Futbol Arafı

Öncelikle blogdaki yazılara ara verdiğim için özrü borç bilirim. Uzunca bir süredir güncel yazı bekleyip de, sürekli Kadir Ari ile karşılaşmışsınızdır sanıyorum. Ama pek elimde olan sebepler değildi; bir tatile gidelim dedik aynı anda operasyon bize de vurdu. Hatta İskender Alın’ın transferini isteyen biri olarak, arada ben de içeri atıldım gibi durmuş da olabilir. Neyse…

Sonrasında döndüm, ortada futbol yoktu. Üzerine can sıkan haberler yayılmaya devam ediliyordu. Zaten takımda bir belirsizlik varken, üzerine en potansiyel üç alt yapı oyuncusunun fona devredilişi, Bebe’nin dönen dizi vesaire. Futbola ısınmanın ötesinde, daha da soğutucu etkenlerdi bunlar. Bir tek yabancı kontenjanındaki ferahlama, bu günlerdeki en güzel gelişmeydi.Bebe benim için en dikkat çekici yabancı transferiydi. Hem yaşı, hem potansiyeli hem de takımda bir eşinin daha olmadığı oyun tarzı sebebiyle. Transfer olduğu vakit değinmiştik, santrafora destek verecek kanat oyuncusu olarak önemli bir eksikliği giderebilirdi. Söylenenlere göre hazırlık maçlarının da en iyisiydi. Ben sadece bir maçı 90 dakika izleyebildim ama orada da, tam da kafamda canlandırdığım bir oyuncu profili gördüm… Müller gibi, kendi kanadından gelişen atakta bile “top kendisinde değilse” hemen içeri topsuz bir koşu yapıyor ve santraforu ikiliyordu. Bildiğim kadarıyla opsiyon hakkında da makul bir fiyat belirlenmişti, yazık oldu… Şimdi ferahlayan kontenjanla yeniden Holosko zamanı.

Borsaya henüz detaylar düşmedi ama benim bu konuda para önceliğim değil. O nedenle, Necip, Muhammed ve Atınç’ın, bonservislerinin yarı hakkının fona devredilişi benim için bir fiyaskodur. Bu gibi işlemler genç yabancı futbolcularla rahatlıkla yapılabilir. Fakat halen 5 yerli oynatmanın zorunlu olduğu yerde, en potansiyel 3 gencini kullanmayı düşünmeden direk pazarlayamaya çalışmak işgüzarlık, hatta iş bilmezliktir. Bu durumu savunanların en önemli dayanak noktası, fona devredilen oyuncuların 10-20 milyon Euro gibi yüksek fiyatlarla satılma ihtimalidir herhalde. Ama şu var ki, bu tip sözleşmeler 2 yıldan daha uzun süreli olmuyor. Bu dönemde de, bu çocukların tavan fiyat yapması olanak dışı. Kafadan verilen 12 milyon Euro da tam olarak cebe girmiş sayılmaz zaten. İsterse 30 milyon versin fon, daha sonra satılmazsa parayı geri alma hakkı var, riski sıfır…Bana öyle geliyor ki, pek tatmin edilmeyecek rakamlarla bu çocuklar alıcı bulacak. Yönetim de, bu anlaşmayı yaparkenki aldığı peşinatı faiziyle geri ödememek için, o sıradan rakamlara razı olacak. Yani Beşiktaş’ın buradan pek karlı çıkacağını sanmıyorum. Belki çocuklar için iyi olur, erkenden Avrupa’da gözünü açarlar. Ama benim için oldukça heves kırıcı bir gelişme. 5 senedir beklediğimiz Muhammed’in, gelecek sezon nasıl 11 kurarsam kurayım, onsuz düşünemediğim Necip’in, son iki lig maçında beş yıldızlık performans gösteren Atınç’ın üzerinde artık sadece Beşiktaş’ın sözü geçmeyecek. Muhammed’in bir İnönü maçında araya salacağı zehri görmeden, fonla paylaşıldığını gördük… Benim bir taraftar olarak önceliklerim farklıdır, maddiyatla ölçülmeyecek şeyler vardır. Bu da onlardan biri… Zaten takımın gider-gelir tablosuna göre hareket estek, çoktan Beşiktaş’ı bırakmış Porto taraftarı olmuştuk.

