İstikbal Göklerde: Atınç Nukan

13 yaşından beri Beşiktaş bünyesinde olan Atınç; A2 kategorisinde bile yeniyken Mustafa Denizli döneminde A Takım’a çıkma başarısı göstermiş, hatta Rıdvan’ın sakatlığı sonrası Manisaspor karşısında şans bulmuştu… Hem o performansını, hem de yine aynı dönemde İnönü’de oynanan bir A2 maçını canlı izleme fırsatını yakalamış biri olaraktan; Atınç’ın o dönemden, bu zamana kadar “kendini en hızlı geliştiren” oyuncuların başını çektiğini söyleyebilirim…

Herkes gibi, benim de ilk dikkatimi çeken 2 metreye yakın (sanırım 1.96 tam olarak) olan boyuydu. Boyuna ve daha çok genç sayılacak yaşına rağmen; vücut anatomisi de asla dengesiz durmuyordu. Gelişmeye ve zamanla van Buyten olmaya elverişli sanki… Zaten bu konu da, “yol aldığı” özellikleri arasındadır geçen seneye göre.

Ancak asıl üzerinde durulması gereken özellikleri; sakinlik, önsezi ve harika pozisyon alışlarıdır bana göre… Bunların yanında topu oyuna sokma konusunda başarılı. Belki en yakına oynuyor genellikle, ama hatasız oluyor… Mesela Sivok’ta en sevmediğim özelliktir; fantezi uzun top denemeleri. Bana göre bir stoper; beklerine veya geriye yanaşan ortasahaya topu aktarmalı, bunu prensip edinmelidir. Atınç doğruyu yapıyor…

Atınç’ın eksik olduğu konu, açık alanda birebirde zorlanacak derecede “ağır” oluşudur belki… Ama sağlıklı bir takım savunmasında; hem birebir kalma şansı düşer, hem de böyle durumlarda yine pozisyonunu savunup, ayakta kalarak arkadaşları için zaman kazandırır. Günümüzde “çabukluk” sadece bir “ek değerdir” stoperler için, ana değerler ise yukarıda saydığımız şeyler; fizik, önsezi, pozisyon (ve kademe) alma, sakinlik… Yukarıda adı geçen van Buyten veya Vidic gibi isimler de çabuk sayılmaz… Ama iyi bir alan savunmasının içersinde, korkulu rüya olabiliyorlar. “Savunma artık adamlara değil, alanlara göre yapılır” lafını sık sık duymaya başladık. Belki de Türk futbolu için en faydalı klişe cümle bu olacaktır… Geç oldu ama nihayet artık bu konuda yol alıyoruz.

Hatırlanacağı üzere, bir aralar Beşiktaş savunmasında Erman Güraçar ve Ümit Bozkurt vardı aynı anda. Bıraksan, 100 metreyi 10 saniyeye yakın koşarlardı. Ama iş futbola gelince, her Şampiyonlar Ligi deplasmanları hentbol maçına dönmüştü hatırlanacağı üzere… O zamanlar bizde halen “adamı savunan” stoperler iş görüyordu, Avrupa ise çoktan alan savunmasına geçmişti…

Yine Boliç’in bir anısı vardır. İlk Valencia deplasmanı şöyle anlatır: “Maça başladı, bir baktım etrafımda hiç beni marke eden adam yok… Sürekli boş kalıyorum. ‘Oh ne güzelmiş burası yaa” diye düşünmeye başladım. Derken top geldi, bir baktım önümde 3-4 adam… Her topu alışımda aynı şekilde, süreli önümdeki alanı kapatıyor; nefes aldırmıyorlar. Kâbus gibi bir maçtı…”

