Futbol Aşkı: Polster ve Messi

Dün akşam Austria Wien’in 100. yıl kutlamaları sebebiyle, 90’lı yılların yıldız futbolcularını barındıran Figo All Stars adlı takımla bir gösteri maçı vardı. Sadece sonlarını izleyebilsem de, gördüğüm en “ciddi” gösteri maçıydı diyebilirim. Herkes mevkisini bırakmıyor, ciddi ciddi savunma yapılıyordu. Hatta Pauleta, iyi pas atamayan Elber’i fırçalıyordu falan, ilginçti…Austria Wien’in faal takımı aynen sahadaydı, ilerleyen dakikalarda takımın eski yıldızları birer birer oyuna girdi. Her oyuna giren oyuncu için, tribünleri tamamen dolduran taraftarlar büyük gürültü koparıyordu… İçlerinden sadece birini anımsıyordum: Toni Polster… Aslında futbolculuk zamanlarını pek hatırlamıyorum, ama adını çok duymuştum. World Cup 98 oyununda, ancak Q tuşuyla durdurulabilen forvetler arasındaydı… Türkiye’nin, Rıdvan’lı Feyyaz’lı, Tanju’lu kadrosuyla 3’lediği Avusturya milli takımında da yer almış. O maçın tekrarını izlemiştim TRT 3’den. Bir zamanlar Shevchenko için, şimdilerde Klose için söylenen sözler, o zamanlar da Polster için söyleniyormuş Türk spikerleri tarafından: “aman dikkat!” gibisinden…

Zamanında iyi futbolcu olduğunu kanıtladı Polster, daha attığı ilk şutun çataldan dönmesiyle. Baya da üzüldü… Gol atmak için çok çabaladı, seyircinin de gazını yedikçe, aldığı her topu kaleye vurmaya başladı. Belliydi ki futbolu ve gol atmayı çok özlemişti. Çim kokusu, tezahüratlar, gol bekleyen kalabalık; 20 yıl öncesine götürmüştü adamcağızı, bunu her hareketiyle belli ediyordu. Ki aradığı golü de bulduktan sonra, içindeki bir zamanların Toni Polster’i çıkıverdi… Müthiş bir sevinçti…

Hızlı gelişir ama çok kısa sürer futbolun şöhreti… İlhan Mansız 1999’un kış aylarında, Beşiktaş – Samsun maçı 0-0 bitsin diye oyuna 90. dakikada sokulan yedek bir forvetti… Bir sonraki sezon müthiş bir çıkış, derken Beşiktaş yolu… Buradaki ilk senesinde krallık, Dünya Kupası falan derken; 2002 yazında tüm dünyanın tanıdığı bir isim oldu. Sadece 3 yıl içinde yaşandı bunlar… Ve yine, sadece 3 yıl daha sonra kimse İlhan Mansız’ın adını anmıyordu…

Daha geçen yaz Dünya Kupası oynamış, sonra pek ara vermeden başladığı sezonla 53 resmi maç yapmış Messi, yine bir yazını daha futbol oynayarak geçirecek Copa America’yla… Aslında ben de buna anlam veremiyordum, “deli yahu bu herif…” diye geçiriyordum bu günlerde içimden… Ama dün Polster’in hallerini görünce, Messi’ye hak veriyorum. Şüphesiz, turnuvanın Arjantin’de düzenlenecek olması da ekili olmuştur. Fakat bence asıl sebep Messi’nin futbolu çok sevmesi ve belli bir zaman sonra istese de çok sevdiği futbolla bu kadar iç içe olamayacağını bilmesidir… Batistuta Copa Amerika 99 için “ben gitmem!” dedi de ne oldu, 4 sene sonra Katar’daydı… Ondan bir iki yıl sonra da ancak bahsi geçen gösteri maçlarında boy gösterebilirdi…

Messi’nin de bundan en fazla 10 sene sonra adı Katar kulüpleriyle anılır, belki gitmez ama bunu duyanlar “olmaz” demeyeceklerdir… Ondan bi’ 5 sene sonra da, en fazla “bi Messi vardı…” cümlelerinde yer bulacaktır… Ya da yeni parıldayan bir genç yıldız için “Messi gibi” sözleriyle adı hatırlanacaktır.

