Kurabiye Canavarları

Bugün elenmek için ideal bir gündü açıkçası. Gündüzdü, deplasmandı, zemin oldukça sertti (top fazla sekiyor, kontrolü zorlaştırıyordu. Normal bir saha olsa Hilbert'in topu goldü zaten), karşı tarafta maçı daha çok umursayan bir takım vardı, tam aksine Beşiktaş’ta ise oyuncuların çoğu “ne gerek vardı şimdi bu maçın?” kafasındaydı. Ve Boluspor Beşiktaş’ı eledi… Bu cümleyi kurmak değil de, okurken artık şaşırmamak asıl can sıkıcı kısım olsa gerek…Holosko, “mezarcılık yapıp, Hilbert’in golüne atlamayayım” diyip; kazara faydalı olacağı tek pozisyonda da topu takip etmedi. Sonradan Pektemek, bir pozisyonda gol atayım derken 8 kilo verdi. Penaltı + kırmızı olabilecek bir pozisyon da var, hani çarpma gibi gözüküyor ama o topa o şekilde yatmak, olağan bir pozisyon değil. Velhasıl tur gelebilirdi de… Ancak, madem bu kadar as kadro ile çıkılıyor; di’li veya miş’li ekleri barındırmadan bu tur gelmeliydi. En azından, 2 metrelik Bolu stoperi arkasındaki Pektemek'e top şişirmekten başka bir planı daha olmalıydı takımın... Aksi halde Carlos’a, maçı ciddiye almayacakları alenen ortada olan bu kadar as adamı niye oynattın, tescilli bela İBB deplasmanı öncesi de "3 günde maç" temposunu bozmadın? Derler, ben diyeceğim mesela şimdi…

Full yedek de çıkmaya gerek yoktu zaten; tamam, stoperleri bozmamak hatta Hilbert’in maç kondisyonunu arttırması için onu da oynatmak doğal. Ki, maçı tek ciddiye alan adam oydu belki de… Lakin, geçen maçta 3 dakikada yine bir ters kademeyle gol yedirmeyi başarmış; bu yıl bilmem kaç kere vasatın altında bir bek bile olamayacağı tescillenmiş Ekrem seçimi nedir? Orada bir Caner Turp olsa, fena mı olurdu? En azından ayağı düzgün bir beke sahip olurdu Beşiktaş. Aut çizgisine 20 santim varken, adamın solundan atıp – sağından geçmeyi denemeyecek kadar da oyun zekâsına sahipti Caner…

Çok iyi bir maçı geride bırakmış, dinlenmeyi hak etmiş Fernandes yerine Hasan Türk’ü görseydik mesela? Zemin, memin dinlemeden (kendisini Bakırköy BLD sahasının bataklığında oynarken de gördüm, aynı çizgisini koruyordu) orta sahada baskı yapacak bir isminiz olurdu; Fernandes de sahanın içinde değil, evinde dinlenirdi mesela haklı olarak…Hücumda da, sene başından beri 11 çıkmayan Burak, Akyüz olabilirdi Pektemek’in etrafında. Burak, böyle bir fırsatı yakalayınca topun daha bir kıymetini bilerek delicilik görevi yapardı. Akyüz'le de; her türlü topa ayak, kafa, böbrek sokacak adam sayısı ikiye çıkardı ceza sahasında. Ve Quaresma – Simao’lu bir düzenin olmadığını 89. kez görülüp; Simao’yu mecburen önce orta sahaya, sonra sol beke doğru gezdirmek zorunda kalınmazdı… Neyse… Kısacası, bu maçta rolanti oynayacağı apaçık belli olan oyuncuları yedek ve gençlerle değiştirmekle çok şey kaybedilmezdi, belki kazanılırdı. En kötü ne olurdu? Elenirdi Beşiktaş, tıpkı bugünkü gibi… En azından elenmenin yanında, “ama Hasan ne top oynadı be…” diyorduk şimdi belki de.

