Fulya'lı Tevez: Ali İhsan Şahin

Bildiğim, yeteneklerinden emin olduğum ve daha da önemlisi “tamamen Beşiktaş’ın olan” çocukların hakkında yazmaya devam edeyim ben en iyisi… BJK TV’nin hayata geçmesiyle, U13’e varıncaya kadar tüm alt yaş kategorilerinden haberdar olduk. Bunlardan en ilginci Mete Düzgün’lü U13 takımı olsa da, A2’ye bir adım altta olan U18 takımına dikkat kesilmek daha mantıklıydı. Ben de öyle yaptım… Hatta maçların Fulya’nın oynanmasından sebep, hem tvden çekim açısı güzeldi, hem de merak ettiğin maçlarını gidip izleme şansı daha yüksekti.

Herhangi bir takımın adı anıldığında, insanın gözünde üç isim belirir hemen. Mesela Chelsea denince; Terry, Lampard, Drogba direk karşımıza çıkar. Milan denince Nesta, Seedorf, Pato… Bayern denince Schweinsteiger (artık tek hamlede yazabiliyorum), Müller, Lahm falan. Bu göz önüne gelen “önemli” oyuncular, bölgelere de eşit şekilde dağılıyorsa, “o takım, iyi takım” demektir bana göre… Bir tarafın zayıflığı, diğer tarafı çok güçlü olsa bile anlamlı kılmaz. Her şeyde durum böyledir, mesela Usain Bolt’a “üst tarafı niye çalışıyosun bilader, kolunla mı koşacaksın?” diyebiliriz. Ancak vücudun dengeli gidebilmesi için, her bölgenin eşit kas yoğunluğunda olması gerekiyormuş… Geçen yıl Beşiktaş A Takımı’nda da bu harmoni yoktu, dileğimiz gelecek yıl bunun sağlanması diyerek konuya gireyim.“Beşiktaş U18 Takımı” denince de, benim gözümde Cankurt, Ali İhsan ve Cihan beliriyordu hemen. Başka yetenekli çocuklar da vardı, orta sahadaki Onur gibi mesela… Ama takımı kelimenin tam anlamıyla sırtlayanlar bunlardı. Her ne kadar bu sayılan isimler eşit bölgelere dağılmasa da, takım 4-3-3’ün hakkını vererek oynuyordu çoğu zaman... Cankurt stoper, Ali İhsan ve Cihan ise kenar forvetlerdi. Cihan, daha bir Burak Yılmaz, Kuyt vari… Ali İhsan ise bildiğiniz Fulyalı Tevez…

Hocasına “ben aslında santraforum” diyormuş Ali İhsan, ama hoca onu ısrarla kenar forvet bölgesinde oynatıyormuş. Sebebi belli; Ali İhsan’ın “topu ayağına yapıştıran” cinsten driplingleri ve çok etkili şut yeteneği, onun kenardan içe kat ederek skoru değiştirme şansının daha yüksek olmasını sağlıyor. Ki hocası burada çok da haklı… Hemen her takımda görmeye alıştığımız, çizgiden içeriye kat ederek insana “maç bitti maç!” çaresizliğine sürükleyen oyuncu tiplerinden Ali İhsan da… Yaşına göre de gayet kuvvetli, zaten bu sebeple “santrafor oynarım!” demekten kaçınmıyor.

İzlediğim maçlarında iki fantastik hareketine tanık oldum. Birisi, frikik kullanıldıktan sonra barajdan seken ve havalı gelen topu çok net vuruşla kaleye gönderip, golü yapması. Diğeri ise, Oktay’ın zamanında Spartak Trnava’ya attığı vole golüne bir benzer vuruş yapıp, az farkla topun dışarı çıkmasıydı… Bunların haricinde içe kat edip, penaltı kazandırmaları, maçın rengini değiştirmelerini çok sık yapan bir oyuncudur zaten. Alt yaş gruplarına göre de gol ortalaması bir hayli yüksektir.