Messi elinde fırsat varken, her futbolsever için şuan tartışmasız en şaşalı futbol sembolüyken bunun tadını çıkarıyor ve ben de büyük saygı duyuyorum. Bize de, Messi’nin futbolculuğuna doymak düşer, artık ucu nereye kadar varırsa… O yüzden her ne kadar Arjantin maçlarının saatleri ters olsa da, ben de en ufak bir Messi fırsatını kaçırmak istemiyor ve 2 Temmuz’u bekliyorum…

17 yorum:

Batistuta35 dedi ki...

Batistuta futbolu sevmezmiş zaten, para kazanmak için oynuyorum diyordu. Ah bir de sevseydi neler olurdu:D

tannhauser dedi ki...

şu anda beşiktaş'ta polster'in yaptığı tertemiz, ayak içi vuruşu her seferinde yapacak tek adamın simao olması ne kadar trajik.

iştahtan bahis açmışsın. quaresma da halı sahaya çağırsan koşa koşa gelecek iştaha sahip gibi görünmüyor mu? çok tatlı adam abicim. felaket gaza geliyor. kupa finalinde dakka 85'te filan dışarı çıkmak istedi. hatta biraz da üsteledi. tv'de görülmedi sanırım. uzatmalardan önce uzun uzun konuşuldu q7'yle filan. en son gördüğüm 117'de depar atıyordu :) ulan bir de... demek istemiyorum. onun devamındaki sorun olmasa messi'nin takım arkadaşıydı :)

Adsız dedi ki...

haber1903 bosingwa ile görüstümüzü yaziyor ne düsüniyorsunuz?
sakatligindan önce bosngwa dünyada en iyi sag beklerdendi ama sakatlgindan sonra toparliyamadi.
siz bosingwanin maclarini izlediniz mi?
düsüncelerinizi merak ediyorum.

Cartalete dedi ki...

Batistuta35 ,

Futbolun 50 Harikası belgeselinde, ben de Batistuta'nın futbolu sevmediğini duymuştum evet. Sevmememiş haliyle, gelmiş geçmiş en iyi santraforlarından biri oldu :)

tannhauser,

Pektemek'le birlikte, ayak içi Polster vuruşu yapacak adamların sayısı 2'ye çıktı diyebiliriz.
Evet, Quaresma için "biraz da taktik futboldan çaksaydı.." diyemiyoruz, çünkü o durumda da burada olmaz, Ronaldo gibi çay içip giderdi.

adsız,

Porto'daki haliyle dünyanın en iyi sağbeklerinden biriydi. Chelsea'deki durumunu çok takip etmedim. Ama sakatlığı fizik olarak onu dönüşü zor olacak kadar düşürmediyse, her haliyle bu takımda fark yaratabilir. Ancak, Bosingwa transferi Fernandes'in çıkmaza girmesiyle bir tutuluyor. İşin o tarafı tuhaf, umarım ortasahayı alternatifsiz bırakmazlar Fernandes olmasa bile...

tannhauser dedi ki...

ben bu bek konusunda bjk4ever'ın görüşlerini haklı buluyorum. q7 arkasında etkin kullanamayacağımız bir sağ beke para dökülmesindense basketbolcuların paralarını ödesinler daha iyi. hem belki alttan gelen çocuklara da yer açılır. ismail'i sevmesem, güvenmesem de, bir ihtimal var, bekliyorum. i.üzülmez'i bekledik, şimdi de i.köybaşı'yı bekliyoruz. hem hiçbir şey olmasa, adına yapılan tezahürat on numara :)

Adsız dedi ki...

artik bosingwa gelirse sizden gecen sezon baslamadan önce yapdiniz gibi beklere ilgili bir yazi beklerim(:
ismaili bu sezon nasil buldunuzu , kendini gelistirmis mi , gözünüze yeni carpan özelikleri varmi? defans yapmayi biraz örenmis mi? bosingwayi portodayken nasil buldunuzu , bosingwanin özelikleri , iki modern bek oldumu oyun nasil degisicegi gibi bir yazi.

Cartalete dedi ki...

Direk dönem ödevi vermişsin? :)

Adsız dedi ki...

