Gerçekler

Beşiktaşlı oyuncuların genel olarak, şu aralar taraftarlarının topladığı paralarla geçinmeye çalışan rakibinin %10’u kadar maça ilgi duymadığı bir gerçek. Bu durum daha ilk 5 dakikada belli etmişti kendini… Aynı zamanda Carlos’un, maçı getirme çabasında olmadığı da bir gerçekti. Öyle olsa, nizamiye nöbeti tutan iri arkadaş yerine, gol atma şansını en kötü gününde bile cebinde tutan Pektemek kenara alınmazdı. Yani bu maçı ne takım (Fernandes'i biraz ayrı tutabiliriz) hak etti, ne de Carlos. Onu bir kenara yazalım… Ancak asıl üzerinde durulması gereken ve Beşiktaş’ın giden iki puanından ziyade, geleceğini ilgilendiren daha çarpıcı gerçekler var… Almeida tam arafta kalmış bir santrafor. Zaten hızlı ama çevik olmayan ve hareketsiz bir oyuncu olduğu belliydi. Ancak fizik olarak da insanları kandırdığı gün be gün oraya çıkıyor… Bir santrafor hareketsiz olur, ortalıkta gözükmez; ama fiziğiyle rakip stoperleri linç eder, hava toplarında bela olur… Almeida o model bir oyuncu da değil. Ohen gibi, havadan & yerden 40 dakikada bir yakaladığı topu içeriye atma potansiyeline sahip net bir golcü de değil… Üstlüne üstlük, vurdumduymazlık da söz konusu… Kendisinden 40 metre uzaktaki topa da tepkisi aynı, 40 santim önündeki topa da tepkisi (daha doğrusu tepkisizliği) aynı. Piyasa halen Almeida gerçeğinin farkında değilken, elden çıkarmak gerek. Yerine gelen olmasa da olur, olsa iyi olur tabi… Sonuçta borçları kapamanın en iyi yolu gelirleri arttırmaktır. Gelir denince de akla Şampiyonlar Ligi gelir, şampiyonluk denince ise "tartışmasız santrafor" gerçeği...

Simao’nun sahaya kaptan çıkmasıyla irrite oldum, ona değil tabi; bu onun suçu değil. Bu iş bu kadar ucuzlaştırılmamalı. Neye göre veriyoruz bu pazubandı, bayram şekeri gibi bazen niye başkanın cebinden çıkar? Belli değil… Ancak bir de sahadaki gerçek var. Bugün çok silikti, sakatlıktan çıkmış olmasının verdiği bir mazereti vardır elbet. Ancak ideal kadroda Quaresma’nın yedeği olması, futbolun net bir gerçeğiyken; üstelik sezon başından bu yana takıma direkt katkı sağladığı maç çok az iken, kulüp de faturalı hatlardan kontörlüye geçecek kadar dar boğazdaysa, böyle bir oyuncuyu tutma lüksü var mı acaba? Almeida ve Simao’nun yıllık 5 milyon Euro aldığı yerde, fotokopiden kısmak biraz tuhaf kaçmıyor mu?

Quaresma’nın alternatifi olarak Burak Kaplan yeterli olur. Ki bugün 11’de o başlasa, top taşıma ihalesi Pektemek’e kalmayacaktı. Pektemek’in bugün kenar forvetteki kötü izlenimi buradan kaynaklandı biraz da; takımda delicilik rolünü üstlendi Simao’nun bitik halleri sebebiyle… Tabi ki en ideal yeri merkezdir, mevcut kadroda da orası için ilk adaydır her şeye rağmen. En azından, ayağına hiç top değmediği bir maçta bile “gol atar” umudunu yaşatıyor insana… Santrafor alternatifi olarak da, batan gemiden şu Ergin Keleş alınsa; o bile götürür. Bugün sırtı dönük oyunu muazzam oynadı…“Topun kaybedildiği yere pres” olayı sadece İnönü’ye özgü bir durum olmaya başladı. Deplasmanlarda her zaman Manisa’da olduğu gibi “bekle ve vur” taktiği pek işlemeyebiliyor. Ama maça hangi strateji ile başlandıysa, öyle gidiyor. Carlos Carvalhal’le Beşiktaş, takım olma bazında çok önemli yol kat etti. Ama halen “maç içi dokunmalarda” eksiklik söz konusu… Kötü giden hiçbir maçta vites attıramadı Beşiktaş. Geriye düşülen maçların ikisi kazanıldı. Birisi Bursa; kabul etmek gerekir ki piyango bir galibiyetti. Diğeri ise Stoke City; o maçta da takım zaten iyi oynuyordu, değişen şey giren toplar olmuştu. Carlos’la, “kolay kolay geriye düşmeyen Beşiktaş” oluşumu ne kadar bir artıysa, geri düşülen ya da açılamayan maçların gelme ihtimalindeki düşüklük, bir o kadar eksi…

Yine de severiz kendisini. Şu maçtan sonra; Guti’ye, bir zamanlar Fernandes’e, şimdilerde Holosko’ya “haklı olarak” yapılan muameleyi, başkalarına yapılırken de görürsek, bu kayba daha az kızarız. Bir de Gaziantep Belediye maçında; Hasan Türk’ü, az biraz Erkut’u, Muhammed’i falan izlesek; Ankaragücü maçını unuturuz bile…

25 yorum:

ihsan dedi ki...