Bu sene BJK TV’nin de maçları vermesiyle, daha sık A2 maçı izler olduk. A2’deki çocuklar, ideal kadrosuyla sahadayken; gayet ortasahaya yakın derecede önde ve mevkileri birbirine yakın tutarak oynuyorlardı. Atınç da bu takım savunmasının içersinde çok önemli bir dişli vazifesini görüyordu… Rakibe adam akıllı şut attırmadıkları maçlar bile vardır. Özellikle tesislerde oynanan, iyi zemin üzerindeki maçlarda…Yaşı henüz 18, üst düzeyde “kalıcı şekilde” düşünülmesi için zamanı var elbette. Artık savunmacıların üst düzey futbola girmesi de çıkması da geç oluyor… Ancak şuana kadarki görüntüsü çok çok iyi… Yaşına göre fizik ve taktik savunma açısından çok gelişmiş durumda. Zaten o fiziğiyle bile, mutlaka gelecekte iyi yerlere gelmesi muhtemelken; buna pozisyon bilgisini de eklerse “stoper” denince akla düşecek, önemli isimlerin arasına girer.

Biliyorsunuz, belki Atınç’ın şuan ki hali kadar bile “taktik savunmadan” bihaber olan Gökhan Zan, yıllarca fiziği ve sakinliğiyle ekmek yedi, halen daha yemeye devam ediyor... Özellikle ligimizin daha çok uzun topa ve kenar ortalara bağlı bir yapıda olduğunu düşürsek; savunma için genellikle istikbal göklerde oluyor… Bu bağlamda da Atınç, hava kuvvetlerinde zamanla rütbe alarak gelecektir diye düşünüyorum. Cezası bitti, Eskişehir maçında şans bulması fazlasıyla muhtemel… Performansı ne olursa olsun, net yargılar koymaktan kaçınmak lazım. Sadece bu çocukları izleyelim, tat alalım, gelecek için umutlanalım...

25 yorum:

ttarlabasi dedi ki...

Atınç Nukan hakkında söylediklerinize katılmakla birlikte önümüzdeki sezon Bank Asya 1.Lig'de kafaya oynayan bir takıma kiralık olarak verilmesi taraftarıyım. Ciddi bir mücadelede sürekli 11'de oynarsa daha çabuk yol kateder bu kesin.

Benim önümüzdeki sezon için 4.stoper adayım Sezer Özmen. O da solak ve 1.89 boyunda hem de ağır sayılmaz. (Stoperler: Sivok, Ersan, Toraman, Sezer)

Öte yandan, savunmaya Serdar Kesimal + Hasan Ali Kaldırım takviyesine de hayır diyemem.

Adsız dedi ki...

Samsun'dan aldığım duyumlara göre Kemal Tokak transferi bitmek üzere.Çok beğendiğim ve Ersan etkisi yapmasını beklediğim bir oyuncu idi.2 taraf için de hayırlı olsun.

Cartalete dedi ki...

Hayırlısı olsun bakalım. Baya merak ettim Kemal'i.
Çanakkale'den yetişme, bu konuda referansı iyi.
Futbolcu yetiştime konusunda Sakarya'nın yerini aldı Çanakkale...

The Eagle Abroad dedi ki...

Abim hep guzel yaziyorsun, icimizi bir umut kapliyor ama bu cocuklari bir turlu adam akilli A takimda goremiyoruz, kahroluyoruz...

Mesela Atinç schusterin gidisinden beri ufak ufak hazirlansa su kupa finalinde toramanin eksikliginde oynayamazmiydi? Zaten olup olmayacagini finalden onceki 4-5 macta gorecektik. Aurelio'dan ve erhan guvenden cok daha iyi performans gosterebilecegine benim suphem yok ama demekki Tayfur hocanin suphesi var...

aslinda tayfur hocadanda hepimizin suphesi var, o da ayri konu...

Bakalim eses macinda kac genc oyanayacak, izkaynak yada degil kacini gorecegiz sahada? ridvan, cenk, atinc, dogukan? koybasi, muhammed? erkut? furkan? belkide ya biri ya ikisi.. benim bildigim tayfur hoca seyircisi onundeki bu macida saglama alip ondan sonra gencleri gormek isteyecektir, nede olsa seyici onundeki son mac bu... umarim yanilitir beni.

Cartalete dedi ki...

Son pragrafına hayran oldum :) İyi çözmüşsün hocayı...
Evet gelen haberlere göre, EsEs maçında bilindik gençler kadroda olacak. (Atınç onlardan biri)
Diğerleri belki Antep'te...

