Alper Potuk

Dünden beri Ümit Milli Takım’ın maç yazısını yazmak istiyordum aslında, ama bir isim dışında üzerine çok konuşulacak emareler bulamamıştım. Alper Potuk; sahada farklı bir şeyler yapan, maçın rengini büyük ölçüde değiştiren yegane adamdı. O yüzden maça odaklanmak yerine, yazının ana hatlarını bu isimle çizmek çok daha doğru olacak sanırım…Türk futbolunda ciddi eksikler olduğu kesin. Başka bölgelerde sıradan gözüken bazı temel kavramlar, kendi seviyemizde çok üstün özellik gibi gözükebiliyor. Bu eksiklerden biri, yüzünü rakip kaleye dönen orta saha oyuncusudur sanırım. Daha da açığı: topu aldığında telaş yapmadan ekseni etrafında dönen, öncelikle ileriye hamle yapmayı düşünen, bir opsiyon bulamadığında basit oynayan oyuncu modeli.

Ümit Milli Takım’da da bu tarz bir oyuncu eksikliği yaşanıyordu. Raşit Hoca hazırlık maçlarından bu yana, takımına öncelikle “takım savunmasını” birinci prensip edindirmiş, topsuz oyunda pek sıkıntı yoktu o nedenle. Ama hücum aksiyonları için, birilerinin sorumluluk alması gerekiyordu. Aksi halde 90 dakika kısır döngü izleyeceğimiz kesindi... O sorumluluğu da Alper Potuk aldı, ve “yüzünü rakip kaleye dönen” orta saha modelini uygulamaya koydu… Aslında yine sahada olan Necip’ten de aynı beklenti içersindeydim, üstelik Hiddink de tribündeyken. Ama o, kendisine verilmiş görevleri ifşa etti, ekstraya karışmadı… Teknik olarak daha fazlasını verebilecek bir oyuncudur Necip. Ve bir seviye üste çıkmak için de kendisini bu doğrultuda geliştirmelidir mutlaka. Yoksa yaşına göre fizik, devamlılık vesaire tamamdır…

Kalabalık savunma yapmasına rağmen, rakibine çok kolay gol pozisyonu sağlamak da Türk futbolunun eksikliklerinden biri. Ümit Milli Takım’da da bu konuda bir farklılık yok, Macaristan nadir ama etkili geldi, golü de buldu… Maç sıkıntıya doğru seyrederken Alper Potuk’tan, aslında yine ülke futbolu eksikliklerinden birine nazire yaparcasına harika bir gol geldi: seken topu şutla tamamlama…Velhasıl Alper güzel çocuk, fizik olarak önemli bir eksikliği var sadece. Ancak takımının pas ortalamasına büyük katkı yaptığından, o eksikliği de görmezden gelinebilir. Misal, Selçuk İnan da fizik olarak kuvvetli değildir ama o varken, takımının rakip kaleye gitme şansı daha fazladır. Keza Guti için de aynı şeyler geçerli… Fizik önemlidir, ama her şey değildir. Sonuçta futbolun temel amacı, rakip kale içersine topu geçirmek… Bunun için de, ne kadar rakip kaleye gidilirse, o kadar şans yükselir.

Zamanında hem fizik, hem de teknik olarak çok farklı bir yetenekmiş gibi gözüken Orhan Gülle, Antep’te hatırı sayılır süre de almasına rağmen gelişiminde kat etmemiş gözüküyor. Hatta A2’de izlediğim Orhan Gülle’den de geride… Kendini ispat çabasından mıdır bilemem ama takımından çok kopuk oynuyor, U19’da da böyleydi… U19’dan, acilen Ümit Milli’ye aktarılması gereken oyuncu Gökay İravul’dur bana göre. Necip – Gökay – Alper orta sahası oldukça fazla şey umut ediyor…

İtalya maçını merak ediyorum, birbirine yakın tarzda oyun yapısı var her iki takımın. Gökay hamlesi dışında, hem Beşiktaşlı olarak son durumundan merakımı hem de Ümit Milli Takımı’nın “delici oyuncu” eksikliğini gidermek adına Burak Kaplan’ı da görmek isterdim… Nasıl göreceğiz o da meçhul tabi, maç Salı 18:00’de. A Milli maçından 2 saat önce, o yüzden yayın olmaması muhtemel. İtalya'dan Rai3 kanalı veriyormuş ama maçı, internetten kovalayacağız artık…

18 yorum:

Adsız dedi ki...

