Maç Öncesi: Samsunspor – Beşiktaş

İlginçtir, Samsun’da yaşadığı puan kaybını bile hatırlamıyorum Beşiktaş’ın… Hatta genelde rahat galibiyetlerle dönülmüştür o sahadan. Mesela Pascal’ın Murat Alaçayır’ın ortasında havada asılı kaldığı maçı hatırladım ilk olarak, o galibiyet sonrası ufak bir seri başlamıştı galiba… Keza, formalite icabı gidilen ve yedeklerin oynadığı 100. yıldaki maç bile kazanılmış; Ali Cansun Cavani’ye bağlamıştı… Del Bosque zamanında 4 gollü bir galibiyet var aklımda ve Tigana döneminde, Gökhan Güleç’in uçtuğu 3-1’lik maç…

Ancak, İnönü’deki Samsun maçları genelde kâbus olmuştur Beşiktaşlı için. 5 kırmızılık maç, bu konuda seri başıdır tabi ki… Ama onun dışında da, yine şampiyonluğa giderken 0-0 berabere biten 2 adet Samsun maçı hatırlıyorum. Biri 90’ların sonunda, Samsun’un Tony Adams’ı Ercan; kaleci gibi son dakikalarda bir topu çıkartmış, penaltı verilmemişti. O kayıp ağır yara olmuştu… Yine 2. Daum zamanında bir maç vardır; 40’ın üzerinde orta yapılmasına rağmen pozisyona dahi girilememişti, ortada santrafor denen bir şey yoktu çünkü. Daum da, Brezilya’dan gelen stoper Marinho’yu oyuna forvet olarak sokmuştu mecburiyetten. O arkadaş, etkili bir de kafa vurmuş top doksandan çıkarılmıştı. Sonrasında köyüne döndü zaten…

Yine kısa bir nostaljiyle konuya girdik. Çünkü malum, artık Beşiktaş’ın çıkacağı 11’lerin en az 9’u bellidir. Zaten savunma desen, artık askerlikteki badi sistemi çalışacak neredeyse. İsmail tesislerde yatağını bozuk bıraksa, hesabı Hilbert’ten de sorulacak falan… Aynı zamanda ortasaha da artık şekillenmeye başladı. Fernandes, formayı geri aldıktan sonra öyle bir giydi ki; direk vücuduyla bütünleşmiş durumda. Böyle giderse kimse alamaz elinden, duşta bile öyle girer… Ernst desen, nabzı attıkça savunma önündeki yerini alacağa benzer. Belki hücumcuları 3’leme durumunda Veli – Necip arasında tercih yapılabilir ileride; ancak mevcut şartlarda ikisi de sahada olacaktır…Geriye 2 forvet seçeneği kalıyor, o da bu maçlık belli aslında… Almeida, Upson’dan yediği tekmeyi hala atlatamamış olacak ki; 18 kişilik kadroda yok. Son maçta yan iç ağları yırtma noktasına gelen Edu’yu ödüllendirme zamanı… Samsunspor karşısında Pektemek’in partneri Edu olacaktır… Çok da güzel olacak bence, hem fizik olarak toparlamış görünüyor hem de artık daha bir “takım” içersinde rol alacak kendisi. Ligde 11 çıktığı son maç, Beşiktaş’ın da araftaki son maçıydı nitekim: Kayserispor… Ki orada bile, kendi çabasıyla 2-3 pozisyona girmişti. Bakalım, kendini fazlaca yenilemiş bir takım içersinde nasıl performans gösterecek merak ediyorum.