Zaten böyle maçlarda as kadroyla çıkmak daha büyük risktir, yedeklerle kazanmak daha yüksek olasılık. Zamanında Salih diye bir sağ açık vardı Beşiktaş’ta; yağmurlu bir havada oynanan Üsküdar maçında Scala onu oynatmış, o da Beckham’a bağlayıp 3 asistle Fazlı Ulusal'a hat-trick yaptırmıştı mesela… Carlos’a birçok konuda katılmasam da hak verebilirim ancak şu “gençlere kurabiye dağıtmam!” lafına uyuz oldum açıkçası; hala da öyleyim. Çünkü onun açılımı “sadece hak eden forma giyer” gibi bir şeydir. Ama ben bu durumda sahada bir sürü “kurabiye canavarı” görüyorum? Yahu şu Hilbert bile zor girdi takıma, unutmadık o günleri…

Neyse. Fenerbahçe alsın kupayı da, şu 30 sene geyiği bitsin. Ben bile sıkıltım çünkü. Beşiktaş kupa alıyor, sabaha kadar "30 sene oluyor??" sesleriyle inliyor ortalık... Pazartesi, Olimpiyat geleneğini bozup öyle gelin madem.

19 yorum:

pascal dedi ki...

teknik heyetimizin bolusporu hiç izlemediği belli ki stoper Veli Kızılkaya'ya rağmen top şişirmeye çalıştık,oysa onun yavaşlığından faydalanmak daha mantıklıydı.madem seneye yeni bir yapılanmaya gidilecek, Alp Ergin'i ve Ferhat Kiraz'ı alsınlar Beşiktaş'a.bu söylediğimi sadece bu maç üzerinden söylemiyorum, Bolusporun neredeyse her maçını tribünden izleyen biri olarak söylüyorum.Alp Ergin bizdeki Ekrem Dağ gibi tam bir joker kanatlarda.Ferhat Kiraz da Simao'yu rahat keser, aratmaz bile

ihsan dedi ki...

Geçen seneki TK gruplarında 1-0 yenildiğimiz Gaziantep Belediye maçı ile aynı oldu. O maç sonrası yazısını yayınlasan bile kabulümdü. Carvahal'ı savunmuyordum uzun zamandır. Artık karşısındayım. M.Demirci geçen sene süre alırken, bu yıl daha hiç oynamadı.


@Pascal Ferhat'a gerek yok sanki Erkan Kaş ondan daha iyi bence.

ihsan dedi ki...

Mustafa Abi, şu yazıyı okudun mu ? Bir yorumun var mı ? http://123golyetmez.blogspot.com/2012/03/stratejik-dusunce-ve-dogru-kararn-onemi.html?spref=tw

Fly like an eagle dedi ki...

Kesinlikle her cümlene katılıyorum cartalete..

Gural dedi ki...

Asil Carlos'a benden kurabiye yok. Bizi Ekrem, Holosko izletmeye mahkum edip, gelecek adina, gencler adina hic bir "girisim"de bulunmadigi kocaman bir sezon!! Altyapinin basinda olsaydi kac senede ne cikardi bilemiyorum. Mucadele etmeyen, zevk vermeyen, isik vermeyen bir takim..

enorton dedi ki...

Daha maç başlamadan kadroyu görünce sinirden deli oldum. Malubiyete hiç üzülmedim bile, hatta hayırlı bile oldu. Ben gençlere bu kadar negatif ayrımcılık yapan bir hoca daha görmedim bugüne kadar. Denizli bile bundan iyiydi. Necip'i, Atınç'ı takıma sokmuştu. Rıdvanı, Onuru transfer etmişti.

Artık sıkıldım herşeyden, pazar günü yeni başkanımız gelsin de yeni bir başlangıç yapalım...

Bukan dedi ki...