Carvalhal’e ısındım.Bir kere adı güzel, Carlos Carvalhal… Daha gelmeden ismiyle ben 4-3-3 oynarım diyordu zaten, ki öyleymiş… Değişik planlar kuruyor, denemeler yapıyor. Anladığım kadarıyla gençlere eğilimli, çalışkan bir ağabeyimiz. Bir ara Simao Almeida Bebe üçlüsü denemişti. Sonra uzak forvette Mehmet Akyüz’ü gördü falan… Ve Muhammed’i de Messi bölgesinde oynattı. Bakalım, heyecan verici işler yapacak gibi duruyor. Ben de öylesini istiyorum zaten, ezberci olmasın da ne olursa olsun. Bir şeyleri değiştirmeye çabalasın…

Bu kontenjan olayı çok iyi oldu ama. Madem fonla ilişkiler var, yabancı genç oyuncuları Beşiktaş’a kazandırıp, oradan ortak gelir kapısı açsın. Öyle 9 milyon Euro satın alma opsiyonu olan yabancılarla değil tabi… Aslında tam da scout sistemine uygun bir kural oldu. Git izle, 200-300 bin dolara al bir Senegalli, kirala Anadolu’ya… Baktın eleman uçuyor, al kadroda ya da artan fiyatıyla sat. Bakalım, bu ferahlığı doğru kullanabilen kulüp kim olacak. Kayseri ve Gaziantep, Türkiye’nin Udinese ve Palermo’su olabilir…

Normalde 2. haftanın maç önü yazısını yazacağımız dönemde, halen tam olarak futbola odaklanamadık. Arafa düştük resmen, kendi adıma öyle söyleyeyim… Normalde tok karna günde 2 maç izleyeceğimiz dönemlerdi bunlar. Gerçi geçen hafta tam da iftar öncesi İtalya Süper Kupası iyi gitmişti. Neyse, havalar yağmurlu, tipik ilk ve orta öğretimin açılışı gibi… Blogla yeni sezona girmek için uygun ortam. Tekrardan merhabalar.

22 yorum:

deniz dedi ki...

E nihayet. Hoşgeldin :) Şu fon muhabbetini ilk duyduğumda aklıma hemen sen geldin. Bi yazı bekledim ama, ne zamandır haberlere bakınca bile daral geliyor bana, oturup yazı yazmak daha da sıkıntılıdır eminim.

Cartalete dedi ki...

Hoşbulduk :) Aynen öyle, çok kez word sayfasını açıp, bomboş geri kapattığım oldu. Sonuçta yazma işi, biraz hevesin getirdiği birşey. E haliyle o hevesi kıracak epey şey yaşandı. Daha yeni yeni spor haberlerini kaldırmaya başladım ben de, bir aralar hiç izlemiyordum. Bu fon da tuzu biberi oldu.
Neyse, fon yüzünden gençleri oynatma zorunluluğu hissederler en azından.

Cartalete dedi ki...

Carvalhal'la ilgili parafrafı eklemeyi unutmuşum. Worde yazdım da, bloga aktarmamışım. Verilen aranın zaafiyeti diyelim :)

aquila dedi ki...

resmi olarak sezona başlamanın arefesinde merhaba yazısı iyi geldi, özlemişiz:)

altyapı oyuncularımızın belirli bir yüzdesinin fona devredilmesi, geçmişte yapılan hesapsız harcamaların ve hataların diyeti olarak karşımıza çıktı sanırım. kısa vadede kasaya para girmesi adına yapılan bu iş, küme düşürülmekten daha çok canımı sıktı.

bahsettiğin gibi carvahalın gençlere önem vermesinin yansımalarını merakla bekliyorum. bir de carvahal gelmeden önce cankurt, kadir ve sanırım hasan türkü antreman fotolarında görmekte su ortamda gördüğüm en güzel resimlerden biriydi.

aquila dedi ki...

eksik ifade olmuş, küme düşürülme ihtimalinden diye düzeltelim:)

deniz dedi ki...