Alper Potuk'u ben de çok beğeniyorum. Stili Xavi'ye benziyor. Fiziğini de güçlendirdiğinde çok önemli bir futbolcu olacak. Beşiktaşlı olduğunu da duymuştum. Umarım transferi düşünülür.

balticman

Adsız dedi ki...

Trabzona gidecek diye biliyorum onlarla anlasmis ama Galsatsaryada istiyormus.
Biz almayiz bence zaten bence Furkan Sekeri Orta Sahaya monte etsek daha iyi olur gibi hem Necip ile uzun zaman oynamis.
Birde cok güzel ara paslari atiyor.
Ne dersiniz Slecuk Inan/ Nuri Sahin gibi bir oyuncu ola bilir mi Furkandan?


Bu eksiklerden biri, yüzünü rakip kaleye dönen orta saha oyuncusudur sanırım. Daha da açığı: topu aldığında telaş yapmadan ekseni etrafında dönen, öncelikle ileriye hamle yapmayı düşünen, bir opsiyon bulamadığında basit oynayan oyuncu modeli.

Iste bunu Necip cok az yapiyor kendisini gelistirmesi lazim hep yanindakine/ arkasindakine topu veriyor bence cok korkak oyniyor.

Adsız dedi ki...

İnşallh transferi düşünülür ama Konu Kayseri Eskişehir gibi takımlar olunca Fenerbahçe'ye daha yakın olur bu transfer.Nedense bize olmaz fiyat çeken bu klupler Fb olunca yelkenleri suay indiriyor.

Ayrıca ümit milli takımda benim beğendiğim bir diğer oyuncuda Özgür Çek bu çocuğun tranfer edilebilme olasılığı daha fazla.

Serdar

Cartalete dedi ki...

Furkan Şeker'in biraz daha farklı tarzı var. Savunma önünde Busquets gibi süpürücü ortasaha olarak oynarsa daha aşama kaydeder gibi. 4-3-3'ün ortasında oynar mesela direk Aurelio bölgesinde.

Ama rakibi domine eden ortasaha rolünde çok zorlanır, Necip bile o kıvama gelemedi mesela. Erkut ya da Muhammed'den birini ortasaha olarak yönlendirmek mantıklı olacak sanki, o tarz bir adama ihtiyaç var çünkü. Modric de kanat ya da 10 numaraydı mesela normalde, onu nefis bir ortasaha haline getirdiler.

Özgür Çek de iyi bir oyuncu ama elde Hasan Türk, Erkan Kaş gibi isimler varken, onların çok üzerinde bir seviyesi olmayan Özgür'e para harcamak pek mantıklı olmaz diye düşünüyorum.

rivaldo dedi ki...

Aslında Alper de verilere bakarsak gol yüzdesi düşük bir oyuncu.Geçen sezonun başlarında da genelde ortasahaya direnç katması amacıyla oynatılıyordu.Ama zamanla daha fazla sorumluluk almaya ve daha çok hücuma katılmaya başladı.Necipden farkı sorumluluk aldıkça takımda daha fazla top kullanma şansı kazanması.Bizim takımda Quaresma,fernandes geçen sene guti gibi oyuncular ismailin, necibin yeteneklerini göstermelerin engelliyor.İsmail antepde daha çok sorumluluk alan topla kateden bir bekken bizde topu simaoya, quaresmaya veriyor sürekli.Belliki hata yapmaktan çekiniyorlar ve üzerlerinde farklı bir baskı var.Alpere dönersek şuan ligimizde transfer edilmesini isteyeceğim tek oyuncudur.

Ben Furkan Şekerden Fm tabiriyle iyi bir deep lying playmaker olabileceğini düşünüyorum.Kesici özelliğinin yanında iyi uzun toplar atabildiği için kanatları ve bekleri besleyebilir.Mesela Onurda böyle bir oyuncu olabilir ama onun yanına yine kesici bir oyuncu gerekir.