Şimdi bu üç oyuncu da A2’ye yükselecek büyük ihtimalle. Özellikle hücumda oldukça derin bir seçim şansı olacak. Ali İhsan da burada fırsat bulmaya çalışacaktır. Erkut, Muhammed, Ali İhsan ve Kadir’li 4-2-3-1 hücumu tadından yenmez mesela… Ve bana göre, o fırsatı daha da büyük amaca çevirecek yeteneklere sahiptir Ali İhsan. Hele de arkasına Erkut, Muhammed gibi “incecileri” alırsa… Nasıl ki Doğukan bir anlık şansla, A2’de bile yeniyken A Takım oyuncusu oldu kısa bir süreliğine, ona da aynen bu tarz bir kapı açılabilir. Buna değecek yeneğe sahiptir. Merakla bekliyoruz… Ayrıca fotoğraftaki saçı da gitmiş, tipik yardır yardır akan kenar forvet tiplemelerine dönmüştü en son stil olarak: üç numara…

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Öncelikle elinize sağlık. Bizleri özkaynağımız hakkında gerçekten aydınlatıyorsunuz.

Bu sene A2'nin de A takım gibi 4-3-3 düzeniyle oynatılmasından yanayım.

Bu arada yeni gördüm Kemal Akbaba da Bursa Nilüfer'e verilmiş, gözüm(üz) aydın, çok sevindim.

balticman

Adsız dedi ki...

http://www.bjk.com.tr/tryonetim/medya.php?adi=5septmidmanhbrr2&tipi=B

sanirim resimdeki genc sima Ömer Faruk Özgen olsa gerek. oda yetenekli ve güvendigim genc oyunculardan biri.Carvalhalin bazi gecnlerimiz icinde bir sans oldugunu düsünüyorum. Zaten Hüseyin Cankut, Hasan Türk (düzenli olarak) ve bu resimde gördügümüz gibi Ömer'ide denemesi güzel birsey. Muhammed ve Atinc'da 1 A takimin bir parcasi oldular. A2 de maclara cikip A takimda antrenmanlara devam ederler umarim lig basladigi vakit.

Serkan İncekara dedi ki...

Hayır kardesim o resimdeki genç sima Ümit Karaal kardeşimiz.Kendisi facebook hesabına bu fotoğrafı koymuş hayatında ilk defa a takımla antrenmana çıktığı içinde çok mutlu olduğunu söylüyor...

Adsız dedi ki...

Açaba siz Necipi 6 Numara olarak mı görüyorsunuz Mehmet Topal gibi yoksa 8 Numara Selcuk İnan gibi?
İkisinide oyniyabiliyor ama sizce nerede en verimli olur?

Adsız dedi ki...

Bence Necip'in asıl mevkisi ortasahanın merkezi

fakat özellikleri DM pozisyonuna daha uygun gibi. Gün geçtikçe defansif özelliklerini hızlı geliştirirken malesef hücum özelliklerinde bir ilerleme göremiyorum. Bence çok iyi bir önlibero olacak.

balticman

Cartalete dedi ki...

Defansif ortasaha konusu, Necip'in özelliklerinden ziyada daha çok Busquets, Aurelio sakinliği ve pozisyon bilgisi gerektiriyor.

Necip ise enerjik, mücadeleci bir oyuncu olmasına rağmen henüz tam göstermese de teknik bir oyuncu. Bence 4-3-3'ün içlerinde oynarsa bir takımı daha fazla değiştirir. Özellikle soliç bölgesi, A2 dönemlerinden bu yana ona yakıştırdığım mevki.

Adsız dedi ki...

Ben Necipin offansiv iyi olmadığna katılmiyorum.
Zaten bu videolarda Necip nasıl offansive yardım etiği beli.

http://www.youtube.com/watch?v=ys91MIri7EM

http://www.youtube.com/watch?v=5CWbe8tkQeA

Bu arada Lig tv Eskişehire karşı ilk 11 yamış..

Rüştü
Toraman Sivok Egemen İsmail
Aurelio
Ernst Fernandes/Guti
Quaresam Almeida Simao

Adsız dedi ki...

Necip'i 4-3-3 de içlerde kullanmak daha mantıklı olur. Çünkü daha çok topa basan, pres yapan bir oyuncu. Top çalmalarının çoğunu da böyle yapıyor. İçte kullanarak ön alandaki pres gücümüzü arttırırız. Derinde de daha çok "interception" kovalayan, içlerden sarkan topları süpüren bir oyuncu (Aurelio, Ernst) ile daha sağlam bir savunma olur o bölgede.