Ellerine sağlık Cartalete. Abi yazdıklarına ek olarak, skor ne olursa olsun Necip'i almak için son 5 dk beklemesin. Gs maçında girdi, sakatlanana dek geçen 5 dakikada maçın seyrini değiştirdi, Es-Es maçında sonradan girmesine rağmen güzel futbol ve bir asist yaptı. Birde haksızlık oluyor ciddi anlamda. en azından son yarım saati vermeli.
Ayrıca takımın 1.kaptanı Toraman'ın gülüşlerine, Edu'nun hakemi kandırmak niyetiyle kendini yere bırakmasına ayar oldum. Bunlar Beşiktaşlılık değildir. Beşiktaş topçusuna da yakışmaz.
Almedia haftaya da oynarsa, kartları değişir Carlos'la. Ekrem de düşmemeyi bir öğrenmedi gitti. Bu maç sıkıntı olmadı ama gelecek maçlarda defansif anlamda çok sıkıntı verecek.

selo dedi ki...

Almeida ve diğer yazdıklarına katılıyorum.Artık kendisinin kenarda oturma zamanı gelmiştir. Çok laf ettiğimiz Edu bile oyuna girdiğinde kapasitesi dahilinde elinden geleni yaptı Almeida'dan fazla pozisyona girdi.Almeida pas veriyor geçmiyor pozisyona üzülürken top arkasından Mustafa Pektemek'e geliyor ama o halen daha üzülüyor.Mustafa Artık ileri uçta olmalıdır bunu bu maçta artık daha iyi gördük.Birde ben mi çok takıyorum söyleyin bana İsmail ve Ekrem ne yapar? Hadi Ekrem'in kapasitesi bu kadarda. ismail bir ortayı bile 2 kere topu dürttükten sonra yapmaya çalışıyor oda alakasız yerlere gidiyor.Toplasan 2 kere zaten gelmiştir. Bu maçı sırf laubalilikten kaybettik başka birşey değil.Allahtan Playoff varda o işimize yarıyor birazcık. Son olarakta Quaresma'nın bu takım için ne kadar önemli olduğunu herkes görmüştür herhalde.

alper dedi ki...

kendi bakış açıma göre kendi doğrulaırmı yazacağım.yaşım 34.bu yaşıma dekte şu bloglarda yazanlar kadar fitbolun taktik kısmı üzerine kafa yormadım.yedeklerle beraber kadroya baktım aklıma yatan bir kadro ise güzel futbol ve iyi sonuç bekledim.4-3-3,kenar forvet,uzak forvet gibi kavramlara pek anlam yüklemedim.bu zaviyeden bakınca da..
1-bjk gibi takımsanız türkiye liginde her maça çift forvet ile çıkacaksanız.ceza sahasına pektemek veya edu orta ypıp almeida vurmaya çalışmayacak velhasıl ceza sahasına ekrem orta ayapacak içeride ise hem almeida hem pektemek olacak maçın başında.dünkü gibi oyunda ise sonradan oraya eduda girecek.(hakan şükür-arif,elmander-baros,mansız-pascal-dursun-pancu,metin-ali-feyyaz,aguero-dzeko-blotelli vs vs vs gibi)
2-iyi insan düzgün insan vs hikayelerini geçelim artık.gençlerbirliği-samsunspor-galatasaray-ankaragücü maçları tamamen oyuncu değişikleri yüzünden kaybedilmiş maçlardır.daha doğrusu değiştirmemeleri yüzünden.şimdiye dek çok çok az maçta süre alan burak kaplanı 0-0 giden bir bir maçı çevirecek potansiyel ve yetenekte görüyorsan şimdiye dek neden oynatmadın mesela.her maç öncesi mustafa denizli ile görüştüğüne eminim carlosun.87 . dakikada oyuncu değiştirmeyi adet haline getirdi.gs maçında ise 2 oyuncu değişikliği ile maçı tamamladı.
3-almeida ve eduyu zaten saymıyorum.pektemek için ise dolu dolu cevap verin lütfen.çalım atar adam eksiltir diyebilirmisiniz.zımba gibi şuıt çeker mesafe tanımaz diyebilirmisiniz.hava topplarında indirir kaldırır ezer yükselir diyebilirmisiniz.
4-bu puan kaybının tek sorumlusu carlostur.ağır,temposuz hızlı oynamayan ve maç zora girdiğinde yzarın belierttiği gibi çılgın atan gözü karartmayan bir hoca değil.maç başı planı işlerse kazanan bir takımız.maç içinde çarezizliğe düştüğümüzde ise seyirciyiz.
5-simao-almeida umaırm sezonu kapatack bir sakatlık yaşarsınız.kadro dışı bırakılacağınızı ve satılacağınızı düşünmediğim için.

yilmaz dedi ki...

Piyasanın almeida gerçeğinin farkında olmadığını düşünmüyorum. almeida'nın oynayabileceği tek takım (üst düzey tabi) portekiz milli takımı. çünkü başka santraforları yok. (Halen daha postiga birinci alternatifleri. o derece)

box2boxMC dedi ki...

Bilmem fark ettin mi, dk.90 biz hala yerden kısa paslarla ceza sahasına girmeye çalışıyoruz, +4 olan uzatma dakikaları boyunca bir tane ceza sahasına uzun top atılmadı. Bu oyun tarzına özellikle Fernandes takıma dahil olduktan sonra geçtik ve Almeida'da iyice atıl kaldı. Net olarak BJK'nin nokta santraforu pozisyon almasını bilen, hızlı, son vuruşu iyi olan biri yani Pektemek olmalı. Uzun boya, fiziğe filan gerek yok. Zaten o uzun boy olsada sıçrama ve zamanlama özelliği "0" olunca hiçbir faydası olmuyor. Nobre'yi arayacağım aklıma gelmezdi, en azında daha çok pozisyona girer, kaval kemiğiyle filan bi gol çıkarırdı aradan.