Adsız dedi ki...

arkadaslar az sonra trt 1 samsunspor-rizespor maci var.
hem yeni stoperimizi kemal tokaki izliyebilirz hemde 2 genc kardeslerimizi.
fizik olarak erkut sentürk hazir durumda mi? yoksa muhammed gibi daha güclü mi olmasi lazim.
http://www.youtube.com/watch?v=NqlL0NJOxAY&feature=related
cok güzel gol atmis erkut.
saygilar ve iyi günler

rivaldo dedi ki...

Altay 2. lige düştü.Sevdiğimi bir takımdı yazık oldu.
Okay 2. ligde kendini pek geliştiremez.Altayda ciddi maddi sıkıntıda.AA nın haberine göre bayern ve dormund istiyormuş.Eğer onlardan birine gitmeyecekse büyük ihtimal önümüzdeki sene Süper ligde bir takım alır.Umarım biz oluruz.

tannhauser dedi ki...

takım başında olan teknik adamı eleştirecek kadar yeterli görmüyorum kendimi. ama beşiktaş kökenli teknik adam isterken benim inançlarımdan biri özkaynaktan gelen çocuklara pozitif ayrımcılık uygulayacağı inancı. fernandes, quaresma oynarken de seviniyor insan ama necip sahadayken kardeşiymiş, oğluymuş gibi coşmayan beşiktaşlı nadirdir sanırım.

teknik adam taraftarın isteğine göre takım yönetmemeli deniyor. ama takımlaar taraftarları için oynuyorlarsa ve bir takımın taraftarlarının büyük bölümü aynı konuda, aynı yönde düşünüyorlarsa teknik adamların bu görüşe kulak tıkamamaları gerektiğine de inanıyorum.

kısacası, tüm teknik detaylar bir yana, takım yenildiğinde benim gibi ya da en azından bana yakın hisseden oyuncular görmek isterim takımda. bunun da yolu altyapıdan geçiyor zannedersem.

BJK4EVER dedi ki...

Onlari da kadroya almasin hocamiz. Ne de olsa kritik mac, riske! girmeye hic gerek yok!!
Kemal Tokak alinirsa ve Egemen de bitmisse Ersan yalan oldu demektir bence. Seneye stoperler Sivok-Toraman-Egemen-Kemal olacak demek ki.

aquila dedi ki...

ntvspor haberine göre önümüzdeki hafta forlan ile sözleşme imzalıyormuşuz. hayırlısı diyelim:)

Adsız dedi ki...

forlan aciklandi ntv spordan ne diyorsunuz arkadaslar?

enorton dedi ki...

Forlan da hayırlı olsun... Hiç sevinemedim bu transfere... Almeida kesin gidecek deniyor. Yaş ortalaması yüksek, koşmayan, mücadele etmeyen, top tekniği yüksek ama topsuz oyunda çok etkisiz bir Beşiktaş göreceğiz sanırım seneye de... bu kafayla biz ancak 4. ya da 5. oluruz yine :(

Cartalete dedi ki...

Sadece NTVspor mu açıkladı?

Ben Forlan'a sevinirim; ama stoper, sağbek hatta ortasaha transferlerini de es geçilmemesi lazım.

Bobo - Almeida'dan sonra bir santrafor lazımdı. Çok uzun zaman sonra, yüzdeli oynayan bir santraforla oynayacak Beşiktaş. Ama dediğim gibi, bu sistem düzeni düzeltilmezse; 4 maç sonra ıslıklanır.

siyahBeyaz dedi ki...

bu yanlış transfer politikalarına karşı sesimizi duyurabileceğimiz bir yer var mıdır arkadaşlar? forza'daki baya bir muhalif insan atıldı veya kendisi uzaklaştı forumdan zira. beşiktaş jimnastik kulubü değil de, demirören&jorgemendes transfer aş forumu gibi sanki.

geçen yaz "bu sezon gol rekoru ile şampiyon oluruz" dediler, devre arası "önümüzdeki yılların kadrosunu kurduk" dediler. sonra türkiye kupasını alıp tatmin ettiler kendilerini, halâ gerçekdışı transfer hamleleri
ile zaman kaybediyoruz.

bu hale mi geldik beşiktaş olarak? futbol aklı yok ortada. 5 ay önce gelen almeida neden gidiyor da, yerine 32 yaşına girecek adama bonservis + fahiş yıllık ücret veriliyor.

katar kulüplerine benziyoruz giderek. ve yukarıda çok doğru söylenmiş, bu plansız yapılanmayla şampiyonlar ligini rüyamızda görürüz, türkiye kupası'na kalır takım önümüzdeki yıl bu zamanlar.