Necip topla becerilerini "incecilik" olarak göstermese de, topa ilk dokunuşu, pas isabeti, topla kat edişi ile fazlasıyla gösterdi zaten şu ana kadar. Derinde oynarken bu becerilerini fazla gösterememesi normal, (4-2-3-1 oynarken de o 2li nin daha defansif olanıydı) içte oynarken bu becerilerini daha rahat gösterebileceği bir bölgede olur.

Ayrıca, geçen sezon son maçlarda Necip güveni geldikçe hücum bölgesine topsuz koşularla da katkı vermeye başlamıştı. Sol iç bölgesinden ceza sahası ve çevresine böyle koşular gelirse hücumumuza yeni bir opsiyon eklenir.

Necip güveni geldikçe performansının üstüne koyuyor bunu da gördük, daha cesur oynamaya başlıyor. Aynı şekilde yine bu güven ona verilirse ofansif katkıyı da fazlaca verecektir. Mesela youtube'da Atletico Madrid ile oynanan hazırlık maçından kesitler vardı, takımı atağa kaldıran yegane oyuncu Necip'ti.

Yazının konusuna gelince, Ali İhsan'ı cidden merak etmeye başladım. Mami, Erkut ve Kadir ile beraber komple bir hücum hattı geliyor gibi gözüküyor. Bu 4lüyü şimdiden beraber oynamaya alıştırmamız gerekiyor. Olursa zaten, A2 de müthiş bir hücum zenginliği izleyebiliriz.

Kerem

Adsız dedi ki...

@Cartalete

Bence sakinlik ve pozisyon bilgisi, mental özellikler olduğundan Necip gibi 20 yaşında, "wonderkid" gözüyle bakılan bir oyuncuda zamanla gelişmesi çok muhtemel.

Enerjik, mücadeleci, diri, top kontrolü iyi ve tekniği vasatın üzerinde bir ortasaha oyuncusu olması da onu daha ekstra bir önlibero yapacaktır. Bkz: John Obi Mikel.

Ama baktığımız zaman yaratıcılığı, arapasları ve şutları gibi temel ofansif özellikleri bence üst düzey değil ve bunları geliştirmesi çok daha zor.

Necip Uysal'ı yanılmıyorsam Fatih Terim ilk kez milli takıma çağırmıştı ve Mehmet Aurelio'nun yerini alacak yegane oyuncu olarak lanse etmişti o yaştaki Necip'i. Bence haklıydı.. Hatta çok daha da iyisi olacak dese daha doğru olurdu.

Bu arada blogunuza girdiğimde "cartalete.blogspot.com sayfasında, kötü amaçlı yazılım dağıttığı bilinen softwareid.ru sitesine ait içerik var. Bu siteyi ziyaret ederseniz bilgisayarınıza virüs bulaşabilir." diye bir uyarı çıkıyor birkaç gündür, haberiniz olsun.

balticman

Cartalete dedi ki...

Allah Allah.

Bu uyarının sebebini ya da çözümünü bilen var mı acaba?

Uyarı için teşekkürler.

Cartalete dedi ki...

Neyse, her Türk genci gibi öncelikle format çaktım ve hesabımın şifesini değiştirdim. Önlem olur en azından :)

Batistuta35 dedi ki...

Ümit hakkında ne düşünüyorsun abi? Lig tvde carcalhal onun için iyi sözler söyledi,çok yetenekli falan diye.Merak ettim nedir

Cartalete dedi ki...

Ümit geçen yıl U17'de olduğu için pek izleyemedim. Ama sanırım sağbekte oynuyor. Bakalım, ben de merak ediyorum. Carvalhal'in gençlere eğilimi güzel.

Cartalete dedi ki...

Ümit geçen yıl U17'de olduğu için pek izleyemedim. Ama sanırım sağbekte oynuyor. Bakalım, ben de merak ediyorum. Carvalhal'in gençlere eğilimi güzel.

Adsız dedi ki...

Mami bilene Ümitin yanında kaslı gözükiyor..
Eğer Ümit Sag Bekse kendini çok geliştirmesi lazım Ümit çok zayıf.