Peki Rıdvan ve Onur'un akıbetleri hakkında bilgin var mı? Bu sezon kesin yoklar anlaşılan, forma numaraları bile yok. Kampa götürülmemelerinden belliydi tabi de, Carvalhal'in gelişi de durumu değiştirmemiş anlaşılan. Gerçi Carvalhal Tayfur'un yardımcısıydı di mi, unutmuşum :)

Adsız dedi ki...

kadir i sanki biraz kücümser tavırlarınız var ama o bence takımımızın en iyi yıldızlarından olacagından hic süphem yok altyapıdan a takıma hak eden oyunculardan en iyiysi bence kadir ari ama garibimin arkası yokki tırnaklarıyla kazıyarak geliyor daha hala prof yapacaklar böyle giderse orhan gülle gibi elden ucup gidecek sanırım kacırmayalım yıldız adayımızı u17 milli takımına tek o temsil etti takımımıza 2 kere ama hic bir site yazmadı tff haric

Ilyas dedi ki...

Hosgeldin be Abi,
özlettin kendini, Kadir Ari'nin simasini iyicene ezberledim :D

Adali iceri girdi, bizim yönetim yine kafayi yedi diyebiliriz herhalde!

Almanyanin Krefeld sehrinde oturdugum icin, KFC Uerdingen macina gittim :), cok zevkli oldu, Almeida, Bébé ve Sivok'un Milli takimlarina gittiklerinden dolayi, Atinc ve Mehmet Akyüz'ü canli izleme firsatim oldu. Ikiside gözüme girdi.
Allah Atinca bir boy vermis, sadece bir kafa topu mücadelesini kaybetti, hatta bir kafa topuyla Simao'ya gol pasi verdi.
Mehmet Akyüz kadar cok kosan birisini görmedim acikcasi, cok caliskan, teknigi gayet iyi, sadece son vuruslari zayif.
Bana kalirsa sansi baya iyi, son vurusunu gelistirirse Besiktas'a cok yararli olacaktir.
Macta bir sag bek eksigi gördüm, Hilbert'le, Ekrem'le bu sezon bitmez, en iyi alternatif Toraman.
Tanju Kayhan en beyendigim oyuncularin basinda geliyor artik, bana kalirsa ilk 11'de yeri hazir, cok mücadeleci, ve posizyon bilgisi süper.

Bir de altyapiya degineyim, A2 takimimiz gecen ay Fransa'da bir turnuvaya katilip finalde penaltilarda yenilerek ikinci olmuslar, forumda arkadasin biri, maclari özetledi.
Herhalde bu sene A2 ligi cok keyifli gececek, bircok 1995'li oyuncu alinmis kadroya, en büyük eksigimiz sol bekmis. Hatta Hüseyin Sahin Uysal adinda yerli Gutimiz varmis artik, bu isimde bir hayir vardir :)
Erkut'da bu arada harikalar yaratip takimin lideriymis....

Cartalete dedi ki...

Hoşbulduk arkadaşlar, ben de yorumlarınızı özlemişim.

aquia,

Aynen öyle. Nihat da öyle gitmişti zaten. Bir yıl önce Ümitlere, Fazlılara milyon dolarlar aktı. Sonra kısa vadede kurtuluş olarak, takımın o dönemki en itici gücü gitti. Üstelik bir Ümir Bozkurt fiyatına yani... Zaten Nihat'ı izlerken, gururdan daha fazla üzüntü duyuyordum. Tam kıvamına geliyorken gitti, hiç faydalanamadık. Ama onun için iyi oldu tabi.

deniz,

Rıdvan gitti zaten Karabük'e. Onur da herhalde kiralık gidecektir.

adsız,

Durduk yerde Kadir'in küçümsendiğini nereden çıkardın, çok merak ettim. :)

Ilyas,

En gollü maçı yakalamışsın :) Özetlerini izledim ben de, Akyüz her atakta gözüküyordu. Sanki Tuncay model bir adam, her tarafa atlıyor, her atağa burnunu sokuyor. Lazım böyle adamlar takıma. Bu özelliğiyle kritik anlarda çok işe yarayabilir.