@enorton, gibi düşünüyorum ben de.

@cartalete, son yorumuna katılıyorum, ama yeni gelen almeida'nın neden gittiğini anlamıyorum. ve forlan'a çok yüksek bedeller ödenmesine karşıyım. illa transfer olacaksa, takımın önüyle arkasını dengeli hale getirmeye yarayacak, stoper ve sağbek hamleleri yapılmalı.

ttarlabasi dedi ki...

Forlan transferi hayırlı olsun. Tartışmasız dünyanın faal en iyi golcülerinden biri. Q7 ile birlikte rakipleri perişan edecekler.

Ama bunun gerçekleşebilmesi için -savunma takviyelerinden de önce- Guti'nin yerine enerjik bir oyunkurucu ve başarıya aç koşan genç bir uzak forvet transferi yapılmalı.

Bu arada Kemal Tokak'ı da almışız. Stoperler: Sivok, Toraman, Egemen ve Kemal olacak gibi görünüyor. Ama bence inş Ersan kalır da Egemen gelmez.

aquila dedi ki...

sadece ntvspor açıkladı!

6+2+2 kuralı 2011-2012 sezonu sonunda kalkacak ve bizim hadi boboyu çıkalım 12 yabancımız var. bende forlan haberini görünce epey heyecanlandım ama umarım bizim yönetim bunun farkındadır ve gidecekleri, kalacakları, gelecekleri buna göre belirlerler. yok değillersede halihazırda holosko örneği de varken maaşını ödeyerek kiralamaya devam ederiz.

stoper, sağbek, orta sahaya ek olarak da bir TD ihtiyacımız var diye düşünüyorum. yoksa seneye de bu seneden daha iyi yerlerde olamayız sanki.

enorton dedi ki...

@SiyahBeyaz

Yalnız olmadığımı görmek beni çok mutlu etti... Az önce Facebook'ta bir arkadaşım Forlan Beşiktaş'ta yazıp, Forlan'ın eski gollerini gösteren bir video palyaşmış. Ben de altına seneye bu kafayla yine 5. oluruz yazdım. Yazdıklarımı silip, benim sayfamda Beşiktaş eleştirilemez yazmış :)

Ben veya benim gibi düşünenler flash transferlere karşı değil. Beşiktaş'ımızın başarılı olmamasını isteyen de yoktur. Ancak flash transfer = başarı değildir. bunu bu yıl iyice anladık sanıyordum ama anlamamışız. Geçen seneki sığ kadronun üstüne sene başında 2 flash transfer yaptık ama geçen seneden daha başarısız olduk. Sonra ilk yarı sonun da 3 flash transfer yaptık ama bu sefer de ilk yarı kadar başarılı olamadık.

Şimdi yine flash transferler geliyor, insallah süreç aynı şekilde devam etmez. Ama ben umutsuzum açıkçası. Elimizde şuanda 13 yabancı varken Forlan alınıyor. Ersan gelmeyecek bu iyice belli oldu. Seneye Guti 35, ernst 32, Simao 31, Toraman 30, Egemen 30, forlan 32 olacak. İlk 11 in 6 oyuncusu 30 yaş üstünde olacak. Geriye kalıyor 4 kişi onlar da necip, ismail,Q7 ve sağ bek olur.

bu takımın başarılı olmasını beklemek bence çok iyimserlik olur. Eğer en başa dönersek 2010 yazında daha ortada Guti - Q7 yokken Forlan deselerdi müthiş transfer derdim ama malesef şimdi aynı şekilde bakamıyorum.