Futbol aşkı başka be abi, mesela ben yazdan yaza futbol topuna değen bir adamım. Kışın gerek iş güç yoğunluğu gerek toplanıp maç yapacak bir ekibin var olmamasından dolayı pek oynayamıyoruz. Ama boş zamanımda kafam sürekli futbolda. Tv'de maç yada maç özeti falan gördüğüm anda oturup seyrediyorum, hatta bazen sokakta oynayan çocukları falan durup izliyorum vaktim olunca :).

Şimdi de tatildeyim, burada her ne kadar rezalet oynayacağımızı bilsek de, neredeyse her gün oturup bi maç çeviriyoruz arkadaşlarla. Öncesinde bi muhabbetler dönüyor ki sanırsın Xavi İniesta ikilisi maç önünde "hacı böyle böyle yapak" diyor. Ondan ayrı olarak eve girip valizleri boşaltıp koltuğa oturduktan sonra aklımdan geçen ilk şeylerden biri "Lan geçen sene ne güzel dünya kupası vardı, günde 2-3 maç..." olmuştu.

Hani vakti zamanında NBA reklamlarının motto su "I Love This Game" di ya, işte o hesap. O yüzden Messi'yi ve onun gibileri gayet iyi anlıyorum abi. Adamlar aşık oldukları işi yapıyorlar, ve iyi de yapıyorlar (e tabi adam Messi). Benim gibi kazmalar bile "Fırsat olsa da 1-2 maç yapsak" diyorsa, Messi hayli hayli der.

Kerem

Adsız dedi ki...

estagfurullah abi(:
bir istek diyelim(:

eminim almanya u17 macini izlemisindir samed yesil 2 gol bir assit aycicek 1 gol ve okanda süper bir gol ati.
üzücü bir haber vereyim samed kesinlikle türkiye icin oynamazmis onu taniyan birisiyle konusdum türkiyeyle alakasi yokmus kendi tam alman olarak görüyormus
( aycicek icin de gecerli )
benim gözüme marvin duksch takildi cok yetenekli bir oyuncu cok rahat adam geciyor 18 macda 33 gol atmis.

Veysel dedi ki...

Güney Kore’nin Oinspo, menajerlik şirketi 12 yaşındaki Kubilay Yavuz için Beşiktaş’a 2 milyon dolar önerdi.Muhammed Demirci’nin ardından Beşiktaş’ın alt yapısından bir süper yetenek daha çıktı. Güney Kore’nin Oinspo, menajerlik şirketi 12 yaşındaki Kubilay Yavuz için Beşiktaş’a 2 milyon dolar teklif eti Şirketin yetkili menajeri ve yetenek avcısı Ki Young Yoon, Beşiktaş Bağcılar Futbol Okulu’nda yetişen Kubilay’ın bütün masraflarını da üstleneceklerini belirterek “Kubilay’ı önce kasetlerden izledim.
Daha sonra da iki kez çıplak gözle seyrettim. çok büyük bir yetenek” ifadesini kullandı. BüYüK YILDIZ OLACAK
İkİ milyon dolar önerdikleri genç futbolcunun piyasa değerinin yakında 20 milyon dolara çıkacağını öne süren Yoon, “Avrupa’da Manchester United, Chelsea ve Everton gibi kulüpler Kubilay’ı takip ediyor. Kubilay ileride çok büyük bir yıldız olacak” diye konuştu. Güney Kore’nin Samsung futbol kulübünün menajerliğini de yürüten Yoon, Muhammed Demirci’nin geçen yıl yaşadıklarını Kubilay’ın yaşamaması için tedbir aldıklarını da ifade etti ve “çok büyük bir yetenek olan Muhammed’in televizyonlara çıkınca şımardığını ve bunun eğitimini olumsuz yönde etkilediğini öğrendik. Ama Muhammed gibi olmaması için Kubilay’ın televizyonlara çıkmasını istemiyoruz” dedi.
SON SöZ KARTAL’DA
Kubilay’ın babası Cahit Yavuz ile anlaştıklarını da anlatan Yoon, genç futbolcunun bütün masraflarını karşılayacaklarını, ayrıca Kubilay için ayda bin 500 dolar para da vereceklerini söyledi. Anlaşmaya göre Kubilay ortaokulu İstanbul’da okuyacak ve bir İngilizce öğretmeni tahsis edilecek. Lise eğitimini ise Kore’de yapacak. Kubilay’ın babası Cahit Yavuz da menajer Yoon ile anlaşmaya vardıklarını belirterek, “Ancak bu konuda son kararı Beşiktaş Kulübü verecek” diye konuştu.
---------------------------------