Ayrı bi paragrafta Simao'ya; her ne kadar 2 aydır oynamama bahanesi olsada, çok çok kötüydü. Belli olduki takımın durağan oynamasının sebebi oymuş. Ve gözüken o ki, Simao'nun sakatlanması sonucu Q7 serbestliğiyle başlayan, önde basan yapı, Simao'nun iyileşmesiyle eski haline gelecek.

Son bi paragrafta Bobo'ya açmak istiyorum. Bir önceki postta gördüğüm kadarıyla yönetim doğru stratejiyle Bobo konusunda kendini haklı çıkartmıştır taraftar gözünde. Direk paragöz damgası yemiştir Bobo. Şöyle düşünün sizle aynı şirkette çalışan ve sizden daha yeteneksiz ve daha sonra gelmiş biri sizden daha çok maaş alıyor, tamam diyorsunuz bende zam dönemi maaşımı iyileştiririm diyorsunuz. Bekliyorsunuz, bekliyorsunuz tam zam dönemi, başka bi şirketten başka bi odun alıyorlar ve onada aynı yüksek maaşı veriyorlar. E sizde oturup eyvallah ben şirketimi çok seviyorum, ne para verseniz çalışırım mı dersiniz. Kendinizi kandırmayın. Bobo'yu şu takımda olsa en az 3-5 puan fazlamız olurdu. Herkes Bobo'nun gerekli patlamayı gösteremediğinden yakınıyorda kim göstermiş ki. Burak mı? İ.Akın mı? Aydın mı? Bizden giden herkesin performans patlaması yaşadığının herkes farkındadır herhalde. BJK tarihinin en kötü yönetildiği bir dönemde 5 sene boyunca öyle ya da böyle takımı sırtlamıştır. Bobo'laf edenler şöyle bi son 5 sene adamın attığı gollere ve bize yaşattığı sevinçleri hatırlasınlar. Adam atıyor beyler. Neyse fazla uzatmayayım, post dışı bi konuya girdim ama Almeida böyle olduğu sürece daha çok girerim :)
Her zaman hak ettiği değeri alamamış güzel futbolcuların destekçisi olmuşumdur. Eywallah Bobo..

Fly like an eagle dedi ki...

1- Çok ama çok sinirliyim. Almeida- Simao ile kesinlikle yollar ayrılmalıdır. Sezon sonu ilişiklerini kesecekleri gün gibi aşikar iken şimdi beklemek neden?? Mustafa'nın tek başına ilerde olacağı ve geride koşan mücadeleci oyunculardan oluşucak bir orta sahayla mutlaka gol bulunurdu. Herşeyi bir kenara bıraktım. Maçta sanıyorum 10-15. dakikada arasında bir pozisyondu. Kontraya çıkmışız. Üçe üç. Ferdi topu taşımış. Merkezde Almeida'ya top gelmiş. Sol üstünde Mustafa var. Bizim Kalas Almeida vurur gibi yaptı vuramadı. hadi onu anlarım alıştım. Ancak topa sahip olamayınca elle kolla hareket yaptı ve devamında Mustafa pozisyonu bırakmadı ve şut çıkardı sol üstten. Auta gitti gerçi. Ama en azından maçı bırakmadı. Bizim artık her maçta 5 gol atsa da sıtkımın sıyrıldığı kalas hem beceriksiz hem de başkasına dışkı atar gibi eller kollar falan. O anı gördükten sonra benim için zaten hemen paketine konup onu getiren menajerin evinin kapısına konmalıdır!! Ayıptır ayıp. gol atamayabilirsin de sırtındaki formanın bir karakteri var. Onu kaybetmeye başlamışsan hemen git, defolarak mümkünse!!! 2- burak o kadar kaliteli ki Fernandes'e rahatlıkla AMC oynatır. Artık yeri hele de Simao varken mutlaka ilk 11 'dir. Edu'ya kızamadım hatta daha sempatik bulurum sadece kendisini atması ona yakışmadı. 3- Carlos hoca sınıfta kaldı bu deplasman derslerinden sürekli kötü not alan öğrenci gibi olmaya başladı. Birilerinin lig sadece kendi sahanda oynamaktan ibaert değil demesi lazım. Eğer rahatlığı sadece ilk 4 yeter demekse gene birilerinin kuralları suratına tokat gibi çarpacak bir konuyşma yapması lazım. Zira Gs'yi medya ve hakem desteğiyle gene zıplattırdılar. Adamların 8 maç galibiyetinin en az yarısı gene şaibeli. 10 puan farkla playy off'a girerse sen istediğin kadar ilk 4 te yer al Carlos Bey!! 4- Son olarak hiç ama hiç zannetmiyorum ki Çarşamba hasan'ı ya da erkut'u görelim. gene Simao ve Almeida ile başlayacaktır. Gol bulunup belki son 15 dk Burak oyuna sokar. Neyse bu maça dair yorumu da senin maç öncesi yazına saklayalım.ligin sonuncusunu yenememeye, deplasmanlardaki lay lay lom futbol anlayışına çok uyuz olmaya başladım. Yeter artık!!