Öncelikle Mustafa sana bir e posta attım bir kaç hafta önce okudun mu ?. Sonra maça gelirsek ben artık Holosko ve Ekrem'i görmekten yoruldum hoca yorulmadı Mehmet Akyüz Burak Alves Muhammed Demirci bu adamları ne zaman koyacak takıma sıkılmıyor mu sürekli maça etkisi sıfır adamları koymaktan. Holosko ve Ekrem yüzünden kaç maç heder oldu görmüyor mu hoca ? Disiplin disiplin dedik Queresma yine takımda kardeşim 2 maç oturt Simao ile kenar forvetleri değiştir Burak Mehmet Akyüz yap hani adamlar her maç belli standartta oynasa diyicem ki hoca haklı bu sene Portekizliler de bir iş yok Fernandes harici Holosko Ekrem de bonusu o zaman nerde bu formayı hakedene verme. Tamam maç fazla oynadık takım yorgun ama bazı adamlar klübede paslandı. Benim içimde Carlos ile ilgili Portekizliler gitse bir kaç takım oyuncusu ile birşeyler yaparız diye düşünüyordum ama 13 futbolcu ile ligi bitir sonra da diğerlerine hiç şans verme sonra yorgunluktan bahset. Hocaya dere tepe düz git 10 gün kadro dışı sonra 11 Mehmet Akyüz'ün yerinde olsam hocayı döverim ki takımda oynasın

fkerim dedi ki...

abi artık yorum yapmaya bile üşeniyorum sen satır satır yazabiliyorsun. valla helal olsun. artık takımın elle tutulur bir tarafı bile kalmadı benim için cidden hiç bir umudum yok. durum o kadar vahim ki sürekli hatalar yapmasına ve geleceğe dönük hiç bir çabası olmamasına rağmen sırf sempatik diye bi adamı savunduk aylarca. artık takımın şöyle sağlam bi dibi görmesini istiyorum belki böylece tüm pislikler temizlenir.

Cartalete dedi ki...

ihsan,

Okudum şimdi. Süper... Özellikle "karar alma" konusundaki ısrarı çok önemli. Bence de bir oyuncuyu büyüten en önemli etken karar almadır. Necip'in de sıkıntısı bu mesela. Doğru karar alamıyor bazen, o yüzden diğer önemli özellikleri de törpüleniyor.

Sergen'e şutu öğretme olayı da ilginçtir. 94-96 yılları arası öldürücü bir adam olmuştu Sergen. Hatta son döneminde o şutları bırakmıştı, ben de kendime hep neden diye sorardım...

Bukan,

Bana mail gelmedi maalesef.

Basar dedi ki...

Hiç hoca değiştirme yanlısı değilimdir ama Bolu'ya yenilen hocanın Beşiktaş'ta işi olmaz! Süper lig takımına elenirsin eyvallah ama Bank Asya 6.,7.sine eleniyorsan gideceksin!

Çıkardığı kadro yüzünden bu hafta sonu muhtemelen İBB'ye de puan kaybedeceğiz. Bu adamların maç yapmaktan iflağı kesilmiş, bıkkınlık gelmiş, sen hala aynı adamları kullanıyorsun 1!
Bıraktım genç takımdan adam oynatmayı, as takımın yedeklerini bile oynatmıyorsun 2! Bolu'ya karşı bile oynayamayacak kadar kötüler mi?
Bolu'ya bile tek forvet ile çıkıyorsun 3!

Biz bu gidişle play off'ta sonuncu olup, 5. ile oynayacağımız maçı da kaybedip seneye Avrupasız kalırız!Ben artık bu hocayı istemiyorum. İpliği pazara çıksın! Kimse de kusura bakmasın!

tannhauser dedi ki...