Ümit milli takımının hücum konusunda ciddi sıkıntıları var bence.Özellikle son topları kullanabilecek inceci bir oyuncu gerekiyor.Şahininin yerine biraz daha sırtı dönük oyunu becerebilen bir santraforda özgür-sağ kanat ikilisinin daha iyi kullanılmasını sağlayabilir.4-3-3 değilde burak kaplanlı bir 4-2-3-1 daha uygun gibi.ya da dediğiniz gibi gökayıda kullanarak ileride 2 forvet özellikli oyuncu+ özgür şeklinde de olabilir.özgür-şahin-ali gibi.

Cartalete dedi ki...

rivaldo,

Bu çocukların sorumluluk almaktan kaçınmasına, biz taraftar olarak da sorumluyuz bence. Çünkü Beşiktaş'ta kendini topa gösteren adam, bombayı kucağına alıyor. Topu aldıktan sonra son derece hareketsiz bir takım yapısıyla karşılaşıldığından, baskı yapan rakibe topu geri teslim etmesi kaçınılmaz oluyor. Kötü takımda, topu almaya cesaret eden adam patlar yani, açık ve net.

Hani İngilizler falan muhteşem taraftar biliyor bizi de, onlara gidip "bir kötü şut attı diye 20 yaşında bir çocuğu ıslıkladık (İsmail" desek, ne derler acaba?

Alper özgüveninden ziyade, futbolu da daha iyi bilen bir seyirci önünde oynuyor kabul etmek gerekirse. Yani adamlar herşeye rağmen Batuhan'ı bile silmediler, yalan etmediler. Isınırken "Batu gol gol gol" gazını verip yolladılar sahaya, adam bizim maçı aldı...

O yüzden, bizde yabancı oyuncular dahil herkes işi çözmüş. Avrupa maçları isnisnası dışında, kimse yeterli sorumluluğu almıyor, topa göstermiyor kendisini. Cesaretli oynayan adamı yüreklendirmek yerine, yalan ediyoruz. Acı bir gerçek... Şuan hala İsmail'e bu uygulama devam ediyor nitekim. Ben elimi ayağımı çektim, ama halen maça giden arkadaşlarım kavga edip duruyormuş bu konu yüzünden tribünde.

Adsız dedi ki...

Nedense Beşiktaş'a kuzey ülkerinden oyuncuları her zaman daha çok yakıştırmışımdır. Sanırım küçüklüğümde İzlandalı oyuncumuz Sverrisson'a olan sempatimden kaynaklanıyor olabilir. :) Ama fizik güçlerine ve disiplinlerine sanırım herkes hayrandır zaten. İskandinavya'da futbolda çok komik rakamların dönmesi de diğer bir cazibe kaynağıdır.

Her zaman çok kaliteli defansif oyuncular çıkarıyorlardı zaten. Fakat son senelerde çok iyi çift yönlü oyuncular da yetiştirmeye başladılar. Örnek vermek gerekirse Rosenborg'dan Markus Henriksen harika bir oyuncu. Veya Tromsö'den Senegalli "Kara", Arsen Wenger'in gözdesiymiş. Yeni bir Yaya Toure olacağı çok açık. Örnekleri çoğaltabilirim fakat;

Konuyu burdan sağbeke bağlayacağım: Ocak ayında sağ beke transfer için Rosenborg'dan İsveçli Mikael LUSTIG kesinlikle düşünülmeli diyorum. Şu an Norveç liginde asist kralı ve sözleşmesi 31.12.2011'de sona eriyor. İsveç milli takımında da banko oynuyor, son milli maçta da ilk 11'de oynadı. 24 yaşında 1,89 boyunda müthiş bir sağbek bence. Yeri geldiğinde stoper de oynayabiliyor. Profili (bugün yeni düzenledim):

http://www.transfermarkt.de/de/mikael-lustig/profil/spieler_36025.html

balticman

Adsız dedi ki...