Bu seneki A2 takımını, A takımdan daha merakla bekliyorum desem abartmış olmam. U18 ve 17'den gelen oyuncular oldukça potansiyel. Ali İhsan'la Erkut'un ahengini merak ediyorum mesela. Hani ufak çapta Mesut Özil - Tevez buluşması gibi birşey olur :) Yine ateşleme forvetlerden Kadir ve Ömer Faruk daha fazla şans bulur. Yine u 18den bir iki tane uzun santrafor var, onlar da gelir. Atınç ihtiyaç doğana kadar A2'de devam eder, Cankurt'la çok güzel bir tandem olabilirler mesela. Bakalım...

Ilyas dedi ki...

Bu arada A2 takimi icin bir baska mücdem var, Hasan Türk yuvada kalmis.
Cocugu bu sene profesyonel yapmazlarsa isleri yas. Duydugum kadariyla Erkut'unda sözlesmesi bitiyor sene sonu, ikisinide devre arasi kampina cagirip motivasyon vermek lazim!

rivaldo dedi ki...

Carvalhalın açıklamasında "Bu takımda futbolcu gelişimi ve scouting bölümünde çalışmamı istedi." şeklinde bir cümle vardı.Demekki daha önceden yeni bir planlama yapılıştı önümüzdeki sezon için.Ayrıca Bjk tv de bir röportajda önümüzdeki sezon A2 ve A takım arasında daha sıkı bir ilişki olacağı söylenmişti.Carvalhal ile aslında bu bağlantıyı sağlaması için anlaşılmış olabilir.Zaten bizimde geçen sezon takım yapılanmasında gördüğümüz en önemli eksik buydu.

A2 takımını bu yol daha etkin kullanabiliriz belki.Mesela Hollanda kampına gitmeden önce Hasan A takımla çıkıyordu idmanlara.Aynı şekilde Carvalhal takımı gördükçe yeni oyuncular deneyecek birine benziyor.

Bebe sakatlandı ama Burak Kaplan,Mehmet Akyüz gibi oyuncularında performansını heyecanla bekliyorum ben.Özellikle Burak beklenen çıkışı yaparsa bizim için çok büyük bir kazanç olabilir.

@ilyas
Solbek için geçen yıl u17 takımının solbeki olan Ümit Karaal var aslında.Benim çok beğendiğim bir oyuncu.
Ayrıca muhtemel yeni transferlerde vardır a2 takımında.Mesela geçen hazırlık maçında Alihan adında birisi gol atmış.

mustafa dedi ki...

Mustafa kardeşim selamlar hoş geldin yazılarını özlemiştik baya gece gece bu yazıyı göremk iyi oldu her ne kadar hepimizin canını sıkan mevzularda olsa. Bu uzak forvet konusunda adaşımız Pektemek iyi bir alternatif olmazmı sence . Bu arada Doğukan ın transferi yatmış son durumu ne bilmiyorum takıma dönebilir

tearkan dedi ki...

bebe'nin sakatlığı kötü oldu gerçekten. hem kendisi adına, hem de kamp performansı düşünülünce takım adına.

bu arada pektemek'i de göremedik bir türlü. çok sevinmiştim transfer gerçekleştiğinde tam aradığımız adam diye. umarım bir dönem ahmet dursun'un stres kırığı muhabbeti gibi müzmin bir sakatlığı yoktur. hazırlık kamplarında yaşanan sakatlıklar bu dönemde yapılan yüklemelerden de mahrum kalındığı için oyuncu bakımından çok olumsuz olabiliyor. umarım çabuk toparlar.