Abi bizde eskiden böyle bı cocuk varmıs dogrusu bu haberlerı yenı gordum cocuk muhammedle felan aynı yastaymıs sen alt yapı ile ilgilendigin için bilirsin ne olmus bu cocuga denildiği kadar iyiyse nerede şimdi bu cocuk ? (valla senide alt yapı genel koordinatörü gibi yaptık ama kızma bızlere altyapıyı aramızda en cok sen takip ettigin için soruyoruz :))

Cartalete dedi ki...

Evet öyle bir algı oluştu :)Ben sıradan bir taraftarım, sadece zamanım oldukça alt yapı maçlarını izliyorum orada-burada, o kadar. O yüzden Beşiktaş'tan yolu geçen her ismi bilmem mümkün değil, Kubilay da öyle. Hiç izlemedim, sonrasında ne oldu, neden olmadı bilmiyorum açıkçası.

Cartalete dedi ki...

Şimdi baktım da bilgilerine, Eyüpspor'un alt yapısına gönderilmiş.

U18 maçını izleyecektim Eyüp - Beşiktaş maçını, gidememiştim o maça. Şampiyonluk maçıydı, kaybetmiştik. O maçta oynamış, izlesem bi fikrim olurdu.

Ancak o yaşlarda belli olmuyor oyuncunun geleceği. 16-17 yaştan sonrası asıl mesele, o hendeği iyi atlamak lazım.

Nuri'nin bulunduğu ve Dünya Kupası'nda yarı final oynayan u17 takımının, bugün yarısından fazlası alt liglerde oynuyor...

Veysel dedi ki...

Hmm haklısın abi u17 takımının yarısı suanda 2.3. lıglerde oynuyor bu arada Kayseri genc futbolcuları transfer etmeye devam edıyor anlasılan 2 sene sonra 3 buyuk takımında transferdekı ortak noktaları Kayserıspor olcak gıbı gorunuyor en son Nadir ve Engın Pekdemır'ı almıslardı sımdıde Okay Yokuslu ıle her konuda anlamıslar yarın ımzalıcaklarmıs haberınız varmı bılmıyorum bu arada bı yazı yazarmısın be abı sıkılmaya basladık son Hazıran yazısını yazsan olmazmı ?

Cartalete dedi ki...

Kayseri yine çok sağlam bir hamle yapmış. Yazık oldu, iyi bir fırsattı Okay.

Futbolsuzluktan ben de sıkıldım da, birşey yok ki şuan. Geçmiş sezon öncesi yazıların tekrarı gibi birşey olur, bir değişim olmadığından.

Adsız dedi ki...

Souleymane coulibalyi izlediniz mi? Bugüne kadar gözden kaçması ilginç.Drogba ve Eto'o dan bayrağı devralacak futbolcu olabilir.

borasahin dedi ki...

Okay'i transfer edecek takimlar listesinde bir suru takim var ama Besiktas yok. Burada o kadar yirtindik. Artik Kayseri'ye gittigine gore 2 sene sonra da Fener'e gider...

Kulubun mentalitesi cok bariz bir sekilde ortada. Benim gordugum en berbat buyuk takim yonetimi. Metin Asik'lar, Tahsin Kaya'lar bile birakip gitmesini biliyorlardi. Bu nasil bir sevgidir anlamadim ki? Neyin sevgisi? Aziz Yildirim'in takim sevgisi de ortada, seninki de... 70'leri bilmiyorum bu baskan Besiktas tarihinin en buyuk kara lekesidir... Bir tane adam akilli akli basinda kulup uyesi bir is adami yok mu ya? Herkes sermis. Goruntuye gore bu kulubun garabetten kurtulusu basina cok buyuk bir felaket gelmesiyle mumkun olacak. Umarim yakinda UEFA bizi kume dusurur!

Cartalete dedi ki...

Souleymane Coulibaly bildiğin gol makinesi gerçekten. Her açıdan kaleyi buluyor. Top da götürüyor gayet. Farklı bir yetenek...