Pamukk dedi ki...

kırdın kalbimi carvalhal küstüm bu maç notunu kırdım haberin olsun

tannhauser dedi ki...

herkesle aşağı yukarı aynı görüşleri paylaşıyorum.

edu'yla başlayalım, oyuna girdikten sonra yaptıklarıyla benim için maçın adamı oldu. mustafa'nın yapamadıklarını yaptı. oyunu düşünerek oynadı. yeterince hızlı değil ama bu açığını aklıyla güzel kapattı. sadece kendini yere attığı pozisyonda darbe almış olması için dua ettim. atmış kendini. kuddusi'yi de korumuş oldu böylece. rezalet performansını edu'ya verdiği haklı sarı kartla kapatmış oldu. benim anlayamadığım, ilk yarı bitiyor 30 dakika topla oynayan takım 7 faul yapmış. kendi yarı sahasından çıkmayan, topla 10 dakika bile oynamayan takımın faul sayısı sadece 3. bu bile hakem performansını göstermesi bakımından bir ölçü.

mustafa ve simao'yı aynı paragrafta değerlendirebiliriz. zira ikisi de yoktu. mustafa tabi denedi ama olmaması gününde değildi diye açıklanmalı bence. çünkü 4-3-3'ün ön tarafında her yerde daha iyi oynayabilir.

burak da girdikten sonra beklentimin oldukça uzağında kaldı. çizgiyi ismail'e bıraktı kendi içte kaldı. taktik böyle idiyse hata carvalhal'in yok insiyatif kullandıysa çok yanlış. a.gücü'nün ekmeğine yağ sürmek gibi oldu.

almeida allahından bulsun. bu yaştan sonra zıplamayı öğretecek halimiz yok. hani herif kapalıya gelse tezahüratların ahengini bozacak, bacakları üstünde yaylanıp kalacak öyle.

bugün veli yerine necip'le başlansa çok daha iyi olurdu sanırım. veli oyuna bir girdi bir çıktı. süreklilik sağlayamadı.

uzun süredir böylesine hüsran yaşamamıştım

yazılacak, sövülecek öyle çok şey var ki. en iyisi daha yazmamak.

Mete dedi ki...

Maalesef dun cok yavas oynadik. Hemen hemen macin hic bir bolumunde tempoyu artiramadik. Ustelik karsimizda oyunu yavaslatan, yerlerde yatan ya da devamli tekme atan bir takim da yoktu. Duran toplardan da sonuc alamayinca 0-0 kacinilmaz oldu. Dunku beraberligin tek sorumlusu bence Carlos'tur. Oyunda tempoyu artiracak icerden ya da disardan hicbir hamlede bulunamadi. Ya Simao'yu Burak'la 2.yarinin hemen basinda degistirirsin ya da belki bir serbest vurus kazanirim diye macin sonuna kadar hic cikartmazsin.
Neredeyse tum yorumlarda gunah kecisi Almeida ilan edilmis gibi bir durum sozkonusu ki, bana cok adaletli gelmedi.
Genel anlamda cok begendigim bir forvet oyuncusu oldugunu soyleyemem. Ancak dunku maci dusunecek olursak akilda kalan net iki pozisyon var ki (ilkinde Simao, ikincisinde Edu'nun yararlanamadigi) her ikisinin de hazirlayicisi Almeida'ydi. Ben ne yapayim hazirlayiciyi bana ''atacak adam'' lazim dersen o baska mevzu. Ama Almeida her zaman boyleydi. Hicbir zaman cok gol atan bir forvet oyuncusu olmadi ki...

box2boxMC dedi ki...

Cenk

Hilbert-Sivok-Egemen-İsmail

Ernst-Fernandes-Veli(Necip)

Q7-Pektemek-Edu

kanımca takımın ideal ilk 11 i budur, bu takımdan 2 kişi değişmesi halinde dün aksamki gibi hüsranlar yaşamaya kendimizi alıştırmalıyız. q7 yokken oyunu akışkan kılmak açısından eleştirdiğimiz Ekrem tercihinin dün Simao'yu sahada görünce ne kadar doğru olduğunu gördük. Hilbert daha 5-6 hafta daha olmayacağına göre Q7 ile birlikte yukarıdaki kadrodan 2 değişiklik yapmış oluyoruz. Kısaca Ocak-Şubat ayı herkese sabır...

b.a.l dedi ki...

Abi blogu uzun süredir takip ediyorum ve 17 yaşındayım.Hepinizin bildiği cm 3-4'ü oynayarak bu yaşıma geldim denilebilir ve halada oynarım.Ordaki forvetleri görüp, sonra da Almeida'yı izleyince insan ne diyeceğini şaşırıyor.Bahsettiğim ve bildiğiniz bu forvetler tabiki ütopik oyuncular ama madem bu kadar borç batağındayız, zamanında alt yapıda fırtınlar estirmiş Adem Büyük neden alınıp yeniden denenmez ? Bir Temur,Todorov,Kakalov vs. olmasada en azından sisteme uygun ve yabancı değil.Zamanındada burnu sürttüğüne göre dahada fazla katkı vereceği gerçek.Hadi diyelim tutmadı,elimizde patladı; maaliyeti, Almeidanın 2 yıllık maaşı kadar etmez.Onlarıda geçtim en azından yedek kalınca sorun etmez, giden topun arkasından tiyatral faailiyetlerde bulunmaz.