Alper Potuk güzel bir futbolcu, daha da ileriye gidecek potansiyeli var. Özgüveni yüksek bir oyuncu, bunun sebebi de gladyatör dövüşü seyircisi yerine futbol seyircisi önünde oynaması. Necipten daha yetenekli bir adam değil, Necipin neler yapabileceğini hepimiz biliyoruz, ama olan yeteneğini rahatça sergileyebileceği bir ortamda oynuyor. Bunu alışkanlık edinmiş. Ki biliyoruz ki futbolda özgüven herşeydir. Burak Yılmaz'ın nasıl önemli bir oyuncuya dönüştüğünü görüyoruz. Burası biraz senin yorumun tekrarı gibi oldu Mustafa abi kusura bakma, özetle: dediklerine katılıyorum. :)

Alper'i bizim takımda görmek güzel olurdu. Ama kendi gelişimi için pek yararlı olmaz. Yazın çoğunu sakat geçirmiş olması ve fizik olarak hazır olmamasına rağmen daha yeni transfer olmuş Mustafa Pektemek hakkında bile homurtular çıkıyor. Formsuz bir dönem geçiren Necip, ki yine belli bir standardın altına düşmüyor, bu senenin sallama trendlerine girdi. (Çok iyi bir performans sergilediği Stoke maçından sonra bile) İsmail, zaten sallama trendlerinde Edu'dan sonra ikinci sırada.

Ve yine aynı şekilde ben de bu sebepten son 3 senede bir maça gittim, ve uzun bir süre de gitmeye niyetim yok.

Konudan saptım biraz, neyse. Orhan Gülle bu şekilde devam ederse yerini kaptırması yakındır. Gereksiz işler, zorlama uzun toplar, uzaktan şutlar peşinde koşuyor. (belki kendini kanıtlama hırsı, belki de hep olan mental problemler daha üst seviyede açığa çıkıyor) Aslında en başından, Necip ve Alper varken orta sahadaki üçüncü kişinin Gökay İravul olması daha mantıklı. Bu ikiliye daha iyi bir tamamlayıcı oyuncu olur. İlkay da tam bir modern oyun kurucu, (senin deyiminle İrlandalı görünümlü, İspanyol kafasında, Türk enerjisine sahip orta saha oyuncusu) kendisini çok beğenirim.

Kerem

Adsız dedi ki...

Bu arada yeni Metin-Ali-Feyyaz'ımız hayırlı olsun, işte Kadir-Ömer-Ali:

Kadir Ari:
http://www.transfermarkt.de/de/kadir-ari/profil/spieler_180437.html

Ömer Faruk Özgen:
http://www.transfermarkt.de/de/oemer-faruk-oezgen/profil/spieler_203417.html

Ali İhsan Şahin:
http://www.transfermarkt.de/de/ali-ihsan-sahin/profil/spieler_203531.html

ve yeni Kuyt'umuz Cihan Şimşek:
http://www.transfermarkt.de/de/cihan-simsek/profil/spieler_203534.html

Katkılarından dolayı Cartalete'ye teşekkürler!

balticman

Cartalete dedi ki...

Rica ederim. Baya detaylı ve mevkisel olarak da doğru ifade edilmiş Beşiktaş II takımı. İnsanın hemen takımını oluşturup, continue'ye basası geliyor :)

Bakıyorum da, sağbek dışında her mevki alternatifleriyle birlikte dolgun. Her tarz adam var. Aslında Fevzi Can Bozkuş da buraya yükselecek sanırım U18'den. Rivaldo da bilir, o da uzun santrafor modeli bir çocuk, öyle bir açığı da kapatıyor takımda yani.

Adsız dedi ki...

Ayıptır söylemesi gördüğünüz tüm bilgileri ben araştırıp girdim. :) Tabi blogunuzdan da bir hayli yararlandım, sağolun. Fakat Cankurt ile ilgili yazınız (Cankurt Atasoy, Ali İhsan Şahin ve Cihan Şimşek başlıklı olan) google arama sonuçlarında görünmesine rağmen açılmıyor. Bilginiz olsun.

Oyuncuların millilik sayıları da dahil hepsi güncel ve hatasızdır. Sadece bazı oyuncuların boylarını hiç bir yerde bulamadığım için eksik kaldı.