Holosko, sonradan oyuna girdiği maçlarda bariz şekilde çok daha faydalı oluyor. Yine 60 civarı, forvetlerden kim oyundan düşme noktasındaysa, onun yerine girer… Keza, yine Alves hatırı sayılır bir süre alacağa benzer ve bu kez umarım, Burak’a da sıra gelir… Quaresma – Simao takıma dönmeden, forma bulabileceği son fırsatlar. Bir 10 dakika olsa da görelim ne yapıyor…

Samsunspor oldukça kötü ve moralsiz durumda. Hafta arası kadro dışı bırakılan oyuncular da oldu, aralarında Mustafa Sarp da vardı; Beşiktaş için kötü haber… Tesis baskınları, kadro dışıları; takımı iki yönde de etkileyebilir. Belki ekstra hırs yapılacak, belki de bozuk olan moraller bir de yaşatılan baskıyla daha da dibe vuracak…

Beşiktaş’ta ise durumlar tam tersi. Hafta arası maç yaşansa da, en azından iki kez üst üste yolculuk yapılmadı. Normal şartlar; Beşiktaş’ın Samsun’da kazanma geleneği sürdüreceğini söylüyor, aynı zamanda Pektemek’in gol hanesini arttıracağını da… Ama yine de sahada belli olur bu işler. En azından, saçma bir kadro çıkmayacağını bildiğim için; “Beşiktaş kazanır” demekte pek sakınca görmüyorum aslında…

11 yorum:

helldoradotcom dedi ki...

bence mactan ziyade tayfur havitcu'nun alacagi karar tartisilmali su ortamda. sonucta playoff var ve bu takim dere gecilirken antrenor degistirmedigi surece playoff'a kalir. sacma sapan haberler okuyorum gazetelerde: yok tayfur gun sayiyormus, yok yonetim yasaklarin kaldirilmasi icin gerekli basvurulari yapmis.. ulan su carvalhal'i degistirmek icin besiktasli olmamak lazim herhalde. baska bir mantik bunu yapmaz cunku.
samsun macina gelince. NSA aliriz!

Cartalete dedi ki...

O konuya Stoke City yazısının sonunda değinmiştim. Yönetim geri adım atmaya bilir, ancak çıkıp Tayfur Havutçu'nun bu işi devrettiğini; dinlendikten sonra başka bir görevde hazır olacağını vs. açıklamasını yapması gerek.

Öyle değişim gibi bir saçmalık olursa, şurada zor bulduğum neşemi kaybederim açıkçası. Buz gibi soğurum, net.

2 yıllık antrenörken, TD'lik döneminde yaptığı katkı, aynı süreyi alan Carvalhal'den çok düşük. Bir final maçına çıktı, orada da Halilagiç'in durumunu merak edecek kadar kendine güvensiz olduğunu kanıtladı.
Şimdi ise takım, geçen sene 2 maçta 8 yediği Dinamo Kiev'e 4 puan fark atıyor, Stoke City gibi takıma karşı Quaresma'sız, Simao'suz olmasına rağmen domine ederek kazanıyor.

Şaşırmasınlar...

rivaldo dedi ki...

Şu son iki maçı kayıpsız geçmemiz, hem zirveden kopmamak hem de carvalhalin kalması için gerekli.Samsunun forvetleri çok ekstra işler yapmazlarsa bize pek zorluk çıkarmazlar.İleride biraz üretken olmamıza bakıyor galibiyet.Bunun için de ileriye Fernandes dışında da ortasahadan destek gelmesi gerek.

Bu arada Fatih Doğanın haberine göre Tayfur Havutçu koordinatör carvalhal teknik direktör şeklinde bir yapılanma olabilirmiş.Bence en doğru çözüm bu olur.Transfer işinide futbolun içinden gelen biri yapar en azından.

aquila dedi ki...

avrupada oynadığımız maçlardan sonra ligde puan kaybı geleneğini sürdürmeyelim de... carlos bizim bünyemize işleyen bu alışkanlıkların da üstesinden gelsin, sevgim artarak devam etsin.

tayfur havutçu içinse şimdi de futbol genel direktörlüğü iddiaları çıktı. umarım en fazla böyle bi değişiklik olur.

Cartalete dedi ki...

rivaldo,

Gol sıkıntıları büyük gerçekten, 5 maçtır 1 tane atmışlar. Beşiktaş 4 kemik savunması, 4 de mücadeleci ortasahayla pek pozisyon vermez gibi. Ki, Pektemek ve Edu da destek verir.