1-2 de sorum olcak :

-Atınç'lı 3-5-2 daha mantıklı olmaz mıydı?Burak'ıda önde başlatarak maçı isteyen oyuncu sayısı da arttırılmış olunabilirdi.En azından Atınç'ın duran toplar için bile denenmesi gerekmez miydi?

-Hafta içi oynanıcak maçta Hasan,Erkut,Muhammed,Burak hatta Alves'in oynama olasılığı nedir? Belki sağdan soldan en azından kadroya giricek 1-2 kişi öğrenmişsindir :)

-Birde bu sene zaten sanırım başlamadan bitti.Play offların mantığını anlıyamadı sanırım hala teknik kadro.Play offlara gidince görevin tamamlanacağını sanıyorlar sanırım :).Önümüzdeki yıl alınması muhtemel Bebe ile gitmesi muhtemel Almeida'lı hücum hattı bu kadar beklentiyi karşılayabilecek mi?

ELpiR dedi ki...

Herkes neden Edu'ya bu kadar yüklenmiş anlayamıyorum..(sözüm meclisten dışarı) Oyuna girdikten sonra yaptığı şeyler beni çok şaşırttı.Evet pozisyonları belki harcadı ama oyuna hareketlilik getirdi.Koşmuyor, hantal dedikleri adam hayatının deparını attı bu maç.Belki bir 10 dk daha olsa şanssızlığını kırıp golü bile atacaktı..En azından adam elinden geleni yüreğini koydu ortaya başkaları gibi iki adım öteye koşmaktan aciz değildi harcamayın adamı.. Bence Almeida -Edu değişikliği olsa ya da maça Edu Pektemek ve Simao (burak)'la başlansa ve forvet mevkinde pektemek olsa her şey daha farklı olabilirdi hocanın kararıdır saygı duymak lazım benim gönlümden geçen bu.. belki benim söylediğim daha da yanlıştır.Hocanın da beklentileri farklıydı tabi böyle olsun istememiştir :)Ben Pektemek adına da Edu adına da çok üzüldüm başkalarının suçlarının ihalesi onlara kaldı.Her şeye rağmen seviyoruz seni Carvalhal :)

Unknown dedi ki...

ILk yaridaki Ankaragucu macinda Sidnei'in mucize kafa golleri olmasa o macta da puan kaybedecektik.. Ligin dibindeki Samsun'da da puan kaybettik. Play off olmasa bugun zirveden kopmustuk, neyse ki play off hesabina gore Gs. ile aradaki puan farki 4..

Carvalhal'i her hafta Almeida seciminden oturu elestirdim artik gina geldi, kiz arkadasim artik soru bile sormuyor, oyle her ortadan sonra yerde kayislarini izliyor.. Bir forvet her pozisyonda bir adim geride kalir mi hic? Maci birakan futbolcudan nefret ederim hele bu futbolcu golcuyse nefretim ikiye katlanir, kardesim sen 90 dakika boyunca full konsantre olmak zorundasin, Mustafa sut atiyor bizimki eli belinde Simao'ya platonik duygu besler gibi gozlerinin icine bakiyor, topa bakacaksin, belki orta yapacakti mustafa belki top kaleciden donecekti ama senin umrunda degilki.. Ibrahim Akin tadi vermeye basladi artik.. Nobre ozlenir mi hic yahu.. Ama bu adam onu basarabildi, baska sozum yok.

Dun 90 dakika boyunca gol diye ayaga kalkmadim, hani golden once golun geldigini hissedersiniz ya, sagli sollu ortalar vurulamayan kafalar, direkten donen toplarda hop oturup hop kalkarsiniz.. Dun bunlarin hic biri yoktu..Birakin onu 3 gun oynasak biz gol atamayiz diye bagiran bir takim vardi.. Sadece Burak oyuna girdiginde biraz heyecanlandim, o da gitti sol icte oynadi orada da zayif fizigi nedeniyle ezildi.. Umarim Carvalhal'in bir taktigi degildir o..

Daha Gs. ve Fb deplasmanlari var, fikstur ikinci yari cok daha zor, ustune boyle sacma sapan klasik Besiktas sampiyonlugu kaybetme puanlari da eklenince hic umutlu degilim.. Su Fenerbahceye fark atmamiz lazim, gorulen o ki i da olmayacak, play off a bizden onde girecekler, oradan sampiyonlugun gelmesi cok zor, ikinci girebilirsek fb gs birbirine girer biz aradan cikari ama o da bu ruhsuz takimla zor..

Simao sen de birak artik..

helldoradotcom dedi ki...

Ilk olarak bitti diye sevindigim bir mac oldu dun. kabız olursunuz da bir turlu tuvalete cikamazsiniz, oyle bir his verdi bana dunku mac. Egemen ve Sivok disinda kimseyi goremedim sahada. Ha bir ara ekrem bir dustu bir kalkti garip garip hareketler yapti, bir de o. Bu maglubiyetin mantikli tek bir aciklamasi olabilir o da oyuncularin parasini alamiyor olmalari. Boyle protest bir sebebi yoksa bu isteksizligin maddi cezasi olmali. Playoff'lu bir sezona siginarak ite kaka gidiyor takim. boyle bir sistemde bile hoca garantiyi elinden birakmayip genclere yer vermiyor. bence kupa macinda gencleri beklemek hayalcilik olur. Hem biraz gercekci olursak boyle istikrarsiz bir takimin da normal sartlar altinda sampiyon olmasi imkansiz. Neyseki playoff var da bakarsiniz bir anda turnuva takimi kimligine burunur bir sampiyonluk yakalariz. son yillarda turkiye kupasi takimi olma yolunda ilerliyoruz, zaten o da olmasa avrupaya gidisimiz 4 senede bire inecek gibi gorunuyor. Ozetle, Egemen, sivok ve biraz cenk disinda dun ben sahada kimseyi goremedim!