Maçlar oynandıkça da yeni çıkan diğer oyuncuları tanıyıp girmek istiyorum. Dediğiniz gibi takımda herşey var bir sağbek yok gibi gözüküyor. O da Güven Gürsoy ile halledilecek gibi -eğer tanımadıklarımızdan iyi bir sağbek yoksa-.

Bu arada Cankurt'un profilini yaparken milli maçlarda bir defans oyuncusuna göre baya golcü olması dikkatimi çekti. 19 milli maçta 5 gol. Yani Kadir'in 28 milli maçta attığı gol sayısına eşit. :)

balticman

Cartalete dedi ki...

Ben o yazıyı dondurdum bilinçli olarak. Çünkü yorumlarda Cankurt'un twitter olayı vardı.

Onun üzerine hem ben, hem BJK TV'deki muhabir arkadaşlar hatta U18 hocasıyla bu konu hakkında görüştük. Kendisi savunmasını yaptı, arkadaşım yazmış farkında değildim dedi. Ki, ben o yazıları neden yazdın diyince anlamamıştı ve halen silmemişti. Gerçekten farkında değildi. Neyse, sonuç olarak savunması haklı görülmüş ki bu sene A Takım'la antrenmanlara dahi çıktı.
Şimdi benim yüzümden tekrar mimlenmesini istemem, önemli de bir oyuncu çünkü.

Hakkında ayrıca bir yazı yazarım o 3 oyuncunun, Ali için yazdım zaten.
U16'daki gol performansı daha da fenaydı 2 sene önce, bir sezonda 10 gol. Penaltı, frikik atıyor bunun yanında harika sıçrama zamanlaması ve kafa hakimiyeti de var kornerlerde. Çok farklı bir yetenek.

Baya emek harcamışsın transfermarkt'daki bilgilerde, tebrik ederim. Caner'e stoper, Mertcan'a sağ kanat eklentileri de yapabilirsin alternatif mevki olarak. Yeni oyuncular çıkarsa, yine bu sayfalarda haberdar olursun sanırım :)

Adsız dedi ki...

Anlaşıldı, olay baya derinmiş. Evet Cankurt'un milli takımlardaki gollerinin çoğunun yanında da (F) yazıyordu, frikik mi acaba diye düşündüm de yok artık demiştim. Baya enteresanmış bir stopermiş gerçekten.

Teşekkür ederim. İnsan böyle sevdiği bir şeyle uğraştığı zaman bu uğraşlar zevke dönüşüyor.

Caner'e stoper, Mertcan'a sağ kanat eklentilerini yapıyorum. 1-2 güne onaylanır herhalde. Güven Gürsoy için de CM özelliği koysam mı diye düşünmüştüm de karar verememiştim.

Siz de gönül rahatlığıyla bu profilleri referans olarak gösterebilirsiniz. Çok teşekküler.

balticman

Cartalete dedi ki...

Yok, Güven'e sağ kanat & sağ bek yeterlidir. Hiddink'leşmeye gerek yok :) Bu arada ben Mertcan'ı forvette de gördüm bir iki kere, tek forvet olarak hem de. Çocuk okey taşı gibi geziyor sahada.
Gerçekten güzel kaynak olmuş, rica ederim tekrar.

Ben Cankurt yazısı yazayım bari, birden heves geldi.

Adsız dedi ki...

Hehe süper! :) Ben de bir dahaki A2 maçını merakla bekliyorum artık.

Kolay gelsin! :)

balticman

Celal Abbas dedi ki...

Cartalete ne diyor bilmiyorum ama ben şu anki beşiktaşa gelmesini istemem Alperin. şu anki yönetim yapısı teknik kadro ve oyuncu yapıları Alperi geriye götürür. Üstelik bir maç denerler çocuk bir maç verim vermedi diye hemen silinir ve harcanır. Mümkünse esesde kalmasını istiyorum. kendisini iyice geliştirsin güveni gelsin. sonrasındada kendine uygun bir takıma gitsin.

Adsız dedi ki...

F foot yani ayakla atilan gol manasina geliyor tff sitesinin literaturunde, yani frikik degil.

Cartalete dedi ki...

"Bir stoper nası bu kadar ayakla gol atar?" sorusunu üzerine, frikik mi acaba diye düşünmüştür muhtemelen zaten. Ben öyle algıladım yani.