serpil hamdi tüzün'ün yazıları gerçekten de çok dolu ve felsefi alt yapısı olan yazılar her zaman. hani sanki futbol üzerine değil de sanat üzerine yazar gibi. bir beşiktaşlı olarak o'nu düşününce, altyapı geleneğimizin kaçta kaçı bu adam acaba demeden edemiyor insan. bu vesileyle "sergen teknik direktör olsuncular"a da bir iki laf etmek istiyorum. gerçi burada yorum yapanlar arasında görmedim öyle kimseyi ama. sergen'in garip bir kişiliği var hiçbir şeye ve hiç kimseye bağlılık duymuyor sanırım. ntv'de bir programda, kaan kural yetenekli oyuncuların çalışması gerektiğinden filan bahsediyordu. işte teknik direktörlerin yetenekli oyuncular üzerindeki etkisi vs. sergen kaan kural'ın sözünü kesti ve "yea adam zaten yetenekli, bunlara bi' şey veremezsin, gazı verip oynatacan" filan gibi bir yorum yaptı. sergen'in sergen olmasında tüzün'ün katkısını biz bile fark ederken, yaptığı ekstra çalışmaların kendisine katkısını göremeyecek kadar basiretsiz bir insan olabilir mi yahu? bence sergen alaman altyapısı bile alsa sergen'den bir adım ötesi olmayacaktı. her neyse ya. bana ne sergen'den. ben mi düşüneceğim. beşiktaş gitti elden. isimleri eledim. haydi eyvallah.

rivaldo dedi ki...

Galatasaray A2 maçını izledim az önce.

Bebe nin fiziği ve tekniği gerçekten iyi.Ama pek fazla zorlamadı kendini.Yeteri kadar kondüsyonu olmadığı belli.

Genel olarak hücumda Muhammed ve Erkutun olmaması sonucu yaratıcı oyuncu eksikliği vardı.Genelde Kadir ve Ömer Faruğun atletik hızlarını kullanarak bireysel yetenekleri üzerinden pozisyon bulmaya çalıştık.Ali İhsanda bu iki oyuncuya iyi servis yaptı.Ama Muhammed olsaydı muhtemelen Kadir ve Ömer Faruk çok daha fazla pozisyon bulurdu.

Bugün maçı Tayfur Havutçu ve Carvalhalde izlemiş.Hasan geçen maçta Rizeye karşı nasılsa bugün karşısında Yekta ve Serkan Kurtuluş varkende aynıyıdı.İki oyuncuya karşı ortasahayı domşne etti.Defansif olarak Yektayla girdiği çoğu mücadeleyi kazandı.Takımın tüm organizasyonu onun üzerinden kuruluyor.Gs ortasahası iyi pres yaptığından oyunu genelde geriden kurmaya çalıştı.Bu yüzden hücumda çok fazla görünmedi.(daha doğrusu bitirici pas denemesinde çok fazla bulunmadı.Ama bu maç özelinde Yekta dahil sahadaki en iyi oyuncuydu.A2 liginin kalitesi belli, ancak şu maçta da iki hocayıda etkileyememişse altyapıya bakışın gerçekten yüzeysel olduğunu düşünürüm.Maç içinde sürekli en doğru tercihi yaptığını düşünüyorum.Pas aldıktan sonra sürekli boşa giderek maç içindeki etkinliğini sürekli kılıyor.Zaten topla buluşma sayısı diğer oyunculardan çok daha fazladır.Kesinlikle bu ligden daha fazlasını hakediyor.

Atınç Mehmet Batdala havada ciddi hakimiyet kurdu.Ama defanstan çıkarken çok fazla gereksiz top kaybı yapıyor.Bu pek aşılamayacak bir problem değil tabi.

Fikret Ormanda maçın bir kısmını izlemiş.Zaten amacınında maçı izlemek değil oraya giderek altyapıya önem vereceğini göstermek olduğunu da açıkça belirtmiş.Ben bu konuda önümüzdeki dönemden umutluyum.

naap canya dedi ki...

özeti bulamadım ama şurada kısa bir video var. carlos da kesin bebeyi izlemeye gelmiştir.

http://www.sporxtv.com/futbol/Genel/ne-bebe-ne-de-mehmet-batdalSXTVQ32872SXQ/?utm_source=haberlercom&utm_medium=spor&utm_content=daily&utm_campaign=IcerikPaylas

ELpiR dedi ki...