Unknown dedi ki...

Aga Acetonun dedigine gore Juve Amuri ve Toni'nin biletini kesmis, en kotu su adamlardan birisini kiralasak.. Adamlar hem Italyan hem sert ligin mabedinden geliyorlar..

Toni en kotu her topa bacagini, dalagini, omzunu sokar, defansi ilallah ettirir, gol atana kadar suluk gibi yapisir birakmaz.. Gol kacirir ama en kotu atmak icin de her turlu savasir..

Amuri cok daha tekniktir ama kanda biraz Brezilya genleri oldugundan burada son yillarinda dagitabilir kendini, bizim kavaktan daha iyi golge yapar ama :)

BJK4EVER dedi ki...

@alper

Schuster'le ilgili goruslerinden dolayi kanim istinmisti, simdi yazdiklarina da tamamen katiliyorum. Ozellikle 1. madde cok dogru, son yillarda TR liginde tek forvet veya 4-3-3 ile sampiyon olmus takim yok. GS bu sene basladi iste perisan oldu, klasik 4-4-2'ye dondugunden beri kazaniyor. FB gecen sene bir ara Alex'i yedek birakip denedi, baktilar olmuyor eski sisteme donduler, 17'de 16 oldu. Gerets'in GS'si, Zico ve Daum'in FB'si, hepsi cift forvet ile sampiyon oldu (Alex forvettir orta saha degil). Sadece Denizli doneminde 4-3-3'e yakin birsey oynadik, ama onda Holosko baya forvet olarak oynuyordu, sag acik degil.

Hangi macti bilmiyorum, ama bir mactan sonra yazmistim. Evet iyi futbol oynuyoruz, topa baski yapiyoruz, oyun kuruyoruz, sisirmiyoruz, iyi pas yapiyoruz, pozisyon oyunumuz cok cok iyi, ama ceza alanina adam sokamadikca 65% topa sahip olma orani ve mac basina 1-2 pozisyon normal oluyor. Elinde Almeida ve Pektemek gibi 2 safkan forvet varsa ve Quaresma yoksa 4-4-2 oynayacaksin arkadas.

Cartalete dedi ki...

b.a.l,

Hiçbir fikrim yok kupa maçında hangi genç oynar, ya da oynar mı bilemiyorum.
Atınç'la 3-5-2 biraz fantazi kaçardı ama sistem konusunda esnek olmak lazım. Dün Ankaragücü'nün merkezden geçilmeyeceği, ancak kenar ortalarla etkili olunabileceği ortadaydı. Bu akınları da sadece Edu yapabildi.

Mete,

Şahsım adıma, Almeida eleştirisi günlük değil. Dünün ihalesi ona kalmaz sadece. Ama başlıkta olduğu gibi, artık Almeida'nın ideal bir santrafor olmadığını gerçeğinin farkına varsak iyi olacak.

asvalttaicenler,

Amauri, Almeida gibi yalandan fizikli bir oyuncu değil. Hava ve kafa hakimiyetine sahiptir, sırtı dönük oyunu da bilir. Hatta, sol çaprazdan içeri kat ederek attığı goller de vardır. Öyle çöp olacak bir adam değil aslında. Eğer fiyatı aşırı düşmüşse, her ne kadar sevdiğim tarzda bir forvet tipi olmasa da; gelişine hayır demezdim. En azından etkili olduğu tarafları var. Nötr değil...

Adsız dedi ki...

ALmeidayla alakali gorusune kesinlikle katiliyorum. Adamin umurunda degil gibi oynuyor. Aman yensek ne olur kaybetsek ne olur gibi. Birde buldugu pozisyonlairda atmiyor ya adami cildirtiyor. Kesinlike Pektemek merkezde oynamasi lazim eger tek forvetle oynaycaksak. Tamam Almeida icin buldu mu atiyor diyoruz yaa son haftalarda onuda yapmiyor yada yapamiyor. Dunki macta 3 iyi orta/pas geldi 3nude dokunamadi. 1. Fernandesin sol ayagiyla ceza sahasina gonderdigi pas(Pektemek oyunda olsa kesin gol olurdu). 2. Edunun guzel ortasi, Ankara defansi ters bir mudahalede bulunmustu. 3. Ernstin ortasi.
ucundede topa dahi dokunamdi.

Mayor dedi ki...

