kazanamıyorsun. Başarının olmadığı da ortada.

FC Porto her sene olduğu gibi bu sene Hulk ve Falcao'yu toplamda 50-60 milyon euro gibi rakamlara satacaklar. Böyle bir transfer stratejimiz olsa eyvallah...

Bu arada Volkan Ekici'nin üst düzey bir oyuncu olamayacağını düşünüyorum. Çünkü Volkan verdiğim örnekler klasında ve kariyerde bir oyuncu değil. Ama inş beni utandırır.

Cartalete dedi ki...

Rivaldo sanıyorum ki, burada oluşan "gurbetçi olsun çamurdan olsun" mantığına benzer bir tutuma karşı, "her gurbetçi de gelip etki yapacak diye birşey yok" demek istiyor...

Hasan Türk - Volkan örneği de o; Beşiktaş belki gurbetçiler yönünde başarılı değil ama 14-15 yaş grubunda Beşiktaş'a kazandırdığı yetenek sayısı hiç de az değil.

Mesela Gökhan da Deniz de klasik kanat oyuncuları diye biliyorum ben, hatta Gökhan'ı izledim; teknik olarak oldukça yetenekli fakat kanat pozisyonunun dışında sırıtır gibi. Yani Nuri Şahin'lik bir olayını göremedim...

Alttan bu mevkiye Erkut, Muhammed, Hasan hatta Ali İhsan falan gelirken çok gerek var mıdır bilemiyorum...

Elbette fırsat gözüken gurbetçiler de var. Onları da iyi etüt etmek gerekir... Mesela Kesimal'i Akdeniz Oyunları'nda izler izlemez "budur" demiştim, kendini her yönüyle belli ediyordu. Cenk Tosun'u da burada yardırmadan önce bulmak harika olurmuş...

Aslında İsviçre'ye bakmak lazım. Orada az ama öz Türk asıllı oyuncu çıkıyor. Eren Derdiyok zamanında alınabilirdi mesela...

ttarlabasi dedi ki...

Nuri Şahin gibi Avrupa'da kendisinden söz ettirecek demek istedim. Aynı pozisyonda değil tabi ki.