Merhabalar :)

Bugün basında gördüğüm haberlerde Fikret Orman'ın gelmesi halinde takmın başına Slaven Bilic'i getirmeyi düşündüğü yazıyor.Acaba gerçeklik payı var mıdır cidden merak ediyorum...Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz neler ? Bence Fikret Orman yerli bir hoca düşünüyor ve bence yerli olucaksa Mehmet Özdilek çok iyi bir seçim olur.Bilic'e de hayır demem :D Ama başkan sürekli disiplinden felan bahsedince de aklıma bir isim daha geliyor hatta direk o geliyor Felix Magath..

Cartalete dedi ki...

Bilic, karizmadır, modern de futbol oynatır. Ama kulüp takımını alıp götürmek başka olgular. O yüzden bilemiyorum. Şifo'yu tercih ederim ben de. Ama Bilic'e de "nereden çıktı?" demem.

Carlos ve gençlerle alakalı şöyle bir merakım var. Acaba Necip, geçen yıl A takımda gayet süre almış bir oyuncu değil de; halen A2 takımında daha fazla oynayan biri olsa, acaba alıp oynatır mıydı? Bence Hasan'la aynı kaderi paylaşırdı.

borasahin dedi ki...

Merhaba,

Ben de dunku GS-BJK A2 macinin ilk yarisini seyrettim. Gece gec oldugu icin tam alici gozlerle seyredemedim ama benim de bir iki gozlemim oldu.

- Bebe'nin hizini gecen seneki Bursa macindan hatirliyorum. Hizli denilen Ibrahim'i katlamisti. Cabuk ve atletik bir oyuncu, topla iletisimi iyi ve esnek, bu konuda bir Holosko gibi koseli degil. Amma velakin sirti donuk oyunu yeterince iyi degil. Dunku macta GS'nin orta saha yaklasmali savunmasi Bebe'ye adim attirmadi.

- Bebe'nin yerine oyuna giren Ali Ihsan seyrettigim 10 dakikalik bolumde sirti donuk oyunu ile fark yaratti. Sirt donuk rakipten kurturip bir iki bilesik hareket ile solda Kadir Ari'ya attigi isabetli top birinci sinifti. Bir diger pozisyonda Bebe'nin alamadigi hava topunu aldi. Ali Ihsan gercekten gorunmez kahraman gibi. Cok seyretmedim ama bence A takima en yakin bir iki oyuncudan biri.

- Dunku macin ilk yarisinda GS daha iyi ve tehditkar gorundu. Tam saha presleri etkileyiciydi. Bir de bizim oyuncular Mehmet Batdal ile eslesemedi, fizik olarak ustunlugu vardi.

- Hasan Turk savunmanin onundeki ilk oyuncuydu ve butun toplari o kullaniyordu. Biraz soluna dogru Mertcan vardi. Aslinda Mertcan'in pas teknigi iyi gibi. Oyun gorusu de fena degil. Bilesik hareketleri yeterince hizli gorunmedi, bazen pozisyonlari riske edecek kadar rakiplerin alanina sokar gibiydi. Erim'i bir macta gormus ve begenmistim, takimin pas istasyonu gibiydi, dunku macin ilk yarisinda begenmedim.

- Omer Faruk Ozgen pek gorunmedi.

- Kadir Ari Omer Faruk'a gore daha fazla topla bulustu ama GS'nin sag beki Huseyin ikili mucadelelerde daha iyiydi, yine de bir pozisyonda Kadir Ari sol ayagi ile guzel top kesti. Kadir Ari'nin topla iletisimi iyi ve anladigim kadariyla duran top becerisi var, mesela soldan solo ayagiyla vucuduna gayet iyi sekil verip, guzel top kesiyor. Bence Kadir'in uzerinde durmak lazim. Git-gel yapabilen, cabuk, hizli, topla iletisimi iyi bir oyuncudan bahsediyoruz. Shuttler tarzi bir orta saha oyuncusuna da donusturulebilir. Neredeyse 95'li... Ama oyle de bir izlenim veriyor ki yasca kucuk olmasina ragmen hemen sans bulan ama 2 sene sonra da yerinde sayacakmis gibi.