Almeidanin gunah kecisi yapilmasini hakli bulmuyorum. Besiktasin oyn sisteminde Almeidadan yararlanabilecek bir duzen yok ki. Attigimiz gollerin nerdeyse hepsi duran toplardan dolayisi ile takim icerisinde herkesin gol atma sansi var cenk dahil.
Onun disinda Quaresma olmadigi zaman kanatlar nerdeyse hic kullanilmiyor. Dunku macta kac tane olumlu kanat akini yapildi sayabilirmisiniz?
Takimin tek yaratici oyuncusu Fernandes gibi gozukuyor(yaratcilikta Gutiden asagi tutarim) onunda yapabildigi tek sey ortadan paslarla pozisyon yaratmaya calismak, ki kalabalik defans kurgusunda hicbir ise yaramiyor.
Simao gununde olsa, Pektemek kanatta is yapabilse, Ekrem ve Ismail yaptigi bindirmelerde topu akillica kullanabilse, Ernst bir kere olsun ceza sahasinin icine topu gonderebilse Almeida'nin suratina tukurun. Ama bu yazilanlar insafsizlik.
Dikkat ettim, bu tip elestirileri yapanlar futbol mazisi ve bilgisi olmayan bir kac yazar, Reha Muhtar ve adini simdi hatirlamadigim bir iki yazar daha. Metin, Sergen veya bir baskasi cikipta Almeida kotu oynadi demiyor ama bizim gunah kecisi cikarmaya bayilan taraftarimiz aninda bu Reha muhtar tarzi cigirtkan yazilari benimseyiveriyor.
Mustafa kusura bakmasin ama tek adam olacak kapasitede degil. Almeida ile birlikte ileride oynamasini isterim hic olmazsa Almeidanin topu indirecek biraz daha golcu birisi olur cevresinde ama tek basina yada kanatta fos.

rivaldo dedi ki...

Dünkü maça hoca sakatlıktan yeni dönmüş Simao ve formsuz Almeidayı ilk 11 başlattı.Sakatlıktan dönünce Quaresma da ilk 11 de olacak.Carvalhalin sene başı yaptığı hatadan sakatlıklardan bağımsız olarak döndüğünü düşünmüştüm.Fakat dünkü seçimler öyle olmadığı kanısı uyandırdı bende.Son 10 haftadır takımı sürekli olumlu anlamda geliştiren hoca Carvalhal.Dünkü maçta ve daha öncekilerinde hepimizin gördüğünü görememesi imkansız.Ben bu durum arkasında Carvalhalden bağımsız sebepler olduğunu düşünüyorum.(Yönetim,mendes,Tayfur Havutçunun isteği ya da oyuncuların tepkisinden çekinmesi.)Bu da sinir bozmak için yeterli.

Furbolda artık en önemli etken takım olgusu.Dün Ankaragücü bunu güzel bir örneğini gösterdi.Takım oyunu içinde araya 1-2 tane 16 17 yaşında oyuncu serpiştirselerdi, eminim yine sırıtmazdı.Bu cesareti onlar rahatlıkla(Ankaragücü dışındada) gösterebilirken, bizim çok daha üst düzey iskelet isimlere sahip olduğumuz halde diğer oyunculara şans veremememizi anlamıyorum.

GBB maçı seyircisiz oynanacak.Son zamanlardaki taraftarı düşününce oyuncu kazanmak için bundan iyi fırsat olmaz.Carvalhal artık yapsın bir güzellik.(Tabi önce antremanlara alması lazım.)

Unknown dedi ki...

Belirttigim gibi Amauri Toni'den cok daha tekniktir ve Besiktas'a daha cabuk uyum saglayacaktir fakat yasam tarzi sorun cikartabilir yoksa Fernades ve Q7 nin her ortasinda gol diye ayaga kalkma ihtimalimiz var ve Pektemek'in ortada kanatlarda Q7 ve Amauri yapma ihtimalimiz de var.. Bir kere muthis kafacidir, ceza sahasinda top ayagina geldiginde beklentiye girersiniz, olmayacak goller atar, umit karan gibi her yerden dener, ritmini buldumu tutulmasi cok zordur. Dil sorunu yasamaz vs.. Tek sorun portekizli olmayisi ve Menajerinin mendes olmamasi.. Oysa yas 31 daha iki yil o ozellikleriyle turkiyede "iyi" is yapar.

Cartalete dedi ki...

Mayor,

Eleştiri odağın hangi kesim onu tam bilmiyorum ama buraya yazdığına göre, biraz üstüme alınabilirim sanırım. Öncelikle şunu belirteyim: Hayatımda Reha Muhtar ne demiş diye merak etmedim, özellikle de konu futbolsa. Zaten kendisi, bu ülkede forvetsizlikten dolayı ilk kez 4-6-0 sisteminden örnek sunan Del Bosque'yi (Parma deplasmanı) "niye forvet yohh!!" diye kovdurtmasıyla, ayrıca bir yer edinir bende... Ayrıca, genel olarak da spor yazarı okuma gibi bir hobim yoktur. Sadece Ali Ece gibi, uslup olarak farklı insanları dinlemeyi & okumayı severim. Buraya düşen yorumlar bana yetiyor açıkçası farklı görüş olarak. Kendi açımdan da, sadece gördüğümü yazarım; her hangi bir etkileşim söz konusu değil.

Almeida'ya bu maçlık bir tavrım olmadığını daha önce söyledim; genel olarak, Beşiktaş'ın ideal düzenine uygun bir santrafor değil. Almeida'ya ideal düzen kurulsa (kanatlardan güçlü gelen bir takım) buna değecek bir santrafor da değil... Bu sezon iki kafa golü var, ikisinde de savunmanın arkasında vurdu. Yani, pozisyon alıştan önce yapılan ortaların bir getirisiydi. Ayrıca hava topunda üstün bir oyuncunun; en azından bir tane ön direk koşuşuyla yaptığı bir golü (bu sene hiç yok, geçen sene sadece Kayseri'ye attı o tarzda) ve savunma arasından yükselip etkili olduğu bir adet pozisyon olur. Ki bir maçlık değil, sezonu baz alıyorum... Ankaragücü maçında da bir kez kafa şutuyla etkili olduk, orada da Almeida sağolsun ıska geçti de arkadaki defans köşeye vurdu topu, kaleci zor çıkarttı.