yetenekli; ama disiplinsiz kontenjanından burak hakkında bilgisi olan var mı? kamp performansı nasılmış? kendini toparlarsa çok katkı sağlayabilecek bir oyuncu burak.

mehmet akyüz'de de cidden elazığ'a kaval kemiğiyle gol atan tuncay havası var. aynı enerji ve aynı yetenek eksikliği. biraz da kendini gösterme adına telaşlı, heyecanlı bir görüntü çizdi. fm tabiriyle finishing, composure ve technique eksikliği var sanki. yine de her oyuna girdiğinde elinden geleni yapacağı ve takıma bir enerji getireceği kesin.

onur ve rıdvan konusuna da değinilmiş. bozüyük ve karşıyaka performanslarının yarısını gösterseler şimdi onların fona satılmasını tartışıyor olurduk. eskiden olsa üzülürdüm de artık böyle yetenekli adamların bu noktalara gelip de bu kadar vurdumduymaz olmalarına ve bunun sonucunda gelen başarısızlığa üzülemiyorum. umarım akıllarını başlarına toplarlar. özellikle rıdvan, takımdaki sağ bek sıkıntısına rağmen kiralık gönderildim diye kendi kendine bir oturup düşünse keşke.

ihsan dedi ki...

Mustafa abi hoşgelmişsin :) Futbolun zaten hiç tadı yoktu bu yaz. Birde sen eksik bıraktın, tam oldu. Şike olayından sonra ''keşke düşürseler takımı, yabancılar gider meydan gençlere kalır'' diye bir düşünce içerisine girdim.. Ama şu an meydanda olanları da yok eden bir zihniyet, Bank Asya'da bile takımı Baki,Kürşat Duymuş, Erhan, Ekrem gibileriyle doldurur. İyi ki A2 var. Orada futbol var, umut var, heyecan var. En önemlisi de onlar daha çok Beşiktaş'ın oyuncu gibi davranıyorlar. Tekrardan hoşgeldin, iyi geldin :)

Cartalete dedi ki...

Hoşbulduk arkadaşlar :)

Ilyas,

Evet ben de Hasan Türk'ü antrenmanlarda görünce mutlu oldum. Sadece gelecek için değil, yarından itibaren bile takıma derinlik anlamında katkı sağlayabilecek bir oyuncu. Umarım prof sözleşmeyi de yaparlar.

Rivaldo,

Carvalhal şayet öyle bir bağlantı kurarsa zaten, a takım antrenörlüğünden çok daha önemli katkı sağlamış olur. A takım teknik direktörlüğü geçici ve kalıtımsız oluyor. Ancak çıkarılacak her genç oyuncu, sabit bir kazançtır Beşiktaş için.
Ben de Burak ve Akyüz'ü merak ediyorum fazlasıyla. Zaten bu sene daha çok yerli oyuncuları merak ediyoruz gençler dahil.

mustafa,

Pektemek olabilir bence de. Ama Bebe fiziksel özellikler açısından daha uygun düşerdi. Pektemek hele şu sağlık sorunlarını atlatsın, herşey olur ondan.

tearkan,

Haklısın, ben de artık kendini düşünmeyen genç oyuncuyu düşünmüyorum. Batuhan'dan sonra bu şartlanmayı bıraktım.