- Berk, sagbek, fizik olarak yetersiz.

- Caner Turp bence standard ve iyi bir oyuncu. Tevfik Dogukan Pala'ya tercih edilebilir diye dusunuyorum. Dogukan fiziken yetersiz, sans bulmasi zor. Caner Turp Koybasi'na gore daha farkli seyler vaat ediyor.

- Atinc'in fiziki sorunu devam ediyor bence. Henuz yeterince kuvvetlenmemis. Berk Unsal mesela daha kilolu ve kasli gorundu. Ayrica Atinc bence Mehmet Batdal karsisinda kimi zaman zorlandi. Mehmet Batdal bayagi bir eslesme problemi yaratti. Fiziki eksikligi disinda Atinc'i begendim. Rivaldo'nun aksine savunmadan gayet iyi top cikardigini dusunuyorum, pozisyon bilgisi yerinde. Zaten kendisini Rio Ferdinand'a benzetiyorum. Oyununda harala gurele yok, sakinlik dinginlik var, yalniz bu ayni zamanda cok iyi pozisyon alma ister, sonra Gokhan Zan'a donusebilir. Netice itibariyle bence Atinc Egemen'in Ersan dahil olmak uzere bir numarali yedegi olabilir.

- Hasan Turk ilk yarida takim surekli pres yedigi icin kendini geriye atmak zorunda kaldi. Surekli oyunun icinde kalmasini begendim. Bir tane cok iyi uzun top atti. Fiziken saglam. Ortadaki bir pozisyonda Yekta'ya sans tanimadi. Onun disinda GS 1 adim onde oldugu icin Yekta'nin oyunun yonetme sansi daha cok oldu. 91 dogumlu Necip ve 92 dogumlu Orhan Gulle'den sonra 93 dogumlu Hasan Turk ile her sene kaliteli bir orta saha oyuncusu cikarma misyonumuz devam ediyor. Hasan'in su anda A takimda oynamasi gerekiyor. Seneye bence takimin temel taslarindan biri olma yolunda ciddi adim atabilir. Sadece ona ozguven verecek birilerine ihtiyaci var.

delSolar dedi ki...

Nedir su türk takimlarindaki bilic aski. Sifo ondan kötü mü olacak? Sifo hem td hem de oyuncu olarak simdiye kadar yaptiklari ile hoca olmayi hakediyor

ihsan dedi ki...

Hoca demişken, bugünkü Juve'den sonra kesin kararım ya R.Çalımbay ya da M.Özdilek olmalı. Bizi kendimize ancak özümüzden birileri getirebilir. Conte etkisi yapabilir. Özellikle M.Özdilek'ten çok umutluyum. Atom'a yapılan ayıplar sonrası ona yüzüm kalmadı açıkçası.

enorton dedi ki...

Sırf kulağında küpe var diye, hukuk okumuş diye Biliç gelsin istiyor taraftar :) başka bir neden bulamıyorum çünkü. Hırvatistan milli takımı dışında TD kariyeri yok. Burda da 2008 de bize elendiler, 2010 DK ya katılamamışlar, Bu yıl da grupta Yunanistan'ın ardından ikinci oldular. Ben hoca olarak bir başarısını göremedim açıkçası.

Antalya durumu kurtardı bu yıl da, bence Mehmet Özdilek gelmeli göreve. Biliç buraya alışacak, basınla ilişki kuracak derken sezon çöp olur. Zaten 2-3 malubiyet sonrası basın ipini çeker Biliç'in.