Dediğin gibi, iş hücumdaki esneklikte. Teknik olarak sivrilecek oyuncusu olmayan takımların yaptığını yapmak gerek: Önde baskı... Bunu da yapacak oyuncular bol.

aquila,

Avrupa dönüşünde en ağır kopma da Gençler maçında yaşanmıştı, ona hala yanarım... Ama bu kez ezber bozulacak gibi.

Carvalhal ve takım için son 2 maç şans aslında; ligin en formsuz takımları. 6 puanı cebe koyup, gönül rahatlıyla yılbaşı tatiline gidebilirler...

ozan dedi ki...

tayfur için futbol genel direktörlüğü iyi de, umarım çiftbaşlılık olmaz. carvalhal, ne kadar sempatik görünse de iş disiplininden taviz vermeyen biri... ntvspor'da katıldığı bir programda "yönetim işinize karışıyor mu?" sorusuna lizbon'da buna yeltenen başkana "çok biliyorsan ben bırakayım gel sen yap" minvalinde cevap verdiğini söyledi. fernandes ve guti'yi oynatması için de muhakkak sıkıştırılmıştır ama taviz vermedi.

samsun maçından bir endişem yok ilk yarıda maçı koparsak da 70'den sonra burak kaplan'ı izlesek keşke.

mustafa, bir önceki konuda epey nostalji yapıldığı için aklın halilagiç'e gitti sanırım:)
dinamo kiev'e de 5 puan fark attık:)

Cartalete dedi ki...

ozan,

5 mi? O kadar oldu mu fark ya :) Doğru, içerde kazanmıştık dimi. Golleri Pancu, Ronaldo, Nouma atmıştı hatta... :)

Evet, ben yatayım en iyisi.
( Carvalhal kalsın sonuçta :) )

Cartalete dedi ki...

Bu arada neden fark 4 dedim, onu paylaşmam lazım. Aslında ben de 5 diye biliyordum, ne olur ne olmaz diye gidip gruptaki puan durumuna baktım. "Aaa 4'müş yau" diyip, öyle yazdım.
Çünkü 2.nin puanına bakmışım, gözümüz alışmış. :) Lider çıktık şaka maka, vay arkadaş.

Halilagiç-Hasagiç sürçmesiyle alakalı bir savunmam yoktur. :)

rogerio da silva bobo dedi ki...

Carvalhal için ben halen emin değilim.Tüm sakatlar iyileşince gene şöyle bir kadro çıkarmayacağının garantisi yok.

-----------Cenk--------------
Ekrem--Sivok--Egemen---İsmail
-----------Aurelio-----------
---------Ernst--Fernandes----
--Quaresma--Almeida--Simao---

Carvalhal'ın kariyerine de baktığımızda başarılı olduğu bir kulüp yok ama Koch gittiği her takımda başarılı olmuş.Ayrıca şimdi ki konumumuzu başarılı olarak değerlendiriyoruz ama Daum'un Almanya'ya mahkeme için gittiği 5 maçlık bir dönemde Baya'lı,Stavrum'lu dandik kadroyla bile 5 maçlık serisi vardı Koch'un.Bu sene daha 5 maçlık serimiz yok.Keramet Koch'ta mı,Carvalhal'da mı ben halen emin değilim.

Cartalete dedi ki...

Garantisi yok elbet. Ama Tayfur Hoca'nın bu tip kadrolarla çıkması, Carvalhal'e nazaran daha olası. Final maçında yürüyen Guti'ye 110'da anca müdahale ettiğini unutmayalım.

Şuan öyle veya böyle iyi giden birşey, eli güçlenen bir hoca var. Dengeyi bozmamak lazım.

Aykut Özman dedi ki...

Tam arka 8'li kopyala yapıştır totemine başlıyordum ki az önce kadro açıklandı ve Sivok - Sidnei, Cenk - Rüştü değişikliğine gidilmiş, hayırlı uğurlu olsun, forvet Pektemek, peşinde Ekoko'nun avatarı Veli ile Holosko var, bol şanslar, güzel maçlar..