"Yetenekli ama kendini biraz futbola verse bakın neler olacak!" ahalisinden Burak'ı ben de çok merak ediyorum :) Ama cidden yetenekli, 5 dk görüp bu adam topçu diye söyletenlerden.

ihsan,

Hakikaten belirsizlik daha da can sıkıcı, artık ne olacaksa olsun. Bank Asya'ya düşsek, A2'deki oyuncuları bu kez 3. lige falan kiralarız ya, o gelenek bozulmaz bence de :)

tannhauser dedi ki...

saat 17:30'da akıbetimiz meydana çıkacak. bugün bir de işgünü, nasıl çalışılacak bilemiyorum.

bu sezon da maalesef geçen sezonki güçsüz bölgelerimizde değişiklik olmadı. ayrıca takip edebildiğim kadarıyla guti aman aman bir kamp dönemi geçirmedi. dolayısıyla carvalhal'ın "oynatacağım" dediği bölgede temposunu ayarlayabilecek mi belli değil. yazın en çok heyecan uyandıran transfer süreci olan ersan'dan da ben ümidimi kestim artık. gönül ister ki atınç sezon içerisinde üzerine koyarak savunmaya ilaç olsun. bizim dört tane iyi savunmacımız olmalı. şu an elde olan üçlü'nün iyi özelliklerini üst üste koyduğumuz zaman ve biraz da gereksiz agresifliklerini yontarsak ortaya mükemmel "1" savunmacı çıkıyor. bunun atınç olmaması için hiçbir sebep yok.

ben tanju'yu da beğendim ama adam akıllı maçlarda görmek lazım.

simao+q7+guti ile oynamak icap edecek yine. bu üçlüyü 4+3+3'te etkili bir şekilde konumlandıramıyorum. yani aklımda oynattığım maç çok zevkli geçiyor da kazanamıyoruz be abi :)

forma aski dedi ki...

Futbol Arafı,bulunduğumuz durumu çok iyi anlatan bir terim olmuş Cartalete.Yıllar sonra ilk kez bu sezon kombine almadım.Bu kadar pis bir düzenin içinde,neredeyse yazılmış bir senaryoya yenik düşürmek istemiyorum,siyah-beyaz sevgimi..Yine de digitürk'ümden takip edeceğim ama diğer maçları izlemem gibime geliyor..Geçen sene Anadolu maçlarının çoğunu canlı izlemiştim,çok da keyifli maçlar vardı..Bu sene eminim ben ve benim gibi çoğu futbolseveri soğuttular..Necip sakatlanmış,Alania maçında en çok onu bir daha izlemenin heyecanı vardı,o da gitti..Geçen sene bugünleri düşünüyorum da,nerden nereye diyorum..Öldürdüler içimizdeki temiz futbolu.

ihsan dedi ki...

Necip'in bileğinde ödem oluşmuş. Mutlaka darbe almıştır. O kadar paranoyak oldum ki Demirören'in işi diyeceğim. Ersan, Necip, Cenk olmayacak sezonun ilk maçında. Nasıl bir 11 çıkacak o da muamma. Artık Cartalete'den maç önü yazısını beklemekten başka yapacak iş yok.

rivaldo dedi ki...

http://www.ajansspor.com/futbol/superlig/h/20110817/ispanyaya_bir_yolcu_daha.html#yorumlaroku

Erkutun röportajı geldi aklıma.Yönetim bu sefer elini çabuk tutsa bari.

Ilyas dedi ki...

Habere gülesim geldi, nasil gizlilikmis bu? Erkut oldugu belli!
Insallah su yönetim kafasini bir kere calistirsada bu cocuk elimizden kacmasa, gerci Erkut daha sözlesmesi yokmu, nasil oluyor bu transfer?

rivaldo dedi ki...

http://www.haber1903.com/futbol/barcelonanin-dikkatini-uzerine-cekti-h3174.html

Bu haberleri bugün kasıtlı mı çıkarıyorlar acaba? Korkum Necipi bile fona satmaktan çekinmeyen yönetimin bu oyuncuları çok ufak paralara satabileceği ki erkut için dolaşan miktarlar azda değil.

Cartalete dedi ki...

Erkut'un alt yaş milli turnuvalarında dikkat çekmemesi mümkün değildi zaten. Ama Mete haberi daha ciddi gibi duruyor. Söylenene göre direkt Barça kampına katılmış çünkü. Mete'nin de herhangi biryerde topla buluştuğu zaman, futbolcu olduğunu hemen bağıracağı aşikar..