Cartalete dedi ki...

Forlan mevzusundan bağımsız;

Bu transferdeki dönen para dengesizliği için, UEFA kriterlerini beklemeden; Beşiktaş tüzüğüne bazı maddeler getirilmeli bence.

Geliri doğrutulsunda transfer harcamasının sınırlandırılması, başkanların namı hesaplarına Beşiktaş'ı borçlandıramaması gibi...

Forlan belli olsun, işin saha tarafını daha detaylı konuşuruz.

lobo dedi ki...

Abi blogunu zevk ile okuyorum kurtuluşu alt yapıda gören biri olarak.Ben Atınçın seneye kiraya verilmesi görüşündeyim umarım öyle olur.Biraz ağır olması dışında tek eksiği tecrübe gibi geldi bana.Ben Sezerden çok umutluydum gelecek sene için ama Kemal Tokak transferinden sonra A takıma girer mi bilmiyorum.Sence Sezer A takım düzeyinde değil mi ki bu transfere gerek görüldü?

Sen gelecek sene hangi gençlerin A takımda olması gerektiğini düşünüyorsun?

Cartalete dedi ki...

Sezer, Atınç'a göre daha hazırdır bence de evet. Sezer A Takım'da kalır, Atınç kiralanır bana kalsa...

Seneye biraz da sistemin ne olacağı önemli, hangi gencin kadro oyuncusu olabileceği adına.

Ancak Oğuz sağbek olduğu için, her sistemde alternatif olarak tutulur.
Diğer hazır oyuncular (en azından süre alacak kadar)
Erkan Kaş, Ali Kuçik, Hasan Türk, Volkan Ekici, Furkan, Cumali

Veysel dedi ki...

Yönetim Tayfur Havutcu ile 2+1 yıllık sozlesme imzalamıs abi hem bu konu hakkında hemde mac oncesı olmak uzere bı yazı yazabılırmısın acaba abı ben acıkcası Tayfur Hoca ıle ılgılı erken olabılecegını dusunuyordum sızce yanılıyormuyum dusuncelerınızı bı yazabılırsenız sevınırım :))

Cartalete dedi ki...

Benim için bunun anlamı şu;

Quaresma teknik direktör
Guti kalırsa sportif direktör
Forlan gelirse yardımcı antrenör olur.

Tayfur Havutçu'nun bende bıraktığı izlenim bu. Umarım bu 2.5 yıllık imza, onun resme bakışını değiştirir...

Veysel dedi ki...

Abi aslında İspanyadakı sıstem bızdede olsa bank asyadan bı takım satın alıp onu 2.takımımız yapmalıyız mesela Diyarbakırspor'un haklarını satın alıp İstanbul'da besıktas 2 yaparak bank asyaya cıkartıp genclerı orada oynatmalıyız hem onları takımın sıstemıne alıstırırız hemde tecrube edınmelerını saglarız Trabzonspor yapıyor bunu bıldıgım kadarı ıle bızım onlardan neyımız eksık hem boyle bısey daha ıyı emınımkı sezerı ve erkanı ızleyen bı hoca yoktur kırada boyle bı sıstemde gencler hep goz onundede olcaktır yalanmı abi

siyahBeyaz dedi ki...

tayfur hoca ile anlaşıldı, forza'daki jorgemendesspor'lular üzüntüden kahroluyor.

deneyim açısından mehmet özdilek de düşünülebilirdi ama tayfur hoca da senelerdir bu kulübün içinde.

dilerim başarılı olur tayfur hoca. kendi başlayacağı sezonda biraz daha agresif ve gündem belirleyici olması gerekir bence açıklamalarıyla, ki öyle olacaktır. bir de yönetim ve futbol komitesinin ümraniye'de fazla dolaşmaması gerekir.

bu posta da ekleyelim iyimser temennilerimizi.

Veysel dedi ki...

Beşiktaş karşılaşmaya şu 11 ile başlayacak;

Cenk ,Rıdvan, Sivok, Atınç, Ekrem, Necip, Fernandes, Guti, Quaresma,Simao, Almeida

ilk 11 acıklanmıs