Ayrıca burada Almeida'dan rahatsız olan insanların satır arasında, Edu'ya yapılan hak teslimi söz konusu. Yani basının gazına gelebilecek bir kitle, Edu'ya da sallama odaklı olması gerekirdi... Ama demek ki ortada daha belirgin gerçekler var Almeida ile ilgili

gökhan dedi ki...

takımdaki portekizli sayısı arttıkça oyuncu kalitesi yükseliyor ama oyun kalitesi düşüyor. sanırım temel problemimiz bu. portekizlilerin çoğunun olmadığı dönemde takım iyi giderken umutlanmıştık, carvalhal'de olanı biteni görmüştür, portekizlilere bağımlı olmadığımızı fark etmiştir, artık bunları banko oynatmaz demiştik ama fark etmemiş demek ki. ya da saha dışı olaylar var... açıkçası quaresma'da dönünce 11'deki yerini alacaktır diye düşünüyorum. umarım yanılırım ama dünkü maç büyük hayalkırıklığı yarattı. hani oynanan oyun bi yere kadar ama oyuncu tercihleri tüm hevesimi kırdı. carvalhal için büyük eksiydi maalesef.

yukarda 4-3-3 muhabbeti dönmüşte, aslında fikir doğru ama bunun sebebi 4-3-3 değil bana göre. sorun 4-3-3 için uygun malzemenin olmaması. yani oyuncular birbirini tamamlamıyor. almeida dışında ceza sahasına giren adamımız yok, bu da gol için büyük engel. ne kenardaki adamlar içeri girer, ne de orta sahadan dalış olur. ernst bi kere girdi gençlerbirliği maçında, gol oldu. bir de geçen sene kupa finalinde quaresma'nın golü. bunların daha fazla olması lazım ama oyuncu tipleri böyle değil.

holosko tamda bu yüzden çok önemli bi oyuncu aslında. şu uzak forvet oyununu türkiye'de kendisinden daha iyi bilen biri yok. koşuları, dalışları mükemmel ama top ayağına geldiğinde mala bağlıyor. mala bağlamadığı sezonda da şampiyon olduk işte. ki o sezon da 4-3-3 oynamıştık ama ceza sahasında hep fazlaydık ve hemen herkes skora katkı yaptı. hani bobo'yu, holosko'yu geçtim; tello, ernst, yusuf, ekrem, serdar özkan... herkesten katkı geldi. o yıldan beri bu denli katkı gelmiyor ve sıkışıyoruz hep.

bu transfer dönemini bilmem ama önümüzdeki transfer dönemi bittiğinde simao ve almeida ile yollar ayrılmış olmalı bana göre. şu bebe'yi bi göreydik sezon bitmeden, eti budu nedir anlayaydık iyiydi. eğer bahsettiğimiz uzak forvet işini hakkıyla yapabilecekse iyi bir santrafor ve ceza sahasına dalıp çıkan bir orta saha oyuncusuyla ile takım tam kıvamını bulur.

onkaplan dedi ki...

pek değinilmemiş ama hakem berbat bir yönetim gösterdi.. ben stattaydım, çıplak gözle daha iyi anlaşılıyor yaptıkları... ceza sahası yakınında yöresinde hiçbir faulu çalmadı adam, ki bu maçta tek umut duran toplardı...

bahane bulmak gibi oluyor ama bir de bu yönü var maçın...

enorton dedi ki...

@BJK4EVER

İlk cümlene sesli güldüm dotum :)Blog yorumcuları olarak bir dernek kuralım arada piknik falan yapar, tanışır kaynaşırız :) Herkesi az çok tanır gibiyim. Alperin Schuster hakkında yazdıkları arada aklıma geldikçe hala gülerim mesela...

Hakem berbat değildi bence çünkü sahada hakem yoktu. Bu adam hakem falan değil, futbolla uzaktan yakından alakası yok. Her pozisyonun içine etti. faul vermesi gereken bir çok yerde hesapta avantaja bıraktı. Lan neyin avantajı? Bize zaten en avantajlı durum duran top. Fernandesin zaten kafası attı bu yüzden, iyice çemkirdi durdu hakeme. Biraz da kart versin istedi ama onu bile veremedi.

Carvahal malesef hayal kırıklığına uğrattı yine. Simao direk 11 başladı ve sahada dökülürken o oyundan öncelikle tek gl umudumuz Pekteme'i aldı. Ha Pektemek iyimiydi hayır o da berbattı ama Simao ve Almeida'dan daha gole yakın adam. biraz Semih gibi sanki, sonradan girince daha etkili oluyor.

Bariz yaratıcı oyuncu eksiğimiz var. çalım atan, adam geçip şut çeken ya da orta yapabilen oyuncumuz yok. Ya da var ama denemiyorlar. Bütün yük Fernandes'te. Pektemek bütün topları ezdi. Almeida ruh gibi gezdi, Simao zaten hiç yoktu. Edu girince bişeyler yapmaya çalıştı ama olmadı. Holosko nerelerde ben de bilmiyorum? Bu arada Bobo ülkesinde, Delgadoda araplara futbol öğretiyor. Tayfur menajerlerle geyik yapıyordur, başkan FB nin haklarının peşinde... Evinde izleyen taraftar ve Hilbert kumandayı parçalıyorken, Simao ve Toraman kenarda şakalaşıyor. Buarada 2-0 dan maçı 4-2 ye getiren GS de yedekler her golde sevinçten sahaya dalıyor...